Toespraak van Iraanse president in Saoedi-Arabische krant

Screenshot_30

De Iraanse president Hassan Rohani

(Door: Kybeline)

Dit krantenartikel in een Saoedi-Arabische krant is een belangrijke stap die niet over het hoofd gezien mag worden. Want Iran gold van oudsher al als de aartsvijand van de moslims van Saoedi-Arabië en zijn satellietstaten aan de golf (Qatar, Koeweit enz.). Deze vijandschap liet ook zijn sporen na in het interne islamitische terrorisme, bijvoorbeeld in de activiteiten van Al Qaida in Jemen of van de sjiietische milities in Libanon en Syrië. De vijandigheid tussen Iran en de Saoedische soennieten is eeuwen oud en gaat terug tot het begin van de islam, tot de eerste grote splitsing na de dood van Mohammed.

Wanneer dus de Iraanse president Hassan Rohani het volk van Saoedi-Arabië aanspreekt en dit in een grote Saoedi-Arabische krant wordt afgedrukt, kan dit van belang zijn voor de hele wereldpolitiek:

De Iraanse president Hassan Rohani in een artikel in “Saudi Daily”: “We willen graag een confrontatie en vijandelijkheden vermijden, maar we zullen doelgericht aan de realisering van onze hoogste belangen werken (…).

Uiteraard neemt het nucleaire programma in deze toespraak een centrale plaats in, want Iran werd de afgelopen jaren economisch buitenspel geplaatst, omdat men in het Westen aannam dat Teheran aan eigen atoomwapens werkte. Nu benadrukte Rohani dat zijn land aftand genomen zou hebben van dit plan, want een nucleair programma zou tegen de principes van de islam zijn en de veiligheid van Iran schaden.

Maar met het oog op de toekomst moeten we vooral kijken naar de toenaderingspogingen van Iran tot zijn buren aan de zuidkant van de Golf, want een coalitie tussen de noordelijke sjiieten en de zuidelijke Saoedische soennieten zou een reusachtige stap richting wereldislam, richting kalifaat zijn – zoals deze ooit in de bloeitijd van de Ottomaanse sultans bestond en zowel voor het Westen als het Oosten een existentiële bedreiging vormde.

Hij voegde er aan toe dat zijn regering dezelfde gematigde politiek tegenover haar buitenlandse bondgenoten wil voeren, als teken dat men een wederzijds vertrouwen met de buurlanden  wil opbouwen (…)
De publicatie van dit artikel in een Saoedi-Arabische krant kan de poging van Iran betekenen om aan de Golfstaten en in het bijzonder aan Saoedi-Arabië te appelleren om hen van de serieuze wens van Iran te overtuigen de betrekkingen met hen en met het Avondland te verbeteren.

Memri

We willen er nogmaals op wijzen dat onder de radicale islamieten die in de parallelsamenlevingen van de geïmmigreerde moslims in West-Europa leven, de kloof tussen sjiieten en soennieten niet meer bestaat. De radicale islam hier, het zogenaamde “homegrown terrorisme” in Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland of Denemarken is een conglomeraat van soennieten, sjiieten, bekeerlingen en wat dan ook. De radicale islamieten hier hechten geen grote waarde meer aan de islamitische tradities in de landen van herkomst, maar vormen een gemeenschappelijk politiek conglomeraat, waarvan het belangrijkste doel de vijandigheid tegenover onze westerse samenleving is – zogezegd een soort anarchie, een nihilisme. Dat maakt hen ook zo aantrekkelijk voor de linkse activisten.

Bron:
http://www.kybeline.com
Auteur: Kybeline

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Iran, Saoedi-Arabië, sjiieten, soennieten, Westen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Toespraak van Iraanse president in Saoedi-Arabische krant

 1. Vederso zegt:

  Hmm. Zorgwekkend. Bedankt voor deze informatie.

  Like

 2. sylvia Groot zegt:

  >>>De radicale islamieten hier hechten geen grote waarde meer aan de islamitische tradities in de landen van herkomst, maar vormen een gemeenschappelijk politiek conglomeraat, waarvan het belangrijkste doel de vijandigheid tegenover onze westerse samenleving is – zogezegd een soort anarchie, een nihilisme. Dat maakt hen ook zo aantrekkelijk voor de linkse activisten.<<<

  Een zeer belangrijke constatering.

  Like

 3. Joost Visser zegt:

  Kan iemand mij dit artikel uitleggen? Begrijp er geen jota van.

  Like

 4. louis-portugal zegt:

  Joost als die sjiiten en soenieten ophouden met elkaar uit te moorden kunnen ze samen tegen het westen beginnen om het wereldkalifaat te vestigen.
  Geen best vooruitzicht.

  Like

 5. Luchtpint zegt:

  “We willen er nogmaals op wijzen dat onder de radicale islamieten die in de parallelsamenlevingen van de geïmmigreerde moslims in West-Europa leven, de kloof tussen sjiieten en soennieten niet meer bestaat. De radicale islam hier, het zogenaamde “homegrown terrorisme” in Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland of Denemarken is een conglomeraat van soennieten, sjiieten, bekeerlingen en wat dan ook. De radicale islamieten hier hechten geen grote waarde meer aan de islamitische tradities in de landen van herkomst, maar vormen een gemeenschappelijk politiek conglomeraat, waarvan het belangrijkste doel de vijandigheid tegenover onze westerse samenleving is – zogezegd een soort anarchie, een nihilisme. Dat maakt hen ook zo aantrekkelijk voor de linkse activisten.”

  Er klopt helemaal niets van die analyse. Rohani probeert gewoon op een zielige manier te appelleren aan het idee van een islamitische subdenominatie overschrijdende alliantie tussen soennieten en sjiieten, maar dan is hij in Saoedi-Arabië net aan het verkeerde adres. Hij loopt met de staart tussen de benen, goed wetende dat Wahhabisme (wat een vorm van Salafisme is) diametraal tegenover het Sjiisme staat, hij probeert maw Salafisten te doen afzien van verder geweld tegen sjiieten wereldwijd, wat een spel van zichzelf voor de gek houdende idioten is. Hij weet maar al te goed dat SA de spil in een wereldwijd vertakt netwerk is dat het geweld tegen hen op die schaal propageert in heel de moslimwereld, ook onder niet-Salafistische moslims.

  Dat zegt duidelijk dat het sjiieten overal te heet onder de voeten wordt, wat we dagelijks kunnen zien (Syrië, Pakistan, Afghanistan, SA, Libanon, en overal waar ze een nog kleinere minderheid vormen) Hij zit per definitie te smeken op zijn blote knieën om ervoor te zorgen dat “alle sjiieten zouden gerust gelaten worden vanaf nu”, zo belachelijk is het eigenlijk. En dat terwijl SA en Iran door hun eigen geschiedenis nu net mekaars ideologische, onverzoenbare tegenpolen zijn !!

  Die Kybeline is een “analyst” van de kouwe grond. Zoiets gaan beweren terwijl op alle islamkritische blogs elke dag het tegendeel bewezen wordt !!

  Like

  • Luchtpint zegt:

   En dan was ik nog Irak vergeten, toch niet onbelangrijk. Wie zou al die anti-sjiietische terreuractiviteiten steunen, samen met Katar, e.d. ?

   Rarara…

   Like

 6. Joop Klepzeiker zegt:

  Qur’an:8:59 “The infidels should not think that they can get away from us. Prepare against them whatever arms and weaponry you can muster so that you may terrorize them. They are your enemy and Allah’s enemy.”

  Like

 7. Martha N zegt:

  Hoe groot is in werkelijkheid de vijandschap tussen Iran en Saoedi Arabie?
  Dit is een eerste stap naar vereniging, dit wil niet direct zeggen verzoening, door Iran.
  Een poging om alle moslim krachten te bundelen tegen het Westen!
  Hoeveel macht heeft Saoedi Arabie in andere westerse landen..?
  Hoeveel moslims bekleden belangrijke functies?
  Bijvoorbeeld in regeringen. Neem Nederland…
  Hoe dan ook, wanneer de moslims hun onderlinge geschillen even terzijde zetten en alle krachten samenbundelen, dan blijft er van onze Westerse wereld niet veel meer over.
  Het bericht stemt zeer zeker tot nadenken.
  De verheerlijking door de EU van moslims moet een halt toegeroepen worden.
  Dit kan alleen door de EU uiteen te laten vallen.
  Gelden in Nederlandse zak houden, want meer dan dit kan er mag er niet gespendeerd worden aan en door de EU.
  Nederland is in wezen failliet, er is geen geld meer.
  Het moet opnieuw in eigen kas vloeien.
  Onze Nederlandse staatsschuld, buiten de toestemming van de meeste Nederlanders is vergokt,opgegaan aan onnutte doelen, wij staan diep en diep in het rood..!

  Like

 8. Luchtpint zegt:

  Een beetje komen smeken in een Saoedische krant staat gelijk aan “bruggen willen bouwen met de tegenpartij” zoals links-liberalen en christenen hier in het Westen proberen te doen, wat een duidelijk symptoom is van het bibberschijt krijgen. Daar moet je niet meteen een sluitend pact tussen sjiieten en soennieten in zien. Dat is veel te snel geconcludeerd. Als het zo gemakkelijk was, dan hadden de acolieten van Hezbollah in Syrië en Libanon nu al lang staan te verbroederen met Salafistische bewegingen die tegen hen vechten in die landen, wat gewoon geen concrete mogelijkheid is. Trouwens, sinds de Amerikanen door de moellahs van Iran zijn buiten gegooid in 1979, gokt Saoedi Arabië al veel langer op de steun van de Amerikanen in de regio, wat tot zover al altijd heeft gewerkt, net omdat de sjiietische clerus met hun apocalyptische ideologie door de Saoedis gevaalijker wordt gevonden dan de voormalige Shah bijvoorbeeld. Sindsdien is dit argument door zowat alle regimes in de Perzische golf gebruikt om de Amerikanen aan hun kant te krijgen, vooral in de eerste plaats door Saddam Hoessein in 1980. De Taliban zijn in 1996 aan de macht gekomen door Amerikaanse steun, omdat de Amerikanen liever een geünificeerde beweging heel Afghanistan in zijn greep zagen houden, dan dat het door mekaar beconcurrerende krijgsheren blijvend in de chaos werd gestort. De Taliban zijn via de ISI (Pakistaanse militaire inlichtingendiensten) gesteund met wapens, die via Saoedische fondsen werden aangekocht. (die hulp werd doorgesluisd naar Pakistan als “ontwikkelingshulp”) De ISI zelf zit bomvol Salafisten, trouwens. (vandaar dat die organisatie ook achter de aanslagen in Mumbai zaten, e.d.) De VSA weten hier van, omdat die politiek een verlengstuk was van de koude oorlogspolitiek nadat de Russen het land verlaten hadden in 1989, en zowel de VS als SA Afghanistan wilden stabiliseren, hoe dan ook. Bovendien moest ook Iran in een wurggreep worden gehouden, wat via de CIA en de ISI en SA wordt gedaan door o.a. soennitische terroristengroepen in het zuid-oosten van Iran (en dus aan de Pakistaanse grens ) te steunen. (waar niet toevallig ook met de regelmaat van de klok sjiietische Pakistanen om zeep worden geholpen door ISI-gefinancierde terreurgroepen, die op weg zijn naar bedevaartsplaatsen in Iran en Irak) En zo kan ik nog een hele tijd verder gaan. Het is ook geen toeval dat het geweld tegen sjiieten overal toeneemt. Vandaar dat Rohani nu zijn “verzoenende hand” probeert uit te steken, wat gewoon een zielige wanhoopspoging is.

  Feit is en blijft dat het aansturen van Obama op interventie in de Syrische burgeroorlog duidelijk is ingegeven door de belangen van de Saoedis om elke sjiietische invloed in dat land te ondermijnen, zodanig dat Irans geopolitieke invloed afneemt. De Amerikaanse overheid – gewoonijk niet al te snugger – denkt niet aan de consequenties op langere termijn en snapt niet dat de Saoeds hen gebruiken om Salafisme op wereldschaal verder te verspreiden met Amerikaanse militaire steun. Hier is duidelijk geld mee gemoeid, investeringen van grootindustriëlen die in SA door Westerlingen gedaan zijn geweest en die mogelijk op de helling komen te staan als de Amerikanen nog langer weigeren zich voor de belangen van de Saoeds in te zetten. De VS worden volgens mij gechanteerd om heel het MO te destabiliseren. En dat alleen maar om Salafisme de standaard te maken in heel de Arabische wereld ! Al dat gewauwel over “democratie” in Syrië is gewoon een acceptabele manier om de zaken te blijven voorstellen, alle groepen die tegen Assad vechten worden in meer of mindere mate door SA gefinancierd en door de CIA opgeleid in buurlanden zoals Jordanië. Dezelfde politiek die zich in Afghanistan heeft voorgedaan.

  M.a.w.

  1) De Amerikanen hebben niets van hun fouten geleerd uit het verleden en hebben geholpen het MO te destabiliseren, terwijl dit niet in hun eigen belang is.
  2) Iran dreigt wanhopig te worden, wat het nadeel heeft dat het wel eens echt het gebruik van atoomwapens zal demonstreren als dat land te hard de duimschroeven wordt aangedraaid.
  3) Deze oproep van Rohani zal worden genegeerd. De “analyse” van Kybeline klopt van geen kanten: verzoening tussen die twee kampen kan je vergeten ! (wat zeker geen kwaad kan, trouwens)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s