De c.u.d. (cognitief uiterst dissonante) samenleving

Screenshot_27

(Door: Ronald Kaatee)

‘Selfie’ (een meestal met een smartphone gemaakt zelfportret) is het woord van het jaar, maar wat mij betreft is ‘cognitief dissonant’ het begrip van het jaar. Volgens Wikipedia is cognitieve dissonantie een ‘term voor de onaangename spanning die ontstaat bij het kennisnemen van feiten of opvattingen die strijdig zijn met een eigen overtuiging of mening, of bij gedrag dat strijdig is met de eigen overtuiging, waarden en normen.‘ Mensen kunnen die onaangename spanning verminderen door hun opvatting of gedrag te veranderen of door feiten weg te rationaliseren. Ik kwam het begrip afgelopen jaar regelmatig tegen. Het lijkt me bij uitstek toepasbaar op de huidige samenleving (ook al zijn er, zeker op dit blog, massa’s mensen die wel een realistisch beeld van onze samenleving hebben).

Of het nu gaat om de multiculturele samenleving die zo veel rijker zou zijn dan een homogene samenleving, de islam die als een van de drie grote monotheïstische religies een religie van vrede zou zijn, de EU die ons welvaart zou brengen, ontwikkelingshulp waar de armen in de Derde Wereld beter van zouden worden, het versterkte broeikaseffect waardoor we ´s zomers geen ijs meer op de Noordpool zouden hebben of om Israël als nieuwe apartheidsstaat waar de kleine A’hne Franq met haar dagboek begint: hoewel er overweldigend feitenmateriaal bestaat dat deze heersende MSM (MainStreamMedia) opinies er niet zo maar een klein beetje naast zitten, maar mijlenver, toch heeft dit geen gevolgen voor de rotsvaste overtuiging van de boven ons gestelden dat ze moreel hoogstaand op de goede weg zijn en dat hun visie op de wereld de juiste is. Daarin gesterkt door de overtuiging dat een andere weg ethisch onverantwoord en dus onbegaanbaar is.

Een van de meest krasse voorbeelden van cognitieve dissonantie komt op naam van ex-premier (en grootverdiener! – ook de linkse zakkenvullerij zit barstensvol cognitieve dissonantie) Wim Kok, die in een interview met de Volkskrant (10-9-2011) het volgende zei (eerst de vraag van Wilma de Rek): ‘Na de moord op Fortuyn werd gezegd dat de kogel van links kwam. ‘Het klimaat’ zou de voedingsbodem zijn waaruit die moord voortkwam. Hetzelfde hoorde je afgelopen zomer, na de slachtpartij in Noorwegen. Was u het eens met de mensen die zeiden dat Geert Wilders verantwoording moet afleggen?’ ‘Nee. De kogel kwam in 2002 absoluut niet van links. Ik vond het ongelooflijk oneerlijk om dat zo te roepen. Ik heb er nog wel eens slapeloze nachten van gehad, omdat ik er ook persoonlijk op werd aangesproken. Ad Melkert trouwens nog veel meer. Maar omdat dat toen zo onwaar was, ga je toch niet van de weeromstuit zeggen, als in Noorwegen zo’n afschuwelijke slachtpartij plaatsvindt, dat de kogel nu van rechts kwam? Net zo min als hij toen van links kwam, kwam hij nu van rechts. De kogels kwamen recht uit de loop van het wapen van de dader; maar dat gedachtegoed van die man, die Breivik, is afschuwelijk en weerzinwekkend, dat komt wel ergens vandaan.’ Hoe dubbel overgehaald cognitief dissonant ben je, als je dan ook nog ‘maar dat gedachtegoed van die man, die Breivik, is afschuwelijk en weerzinwekkend, dat komt wel ergens vandaan‘ aan je toch al overmatig cognitief dissonante antwoord weet toe te voegen?

‘Klimaat’ en ‘voedingsbodem’ brengen me vanzelf op het volgende. Het meest weerzinwekkende aan onze c.u.d.-samenleving is wel dat Joden het leven onmogelijk wordt gemaakt. Het christelijke Westen moet zich tot het einde der tijden schamen dat het een klimaat heeft geschapen waarin eeuwenlang pogroms op Joden konden plaatsvinden. Dat er midden op het christelijke Europese continent 6 miljoen Joden zijn vergast en afgeslacht. Dat ‘we’ nu massa’s moslims binnenhalen die niet alleen onze cultuur minderwaardig vinden, maar die godbetert maar al te graag bereid zijn het karwei van Hitler af te maken. En dat ‘we’ liefst de andere kant opkijken en anders ons uitputten in het verexcuseren van de desbetreffende moslims.

Laten we hopen dat 2014 een keerpunt ten goede brengt en dat we alle racistische ideologieën en religies, die zowel in theorie als in praktijk op grootschalige wijze gewelddadig zijn, uit de openbare ruimte weren. En dat we niet meer naar de luide dictaten uit Brussel en de sluipenderwijs binnendringende dictaten uit Mekka luisteren, maar ons lot weer in eigen hand nemen.

Ik wens alle goedwillende lezers en medewerkers van dit gezegende blog een heel mooi nieuw jaar.

Ronald Kaatee, voorzitter Populistische Omroep Nederland
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op De c.u.d. (cognitief uiterst dissonante) samenleving

 1. luckybee zegt:

  Jeroen Pauw zei tegen Fleur Agema ik begrijp niet!Ik heb gedacht hij is bereisd was in Afghanistan geweest, maar hij begrijp niet waar om wij de islam niet hier bij ons hebben willen.
  Hij moet op Mars hebben geleefd of hij is olie dom.

  Like

 2. peterselie1 zegt:

  “de islam die als een van de drie grote monotheïstische religies een religie van vrede zou zijn.” Mijns inziens is de islam een veroverings ideologie en geen religie. En de kogel die Pim doodde die kwam uit een loop van een sniper-geweer, ook de verklaring die ex premier Kok deed geven, kon men zien aan zijn lichaamstaal dat hij loog dat hij barstte.

  Breivik’s zijn gedachtegoed is voor mij duidelijk te volgen en te plaatsen gezien de islamisatie die zich van Noorwegen en óók van Nederland meester heeft gemaakt, maar sta niet achter de moorden en de bom aanslag die hij heeft gepleegd. Verder wil ik wijzen op een steeds grotere manier van downplaying van de islamisatie en 2014 wordt beslist geen keerpunt die alles ten goede brengt, het wordt mijns inziens erger de Eurofielen doen nu nog meer dan anders tegengas geven aan de vrije radikalen die op blogs zoals deze hun mening geven. Want 2014 is het jaar van de Europarlement verkiezing, zij zijn als de dood dat het slecht uitpakt voor hen die het al zo goed met elkaar hebben, de kiezer die kan een keerpunt forceren ten goede en niet wanneer de burgers de lijn van onze regering volgen.

  Like

 3. @ peterselie1
  Bijna geheel mee eens. Of de islam nu een religie of een veroveringsideologie is, of een veroveringsideologie met religieuze kenmerken, dat maakt voor de funeste gevolgen weinig uit.
  En of 2014 nu een keerpunt wordt – ik heb er ook nog weinig vertrouwen in. Maar hoop doet leven.

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  Meneer Katee, prima artikel. Maar een opmerking mijnerzijds, de islam is GEEN RELIGIE, maar een perverse IDEOLOGIE!

  Like

 5. @ Tom Hendrix
  Bedankt voor het compliment. Deze veroveringsideologie (zeker) is des te gevaarlijker omdat de aanhangers menen dat zij god aan hun zijde hebben en dat zij naar de hemel gaan als zij zichzelf en onschuldige babies aan gort exploderen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s