Tegen de wil van de bevolking: Letland voert de euro in

Screenshot_23

De president van Letland, Valdis Dombrovskis, is blij dat er vanaf 1 januari 2014 alleen nog eurobiljetten uit de geldautomaten komen. Zijn landgenoten betwijfelen of het opgeven van de eigen munt een goed idee was.

Letland is Oudejaarsnacht als 18e land toegetreden tot de euro. De huidige minister-president Valdis Dombrovskis trok in de hoofdstad Riga symbolisch het eerste biljet van de gemeenschappelijke munt uit een geldautomaat. De meerderheid van de Letten is tegen de euro.

Letland is Oudejaarsnacht als 18e land toegetreden tot de euro. Minister-president Dombrovskis waarschuwde ervoor dat de eurozone geen verontschuldiging is om af te zien van een verantwoordelijkheidsbewuste financiële politiek. Het land met 2 miljoen inwoners werd in 2008 zwaar getroffen door de economische crisis. Na een strenge bezuinigingskoers bedroeg de economische groei in 2012 5,6%, de snelste stijging in de Europese Unie.

Letland is na deze inspanningen zo sterk als nooit tevoren, zei de voorzitter van de Europese commissie, José Manuel Barroso, m.b.t. de toetreding. Daarmee is het een teken van hoop voor die landen die nu “een moeilijk economisch aanpassingsproces doormaken.”

De Letten wijzen de euro af: 53% van de burgers is tegen de nieuwe munt. Slechts 22% stemde volgens een peiling van het marktonderzoekbureau SKDS voor de invoering van de euro. “We gaan vooruit, omdat we weten hoe belangrijk dit doel is”, zei ressortchef Andris vilks volgens meerdere mediaberichten. “De euro is een belangrijk anker voor kleine economieën”, zei vilks.

De staatsschuld van Letland bedraagt op dit moment 40,7% van het BNP. Het jaarlijks tekort bedraagt 1,2% van het BNP. Beide cijfers liggen binnen de richtlijnen van de EU. De regering van Letland ziet voordelen in de handel met de andere EU-landen (hier) en zal de invoering van de euro tegen de wil van de bevolking doordrukken (hier).

Een ander probleem van Letland zijn de banken: op ongeveer 100.000 inwoners is er een bank – wat veel te veel is. De taak van de meeste banken is echter niet het verlenen van krediet aan ondernemingen of private huishoudingen, maar het witwassen van Russisch vermogen. Deze problemen blijven ook in de eurozone in stand – en kunnen zeer gevaarlijk worden voor een land, zoals het voorbeeld van Cyprus heeft aangetoond.

Na het uitbreken van de financiële crisis kwam er een domper op de economie van Letland en is deze met 20% gekrompen. Ook zonder de euro is het het land echter gelukt om de op dit moment snelst groeiende economie van de EU te worden (hier).

Het eurogebied is daarmee uitgebreid tot 333 miljoen mensen.

Screenshot_25

Sinds middernacht moeten de Letten omrekenen

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in euro, Eurocrisis, EUSSR. Bookmark de permalink .

14 reacties op Tegen de wil van de bevolking: Letland voert de euro in

 1. Sjaak zegt:

  Met andere woorden ! Ook hier de EU door de strot geduwt !
  Die daarvoor gesorgt hebben dat Letland deze inflatie euro
  krijgt, hebben hun steekpenning al gekregen ! En dat zijn
  precies de zelfde Vieze vuile vaderland veraders wie in
  heel Europa !
  En in de Ukraine word inmiddels van gebruders Klitschko het
  Eurosprookje goedgelovig vermiddelt ! Voor mij hebben deze
  twee te veel klappen op hun herses gekregen ! Die zullen
  blij moeten zijn dat Poetin hier een stokje ervoor steekt !

  Like

  • Ruud Sanders zegt:

   wat een taalfouten….

   Like

   • E.J. Bron zegt:

    Onzin, Sjaak is een Nederlander die al jarenlang in Duitsland woont!! Dus mag hij alsjeblieft!!!

    Webmaster

    Like

   • peterselie1 zegt:

    Het gaat om de inhoud wat Sjaak schrijft en niet om de vorm, wat voor argument heb jij eigenlijk?

    Like

   • Monalisa zegt:

    Ruud Sanders ook zo’n azijn zeiker? laat de mens in waarde niet iedereen is perfect ik ook niet ik schijf ook met fouten dat is zo leuk aan ej bron daar word niet over geklaagd nou ja u dan, helaas ik woon ook al een tijdje in duitsland en dan verleer je toch je moerstaal de klemtonen liggen hier ander dan bij u in nederland, dus met ander worden val niet op spelfouten en schrijffouten u lijk mijn stalker wel die had daar ook commentaar op, Ruud Sanders de meeste rijke zaken leu zijn mensen met dyslectie en de kunnen niet spellen en niet fout loos schrijven zoek ze op internet het zijn wel mensen met miljoenen achter zich hebben waar ik ook bij hoor..

    Like

 2. bigljohn zegt:

  Toen ik de president van Letland zag op de TV, dacht ik voor een moment dat ik Balkenende ontwaarde. Dat gezicht, die bril. Wat kan het hem verrekken wat de Letten willen, net als Balkenende. Voortgezet door Rutte en Samson. Het zoveelste land wat slachtoffer werd van de E.U. Terwijl de financiele steen om onze nek zo alweer zwaarder begint te worden. In hun uitbreidingsdrift, en om hun doel van totale onderdrukking te verwezelijken, zou het mij niet verbazen dat in de toekomst de Arabische staten ook deel gaan uitmaken van de E.U. Vrije inloop van enorme hoeveelheden van Moslims die naar Europa willen gaan. Die heks van een Malmstrom zou overbodig gaan worden.

  Like

 3. Monalisa zegt:

  wij wouden het ook niet maar de klootjes hebben niks te vertellen hier.

  Like

 4. Tiny zegt:

  Die regeringen, proleten zijn het, allemaal. van het ergste soort criminelen.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Tiny: 23.39. uur, op 1/1. Dat zijn het beste Tiny. Ik zeg wel eens tegen mijn vrouw; we worden geregeerd door criminelen en gekken. En welke de grootste groep is, zou ik echt niet weten.

   Like

 5. Martha N zegt:

  Ook hier tegen de wil van de bevolking. Met de economie gaat/ging het goed, het was dus niet nodig toe te treden.
  Vanaf NU zal het met Letland bergafwaarts gaan.
  In ieder geval een teken voor ons Nederlanders, dat wanneer we de EU boycotten, het na verloop van tijd, het alleen maar weer beter met ons zal gaan.

  Like

 6. koddebeier zegt:

  Net als in Nederland dus…..leven de ‘democratie’….

  Like

 7. Frans zegt:

  Die lul lijkt op lul Balkende

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s