Syrische “rebellen” worden vanuit een geheim hoofdkwartier in Jordanië door officieren van de NAVO en de Golfstaten aangestuurd

Screenshot_29

Vanuit Jordanië heeft een geheim, met Arabische en westerse officieren bezet, operationeel commandocentrum de aan het zuidelijk front in Syrië vechtende “rebellen” beslissende ondersteuning geleverd en hen voorzien van wapens en tactische adviezen betreffende aanvallen op regeringsinstellingen en –stellingen.

Volgens rebellenstrijders en leden van de oppositie heeft het commandocentrum, dat zich bevindt in een hoofdkwartier van de geheime dienst in de Jordaanse hoofdstad Amman, aan eenheden van het Vrije Syrische Leger (FSA) voertuigen, scherpschuttersgeweren, granaten, zware machinegeweren en dienovereenkomstige munitie geleverd. De levering van de begeerde luchtafweer en pantserafweerraketten heeft men echter geweigerd.

Regeringsvertegenwoordigers uit Amman ontkenden het bestaan van zo´n commandocentrum. “We wijzen deze beweringen gedecideerd van de hand. Jordanië is op geen enkele wijze betrokken bij een samenwerking tegen Syrië. Jordanië heeft er belang bij dat Syrië een stabiele en veilige staat wordt, die in staat is zijn problemen binnen zijn grenzen op te lossen”, zei Mohammad al-Momani, minister voor Media-aangelegenheden. “Wij zouden nooit iets ondernemen wat het geweld in Syrië verder zou aanwakkeren”, voegde hij er aan toe.

Maar vertegenwoordigers van de Syrische oppositie, die bekend zijn met de operaties van de “rebellen”in Dar´a, dat ongeveer 75 kilometer ten noorden van Amman op Syrisch gebied ligt, zeiden dat Jordanië wel degelijk dit commandocentrum bezit en dat het opdracht heeft gegeven aan hoge Jordaanse mensen van de geheime dienst om met de westerse en Arabische landen samen te werken, de rebellen bij hun operationele planningen te ondersteunen en munitie en strijders over de grens naar Syrië te smokkelen.

Dat er wapens via vaste verbindingen vanuit Jordanië naar de “rebellen” in Syrië gebracht worden, is een publiek geheim, nadat de “New York Times” hierover in maart van verleden jaar had bericht. Tot nu toe kwam er echter maar weinig aan het licht over hoe dit functioneert.

Volgens informatie van leden van de oppositie gaat het bij het commandocentrum, dat bekend staat als “operatiecentrale”, om een goed uitgeruste en functionerende commandocentrale, die bezet is met hoge militairen uit in totaal 14 landen – waaronder de VS, Europese landen en de Arabische Golfstaten. Vooral de laatste leveren het grootste gedeelte van het oorlogsmaterieel en dragen de grootste last van de financiering van de rebellengroepen.

Het commandocentrum wordt van tevoren door het FSA over geplande acties tegen loyale troepen van de Syrische president Assad geïnformeerd en stelt alleen dan wapens en ander materiaal ter beschikking als het akkoord gaat met de actie. “Als we een aanval plannen, regelen we een informele ontmoeting tussen een van onze vertegenwoordigers en een verbindingsofficier uit de commandocentrale. Daarna ontmoeten we elkaar in een hotel of ergens anders in Amman en bespreken het plan”, zegt een officier van het FSA die hieraan meewerkt. “Als de verbindingsofficier ons plan goedkeurt, legt hij dit aan de commandocentrale voor tijdens een vergadering en enkele dagen daarna stellen wij het plan daar officieel voor.”

De westerse en Arabische militaire adviseurs in de commandocentrale stellen dan wellicht veranderingen in het tactische optreden voor en adviseren wanneer en hoe de operatie moet plaatsvinden. Tegelijkertijd stellen zij de voor de actie benodigde wapens ter beschikking en zodra de aanval wordt goedgekeurd krijgt het FSA hier zo snel mogelijk de beschikking over. “Dan nemen we alles nog eens nauwkeurig door, bijvoorbeeld hoeveel manschappen en wapens we nodig zijn, en die krijgen we dan ook. Alles wordt   gedetailleerd en heel nauwkeurig vastgelegd”, zei de officier van het FSA.

Radicaalislamitische groeperingen buiten het FSA, waaronder ook aan Al Qaida gelieerde groepen, zijn niet betrokken bij het werk van de commandocentrale en krijgen ook geen rechtstreekse wapenleveringen of militaire adviezen.

Niet alle aan het commandocentrum voorgelegde aanvalsplannen in Dar´a worden goedgekeurd. Vaak vragen FSA-eenheden ook niet om hulp, maar geven ze er de voorkeur aan om bepaalde operaties alleen onder gebruikmaking van eigen bronnen uit te voeren. Als ze echter niet over de benodigde wapens beschikken of als de planning zeer gecompliceerd is, richten de officieren van het FSA zich tot het commandocentrum. “We werken samen; ze controleren ons niet en wij houden ons ook niet altijd aan hun advies. Het is veelmeer dat zij ons een bepaald advies geven, dat wij vaak opvolgen, maar vaak ook niet”, zei een andere, eveneens deelnemende commandant van het FSA.

Een derde officier van het FSA, die bekend is met de operaties van de rebellen in Dar´a, zei dat de eenheden uitgerust zijn met moderne Oostenrijkse geweren met doorzichtige munitiemagazijnen, enkele duizenden schoten munitie voor machinegeweren van een zwaar kaliber, pantserafweer wapens, granaatwerpers en dienovereenkomstige munitie. De afgelopen twee maanden heeft het FSA ook voertuigen gekregen waarop zware machinegeweren gemonteerd kunnen worden. bovendien zijn er rebellensoldaten naar Saoedi-Arabië gestuurd om te worden opgeleid, zeiden officieren van het FSA. “In november werden er ongeveer 80 strijders naar Saoedi-Arabië gestuurd om te worden opgeleid in militaire communicatie. In totaal werden daar al enkele honderden strijders opgeleid. Ze komen allemaal met een volledige uitrusting terug – iedereen bezit een eigen wapen, een kleine vrachtwagen met een open laadvloer voor vijf personen, een zwaar machinegeweer voor iedere groep evenals kleding, laarzen en andere uitrusting”, zei een commandant van het FSA. “Daarvoor bestond er weliswaar ook wel een opleiding, maar deze is nu beter geworden.”

Een westerse diplomaat, die werkzaam is in het Midden-Oosten, zei dat de VS en de Europese landen geen munitie leveren aan de “rebellen”. Maar er zijn verbindingsofficieren, die regelmatig contact hebben met het FSA. “Saoedi-Arabië en Qatar leveren weliswaar over de Jordaanse grens wapens, maar die zijn niet voldoende om het machtsevenwicht ter plaatse te veranderen”, zei hij. “zonder een omvangrijke verzorging met wapens met inbegrip van de VS zal dit niet voldoende zijn om Assad ten val te brengen en het is lang zoveel niet als de militaire ondersteuning die Assad van de Russen krijgt.

Eenheden van het FSA in Dar´a zeiden dat de ondersteuning uit het buitenland door teveel beperkingen wordt gehinderd en niet voldoende is om veel vooruitgang te boeken. “In de zomer kwam het tot een ontmoeting tussen het commandocentrum en alle eenheden van het FSA in Dar´a. En daar vertelde men ons heel duidelijk wat de spelregels waren. Het commandocentrum verklaarde dat we zonder toestemming geen grotere militaire instellingen van het regime mogen aanvallen. We moeten ons slechts beperken tot guerrilla-achtige (“Hit-and-Run”) operaties en niet proberen territoriale winst te boeken, omdat we dan een gemakkelijk doelwit worden voor de luchtmacht van het regime”, vertelde een strijder van het FSA, die over de gesprekken geïnformeerd werd.

Een heden van het FSA hadden ook aangeboden geen wapens door te geven aan militante radicaalislamitische groeperingen zoals “Al-Nusra”, dat weliswaar met weinig, maar zeer sterke eenheden aan het zuidelijk front in Syrië vertegenwoordigd is. “Het commandocentrum heeft veel voor ons gedaan en ons op veel manieren geholpen, maar we willen graan nog verdergaande ondersteuning. Tot nu toe geven ze bijvoorbeeld nauwelijks informatie van de geheime dienst aan ons door en ze verzorgen ons ook niet met het benodigde aantal wapens”, zei een commandant van het FSA. “wij denken dat ze willen dat Assad sterker is dan wij.c Ze streven naar een evenwicht. Wij krijgen genoeg om door te kunnen gaan, maar te weinig om te winnen.”

Het Assad-regime heeft Jordanië verweten onderdak te geven aan “rebellen” en de opbouw van een leger voor een aanval op Damascus te ondersteunen.

Groepen van het FSA in Dar´a berichten dat het grootste deel van hun bevoorrading – vaak tot 80% – via het commandocentrum aan hen wordt geleverd. Maar ze vertelden ook van een vaak gecompliceerde verzorging, die zelfs voor de deelnemers ondoorzichtig is, en waarbij mensen van de geheime dienst, privé geldschieters en mysterieuze frontorganisaties een vinger in de pap hebben, die alle munitie heen en weer schuiven. “De hele situatie is zeer ondoorzichtig geworden. Iedereen liegt tegen iedereen, en iedereen probeert alle anderen te controleren”, zei een commandant van het FSA.

Bron:
http://info.kopp-verlag.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

7 reacties op Syrische “rebellen” worden vanuit een geheim hoofdkwartier in Jordanië door officieren van de NAVO en de Golfstaten aangestuurd

 1. LOUIS-PORTUGAL zegt:

  Ik hoop dat die westerlingen de rest van hun leven rondlopen met wroeging over het moorden en bloed aan hun handen.
  Ik begrijp niet goed dat er fatsoenlijk opgeleide westerlingen zijn die zich lenen voor die vieze spelletjes.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Louis-Portugal: 14.25. uur. Deze westerlingen, zijn en worden aangestuurd door de RODEN van onze regeringen, en het GEDROCHT EU! En ons burgers, ons wordt NIETS GEVRAAGD. Ik hoop dat ze kapot blijven, ik ben er klaar mee!

   Like

 2. Wans Horst zegt:

  Ik wil graag weten van de minister-president of dit klopt!

  Like

 3. fleckie zegt:

  Net een SCHAAKSPEL?? Maar OWEE! als de kansen GEKEERD ZIJN.!!

  Like

  • Wans Horst zegt:

   Dat gaat komen! Het is een kwestie van tijd voordat mensen zich gaan bevrijden van de onderdrukking. Mensen die niet naar het buitenland willen zien straks geen reden meer om te blijven of gaan met de hele familie. Dan is Nederland voor de niet-westerse allochtoon en zal blijken dat de niet-westerse allochtoon bij afwezigheid van productieve culturen (Joods, humanistisch, Christelijk) om van te parasiteren alsnog van Nederland een woestijn weet te maken.

   Voor mensen als Rutte is het allemaal niet meer dan een sociaal experiment, een spel, waar steeds meer niet-islamitische Nederlanders met Nederlandse voorouders niet meer een comfortabel gevoel hebben bij hun verblijf in dit land, met ziekmakende gevolgen.

   Like

 4. Pingback: Mannelijk, alleenstaand, jong: Waarom het “vluchtelingenwapen” weldra zal exploderen | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s