“De panelen in het Midden-Oosten zijn ontegenzeggelijk aan het schuiven”

Screenshot_13

Ali-Akbar Salehi, de minister van Buitenlandse Zaken van Iran, houdt een persconferentie over het Iraanse nucleaire programma

(Door: Marc Bouwman)

Een commentaar op een artikel van Paul Brill in de VK over verschuivende machtsposities in het Midden-Oosten.

Al in eerdere commentaren, onder andere op artikelen waarin Melanie Phillips waarschuwt voor het gevaar dat Iran vormt, heb ik niet uitgesloten dat Iran mogelijk ooit zijn haat jegens Israël en het Westen laat varen. Nu heeft Israël altijd meer te vrezen gehad van Iran dan het Westen. Maar ik heb altijd beargumenteerd dat de haat van sjiieten jegens soennieten, en omgekeerd, groter is dan die van elk van hen jegens Israël en het Westen. Ook beargumenteerde ik dat Iran, vanwege zijn nucleaire ambities, niet noodzakelijkerwijs een grotere bedreiging voor het Westen vormt dan de ideologische en demografische oorlog die het wahabitische Riyad jegens het Westen voert.

Dit artikel van Brill laat nu mooi zien dat Riyad, trouwste Arabische bondgenoot van de VS sinds 1942, zich nu afkeert van de VS, dat de VS en Iran gemeenschappelijke belangen in Irak hebben, en dat Riyad in Parijs een nieuwe westerse bondgenoot heeft gewonnen.

Voor Israël zouden de gemeenschappelijke belangen van Iran en VS in Irak tot gevolg kunnen hebben dat er, op termijn, een detente tussen Iran en Israël ontstaat. Hierbij zou de Iraanse regering aansluiting kunnen zoeken bij binnenlandse contacten die voor 1979 een positieve rol speelden in hun relatie met Israël. Ook zou de rol van Rusland binnen dit conflict meer aanvaard worden.

Anderzijds heeft het voor Europa zeer nadelige consequenties: Frankrijk lijkt de lead van de VS, ten gunste van Riyad, te hebben overgenomen. Dit betekent dus dat Riyad Frankrijk niet alleen voorziet van lucratieve contracten voor militaire goederen, maar dat ze daarbij grote verwachtingen zullen hebben van Parijs. Dit betekent effectief dat Frankrijk zich aan de zijde van Saoedi-Arabië en de hele soennitische wereld heeft geschaard.

Dit zal onvermijdelijk druk leggen op de Frankrijk omringende landen om hun lijn te volgen. Zo zou het zomaar kunnen gebeuren dat West-Europa tegenover de VS en Israël komt te staan. Tenzij Duitsland tegenwicht weet te bieden. Een uiteenvallen van EU en NAVO ligt dan op de loer.

Door:
Marc Bouwman
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Frankrijk, Iran, Israël, Midden-Oosten, Saoedi-Arabië, sjiieten, soennieten, VS, Westen. Bookmark de permalink .

7 reacties op “De panelen in het Midden-Oosten zijn ontegenzeggelijk aan het schuiven”

 1. Harry zegt:

  Het wordt onderhand wel héél ingewikkeld om nog te overzien wie je vrienden en wie je vijanden zijn .
  Alleen al die mutaties al , je hebt er bijna een dagtaak aan om het bij te houden .
  Hopelijk gaan onze zekerheden dat socialisten en moslims de twee grootste vijanden van onze vrijheid zijn , nooit van de baan
  Je kunt hooguit hopen dat ze beide verdwijnen .
  Maar dat ga ik vast niet meer meemaken .

  Like

 2. lucky bee zegt:

  Europa moet hier in zo veel mogelijk buiten houden , LAAT ZE ELKAAR AFMAKEN DAN HEBBEN WIJ MINDER TE DOEN.

  Like

 3. scubaleonard zegt:

  Zojuist in de koffiedik gekeken? Uiteraard is er een machtstrijd bezig, maar dan wel tussen Iran en de Arabische Liga. De ‘iritatie’ tussen Riyad en Washington hoort bij het politiekespel.

  Like

 4. LOUIS-PORTUGAL zegt:

  Dat uiteen vallen van EU en Navo zal iik alleen maar toejuichen.
  Het is beter per moeilijk geval te kijken met wie je het beste kunt samenwerken.

  Like

 5. Henk.V zegt:

  Deze theorie is hoogst interessant. Al in de tijd van de Shah waren Perzië en Israël bevriende , westers georiënteerde mogendheden, maar, zoals de geschiedenis heeft aangetoond, bestaat er een recht evenredig verband tussen de greep van de islam op de politiek en de mate van anti-Joodse/anti Israëlische sentimenten .
  Die verwevenheid is zelfs zo sterk, dat de mate van onderschiktheid van een land(of unie van landen) aan de gedachten of wensen vanuit de islam precies kan worden afgemeten door te kijken hoe men tegenover Israël staat.

  We zagen dat in Iran gebeuren na de val van de Shah, maar ook in de politiek van de EU heeft men veel meer plaats ingeruimd voor het bezien van de dingen vanuit de islamitische invalshoek en het resultaat is dat er in de verhouding met Israël een sterke verschijving is opgetreden.
  Eerst zag men dat land terecht een zeer gewaardeerde vriend , daarna verdeelde men de ”vriendschappelijke gevoelens” tussen twee entiteiten de staat Israël en de Palestijnen, waarna de sympathie voor de Palestijnenen de overhand kreeg en Israël nauwelijks nog goed kan doen in de ogen van de EU. Een schandelijke ontwikkeling!

  Een verandering in de houding van Teheran kan alleen werkelijk optreden indien de macht van de ayatollahs wordt gebroken. Vroeg of laat komt het mogelijk zover, maar zolang het Iraanse volk de fanatieke geestelijkheid niet bij het grof vuil heeft gezet, zal er weinig veranderen, denk ik, want de haat tegen de Soenieten en tegen Israël zijn ongeveer even sterk.

  Ik wijs even naar de opvallende uitspraken van de vorge president, Ahmadinejad , een stroman van de geestelijke leiders en feitelijk hun woordvoerder. Hij gaf aan voort te gaan met de ontwikkeling van de kernenergie, ook die voor voor militaire doeleinden, om in staat te worden om de vernietiging van Israël uit te voeren.
  De consequenties van zo’n aanval schatte hij juist in. (De Amewrikanen schijnen die allang te zijn vergeten!). Een Iraanse aanval op Israël leidt namelijk zeker tot een atomaire wereldoorlog.
  Ahmadinejad zei dat scenario niet te vrezen, omdat hij geloofde in de Islamitische versie van de ontwikkelingen in de eindtijd.

  De wereld zou in brand staan en tegelijkertijd zou de beloofde Islamitische verlosser, de Mahdi, komen om het islamitische vredesrijk te stichten.
  Ahmadinejad vreesde de dood niet, maar hij zocht het einde van de wereld.Dat is dus de echte visie van de sjiïtische ayatollahs.
  Deze mensen gaan over lijken, miljoenen lijken als het moet om hun doel te bereiken.

  De Amerikanen die de Iraanse opvattingen hadden moeten kennen, hadden, om Israël te beschermen, het nuceaire verdrag met Iran NOOIT mogen aflsuiten.

  Like

  • Marc Bouwman zegt:

   Henk, jouw opsomming van feiten klopt natuurlijk. Toch meen ik nog steeds dat het islamitisch antisemitisme bliksemafleider is voor de sjiietische en soennitische haat jegens elkaar. Want elke bedreiging van Teheran aan Israël betekent mogelijk een nog grotere bedreiging aan Riyad. Ze zullen daar ook zeker niet blij zijn met de Iraanse steun voor de Palestijnen.

   De door Achmedinejad voorspelde oorlog, die nu plaats vindt, bedreigt daarom eerder Riyad dan Jeruzalem!

   Like

 6. Jan zegt:

  Pakistaanse koranimal: “Als de Amerikanen uit Afghanistan zijn vertrokken slachten wij de hindoes af”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s