De ‘aanloop’ naar ‘Maastricht’, deel 1

Screenshot_13

Commissievoorzitter Jacques Delors samen met topambtenaar Ronald van Beuge

(Door: trias politica)

Het Verdrag van Maastricht (1992) vormde de basis van de huidige monetaire unie en de euro. Van Rompuy heeft eind 2012 een voorstel gedaan voor het vormen van een volledige politieke unie. Maar is dat voorstel iets nieuws? Vandaag deel 1.

Volgens gewezen premier Lubbers zijn de toenmalige regeringsleiders in Maastricht ‘vergeten‘ om van de Europese Unie ook een politieke unie te maken. Uit onderstaand relaas blijkt echter dat ideeën over een politieke unie al langer, véél langer speelden. Men is het dus niet vergeten, maar vergaande Nederlandse (!) voorstellen die Europa in federalistische zin verder duwden en waarbij de macht van de Commissie versterkt werd, waren voor de overige landen -op het federalistische België na- véél te federaal en Nederland diende gauw een meer conforme tekst in.
Natuurlijk zijn de ideeën van een politieke unie, een Verenigde Staten van Europa, niet nieuw. Sterker, wijlen Robert Schuman en zijn compaan Jean Monnet maakten er geen geheim van dat wat hun betreft Europa één staat zou moeten worden. Ter meerdere eer en glorie van de eeuwige Europese vrede en grenzeloze solidariteit. Maar toen, we spreken nu over 1951, waren de geesten daar uiteraard nog niet rijp voor. Het duurde meer dan tien jaar voordat er openlijk werd vergaderd over mogelijke (monetaire en politieke) eenwording tussen de diverse Europese natie staten.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s