Historische koersverandering: Hollande wil korten op sociale uitgaven

Screenshot_14

François Hollande wil de staat en de ondernemingen ontlasten. Deze maatregelen moeten de stagnerende economie aanzwengelen.

De crisis in Frankrijk dwingt president Hollande tot een radicale koersverandering: de socialistische regering, die tot nu toe uitsluitend belastingen heeft verhoogd, wil nu met het meest radicale belastingverlagingprogramma de crash afwenden. De sociale uitgaven moeten met 30 miljard euro omlaag om de ondernemingen te kunnen ontlasten. Een stevig conflict lijkt voorgeprogrammeerd.

“Dit jaar zullen we 15 miljard euro bezuinigen”, zei Hollande dinsdag op een persconferentie in Parijs. Van 2015 tot 2017 komen daar dan nog 50 miljard euro bij. “Dat is tot nu toe nog nooit gebeurd.” Het gaat om alle terreinen van de staat, ook de gemeentelijke besturen, die efficiënter en nauwer moeten gaan samenwerken.

Deze aankondiging betekent een opmerkelijke ommekeer in Hollande´s politiek. Anders dan door de trojka geëist, volgde de socialistische regering tot nu toe het concept om de sociale zegeningen in stand te houden en in plaats daarvan de belastingen op alle terreinen te verhogen (meer hier). Als laatste moest de middenklasse belast worden (hier). Als Frankrijk´s antwoord op de NSA plant hij zelfs belastingen op e-mails naar het buitenland (hier).

Maar nu moeten bijvoorbeeld Franse bedrijven door het doorstrepen van sociale bijdrages ontlast worden. “Vanaf nu tot 2017 zullen we voor ondernemingen en zelfstandigen de sociale bijdrages voor gezinnen opheffen.” Daardoor wordt de belastingdruk met 30 miljard euro verminderd. De ondernemingen moeten als tegenprestatie voldoen aan duidelijke doelen bij het scheppen van banen en bij de kwalificatie van de werknemers.

Hollande drong aan op een toenadering tot Duitsland in de belastingpolitiek. Zo gaf hij de stoot tot een Frans-Duitse energieonderneming naar het voorbeeld van Airbus om de energieommekeer in de praktijk te brengen. Ook wierf hij voor een gelijkschakeling van de ondernemersbelasting in beide landen.

Op het idee van een gezamenlijke energieonderneming wilde de Duitse regering niet reageren. In regeringskringen bleek men echter verrast. De ministers van Milieuzaken hadden vorig jaar al samen aan een gemeenschappelijk plan voor de energieommekeer gewerkt. In Franse industriekringen werd gezegd dat het initiatief zich concentreert op hernieuwbare energieën. Er zouden geen allianties tussen concerns gepland zijn.

Hollande sprak niet over zijn vermoedelijke affaire (hier), maar volgens een Ifop-peiling heeft deze hem geen verdere schade toegebracht. De meeste Fransen vinden dat sowieso een privéaangelegenheid. Ifop-analist Frederic Daby zei: “In werkelijkheid is hij al zo impopulair dat er geen verandering meer was.”

Dat is een bitter oordeel voor een Franse president: hij kan niet eens met een aantrekkelijke vriendin scoren bij de burgers.

Het aangekondigde bezuinigingsprogramma zal zijn populariteit vermoedelijk ook niet doen toenemen: men kan er van uitgaan dat de in Frankrijk traditioneel sterke lobby´s op de barricades zullen gaan vanwege de bezuinigingen.

Tot nu toe had Hollande steeds toegegeven bij verzet – bijvoorbeeld bij de miljoenenbelasting voor profvoetballers en bij de milieubelasting (hier). Het moet wel heel slecht met de Franse staatsfinanciën gesteld zijn wanneer Hollande zich gedwongen ziet tot zo´n radicale koersverandering.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Eurocrisis, Frankrijk, Hypocrisie, Socialisten. Bookmark de permalink .

8 reacties op Historische koersverandering: Hollande wil korten op sociale uitgaven

 1. bobzelf zegt:

  HET KAARTENHUIS STAAT OP INSTORTEN , DAT WORDEN GEWELDIGE STAKINGEN ,OPROER , GEVECHTEN , EN RELLEN !!!

  LAAT HET FEEST MAAR BEGINNEN !!

  DE NEDERLANDER KIJKT WEL NAAR BOER NEUKT VROUW , OF UTOPIA ?

  WANT PINOKKIO HEEFT GEZEGD DAT HET GOED GAAT MET ONS .
  EN VAN BEA KONDEN WE SOWIESO AL DE TYPHUS KRIJGEN , DUS

  OP NAAR MEI 2014 !!
  LAAT DE MUREN VAN JERICHO MAAR OMPLEUREN !!!

  SSSSSST NIKS TEGEN PINOKKIO EN PECHTHOLD ZEGGEN , !!
  MAKEN WE ER 1 HELE GROTE VERRASSING VAN !!
  GO GEERT , GO !!!!!!!!!!!!!!!!!

  Like

  • Republikein zegt:

   Bob, je blijft uniek!

   Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @bobzelf: 22.18. uur, op 15/1. Precies zoals ik er ook over denk Bob. Dat hele GEDROCHT EUSSR is absoluut niet de OPLOSSING maar juist het PROBLEEM voor heel Europa! Dus ook voor Nederland. En wat Pinokkio Rutte betreft, deze man liegt al als hij “goede morgen”, zegt, want dan is het al praktisch avond.

   Like

 2. Harry zegt:

  Zou er echt ooit een moment komen waarop een socialist begint in te zien dat het zo echt niet verder kan ?
  Kan me niet voorstellen dat we zo’n reveil in Nederland ooit mee mogen maken .
  Stel je voor zeg , de pvda en sp komen bij zinnen , met in hun kielzog de zusterpartijen d66 en vvd .

  Like

 3. luckybee zegt:

  En de Algerijnen? die voeren gewoon hun sharia wetten door.

  Like

 4. Pingback: Frankrijk: Vrachtwagenchauffeur kiept dampende lading mest voor het parlement (+ video) | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s