PVV verontwaardigd over afhaken Zuid-Afrika bij Taalunie

Screenshot_1

(Door: Martin Bosma)

De Partij voor de Vrijheid heeft maandag vernomen dat Zuid-Afrika niet langer wil samenwerken met de Nederlandse Taalunie – de verdragsorganisatie tussen Nederland, Vlaanderen en Suriname. In 2010 ondertekende een Zuid-Afrikaanse minister in Brugge een intentieverklaring met de Taalunie, dit bij het dertigjarig bestaan van de Taalunie. Dat jubileum werd destijds opgeluisterd door Prinses Máxima en Prinses Mathilde.

Sindsdien is niets meer iets vernomen van Zuid-Afrika. Brieven van de Nederlandse Taalunie zijn nooit beantwoord. Zuid-Afrika heeft nimmer enige interesse getoond in samenwerking. Nu heeft Zuid-Afrika laten weten spijt te hebben van zijn handtekening en er onderuit te willen. Dit werd maandag bekend op een vergadering van de IPC van de Taalunie in Antwerpen, na vragen van de PVV.

Martin Bosma (PVV) was de afgelopen twee jaar voorzitter van de Interparlementaire Commissie (IPC) – het Vlaams-Nederlandse ‘parlement’ dat toeziet op de Taalunie.

Screenshot_3De Partij voor de Vrijheid is diep teleurgesteld: “Het Afrikaans is nauw verwant aan het Nederlands. De onderlinge banden gaan terug tot Jan van Riebeeck’s aankomst in de Kaap in 1652. De Zuid-Afrikaanse regering heeft geen enkele belangstelling voor het Afrikaans. Het regime staat met zijn rug naar deze taal, alle vrome praatjes over zijn liefde voor de elf officiële talen ten spijt. Het was veelzeggend dat de Zuid-Afrikaanse minister die in 2010 zijn handtekening kwam zetten geen enkel idee had wat hij kwam doen en totaal niet wist wat de Taalunie is.”

Schriftelijke vragen van lid Martin Bosma (Partij voor de Vrijheid, rechts op de foto) aan het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie.

-Heeft de algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie de fractie van de Partij voor de Vrijheid juist geïnformeerd door in de bureauvergadering van de IPC van de Taalunie maandag in Antwerpen mede te delen dat Zuid-Afrika spijt heeft van haar handtekening onder de intentieverklaring met de Taalunie en er onder vandaan wil?

-Op welke manier is deze positiewijziging door Zuid-Afrika gecommuniceerd en wanneer is dit exact gebeurd?

-Wat is thans de status van de ‘intentieverklaring’?

-Wat heeft vier jaar ‘samenwerking’ met Zuid-Afrika concreet opgeleverd?

-Klopt het dat jarenlang niets is vernomen van de regering van Zuid-Afrika en dat brieven van de Taalunie zelfs nooit zijn beantwoord?

-Waarom is de veranderde positie van de regering van Zuid-Afrika nooit meegedeeld aan de Interparlementaire Commissie (IPC) van de Taalunie?

-Hoe verhoudt zich dit tot de parlementaire controle door de IPC?

-Deelt u de mening dat grote taalkundige overeenkomsten bestaan tussen het Nederlands en het Afrikaans, alsmede lange historische banden die teruggaan tot Van Riebeeck’s landing in 1652 en dat samenwerking binnen de Taalunie dus een goede zaak is?

-Bestaat de mogelijkheid voor de Taalunie om samen te werken met de provincies Noordkaap en Westkaap, waar het Afrikaans veruit de grootste taalgroep is?

Screenshot_2

Door:
Martin Bosma
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Nederland, Zuid-Afrika. Bookmark de permalink .

7 reacties op PVV verontwaardigd over afhaken Zuid-Afrika bij Taalunie

 1. luckybee zegt:

  Kan het zijn dat de Afrikanen niet eens wisten dat wij (WIC) Slaven handel bedrijven?en Suriname en de Antillen bestaat?Niet vergeten de Boeren waren eens VOC employeers, Slaven handel was zo als God het wil verboden.Matheus 20 DE ZONEN VAN ZEBEDEUS , vers 20-28.

  Like

 2. baksteen zegt:

  “Klopt het dat jarenlang niets is vernomen van de regering van Zuid-Afrika en dat brieven van de Taalunie zelfs nooit zijn beantwoord?”

  Kunnen ze het nog wel lezen???

  Like

 3. fleckie zegt:

  Waarom wordt de SLAVENHANDEL altijd in “WIJ “- vorm gebracht, terwijl de hedendaagse bevolking PART nog DEEL aan de slavenhandel heeft, ( op een heel klein gedeelte dan,na!) terwijl de eigenlijke SLAVENHALERS de KOPPENSNELLERS waren, en de eigen AFRIKAANSE STAMMEN! die hun OORLOGSBUIT naar de kust brachten om de buit o.a.te VERSJACHEREN aan “OPKOPERS” van “DE OORLOGSBUIT”.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Dat is zeker zo en zelfs is dat wel redelijk bekend. Maar men kijkt daar bij voorkeur aan voorbij omdat het eens afbreuk zou kunnen doen aan het moderne, oh zo graag gehanteerde ”wegmetonsisme.”
   Stel je toch voor, dat de gedachte algemeen geaccepteerd zou raken, dat in beginsel de zwarten ELKAAR de slavernij hebben aangedaan en dat je blanken niet automatisch overàl van kunt beschuldigen!
   Een onverdràgelijke gedachte voor iedere Goedmens!

   Like

 4. Trucker zegt:

  De nazaten en politieke erfgenamen van de heilige terrorist moordenaar mandela gaan er alles aan doen om wat refereert naar blank en Boer uit het collectieve geheugen te halen.
  De zwarte misdadigers bendes onder aanvoering van het anc gepeupel zijn met ongekende wreedheid de blanken aan het uitroeien “op het terein”, waar de politieke kaste het woord gebruikt.
  Vreemd dat de media reeds lang Zuid Afrika vergeten zijn…in mijn jeugd was het alle dagen in de media te volgen en dan niet om de schitterende economie of hoe het land een voorbeeld was voor Afrikaanse bananenrepublieken, nee natuurlijk niet het was racisme, xenofobie, rassenhaat, apartheid, minderheidsbewind enz…
  Nu hoor ik niks meer maar wij weten natuurlijk waarom en wat men nooit zal horen in de media is dat er geen enkel Afrikaans land democratisch en ecomisch welvarend is…
  Hoorde gisteren of vandaag weet het al niet meer dat ze in nigeria de homo’s strenger gaan aanpakken, in zo’n achterlijke zwarte staat zijn die hun leven niet meer zeker maar daar hoor ik geen duiding over.
  Die is er wel over Vladimir Poetin en Rusland want blijkbaar executeert hij persoonlijk de homo’s of ziet erop toe dat ze een kopje kleiner gemaakt worden, die indruk krijg ik toch als ik de hysterische berichtgeving hoor over de komende winterspelen in Sochy waar eenieder in de media zijn afschuw uitschreeuwt over de monsterlijke Poetin die volgens hun de rechten van de mens niet respecteert.
  Il faut le faire zeggen ze in Fankrijk wel eens…

  Like

 5. Pieter Nokkio zegt:

  Goed gezien, Martin Bosma! Je krijgt mijn stem weer (nummer drie van lijst drie), net als vorige keer. Daar had je deze Kamervragen niet eens voor hoeven stellen hoor, dit is een achterhoedegevecht. Onze taal is zelfs in eigen land al dermate verloederd, dat die Taalunie net zo goed kan worden afgeschaft. (Met een T ja, ‘kofschip’…).

  Like

 6. Juiste Informatie zegt:

  “Naar aanleiding van het artikel dat de Nederlandse Partij Voor de Vrijheid (PVV) heeft gepubliceerd, heeft de Afrikaanse Taalraad (ATR) contact met de Zuid-Afrikaanse regering opgenomen. Ook de Vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering (VVR) in Pretoria heeft op zijn beurt contacten gelegd. Noch de VVR, noch de ATR hebben met betrekking tot de vermeende desinteresse van Zuid-Afrika een aanwijzing ontvangen.”
  http://docs.vlaamsparlement.be/website/htm-vrg/909734.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s