Zwitserland: het referendum over de massa-immigratie is nog niet beslist

Screenshot_14

Het enige politieke thema dat in Zwitserland op dit moment iets teweeg brengt, zijn de buitenlanders. Duidelijk is: niemand is gelukkig met de huidige toestand. Iedereen vindt de immigratie van jaarlijks 85.000 buitenlanders netto te veel. Zelfs een villabewoner, die helemaal niets heeft met de SVP, ergert zich aan de Duitsers, die voor hun zoons een professoraat aan een Zwitserse hogeschool veiligstellen. Het onbehagen neemt toe, ook bij de ontwikkelde standen.

De eenzijdige propaganda van de economische organisaties zorgt voor weerzin. Het is wereldvreemd de vrije vestiging van personen te bejubelen als Nonplusultra. Waren de regering en de economische organisaties gek, toen zij in de jaren-60 na gedifferentieerde onderzoeken maxima aan de immigratie vastlegden? Zijn alle sceptici dom wanneer zij de officiële bekendmakingen wantrouwen dat er alleen maar hoog gekwalificeerde mensen het land binnenkomen, die nooit werkloos worden? Immigratie in grote stijl is een probleem. Dat merken de mensen.

Wat opvalt: de politiek correcte terughoudendheid neemt af. Vrienden, die zich nog nooit kritisch hebben uitgelaten over migratie, zien de grenzen van de groei. Kranten zoals de “Tages-Anzeiger”, die zich vroeger bij dit onderwerp hebben ingegraven, berichten over misstanden, vermoedelijk omdat deze nu ook in die wijken zichtbaar worden waar de journalisten zelf wonen. Alleen de “Neue Zürcher Zeitung” (NZZ) weigert kritische diagnoses te plaatsen. Voor het huisblad van de FDP is alles gif waarop de drie letters S, V en P zouden kunnen staan.

Ik heb geen idee of het referendum, waarvan ik persoonlijk een voorstander ben, er op 9 februari doorheen komt. Tot nu toe was ik eerder sceptisch, omdat ik dacht dat het Zwitserland nog te goed zou gaan. Daar ben ik niet meer zo zeker van. Misschien verbeeld ik het me, maar het thema krijgt snelheid. Wellicht onderschat zelfs de SVP het door haar gestarte debat. Men kreeg tussentijds de indruk dat de partijstrategen de lauwe strijd met de bizarre poster al hadden opgegeven. Draait de wind nu?

Bij mensen van mijn generatie werd er op scholen, universiteiten en in kranten met de paplepel ingegoten dat immigratie uitsluitend iets goeds zou zijn. We ondergingen de morele nabehandelingen van een verwoestende wereldoorlog, waarin mensen vanwege hun ras gedeporteerd, gefolterd en vermoord werden. Uit deze vreselijke ervaring werd het gebod afgeleid nooit meer “racistisch” te zijn. Men was bijzonder scherp op geluiden die zich richtten tegen vreemdelingen. Het probleem was dat in de loop der tijd een verstandige fundamentele waarde een waarnemingsverbod werd. En een gevaarlijk wapen om de politieke tegenstander moreel zwart te maken.

Nu beleven we, eindelijk, een ontspanning over een breed front. Niemand is er voorstander van geen buitenlanders Zwitserland meer binnen te laten. Niemand is voorstander van een racistisch wereldbeeld, volgens welk de mensen gesorteerd moeten worden. Dat de economische organisaties uitgerekend nu de morele knuppel uitpakken om de SVP met verbazingwekkend ongedifferentieerde argumenten te bestrijden, is een terugval in overwonnen gedachte tijden. Het moralisme werkt niet meer zo goed. “Feiten zijn gewoon keiharde dingen”, schreef de Britse schrijver Samuel Johnson.

Het debat komt voor linksen en liberalen te laat. De sociaaldemocraten zijn al legioenen kiezers aan de SVP kwijtgeraakt, omdat zij niet over misstanden wilden praten. De buitenlander was voor de SP de betere mens. Er konden gewoon geen onplezierige bijverschijnselen bestaan. Het internationalistische dogma van de SP, volgens welk er geen naties, maar alleen nog klassen bestaan, zorgde bij de partij voor een verkeerde blik op de werkelijkheid. Deze inschatting is niet van mij afkomstig, maar van de voormalige SP-president Helmut Hubacher.

Voor de liberalen is de immigratie een intellectuele uitdaging, omdat de liberaal ernaar tendeert de competitie te verheerlijken en te verabsoluteren. Natuurlijk is de concurrentiestrijd belangrijk, die  tot prestaties en innovaties aanspoort. Vanzelfsprekend gaat een land ten onder als het zich achter muren verstopt en afsluit.

Omgekeerd echter geldt evengoed: de staat is uiteindelijk niet alleen maar een gewone verzameling van mensen uit alle windrichtingen, die als kleine gevechtsrobots de hen toebedachte rol in de grenzeloze competitie om arbeidsplaatsen spelen.

Een staat is een wettelijk verbond van mensen met dezelfde interesses en waarden op een duidelijk afgebakend territorium met het doel de door de huidige en vroegere generaties door werken verkregen welstand te garanderen en te verdedigen.

En omdat de staat een waardegebonden eigendomsorde is, die historisch is gegroeid, kan een staat niet gewoon zijn grenzen openen voor iedereen die wil komen. Wie dat toestaat, handelt onverantwoordelijk. In principe is het simpel: Zwitserland moet weer bruikbare processen ontwikkelen om de immigratie op verantwoordelijke wijze te sturen. Zwitserland is geen lid van de EU, dat zich moet onderwerpen aan het mislukkende dictaat van open grenzen.

Iedere golfclub kiest zijn leden zorgvuldig uit. Iedere gemeenschap, die iets te verliezen heeft, let er op dat nieuwelingen uiteindelijk meer opleveren dan kosten. De vrije vestiging van personen is een migratieproces met steeds duidelijker wordende gebreken. Het is de hoogste tijd dat er eindelijk vrijuit over gesproken wordt hoe Zwitserland controle krijgt over de immigratie die haar boven het hoofd groeit.

Bron:
www.weltwoche.ch

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Immigratie, Zwitserland. Bookmark de permalink .

9 reacties op Zwitserland: het referendum over de massa-immigratie is nog niet beslist

 1. Sjaak8.1.2014 zegt:

  Wissel Zwitserland Maar uit en maak uit de landkaart Europa !

  Like

 2. Theodoor zegt:

  Hieruit blijkt dat de doorsnee Zwitser verder ontwikkeld is dan de doorsnee Nederlander of Duitser. Verder naar het zuiden toe wil ik niet gaan.
  De Zwitsers hebben de socialisten en de liberalen inmiddels getackeld, voor de Nederlander, als ze tenminste echt wakker willen worden en niet meer zoveel naar de Publieke Omroep gaan luisteren en kijken is er binnen niet al te lange tijd om met het gespuis, liberaal en socialistisch, een uitgesproken kans om via de stembus met de leugens en verheerlijking van alles wat maar vreemd is af te rekenen.
  HET ZAL EEN FEESTELIJKE DAG ZIJN ALS DAT BEWAARHEID WORDT.

  Like

  • Driek zegt:

   Ik geloof er niks van, dat die Hollander afrekent met het huidige bestel, ze gaan weer als lammeren stemmen op de partijen, die ons ten ondergang voeren. Ze leren het nooit. Maar – , stel dat ik het mis heb, dan zal het inderdaad een feestelijke dag zijn. Eindelijk verlost van dat gespuis, van die Spekman en zijn verderfelijke aanhang.

   Like

   • koddebeier zegt:

    :-), graag morgen of als het kan vandaag…

    Like

   • Tom Hendrix zegt:

    @Driek: 22.53. uur, op 17/1. Ook ik twijfel over het feit, dat de Nederlander zich niet meer zal laten inpakken door partijen van “links tot rechts”, die ons een hoop ellende hebben bezorgd door de massa-immigratie. Maar net als U mag ik hopen, dat dat wel het geval mag zijn, en de PvdA en de VVD ongenadig worden afgestraft bij de verkiezingen voor de gemeenteraden op 19 maart a.s.

    Like

  • Republikein zegt:

   Ja, laat dat waar zijn, maar hoe staat het met Suisse? Dat weten niet velen, behoudens ons kabinet natuurlijk, die weten alles, moet zeggen La Suisse! Het kabinet weet alles, maar niet heus.

   Like

 3. Tante Poes zegt:

  jaloers…. kunnen we niet in nl want eu…

  Like

 4. luckybee zegt:

  Ik geloof nooit dat de Zwitsers de rijke olie Sheiks uit Zwitserland er uit zullen smijten, ze verdienen te goed aan ze.

  Like

 5. Jean zegt:

  De ongecontroleerde import van allochtonen en tot overmaat van ramp de moslims zal de autochtone bevolking nog veel pijn gaan doen, letterlijk en figuurlijk, de angst stijgt spectaculair, de armoede stijgt spectaculair, de criminaliteit en het barbaars geweld stijgen spectaculair en wat doet de politiek? Lullen, lullen en zakken vullen.
  Wij moeten dat misdadig politiek tuig afstraffen en ze alles afnemen wat ze bij mekaar geroofd hebben en terug geven aan de rechtmatige eigenaars, de autochtone burgers.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s