Saoedi-Arabië op het scherp van de snede

Screenshot_15

(Door: Marc Bouwman)

16 januari 2014 publiceerde E.J. Bron een interview van Paul Jay, presentator van het Amerikaanse tv-programma The Real News, met de Amerikaanse historicus Toby Jones, auteur van het boek Desert Kingdom. In dit interview legt Jones de veranderde diplomatieke verhoudingen tussen Saoedi-Arabië en de VS in de tweede helft van 2013 uit. Onderstaand artikel is in belangrijke mate gebaseerd op dit interview.

De oliecrisis van 1973 leidde tot een vervijfvoudiging van de prijs van olie. Dit betekende de grootste transfer van weelde van de ene samenleving op de andere, namelijk die van het Westen op de Arabische. Sindsdien is Saoedi-Arabië de dominante olieproducent in de wereld, en creëert zij naar wens schaarste of overvloed op de oliemarkt. Gemiddeld produceert zij 12 miljoen vaten per dag en heeft zij een excessieve invloed op de wereldeconomie.

Deze nieuwe rijkdom stelt Saoedi-Arabië in staat regionale invloed uit te oefenen op landen als Jemen, Bahrein (sjiitisch) en Egypte (voor de huidige militaire invloed, tegen de Moslimbroederschap). Daarentegen heeft Iran grote invloed op de sjiitische minderheid in Saoedi-Arabië. Deze sjiieten wonen precies op de plaats waar Saoedi-Arabië de grootste oliereserves van het land heeft liggen, in het oosten van het land tegen de Iraanse grens aan. Dat maakt Saoedi-Arabië kwetsbaar voor machtspolitiek vanuit Iran.

Vanaf de start van de Iraanse revolutie in 1979 riep Khomeiny de Saoedische bevolking op haar regering omver te werpen. Zo werd Iran de regionale rivaal van Riyad. Na de oorlog tegen Irak (1980-1988) meenden de Saoedi´s dat de rol van Iran voorlopig uitgespeeld zou zijn. Maar na de uitschakeling van de soenniet Saddam Hussein door de VS in 2003 nam de invloed van Iran in Irak toe toen de sjiitische meerderheid in Irak op democratische wijze aan de macht kwam. Vanaf dat moment steunde Saoedi-Arabië soennitische Jihadi’s in Irak, Syrië, Libanon, Bahrein en Jemen, gericht tegen Iraanse en sjiitische invloeden.

Jones beschrijft de binnenlandse weerstand die de koninklijke familie van het Huis Saud in Saoedi-Arabië ondervindt van Jihadisten van Al-Qaida. Tegenover democratische krachten in het land rechtvaardigt de koninklijke familie haar autoritaire bewind door te wijzen op de chaos die de Jihadi’s zullen veroorzaken als zij de macht krijgen.

Screenshot_14

In 2002 rapporteerde senator Bob Graham, voorzitter van de Joint Commission, over een mogelijke rol van Saoedi-Arabië bij de aanslag van 9/11. Iets dergelijks leek aan de hand bij de zelfmoordaanslagen in Engeland in 2004. Het Britse onderzoek naar de mogelijke rol van Saoedi-Arabië bij deze aanslag leidde er in 2007 toe dat de Saoedische prins Bandar, hoofd van de Saoedische geheime dienst, de Britse premier Tony Blair dreigde met ‘een volgende 7/7’ als Engeland haar onderzoek niet zou staken. Blair gaf toe. Jones leidt hieruit af dat het Westen niet weet welke radicalen ze het meest moet vrezen: de soennieten of de sjiieten.

In 2010 startte in Tunesië de zogenaamde “Arabische Lente”, die zich uitbreidde naar onder andere Syrië, waar Assad president is. Deze Alawiet (een sjiitische tak binnen de islam) behoort tot een minderheid in een land waar 70% van de bevolking soenniet is. Deze laatste groep, effectief uitgeschakeld van macht, greep de Arabische Lente aan voor een opstand tegen Assad. Deze wordt echter gesteund door het sjiitische Iran en het door soennitische landen omgeven Rusland, waaronder Tsjetsjenië. De soennitische rebellen in Syrië, maar ook die in Libanon en Irak, ontvangen steun vanuit Saoedi-Arabië. Als Assad valt, slaat het machtsevenwicht om in het voordeel van Saoedi-Arabië.

Het Westen, met name de VS, vreesde medio 2013 dat de diverse groeperingen die elkaar in Syrië bevechten de hele regio in chaos zou kunnen storten, zoals dat op dit moment inderdaad gebeurt. De situatie doet zich nu voor dat hoe méér de Jihadi’s zich in deze landen roeren, hoe méér het Westen Saoedi-Arabië nodig leek te hebben om de situatie onder controle te houden. Anderzijds bestond echter de kans dat diezelfde Saoedische steun voor Jihadi’s in Libanon, Syrië en Irak zou leiden tot versterking van de positie van Jihadi’s in Saoedi-Arabië tegen het Huis Saud. De Saoedi´s proberen het conflict daarom niet uit de hand te laten lopen. Volgens Toby Jones is het niet waarschijnlijk dat ze dit kunnen. Vanuit Riyad leek er daarom sprake te zijn van wederzijdse belangen tussen hen en het Westen om de invloed van het sjiitische Iran in de regio terug te dringen.

Screenshot_17

Augustus 2013 werd een Syrisch dorp getroffen door een gifgasaanval. De regering Obama vermoedde hierin de hand van de sjiitische president Assad. Obama overwoog bewapening van soennitische rebellen in Syrië, maar had daarvoor toestemming van de VN nodig. Rusland en China weigerden, het handelen van de Navo in Libië in 2011, waarbij Khadaffi uitgeschakeld werd, nog vers in het geheugen. De Russische president Poetin steunde zijn bondgenoot Assad voluit en daarmee ook Iran. De VS zagen hierop af van bewapening van Syrische rebellen. Saillant detail hierbij is dat de eerder genoemde Bandar in juli 2013 Poetin bedreigde met (door de Saoedi´s aangestuurde) Tsjetsjeense aanvallen op de Olympische Winterspelen in Sotsji, als Rusland haar steun voor Assad niet zou staken.

De diplomatieke overwinning van Poetin op Obama had verdere gevolgen. Sinds de gijzeling van VS-diplomaten in Teheran (1979) onderhielden de VS en Iran geen diplomatieke betrekkingen meer. Het Iraanse atoomprogramma, gekoppeld aan bedreigingen aan het Westen en Israël, voedde het wantrouwen van het Westen jegens Iran. De plotselinge ommekeer van de Amerikaanse politiek gaf niet alleen Assad meer lucht, maar bracht ook een diplomatieke dooi tussen Iran en de VS teweeg, gevoed door verzoenende woorden van de Iraanse president.

Screenshot_19

Saoedi-Arabië raakte geïrriteerd over het achterwege blijven van Amerikaanse wapenleveranties aan de Syrische rebellen, maar ook over de verbeterende relatie tussen VS en Iran. Dit kwam bovenop de Saoedische ergernissen over de Amerikaanse steun aan de Moslimbroederschap in Egypte en Qatar. Mocht de detente tussen Iran en de VS doorzetten, dan ligt opheffing van de huidige internationale economische boycot jegens Iran voor de hand. Met een geschatte olieproductie van 9 miljoen vaten per dag zou dit land in staat zijn grote invloed op de olieprijs uit te oefenen, waarmee het de dominante positie van de Saoedi´s in de wereldeconomie zou bedreigen.

Eind 2013 ontstond er dus een breuk tussen de VS en Saoedi-Arabië: voor het eerst sinds 1942. Dit leidde ertoe dat Riyad zelf enorme hoeveelheden oliedollars aanwendt om Jihadi’s in Libanon, Syrië en Irak te bewapenen, waarmee het de slag in het Midden-Oosten van Iran denkt te kunnen winnen en zo de Iraanse invloed op de Arabische wereld te kunnen keren. In dit licht past de Saoedische steun van $ 3 miljard aan het soennitische Libanese leger in januari 2014. Opnieuw een saillant detail: de wapens voor de Libanon worden gekocht in Frankrijk, dat hiermee het partnerschap met Saoedi-Arabië van de Amerikanen lijkt over te nemen.

Mocht in de loop van dit jaar blijken dat Assad zich staande houdt, dan bevestigt dit de macht van Iran ten koste van het Huis Saud. Wanneer in Saoedi-Arabië dit Huis door Al-Qaida zou worden verdreven, dan is de chaos in de Arabische wereld compleet, inclusief de te verwachten dictatuur met zware repressie, de nodige massa-executies en het gevaar van falende olieleveranties vanuit dit land naar de rest van de wereld, dat een hevige economische crisis wacht. Voordeel hierbij zou zijn dat er een (voorlopig?) einde komt aan de ideologische en demografische oorlog die het wahabitische Riyad tegen het Westen voert.

Screenshot_18

Door:
Marc Bouwman
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Al Qaida, Arabieren, Arabische wereld, dictatuur, Iran, Islam, islamitische ideologie, Jihad, kalifaat, Koningshuis, Krankzinnigheid, Midden-Oosten, Moslims, Rotzakken, Saoedi-Arabië, sjiieten, soennieten, Terrorisme, Westen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Saoedi-Arabië op het scherp van de snede

 1. bobzelf zegt:

  nou laat ze elkaar dan maar afmaken , in de brand steken , kan mij niet schelen !!
  Gaan we weer lekker terug naar wat autoloze zondagen !!!
  Gohhh, wat was het toen nog leuk in dit nu tot op het bot “”VERZIEKTE “” NEDERLAND !
  geheel volgens plan van onze Bea SS/BILDERBERG !!
  IS DAT TEKENEN BIJ HET KRUISJE SOMS EEN “””DODELIJKE BESMETTELIJKE ZIEKTE ??
  IK HOOP HET MAAR ,

  gna, gna, gna. gna, “”ZE “” SKIET TOCH OOK WEL EENS !!!

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Zeer zeker! Net als dat onfortuinlijke zoontje van haar, weet je wel……..
   Ware het ooit mogelijk, een kleín ongeval met -helààs- fatale afloop te arrangeren……
   Maar dan wel graag mèt kettingreactie-effect. anders zijn we nog altijd niet van de rest af…….

   Like

  • Sjaak8.1.2014 zegt:

   Aan alle Europese grenzen opstellen !

   Like

 2. luckybee zegt:

  De Sheik van Aarabie was van af het begin van hun bestaan een Wahabist; dus erg veel veranderd is daar nooit geweest.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Goed artikel van U Marc Bouwman.

  Like

 4. Henk.V zegt:

  Ik ga de ontwikkelingen in het Midden Oosten volgen, met jouw indormatie in het achterhoofd, Marc.
  Een heldere, mooie uiteenzetting!

  Like

 5. Sjaak8.1.2014 zegt:

  Laat toch die geitenneukers barsten ! Het voordeel daarvan is dat we
  hier ook een vloerbereineging krijgen van de korrupte smeerlappen die
  nu aan het roer zitten ! Het is bewezen dat de echte grote korruptie met
  de EU begonnen is ! Van millioenen schulden naar niet meer betaalbare
  2400 Milliarden ! En Bea ss /bilderberg met haar ca 1,8 Milliard en haar
  parasitäre koningklijke aanhang krijgt ook nog toezettelijk van de belasting
  betalende vlaggetjeszwaaiende doorgedraaide sockenstrickende
  links/groenen demente Nederlandse klompendanser een riante Apanage !
  Eerst wanneer de eerste linkse Klotenkussende moslimkontlikkers
  zelf aan de Moslimstrick hangen worden ze wakker ! TE LAAT !

  Like

 6. Luchtpint zegt:

  Die analyse lijkt leuk in theorie, en in die zin te optimistisch, bijna. We vergeten hierbij te zeggen dat het probleem veel omvattender is dan het lijkt: niet alleen het Midden-Oosten is betrokken. Saudi Arabië heeft een heel netwerk van zgn. ‘culturele’ moslimorganisaties die een netwerk van Wahhabitisch georiënteerde moskeeën in het Westen heeft opgezet, waardoor Salafisme bijna de mainstream in die moskeeën wordt. Dan is er nog het feit dat dit land via de Pakistaanse geheime dienst (die overigens vol Salafisten zit) dit salafisme ook nog eens verspreid door via die proxy allerhande terroristische groeperingen te steunen die uitzwermen over andere landen en regio’s in de buurt (Oezbekistan, Tajikistan, Turkmenistan, Kashmir, India), en dan vergeet ik nog Tsjetsjenië en Azerbaijan op de Kaukasus, e.d. Die groepen worden trouwens ook gebruikt om de invloed van sjiietische groeperingen in die landen te blokkeren, zoals nu het geval is Syrië, Pakistan en Iraq. Op die manier kan je je gaan afvragen of dit zgn. evenwicht eigenlijk wel bestaat in de praktijk, want Iran moet op alle mogelijke manieren “kort aan de leiband” worden gehouden, dus wordt het van alle kanten tegelijk bestookt. Ik ben er nog niet zo zeker van dat Iran en/of Assad zich staande gaan kunnen houden, noch dat Libanon er niet aan zou gaan, en dan is het hek helemaal van de dam: als Salafisme zich overal gaat opdringen als de standaard moslimpraktijk in het hele Midden-Oosten zoals het dat op andere plaatsen nu al probeert, dan gaan we volgens mij nog meer mogen bibberen voor de moslims op ons eigen terrein !

  Je kan die zaken niet zomaar los van mekaar zien, alsof wat er ginder gebeurt hier geen speciale of directe invloed gaat hebben !!! Dat is ongelooflijk naïef !!! Ik heb dit video interview een dag of twee geleden in twee delen gezien, en niemand heeft het daar over de consequenties voor het Westen zelf !!!

  Like

 7. fleckie zegt:

  “BRANDPUNT TEHERAN”….Er is geen land dat de afgelopen tien jaar zo in het nieuws is geweest als IRAN….De ‘val’ van de sjah, de machtsgreep van Khomeini,de Islamitische revolutie die daar het gevolg van was,de gruwelijke oorlog tegen Irak(die inmiddels al meer dan een miljoen doden heeft geëist,en nu dan eindelijk Vredesonderhandelingen-de kranten berichten er dagelijks uitgebreid over……Wat zijn hiervan de achtergronden?Welke betekenis moet worden toegekend aan de revolutie van ‘de man met de brandende blik”?…De auteur van dit boek ,Nazir Fansa,zet deze problematiek in een heldere historische context.Hij bespreekt de internationale consekwenties van het Midden-Oostenconflict en schetst uitvoerig de rol van Israël en de supermachten hierin.De kracht van dit boek ligt in het feit dat Fansa schrijft met zowel de afstandelijkheid van een politiek commentator als de betrokkenheid van iemand die de ontwikkelingen van nabij heeft meegemaakt….Zijn analyse is een boeiende en nuttige bijdrage aan de kennis van een gebied dat voor het Westen nog lange tijd van eminent politiek en economisch belang zal blijven.#

  Like

 8. fleckie zegt:

  ” Afspraak over Iran “. Uit NIW17 Jan.2014….”De tussentijdse overeenkomst over het Iraanse nucleaire programma die de p5+1 en Iran in november hebben gesloten,zal op 20 januari ingaan voor een periode van zes maanden.Dat is maandag bekendgemaakt.In ruil voor afzwakking van de internationale sancties zal Iran het verrijken van uranium boven de 5 procent staken.De voorraad van verder verrijkt uranium moet worden ‘geneutraliseerd’,wat wil zeggen,aangelengd en verdund.Dat moet in een half jaar gebeurd zijn. Het Internationaal Atoomagentschap krijgt dagelijks toegang tot de zwaarwaterreactor in Arak.De afzwakking van de sancties heeft betrekking op de handel ..in goud..en..edelmetalen..en de Iraanse petrochemische export,alsmede het vrijkomen van bevroren tegoeden(4,2miljard dollar).Barones Ashton,de buitenlandchef van de EU,zei dat ‘het fundament voor een coherente,robuuste en soepele implementatie van een gezamenlijk actieplan voor de komende zes maanden nu is gelegd’…….President ..Obama..verwelkomde ..het nieuws,maar zei dat de sancties weer zullen worden ongesteld als Iran zich niet aan de afspraken houdt.Obama zei tegen zijn critici in het Congres-een aantal Republikeinen en Democraten wil zwaardere sancties-dat hij een veto zal uitspreken tegen iedere nieuwe sanctie gedurende de komende zes maanden….Minister van Buitenlandse Zaken Kerry zei dat het sluiten van een definitieve overeenkomst’de grootste uitdaging’is.Dat is nodig voor een garantie dat het Iraanse nucleaire programma vredelievend is.’Die onderhandelingen zullen moeilijk worden’,aldus de minister

  Like

 9. fleckie zegt:

  Uit het NIW van 24 januari 2014.”Iran begint met nucleaire reductie”.”Maandag is Iran officieel begonnen met de implementatie van afspraken die in november werden gemaakt met de P5+1(Verenigde Staten,China, Rusland,Frankrijk,Groot Brittannië plus Duitsland.In ruil daarvoor heeft er al een eerste verlichting van de sancties plaatsgevonden.Het verrijken van uranium tot boven de 5 procent is gestaakt en Iran zou ook moeten beginnen met het verdunnen of anderszins onbruikbaar maken van de voorraad van tot 2procent verrijkt uranium.De nucleaire installaties in Fordo en Natanz staan van nu af aan bloot aan inspecties van het IAEA,er worden in Natanz geen nieuwe centrifuges geïnstalleerd en er gaat geen brandstof naar de zwaarwaterreactor in Arak……Als tegenprestatie zijn de eerste Iraanse banktegoeden al ‘ontdooid’en worden maatregelen voorbereid om de handel in goud en andere kostbare metalen weer mogelijk te maken.Ook mogen er weer enkele petrochemische producten worden uitgevoerd……’Dit is een belangrijke dag in ons streven om te zorgen dat Iran een vreedzaam nucleair programma zal hebben’ ,aldus de buitenlandchef Catherine Ashton.Maar Netanyahu zei maandag al dat de overeenkomst met Iran’een snelle route naar de Iraanse bom is’.De Canadese premier Stephen Harper die Israël zondag bezocht,zei dat zijn land de sancties tegen Iran niet opheft……’De ijsberg van sancties tegen Iran is aan het smelten’,zei het hoofd van de Iraanse nucleaire organisatie,Ali Akbar Salehi.Het voormalig plaatsvervangend hoofd van de IAEA,Olli Heinonen,zei dat wanneer Iran zich niet aan de afspraken zou houden,dat land maar twee of drie weken nodig zou hebben om genoeg uranium voor een wapen te produceren.Pas in de loop van de zes maanden van de voorlopige overeenkomst die nu is gesloten zou die termijn langer worden:als Iran zich het komende half jaar aan alle afspraken houdt bedraagt die periode drie maanden.###

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s