Flemming Rose: In Zweden heerst stille tirannie

Screenshot_6

Rose was op 14 januari in Noorwegen en schreef er 21 januari over in JP (Jyllandsposten), Snaphanen citeert daaruit het volgende:

Is er een verschil in het debatklimaat in de Noordse landen? Waarin verschillen Zweden, Noorwegen en Denemarken van elkaar? De vraag werd voorgelegd aan een panel  bestaande uit een Noorse redacteur, een Zweedse journalist en ondergetekende. De meeting vond vorige week plaats en was georganiseerd  door de burgerlijke Noorse denktank Civita.

Het uitgangspunt was een broedertwist tussen Noorwegen en Zweden, waar men zou kunnen denken aan Sigmund Freud’s beschrijving van het narcisme van kleine verschillen. Freud duidde erop dat buren die nauwe banden hebben en aan elkaar gelijk zijn de behoefte hebben verschillen te overdrijven en te versterken. [..]

In het debat over integratie, immigratie en islam zijn er inmiddels grote verschillen. Noorwegen en Denemarken benaderen elkaar, maar er heerst een stille tirannie in Zweden. De Zweeds-Noorse twist begon vorig najaar met de parlementsverkiezing in Noorwegen, die betekende dat de Vooruitgangspartij voor het eerst in de regering kwam.

De volgende dag bracht Dagens Nyheter een artikel van de Zweedse historicus Henrik Arnstad. Hij stelde dat voor het eerst in Noorwegen een racistische partij aan de macht was gekomen en dat dit een duister gegeven was in de geschiedenis van Europa. Arnstad concludeerde: “Er heerst een ziekte in Europa. Extremistische en neofascistische parijen zijn vandaag machtiger dan in 1933 (met uitzondering van Duitsland). Maar we hebben hun politiek al eens geprobeerd en moesten daar in 1933-1945 een hoge prijs voor betalen. Europa kan zich niet veroorloven deze een tweede keer te betalen.” In een commentaar in een andere Zweedse krant werd Arnstad geciteerd dat massamoordenaar Anders Behring Breivik glimlachend in zijn gevangeniscel zat, want alles ging in Noorwegen goed naar wens.

Arnstad’s artikel is symptomatisch voor het Zweedse debat. De Zweedse beroeringangst (onwil) om een onplezierige, maar noodzakelijke discussie te voeren over immigratie en integratie betekent dat Arnstad niet in staat is onderscheid te maken tussen volledig legitieme kritiek op het immigratie- en integratiebeleid en zuiver fascisme. Dat was 25 jaar geleden in Denemarken ook moeilijk, maar sindsdien is het debat meer genuanceerd en realistisch geworden.

De Zweedse deelnemer aan het panel in Oslo erkende in een zwak ogenblik dat Zweden 15-20 jaar achter ligt ten opzichte van z’n Noordse buren en suggereerde dat de Zweedse kritiek op z’n buren in feite geworteld is in een angst voor de eigen demonen. Het is spannend later dit jaar de Zweedse verkiezingen voor het parlement te volgen.
Uit JP: Kosmopolit: Zweedse demonen. (niet online)

Screenshot_7

Bron:
http://snaphanen.dk

Vertaald uit het Deens door:
Vederso
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Integratie", Immigratie, Islamisering, Scandinavië. Bookmark de permalink .

5 reacties op Flemming Rose: In Zweden heerst stille tirannie

 1. Tom Hendrix zegt:

  Zo kennen we de RODEN weer. Iedereen die een einde aan de moslimoverheersing wenst te maken, gelijk demoniseren, en vals beschuldigen. Deze Henrik Arnstad, is uiteraard lid van de RODE en politiek-correcte meute, die ONS met geweld de islam wensen op te dringen.

  Like

 2. Theresa Geissler zegt:

  Best mogelijk, dat Noorwegen een voorsprong van een aantal jaren heeft op Zweden, -dat zo ’n Vooruitgangspartij aan de macht kon komen is ook een stap in de goede richting- maar daarmee is uiteraard niet gezegd, dat ze er al ZIJN.
  Nog steeds is Noorwegen tevens het land van de ouders die niet voor hun eigen, door immigranten geïntimideerde, kinderen in de bres durven springen als we ons herinneren willen. En ook het journalistieke idioten-echtpaar is exemplarisch voor het aldaar nog lang niet uitgeroeide ‘goedmensendom. De kwestie is slechts, dat Zweden van de twee landen toevallig het ergst er aan toe is. Dat had ook omgekeerd kunnen zijn. Het is en blijft ongelofelijk, dat het stoere Viking-ras, dat ooit de Zeven Zeeën beheerste, verworden is tot zo ’n zielig zooitje met een regelrechte dhimmi-mentaliteit, hetgeen wel in heel schril contrast staat met het feit dat Viking-koning Knut de Grote ooit zelfs over Engeland heerste! De huidige Scandinaviërs heersen niet; zij onderwerpen zich eerder. Ook Noorwegen, vooralsnog.

  Like

  • meneertje zegt:

   Dat hebt u uitstekend gezegd.
   Ik blijf mij verbazen over elk bericht van deze aard dat uit Zweden komt.
   Ik kan maar niet begrijpen dat het land dat bijvoorbeeld ook de grote Ingmar Bergman met zijn diepzinnige films voortbracht, nu wordt bewoond door elkaar na-kakelende kippen, die eendrachtig aan hun gezamenlijke ondergang werken.

   Maar u hebt gelijk als u suggereert dat Noorwegen echt niet zo heel veel beter is.
   Mogelijk is er echter voor dat land nog hoop, omdat er tegenkrachten beginnen te werken.

   Er zijn overigens in ons eigen land genoeg (nee: veel te veel) mensen die graag het Zweedse (of toch: Zweeds-Noorse?) model als voorbeeld zouden volgen…

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Uiteraard, meneertje: Dat is dan ook de categorie die feilloos aan te wijzen is als de “Goedmensch.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s