Israëlisch-Iraanse woordenwisseling in Davos

Screenshot_4

Israël´s minister-president Benjamin Netanyahu heeft op het World Economic Forum in Davos gewezen op schendingen van mensenrechten in Iran. Hij verwees concreet naar de toespraak van de Iraanse president Hassan Rohani, die enkele uren daarvoor had gesproken.

“Rohani veroordeelt het doden van onschuldige burgers, maar onlangs werden tientallen onschuldige burgers in Iran terechtgesteld”, zei Netanyahu donderdag tijdens de topontmoeting van staats- en regeringschefs, diplomaten en belangrijke mensen van grote ondernemingen. “Rohani spreekt van een positieve instelling tegenover nieuwe technologie, maar hij staat de Iraniërs geen vrije toegang tot internet toe”, zei de Israëlische minister-president tijdens een podiumgesprek. “Rohani spreekt van vrede met de landen in het Midden-Oosten, maar zelfs nu nog weigert hij het bestaan van de staat Israël te erkennen, en zijn regime roept dagelijks op tot de vernietiging van de staat Israël.” In zijn voor het podiumgesprek gehouden toespraak wierf Netanyahu voor investeringen in de technologie en onderzoek standplaats Israël.

Met zijn uiteenzettingen m.b.t. Iran refereerde Netanyahu aan het optreden van Rohani, die enkele uren daarvoor op dezelfde plek een toespraak had gehouden. Het was de eerste toespraak van een Iraanse president op het World Economic Forum sinds tien jaar. Over de betrekkingen tussen Iran en de VS zei hij: “Politici van beide landen voeren nu voor het eerst een dialoog (…). Dat is een belangrijke ontwikkeling sinds de islamitische revolutie.” Geen enkel land kan op zichzelf staan en Iran probeert sterker in de internationale gemeenschap mee te doen en zijn betrekkingen tot alle landen te verbeteren. Hij noemde de staat Israël evenwel niet. Volgens de “Deutsche Welle” zei Rohani in een podiumgesprek na zijn toespraak dat Iran vrede zoekt “met alle landen die de Islamitische Republiek Iran officieel erkend heeft.” Op de vraag of dit “werkelijk alle landen” zijn, herhaalde Rohani zijn definitie: “Ja, de hele wereld. Met alle landen die Iran officieel erkend heeft.” Israël valt niet onder deze definitie.

Peres: Rohani´s optreden “gemiste kans”

Israël´s president Shimon Peres beoordeelde Rohani´s toespraak als “gemiste kans”. Tijdens een persconferentie in een hotel in Davos zei Peres: “Iran blijft het centrum van de terreur van onze tijd.” Rohani heeft geen zichtbare ondersteuning voor vrede in het Midden-Oosten getoond. Peres had voor de conferentie aangeboden om Rohani in Davos te ontmoeten. Dat had deze echter afgewezen. Netanyahu had een persoonlijke ontmoeting met Rohani afhankelijk gemaakt van de officiële erkenning van Israël door Iran.

Bron:
www.israelnetz.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Iran, Islam, Israël, Israël-vijandigheid, Jodenhaat, sjiieten. Bookmark de permalink .

11 reacties op Israëlisch-Iraanse woordenwisseling in Davos

 1. Willem zegt:

  Hier word ik zo moe van. Welke geest huist in het brein van Rohani. Wat een haat tegen de Joden en Israël. Goed van minister-president Benjamin Netanyahu dat hij duidelijk is naar Rohani. Ik hoop dat Netanyahu en zijn kabinet met kracht blijft opkomen voor Israël.

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Goed zo Netanyahu

  Like

 3. Marc Bouwman zegt:

  Ik kan de reacties van Netanyahu en Peres helemaal invoelen. Toch bevreemdt het mij dat dergelijke terechte kritiek van Israëlische politici slechts Iran lijkt te gelden.

  Nog altijd is het zo dat ook Saoudie-Arabië Israël het liefst ziet verdwijnen. Bij mijn beste weten heeft ook dit land geen echte diplomatieke betrekkingen met Israël.

  Onderstaand een aantal links met betrekking tot de situatie tussen Israël en Saoudie-Arabie.

  De eerste link gaat over het intrekken van de Vlaamse uitnodiging voor de Accenta Beurs in Gent om Saoudie-Arabie te ontzien. Het bericht staat in Joods Actueel van 9 september 2011.
  http://joodsactueel.be/2011/09/09/uitnodiging-ingetrokken-voor-israelische-ambassadeur/

  De tweede link gaat over door Saoudie-Arabië opgestelde raketten, gericht op zowel Iran als Israël. Het bericht staat in Israel Today van 11 juli 2013.
  http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/3324-raketten-in-saoedi-arabie-gericht-op-israel-en-iran

  De derde link gaat opvallend genoeg over een mogelijke samenwerking tussen beide landen, ten aanzien van een mogelijke aanval op Iran. Dit bericht staat eveneens in Israel Today en dateert van 18 november 2013.
  http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/3716-israel-en-saoedi-arabie-plannen-aanval-op-iran

  De vierde link laat een opmerking zien van de Saoedische ambassadeur in Londen in 2002, over zijn zienswijze op de staat Israel. Het stuk is te vinden op Bijbelarchief.
  Citaat: “De Saoedische ambassadeur in Londen, Ghazi Algosaibi zei begin juli 2002 tijdens een toespraak aan de Universiteit van Westminster in Londen, dat Israël’s ‘bezetting’ van ‘Arabisch land’ erger is dan de Europese ervaringen onder de nazi’s”.
  http://www.bijbelarchief.nl/default.asp?id=1364

  De vijfde link is een artikel van Frank ter Horst. Vorige week publiceerde ik hier van eigen hand een artikel over Saoudie-Arabië, getiteld Saoudie-Arabië op het scherp van de snede, en een vertaling van een artikel van Prof. James Petras, Wereldwijd terrorisme en Saoudie-Arabië: Bandar’s terroristisch netwerk. Beide artikelen gaan in op de rol van de Saoedisch in de wereld. Het artikel van Frank ter Horst sluit daar zeer nauw op aan.
  http://www.franklinterhorst.nl/Het%20Saoedische%20prinsengebroed.htm

  Wat wil ik met al deze links nu eigenlijk zeggen?

  De Iraanse houding tegenover Israel is buitengewoon laakbaar. De kritieken van Netanyahu en Peres ten opzichte van de Iraanse politiek zijn volledig gerechtvaardigd. Maar toch neem ik een meten met twee maten waar. Waarom niet minstens net zo kritisch naar Saoudie-Arabië? Wat is voor Israël nu het verschil tussen die twee. Als Iran onschadelijk zou kunnen worden gemaakt, blijft Saoudie-Arabië dan niet over als een minstens zo grote dreiging?

  Beargumenteerd zou kunnen worden dat een verenigd islamitische afwijzing van Israël het overleven van dit land vrijwel tot nul zou brengen. De wederzijdse haat tussen soennieten en shiieten, momenteel in Syrië tot op het bot (letterlijk) uitgevierd, geeft Israël de nodige adempauzes. In die zin lijkt het niet veel uit te maken of Israël zich (tijdelijk) verbindt met de Saoudisch of met Iran. Maar op den duur zal er toch een heroriëntatie moeten komen. Want, zoals ik al eerder opmerkte, is Iran nu werkelijk zoveel gevaarlijker dan Saoudie-Arabië?

  In dit specifieke geval handelt het op de positie van Israël. Voor dit land en zijn bevolking is de dreiging vanuit de islamitische wereld ernstiger dan voor het Westen. Maar Israel is niet het enige land, volk of religieuze groepering dat bedreigd wordt door de islam. Ook christenen in islamitische landen worden momenteel uitgemoord in Syrië, Turkije, Iran en Egypte, zoals in 1915 de Ottomaanse religicide op Armeense en Assyrische christenen. Op de middellange termijn wordt echter ook het Westen daadwerkelijk bedreigd. En die bedreiging is eerder afkomstig van Saoudie-Arabië dan van Iran, ondanks de dreigende Iraanse woorden naar het Westen en haar (vooralsnog loze) wapengekletter.

  Kijken we naar de werkelijke dreiging vanuit de islamitische wereld jegens het Westen, dan zien we in honderden aanslagen, waaronder 9/11, vrijwel geen enkel Iraans initiatief en talloze van de zijde van de Saoudis, Egyptenaren, Afghanen en Marokkanen.

  Mijn punt is: doet Israël er goed aan met de Saoudis op te trekken tegen Iran. En is het eventueel mogelijk dat Iran zijn harteloze houding jegens Israël, met het oog op de wederzijdse haat tussen Iran en Saoudie-Arabië, verzacht of zelfs laat varen?

  Voor mij is het niet gezegd dat Iran voor Israël een groter gevaar is dan Saoudie-Arabië. Mocht dat wel het geval zijn, dan is het niet gezegd dat Iran ook voor het Westen een groter geval zal zijn dan Saoudie-Arabië. Om deze reden dienen het Westen en Israël de neuzen in dezelfde richting te richten. Dat zal nog een harder dobber worden, gezien het feit dat Frankrijk de plaats van de VS heeft overgenomen als strategisch bondgenoot (en wapenleverancier) van Saoudie-Arabië. In dit licht bezien is ook een mogelijk uiteenvallen van het Westen niet uitgesloten. In dat geval ligt ons continent open voor verdere soennitische culturele, politieke en demografische aanvallen.

  Like

 4. jans zegt:

  Islamieten zijn leugenaars: ze prediken vrede, eerst ruimen ze de Joden op, daarna de Christenen, vervolgens alle niet islamieten en als laatste slaan de islamieten de hand aan hun zelf, zie de soenies en sjities. Ze zeggen dat daarna de wereldvrede aanbreekt, het zijn allemaal duivelse leugens. In het echt willen ze de mensheid vernietigen. De islam in een democratie is als kanker in een menselijk lichaam, je moet het geen kans geven voor het te laat is. De islam en koran moeten verboden worden.

  Like

 5. Jan zegt:

  Antisemitisch gebral op de site van Maarten-Jan Hijmans, Hamas-vriend.
  http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2014/01/affaire-rond-leraar-legt-het-benauwde.html
  Kan Goebbels nog wat van leren:
  Schermafdruk:

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  Goed gesproken Netanyahu! Maar dat komen de VERENIGDE NAZIES natuurlijk niet goed uit. Die vinden het veel belangrijker, om Israël te beschuldigen, en wel 24/7. De lafaards. Go Israël go!

  Like

 7. Azraël zegt:

  Een gemiste kans….

  Er zijn er nu al zovele geweest dat je niet eens meer kan spreken van ‘gemiste’.
  Het zit er niet in en het komt er ook nooit uit.

  Like

 8. Jean zegt:

  Als de vos de passie preekt boer let dan zeer goed op uw ganzen…

  Like

 9. Jan zegt:

  Iran: girls wanna have fun

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s