De islam en recent onderzoek (deel 2)

Screenshot_12

(Door: Katrien Spruyt)

Het vorige stuk ging over de identiteit van de koran en de vroege islam. Het tweede stuk over de morele legitimiteit van de soennitische orthodoxie (80% moslims) en de opvolgingskwestie van de profeet.

Familiebedrijf islam
Net zoals Jezus niet uit het niets kwam, kwam ook Mohammed niet uit het niets. Jezus was de afstammeling van de priesters die als werklui (tektones) werden opgeleid om de tempel van Jeruzalem te verfraaien onder Herodes (waarschijnlijk mochten geen ongewijde handen aan de tempel werken). Hij kwam dus uit een religieus milieu maar was tegelijk ook ‘timmerman’. Mohammed kwam op zijn beurt ook uit een religieuze familie waarvan zijn grootvader ‘Abd al-Moettalib een belangrijke religieuze functie had in de Mekkaanse ka’ba.

De ka’ba (naar de godin-maagd Kâ’iba) bestond al in de tijd van Ptolemaeus maar werd begin zesde eeuw omgevormd van heidense, polytheïstische tempel tot een heterodox joods-christelijke tempel door de Joerhoem (Zuid-Arabische christelijke stam die Mekka veroverde). Daarvan getuigen o.a. drie inscripties in de Ka’ba, waarvan Mohammeds biograaf Ibn Ishâq bericht, die verwijzen naar heidense elementen (zeven planetaire Goden) in een christelijke versie (cf. manicheïsme), en één specifiek citaat dat zelfs verschillende parafrasen uit het evangelie samensmelt zoals dat ook in de diatessaron voorkomt (cf. manicheïsme). Nog belangrijker zijn de overblijvende funderingen van een absis (nisvormige ruimte aan een kerk) waarin volgens de islamitische traditie de grootvader van Mohammed zetelde, waarschijnlijk als een religieuze leider.

Lees verder>>>
(h/t Guus Velraeds)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Historie, Islam. Bookmark de permalink .

2 reacties op De islam en recent onderzoek (deel 2)

 1. luckybee zegt:

  En van hier uit stamt Allah.
  http://www.hinduism.co.za/kaabaa.htm Ze is de vrouw van Shiva een van de Trimoerti van de Hindoe’s.Ze heeft veel namen oa Durga Kali,Sarasvati , en Allah.

  Like

 2. Martien Pennings zegt:

  Roelf-Jan Wentholt heeft een comment-uitwisseling gehad met Spruyt op DDS.

  Roelf-Jan Wentholt:
  Bezwaar tegen het stuk is dat het veronderstelt dat aan de geschiedschrijving van de moslims waarde kan worden gehecht. Dat kan niet. Althans geen geschiedkundige waarde. Die hele geschiedenis is mythologie. Om het even kort samen te vatten: Mohammed heeft nooit bestaan, Mekka en Medina hebben niets met het ontstaan van de islam te maken, de Arabieren waren niet de grondleggers, de koran is niet in het arabisch geschreven maar is samengesteld uit onder oud-gelovige christenen circulerende gebeds- en profetie-teksten. En het hele spul kwam voort uit Perzie. Meer daarover bij de eminente geleerde Volker Popp.

  Katrien Spruyt:
  Volker Popp is niet origineel, hij volgt gewoon de dwaalweg die de Saarbrucker groep (of Inârah groep) rond Luxenberg (en ook Puin) opgegaan is door vorsers als Luling en Ohlig: proberen aantonen dat er een pre-niceaans Aramees christendom is (dat origineler is dan het nicea-christendom), gevlucht is naar Iran (Khorassan) en dan naar Arabië verhuisd. Eigenlijk gebruikt men de islamologie, en vooral ‘de islam’, als middel om iets anders aan te tonen, namelijk het bestaan van die christelijke groep. Dat is de verborgen agenda. Het is een maffe variant op wat Wansbrough al zei in 1977: de Arabische veroveringen gaan de islam vooraf, men heeft enkel de Syrische christelijke tradities van de christelijke volkeren in Mesopotamië verabiseerd en een eigen nieuwe Arabische geschiedenis uitgevonden om de veroveringen te legitimeren.
  Ik denk dat dit niet de juiste weg is. Ten eerste, omdat het ahistorisch is, alsof al die bronnen sira, tafsir, koran en hadith geen wortels hebben in echte gebeurtenissen. De tradities rond de profeet staan ook zo vol met details (ook niet flatterende) dat dit onmogelijk verzonnen lijkt. Ten tweede, zijn al de vroegste islambronnen doordrenkt van geografie en religieuze tradities van de Arabieren (lees De Prémaire) dat het onmogelijk lijkt dat de koran en andere teksten gemaakt buiten Arabië. Ten derde conflicteert het ook met de oudste vondsten zoals die koran van Jemen In het algemeen vind ik ook dat je de islamkritiek geen dienst bewijst door extreme stellingen in te nemen want zo ben je gemakkelijker onderuit te halen.

  Roelf-Jan Wentholt:
  Het is toch echt al lang geleden en onbetwist vast gesteld door Goldziher dat de ahadith onmogelijk als historisch materiaal gezien kunnen worden. Evenzo de sira. Waarom Katrien daar anders over denkt wordt niet duidelijk in haar comment van 31 januari.
  Het argument dat er ook slechte dingen over Mohammed in sira en ahadith staan kan net zo goed wijzen op een slimme vervalser. Wat is dat nu voor een zwak bewijs Katrien?
  “De vroegste bronnen” die Katrien noemt, zijn helemaal niet vroeg. Ze zijn van minstens 125 jaar na de dood van de (mythische) Mohammed. Geen van de voilkeren die zogenaamd door de islamitische legers van Mohammed zijn veroverd schrijft ook maar éen letter over moslims, islam, koran of Mohammed. Ze schrijven wel over de verovering zelf maar niets over de islam. Dat is toch wel hoogst eigenaardig.
  Katrien noemt koranfragmenten uit Sanaa (Jemen). Maar hoe weet zij dat dit koran fragmenten zijn? Het zijn, strikt historisch beschouwd, tekst fragmenten die later (gemodificeerd) opduiken in de koran. In de negende eeuw. Dus zo’n 150 jaar nadat de koran zogenaamd zou zijn samengesteld.
  Ja, Katrien, zo ben je “wel erg gemakkelijk onderuit te halen”. Vergeef me dat ik je ad hominem over neem. Evenzo zou ik jouw bewering over “de verborgen agenda” van Popp en Ohlig enz kunnen overnemen. Dat zijn geen argumenten maar schrille kreetjes van verwijt.
  Waarom zoveel westerse geleerden klakkeloos achter die mythe aan blijven lopen is mij echt een raadsel. Al is het ook goed, wat Katrien hier doet, om te wijzen op de onmogelijkheden en tegenstrijdigheden binnen de mythe.
  Katrien, je zou me een groot genoegen doen als je me je bron(nen) kan laten weten. Daar ben ik erg benieuwd naar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s