Petitie: ABP – STOP Israël Boycot!

Screenshot_29

Ondergetekenden (te weten: burgers in binnen- en buitenland, divers in afkomst, religie en politieke affiliatie) moedigen de voortzetting van ABP – investeringen in Israëlische banken en andere bedrijven aan. Wij willen geen steun verlenen aan een partijdige vorm van Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) die zich richt tegen de staat Israël  omwille van ‘de Palestijnse zaak’. De BDS-beweging is niet op vrede gericht en wijst Israëls bestaansrecht af. Desinvesteren draagt dan ook niet bij aan een klimaat van vrede en verzoening maar werkt sterk polariserend; zowel hier in Nederland als in Israël. Wij roepen ABP op om zich hier niet mee in te laten en een neutrale positie te blijven innemen in het conflict.

Ondergetekenden hebben kennis genomen van de open brief aan ABP door medewerkers in het Nederlandse onderwijs en sympathisanten, die ABP oproepen in navolging van  PGGM tot des-investering van de Israëlische banken Hapoalim, Leumi Bank en Mizrahi Tefahot Bank over te gaan. De eisers baseren zich op de oproep van meer dan 170 Palestijnse organisaties in 2005, die een internationale boycot eisen van heel Israël en dus niet alleen van de nederzettingen. De BDS-beweging erkent Israël niet; en is tegen een twee-statenoplossing. Woordvoerders van deze beweging hebben zich expliciet tegen vrede en een twee-statenoplossing van het conflict uitgesproken. De brief schetst verder een eenzijdig en onjuist beeld van de realiteit en stelt volledig irreële eisen aan Israël, zoals het toelaten van alle miljoenen nakomelingen van de vluchtelingen uit 1948. Dit is in tegenspraak met het internationaal recht en zou leiden tot het einde van de VN-lidstaat Israël.

Het is zorgelijk wanneer ABP aan de eisen van de BDS’ers zou toegeven. Op grond van de volgende 5 punten roepen wij pensioenfonds ABP dan ook op om hier niet op in te gaan:

 1. Compromis: De BDS-beweging richt zich specifiek tegen de staat Israël en stelt alleen aan haar allerlei eisen. Doordat  BDS alle pijlen op Israël richt, worden andere partijen die actief betrokken zijn bij het conflict gevrijwaard van enige verantwoordelijkheid. Een oplossing is echter alleen mogelijk wanneer alle partijen bereid zijn tot een compromis.
 2. Nederzettingen: De oproep tot desinvestering van Israëlische bedrijven wegens het nederzettingenbeleid van Israel gaat compleet voorbij aan de juridische, historische en politieke complexiteit van de situatie. Het uitoefenen van internationale druk op Israël tijdens de nu lopende vredesbesprekingen werkt averechts en men loopt op de uitkomsten daarvan vooruit. De vraag waar de precieze grenzen zullen komen en waar Israël dus nog zal kunnen bouwen zijn dan ook punten van onderhandeling tussen de direct betrokkenen in het vredesproces. Daarnaast is er geen mogelijkheid voor Israëlische banken te kiezen op grond van woonplaats en etniciteit iemand wel of niet als klant te hebben.
 3. Veiligheidsmuur: De barrière tussen Israël en de Westoever (ca. 5% is een betonnen muur, 95% is een hekwerk) beschermt Israëliërs tegen terreuraanslagen, totdat de situatie het toelaat om deze weer af te breken. De bouw is het gevolg van honderden Palestijnse aanslagen op burgerdoelwitten, waarbij 1000 Israëliërs zijn omgekomen en nog eens 5000 Israëliërs (ernstig) gewond zijn geraakt. Sinds de bouw van de barrière zijn de aanslagen met 90% afgenomen.
 4. Vluchtelingen: BDS strijdt voor het ‘recht op terugkeer’ van 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen naar Israël en beroept zich daarbij op VN resolutie 194 uit 1949. Resolutie 194 was echter aangenomen in de VN Algemene Vergadering en heeft dus geen enkele autoriteit onder het internationaal recht. Verder richtte de resolutie zich op inheemse Joodse en Arabische vluchtelingen, die allen hun huis ontvluchtten als een gevolg van de 1948 Oorlog, die overigens is begonnen door de Arabische staten om de jonge staat Israël heen. Tenslotte is de resolutie niet van toepassing op nakomelingen van de oorspronkelijke vluchtelingen.
 5. Democratie: Israël is een democratie met vrije meningsuiting, vrijheid van vereniging en vergadering en een onafhankelijke rechtspraak voor iedere Israëliër, ongeacht zijn etnische of religieuze achtergrond. In geen enkel ander land in de regio kunnen burgers de staat aanklagen en hun gelijk krijgen; of zijn er zoveel mogelijkheden om te protesteren.

Wij vertrouwen op een evenwichtig besluit en vragen ABP maatschappelijk verantwoord te ondernemen; voor dialoog,voor samenwerking, en met respect voor de kwetsbare onderhandelingen die Israël en de Palestijnse Autoriteit momenteel samen voeren.

Namens werkgroep Israël en de Media

TEKEN HIER DE PETITIE!

Geplaatst door:
E.J. Bron
(h/t Ya´akov Siepman)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina", Appeasement, hersenspoeling, Hypocrisie, Israël-vijandigheid. Bookmark de permalink .

8 reacties op Petitie: ABP – STOP Israël Boycot!

 1. M.A.L. Sion zegt:

  Steun aan deze petitie betekent een positieve bijdrage aan het bestaan van de staat Israel en een verwerping van de steun aan de criminele organisaties in de zogenaamde Palestijnse gebieden. Het is goed te beseffen dat jarenlang de staat Israel de vele aanvallen tegen Israelische burgers, waarvan veel met dodelijke afloop, door islamitische organisaties en individuen gelaten over zich heeft laten komen. Tot ook voor de Israëlisch de maat vol was en men vergeldingsmaatregelen is gaan nemen. In tegenstelling tot de genoemde aanvallen, die vaak lukraak op een bevolkt gebied waren gericht of op bijv. de passagiers van een bus heeft Israel met de vergeldingsmaatregel getracht de ‘schuldigen’ te treffen.
  De aanvallen van islamitische zijde waren terroristisch van aard en in strijd met internationale regels. De vergeldingsmaatregelen werden zorgvuldig gepland en uitgevoerd door het IDF, het zeer bekwame Israelische leger waarbij schade aan onschuldige burgers zoveel mogelijk werd voorkomen.
  Het beleid van de Palestijnse organisatie (Palestijnse Autoriteit) is gericht op de vernietiging van Israel en haar bevolking. Een dergelijke kwaadaardige intentie is van Israelische zijde niet aanwezig.

  Like

 2. gielah zegt:

  Ik heb onmiddellijk mijn handtekening gezet.
  Mijn man en ik zijn beiden aangesloten bij het ABP en ik durf te zeggen dat deze club schaamteloos en gepensioneerden besteelt en dat de beheerders van óns (!) geld zichzelf massaal ten koste van de eigenaars van de centen aan het verrijken zijn.
  Dat is een hele lucratieve business.
  Wie teveel klaagt over een onrechtmatige handelwijze van hun kant, wordt eenvoudigweg meer en meer gekort.
  Ook eigen ervaring.
  Procederen tegen het ABP lukt niet, geen advocaat in dit land durft dat aan… die weten meer.
  Zelfs toen wij een keer naar de politie hier ter plaatse gingen voor een aangifte tegen hen, zei de politiefunctionaris, die dienst had, zélf en openlijk dat ze allang wéten dat het daar niet kosher is, maar dat het spul niet aan te pakken valt.

  Als men dan tenslotte weet, dat de zogenaamde top-mannen heel regelmatig in het Brusselse te vinden zijn ( waaróm eigenlijk….) dan krijgt waarschijnlijk niemand daar een goed gevoel bij.

  Soms denk ik: al dit onrecht en al die graaiers… we krijgen dat nóóit meer weg.
  De controleerders zijn waarschijnlijk zelf al even corrupt.
  Hare Majesteit maakte indertijd de opmerking: ‘De leugen regeert’.
  Daar mag men aan toevoegen: ‘De geldzucht regeert’.

  Like

  • delamontagne zegt:

   Ik ga zo-meteen ook tekenen uiteraard. Alles wat positief voor Israel is, teken ik.
   Wat dat “beruchte “A.B.P.”-pensioen-fonds betreft. Ook wij tweeen hier krijgen gedeeltelijk onze inkomsten daaruit. Mijn vrouw als voormalig lerares Frans, haar hele leven, ikzelf als “zij-instromer” Engels ( waarom altijd van die rare uitdrukkingen in NL………zij-instromer…………..ik ging gewoon door de voordeur naar binnen. Enfin, omdat we (mijn vrouw meer, dan ikzelf ) onze buik vol-hadden van die multiculti-toestanden,, VEEL eerder gestopt EN gestraft daarvoor. Ik zit zelf al een jaar of 10 op bepaalde inkomsten te wachten. Zal wel nooit ontvangen en wordt er door hen een postitieve beoordeling uitgebracht WANNEER…………….ik er niet meer ben.
   GA NU TEKENEN.

   Like

 3. louis-portugal zegt:

  170 palestijnse organisaties ondersteunen BDS.
  Ik wist niet eens dat die 170 er waren.

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  Ik heb de petitie in volle overtuiging getekend!

  Like

 5. koddebeier zegt:

  uiteraard getekend !!

  Like

 6. Perfide Albion zegt:

  Ik zag het woord “Palestijn” en dan kan ik dus niet tekenen. Nooit meegaan in het woord gebruik van de vijand. Vervang palestijn door Jordaniër en ik teken alles…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s