Elie Wiesel: Ondanks de Holocaust schamen mensen zich niet langer meer om antisemiet te zijn

Screenshot_4

(Door: Dr. Yoel Rappel)

Antisemitisme is weer normaal. Jodenhaat is weer ‘in’. Sinds de Joodse staat Israël bestaat kan en mag men weer openlijk de totale uitroeiing van de Joden verkondigen. Hierboven iemand die duidelijk geen fan is van Steven Spielberg’s film ‘Jurassic Park‘ uit 1993. Liel Leibovitz over genocidale types zoals hierboven: “Vergeet de antisemieten – het zijn de idioten waar we bang voor moeten zijn.”

“Niet alle slachtoffers waren Joden, maar alle Joden waren slachtoffers.”
(Elie Wiesel in 1995 op een ceremonie n.a.v. de 50ste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz)

Prof. Dr. Elie Wiesel (geb. 1928, Sighet, Roemenië) moest de belangrijkste spreker zijn op de openingsceremonie van de nieuwe tentoonstelling in het Joodse paviljoen in Auschwitz, de plaats waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog was vastgeklonken en ten dode opgeschreven, ondanks alles toch de hel van Auschwitz overleefde maar wel zijn dierbaren verloor.

Echter, om persoonlijke redenen was hij niet in staat om de belangrijke gebeurtenis bij te wonen, maar naar aanleiding van de International Holocaust Remembrance Day, sprak de auteur en Nobelprijswinnaar met Ynet News over de nooit eindigende strijd tegen het antisemitisme en de erkenning dat het waarschijnlijk nooit verslagen zal worden.

De wereld zwijgt nog steeds

Prof Wiesel, die de tijdloze uitdrukking heeft bedacht “Niet alle slachtoffers waren Joden, maar alle Joden waren slachtoffers”, onderzoekt elke belangrijke gebeurtenis met een algemeen overzicht van de wereldvrede.

In dezelfde mate onderzoekt hij nauwgezet of de herinnering aan de Holocaust in de hoofden van mensen staat gegraveerd en of er een gevaar is dat de gebeurtenissen van 1939-1945 zichzelf zullen herhalen en de wereld – net zoals in die jaren – onverschillig en stil zal blijven.

“De Holocaust is een unieke gebeurtenis, maar heeft een universele betekenis die onophoudelijk moet worden herinnerd”, zegt hij, zijn bezorgdheid uitend over de dreiging van de nucleaire capaciteit van Iran en de burgeroorlog in Syrië, die reeds 150.000 doden heeft gemaakt. En de wereld zwijgt.

De niet te stoppen conversatie tussen ons is al enkele jaren aan de gang, maar de duistere golf van het antisemitisme veegt niet enkel over de hele westerse wereld, maar ook over Oost-Europa (met recente incidenten in Hongarije en Oekraïne), die nog vers zijn en verklaringen ontlokt waarin wanhoop doorklinkt.

“Helaas bestaat het antisemitisme nog steeds,” zegt Wiesel. ‘Het leeft al meer dan 2.000 jaar en zal waarschijnlijk blijven bestaan. Ik dacht dat de herinnering aan de Holocaust diegenen die opscheppen over hun antisemitische meningen zou beschamen, maar ik had het mis. Het bestaat nog steeds in verschillende landen en het lijkt erop dat de mensen zich niet meer schamen om antisemitisch te zijn.”

Screenshot_3

Vooral zorgen om Israël

Wiesel gelooft dat alleen de herinnering aan de Holocaust de enige kans is om de wereld te behoeden voor een andere ramp. Hij definieert het hedendaagse antisemitisme eerst en vooral als anti-Israel. “Het is erg moeilijk om beiden van elkaar te scheiden”, zegt hij.

“Er zijn antisemieten die alleen anti-Israël zijn”, legt hij uit. “Zodra ik dacht dat het antisemitisme was afgelopen, moet het vandaag wel duidelijk zijn dat het waarschijnlijk nooit zal eindigen. Het kan soms verzwakken, maar het zal blijven bestaan, omdat in verschillende landen het geen schande is om een antisemiet te zijn. We moeten niet vergeten dat antisemitisme leidde tot Auschwitz. Zonder antisemitisme zou er geen Auschwitz zijn geweest.”

Bekend als een van grootste voorstanders van de Staat Israël stelt Wiesel dat het fundamentele probleem de houding is ten opzichte van Israël en niet het antisemitisme. “Het is mij duidelijk dat men niet Joods kan zijn zonder Israël. Religieus of niet-religieus, zionistisch of niet-zionistisch, Ashkenazi of Sefardisch – al deze zouden niet kunnen bestaan zonder Israël. Het bestaan van de staat is de zuurstof van het imago en de ideeën van het nieuwe antisemitisme.”

Komt het openbare dispuut over de besnijdenis en het verbieden van de rituele slacht ook voort uit antisemitisme? “Naar mijn mening komt het in de eerste plaats voort uit onwetendheid en miskenning van het Joodse geloof. Degenen die dergelijke ideeën opwerpen en anderen zullen binnenkort opdagen met het idee om de sabbat af te schaffen, zodat de Joden zullen rusten op zondag. Het is meer een zaak van onwetendheid en het leidt tot intimidatie van de fundamenten van het Jodendom.”

Kunnen de verschillende fenomenen die onlangs werden ervaren door de Joodse gemeenschap in de Verenigde Staten omschreven worden als antisemitisme? “Er zijn uitingen van antisemitisme, toch kunnen we niet praten over een antisemitische beweging, maar over groepen van antisemieten die actief zijn op verschillende plaatsen, en we weten niet hoeveel leden ze hebben. Deze realiteit moet ook betrekking hebben op ons, omdat zij zich zou kunnen uitbreiden.”

Voor Prof. Dr. Elie Wiesel is de strijd om de bevolking blijvend te herinneren aan de Holocaust een dagelijkse en niet te stoppen strijd. In de Verenigde Staten wordt de internationale Holocaust Remembrance Day alleen gemarkeerd met een evenement dat wordt gehouden in het gebouw van de Verenigde Naties. De Amerikaanse natie herdenkt de herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust op dezelfde dag als de staat Israël (maandag 28 april 2014.)

Het voorstel van Wiesel, die fungeert als voorzitter van de Presidentiële Commissie over de Holocaust, werd destijds geaccepteerd door het Amerikaanse Congres en is uitgegroeid tot een vaste traditie.

Door Dr. Yoel Rappel

Dr. Yoel Rappel is the director of the Elie Wiesel Archive at Boston University and the editor of Wiesel’s books “The Biblical Soul,” “The Hasidic Soul” and “The Talmudic Soul,” which were published in Hebrew by the Yedioth Books publishing house .


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Een boodschap om in acht te nemen!”

Bronnen:

 1. Ynet News:
  ♦ Elie Wiesel: People are no longer ashamed to be anti-Semites – Nobel Peace Prize laureate tells Ynet about never-ending struggle against anti-Semitism and recognition that it will likely never be defeated; door Dr. Yoel Rappel [lezen]

Screenshot_2

Door:
Brabosh

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Holocaust, Israël-vijandigheid, Jodenhaat. Bookmark de permalink .

8 reacties op Elie Wiesel: Ondanks de Holocaust schamen mensen zich niet langer meer om antisemiet te zijn

 1. C Wullink zegt:

  “Antisemitisme is weer normaal. Jodenhaat is weer ‘in’.”
  Ik denk het niet, niet van mijn cultuur, niet van mijn cultuur in elk land in Europa.
  De islamieten verspreiden op dit moment de grootste Jodenhaat,.
  Hitler schreef ooit een boek, iedereen kon daar in lezen het lot der Joden, en let op, de koran is ook geschreven door zo een persoon, OOK daar staat het lot der Joden in, en niet alleen de Joden, ook dat van ons.
  Oogjes dicht, en snaveltjes toe,, slaap lekker. droom fijn, maar eens zal het mes op jullie keeltjes zijn.

  MvG,
  C Wullink,
  Krommenie

  Like

 2. luckybee zegt:

  Elie Wiesel die veroordeeld ons zo te zien wel heel erg snel. Ze moet niet vergeten dat het voor al de linkse Joden zo als Job Cohen was die de moslims bij ons binnen heeft gehaald, zamen met de RKK.Dat ook geen last ziet met ze zamen te leven.Hebben ze eigenlijk de 10 Geboden wel eens gelezen?Exodus 20 vers 1-26.

  Like

  • peterselie1 zegt:

   Helemaal mee eens luckybee, Nederland houdt de adem in en onderhuids is ook veelal een opgekropte woede over die figuren die er totaal geen moeite mee heben om hun eigen joods-christelijke cultuur te grabbel te gooien en zo een precedentwerking van verkeerde voorbeelden scheppen.

   Like

  • peterselie1 zegt:

   Wat zal zo een volbloed idioot mankeren om met zo een bord rond te lopen met die haattekst er op. Ook de volksvertegenwoordiger Harry van Bommel is zo een stinkzwam die de consenus van leugenachtigheid met beide armen omhelst, en er totaal geen moeite mee had om tussen deze schurftige islamitische honden mee te lopen terwijl zij de leuzen scandeerden. En het OM seponeert aangifte tegen van Bommel, Karabulut en die heks van Duisenberg voor aanzetten tot haat, discriminatie of geweld.

   Like

 3. koddebeier zegt:

  Regeringen, oud staatslieden en sommige BN-ers zijn hier de grootste schuldige aan, vooral omdat volgens mij de meerderheid van de bevolking niet zo over denkt.
  Het meest misselijke hiervan is dat oud staatslieden hun oude populariteit voor gebruiken, zoals bv. de minkukel van Agt.

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  Het is een grote schande, dat er antisemitisme bestaat. Mensen hebben NIETS GELEERD van de verschrikkingen van de HOLOCAUST! En het ergste is, dat progressieve partijen, zowel in Nederland, als in Europa, de grootste vijanden van het Jodendom- de moslims- hun gang laat gaan. Wat, ze praten alles goed van de moslims!

  Like

 5. Thomasson zegt:

  Het ziet er naar uit dat Prof. Eli Wiesel begrijpt niet de wereld om hem heen. Net zo goed dat natuurwetten veranderen niet, zo ook de menselijke geest. Dat de wereld zwijgt nog steeds? Welke veranderingen had hij verwacht? Op de 2de Kerstdag 2004 heeft een onderzeese aardbeving, bij Sumatra, gezorgd voor een gigantische tsunamigolf, die honderdduizenden (en misschien nog meer) slachtoffers had gemaakt.. Heeft iemand daar iets van geleerd? Werden, sindsdien, in al de landen van Indonesië tot Somalië alarmsystemen geplaatst om de bevolking op tijd te waarschuwen? Nee! Een tsunami golf kan op iedere moment weer toeslaan en een massa doden achterlaten. Haat is een menselijke eigenschap die nooit zal veranderen. Haat is veel sterker dan liefde. Het maakt nu en zal in de toekomst slachtoffers maken onder hen die de haat van de anderen onderschatten.
  In west Europa is de haat tegenover Joden tweeledig: a) Merendeel vanuit de geïmporteerde islamitische infiltranten, en b) vanuit de linkse collaborateurs die trouw zijn gebleven aan de traditie van de NSB en haar Noorse variant van Vidkun Quisling. Behalve dat de huidige linkse partijen anti Joodse sentimenten op hun vaandel dragen, zijn ze vuur gevaarlijk geworden voor de toekomst van elk West Europees land. In hun waan assisteren zij de verrijkende islamitische vijand die erop zint Europa over te nemen. Ze zouden dat blijven doen zelfs als Nederland wordt veroverd, honderdduizenden afgeslachte mannen vrouwen en kinderen zouden in iedere straathoek liggen, de water in de grachten van Amsterdam zal rood zijn van al het bloed en uit de haven van Rotterdam zouden dagelijks schepen vertrekken vol met jonge vrouwen, tiener meisjes en kinderen beneden de 10 jaar om verkocht te worden op de slavenmarkten van Noord Afrika en Arabische landen. De moderne linkse Quislingen helpen nu hun Turkse en Marokkaanse discipelen om in alle echelons van de overheid te infiltreren en topposities in te nemen. Zij helpen de moslims en Afrikanen hun aantal in west en noord Europa snel te laten groeien. Hun activiteiten zijn bedoelt om de natiestaat omver te werpen en het land te knechten aan de EU of aan de toekomstige kalifaat.
  En hoe reageren wij tegenover het verraad? Wij zingen …Ik zag twee beren broodjes smeren. ..Precies op dezelfde wijze waarin Europeanen hadden gereageerd bij de opkomst van het Nazisme.

  Wat de Joden betreft hoe moeten zij reageren? In Israël komen de anti Joodse sympathieën in Frankrijk als een geschenk uit de hemel. Duizenden Joodse families verlaten Frankrijk. Onder hen zijn talloze dokters, Ingenieurs, IT’ers wetenschappers en goede vakmensen. Het land krijgt voortreffelijke vakkundige manschappen en kennis. In iedere oorlog en zeker in de 21ste eeuw zijn technologische kennis en vakkundigheid een vereiste nr. 1.

  Like

 6. Joop Klepzeiker zegt:

  En dan dit godverdomme op het forum van xander

  jesus op 02-02-2014 12:30

  joden zijn niet voor niks afgemaakt door iedereen vieze stiekeme mensen net goed

  prachtig die fotos van uitgemergde lichamen stel je voor dat die 7mijoen nog leefde

  dan waren het er nu 50miljoen dan haddan ze alang oorlog tegen alle arabieren gevoerd en de rest van de wereld erin gezogen want ze doen pas iets als ze het kunnen want joden zijn grote schijters en bijv die anne frank net goed dat ze is vergast anders als ze leefde woonde ze nu op bezette palestijns grond en bevochten haar kleinkinderen de moslims

  hitler was hier gestuurd door god om onkruid uit te roeien

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2014/02/Analist-Derde-Wereldoorlog-begint-met-aanval-Noord-Korea-op-Zuid-Korea

  Ja het staat er echt !!!!!!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s