“120.000 verzekerden betalen al jaren niet”

Screenshot_15

RIJSWIJK – Er zijn 120.000 mensen die al jaren niet of maar af en toe hun zorgpremie betalen. Inmiddels staat er al bijna een miljard euro open aan premieschuld. Dat bedrag groeit maandelijks met 20 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Mensen die 6 maanden niet betalen, komen in de wanbetalersregeling. Vanaf dat moment betaalt het College voor Zorgverzekeringen (CVS) de premie aan de verzekeraar, en legt het de wanbetaler een premie plus 30 procent boete op. Voor nieuwe gevallen werkt dat redelijk, maar hardnekkige wanbetalers stromen nauwelijks uit, stelt RTL Nieuws. Tussen de 106 tot 128.000 wanbetalers hebben inmiddels een openstaande schuld van twee jaarpremies of meer.

Lees verder>>>
(h/t Monalisa)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

27 reacties op “120.000 verzekerden betalen al jaren niet”

 1. Theresa Geissler zegt:

  De solidariteit van het systeem?! Dat is, verdomme, nog eens een gotspe! Jarenlang betaal je elke maand die premie en als er zich dan buitengewone omstandigheden voordoen word je financieel totaal uitgekleed omdat je voor dat basispakket geen pest vergoed krijgt! Geloof me, dat ik er van weet mee te praten; Een paar jaar geleden met de ambulance naar het ziekenhuis (450 Euro) en nu met mijn gebitskosten omdat ik nu eenmaal een angstpatiënt ben! Ik heb óók een achterstand, ja; ik probeer hem in te lopen! Maar laat dat wijf zich liever afvragen, waardoor het komt! Als je in deze tijd verplicht verzekerd bent, zonder dat je er íets voor vergoed krijgt als de nood aan de man komt, verarm je nog meer dan je al doet! Hoe dúrft ze?!

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Theresa Geissler: 20.38. uur. Zo is het maar net Theresa! Deze hele kloterij, hebben we te danken, aan ene Hoogervorst (VVD) die zonodig dit systeem, ons door “de strot”, heeft geduwd, onder de slogan ” Privatisering is een feest”. Kotsmisselijk ben ik van de politiek, en met name de klootzakken van de VVD,PvdA,CDA en D66. Deze horken hebben ons in 40 jaar tijd tot aan de rand van de afgrond gebracht! Laat deze waardeloze kliek, in maart s.v.p een gigantische nederlaag lijden bij de verkiezingen voor de gemeenteraden. Ik wil er zelfs voor bidden!

   Like

 2. Monalisa zegt:

  Theresa Geissler wat dacht je van die AWBZ premie die wij in Duitsland betalen aan CVZ en er geen gebruik van kan maken dus ik en mijn vrouw betaald voor die Nederlander dat is de omgekeerde wereld en zo kan ik nog wel even doorgaan maar dat doet ik dus niet.

  Like

 3. peterselie1 zegt:

  Bedankt Monalisa.

  Alweer een staaltje van creatief boekhouden of geraffineerd de cijfers planmatig naar beneden bijstellen. Waar heb ik dat wel eens meer gezien? oh ja wacht even, verkiezingstijd dan wordt Nederland weer een ietsie pietsie leefbaarder, de politici worden gewoon weer wat sympathieker, hier en daar wordt een omstreden beleid een half jaar uitgesteld ect, ect. Vreemd de eerste 5 maanden verleden jaar stond de teller nog op 314.000.

  ‘Aantal wanbetalers zorgpremie groeit’
  Het aantal mensen dat de zorgpremie niet betaalt, neemt toe.
  Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS onder zorgverzekeraars.
  In de eerste vijf maanden van dit jaar was er sprake van een toename van bijna 5 procent. Op 1 juni werd bij 314.000 mensen de premie ingehouden op loon of uitkering, omdat ze langer dan een halfjaar niet betaald hadden.
  Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil dat zorgverzekeraars beter hun best doen om loonbeslag te voorkomen. Ze wil anders een deel inhouden van het bedrag dat zorgverzekeraars krijgen als compensatie voor wanbetalers onder hun klanten, zei ze zondag in het NOS-journaal.

  http://www.nu.nl/geldzaken/3508325/aantal-wanbetalers-zorgpremie-groeit.html

  Like

  • Monalisa zegt:

   peterselie1 bedank voor de reactie maar dit word volgend jaar nog erger kijk naar een werkent iemand vrouw en man ze betalen van hun loon ZFW afdracht en die is niet misselijk + de maandelijkse basis betaling Van 194 kaal + 360 euro per jaar per persoon dan denk ik waar ben ik dan nog verzekert voor, oja ik vergeet er nog een die AWBZ premie als je dit bij elkaar op teld kan je daar een mooi hypotheek van nemen van dat geld,maar de dame schipper is op haar vingers getikt met die AWBZ afdracht voor mensen die in het buitenland woond er is zelf een rechtszaak geweest bij het hof in den haag die zij verloren heeft, zelf heeft zij een uitbrander gehad van de ombudsman, maar ze is oostindies doof en blind ze gaat gewoon verder of er niks aan de hand is geweest en dat noemt men de nederlanse democratie die niet bestaat,maar peterselie1 ik denk dat wij ( de mede bloggers) de enige zijn die hier kritiek geven op bepaalde dingen en dat de mensen die hier zitten niet koninklijk gezind zijn (ik tenminste niet) ze hoeven van mij niet weg maar het kan wel een stuk minder met hun uitgaven het word wel betaald uit de pot algehele middelen die het volk op moet hoesten, en laat ze belasting betalen over de winst van hun aandelen ook zij zijn geen ander volk dan die andere Nederlanders ze verdienen miljoenen per jaar dus ook graag nederland helpen met inkomsten belasting betalen.dan doe je nog wat voor het gepeupel.

   Like

   • peterselie1 zegt:

    Hi Monalisa het is eigenlijk niet te bevatten hoe deze instanties de financiële druk opvoeren en de burger als melkkoe gebruiken. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers staat ‘terecht’ bekend als één van de meest rechtse VVD-politici in Den Haag. De door haar gedane uitspraak over “Het feit dat de burger de banken moeten redden is al pervers. De bank krijgt de boodschap dat als zij het niet goed doet, de belastingbetaler toch klaar staat om haar te redden. Met ziekenhuizen wil ik zeker die kant niet op.”. Deze uitspraak duidt dat zij die alleen gemaakt heeft voor de bühne, het kalmeren van het electoraat, het deksel op de pan te houden en als laatste de VVD-kikkers in de kruiwagen te houden. Dan vraag ik mij af waarom mogen zakenbanken die er een teringzooi van hebben gemaakt die ‘Too Big To Jail’ zijn wel met belastinggeld gered te mogen worden en ziekenhuizen die dreigen om te vallen door mismanagement (hoewel een ziekenhuis een grotere meerwaarde betekend voor de volksgezondheid dan een graaiende zakenbank) mogen die dan wel creperen door deze kromme redenering van deze bewindsvrouw? Terwijl een ziekenhuis wat dreigt ten onder te gaan door mismanagement, simpel te redden is door flink te snoeien in de overbodige management-lagen. Was bezig Monalisa om een artikel op te zoeken wat op de site staat van ‘Gewoon Nieuws’ een echte ‘eye opener’ maar kan het niet zo snel vinden.

    Like

   • Monalisa zegt:

    peterselie1 ik wil een antwoord geven over de banken had ze maar laten vallen, had het u en al die nederlander minder geld gekost, maar iets anders als een hypotheek had bij die Amro en hij was kapot gegaan had u hypotheek ook kapot gegaan ik denk het niet kijk maar naar DSB bank.

    Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Peterselie 1: 01.40. uur. Wat ik wel zo typisch vindt Peter, is het feit, dat voor de waanzinnige plannen van de klojo Hoogervorst VVD, erdoor gejast waren, het systeem particulier en ziekenfonds WEL goed werkte. Maar sinds de BOEVENBENDE VVD, de macht kreeg, en de anderen CDA,PvdA en Demonen 66, daar in meegingen,hebben we gezien wat voor ELLENDE de hele zgn. fantastische PRIVATISERING ons heeft gebracht! Ik zal het even noemen: Liberalisatie van de Post: vroeger kwam er een nette postbode in uniform aan de deut, en werd alles netjes geleverd, nu anno 2014, krijg ik sodeju een rode, een blauwe, een gele, een bejaarde, een puber en een junk, met de post aan de deur, waarvan ook nog vaak heel veel post verkeerd is of wordt bezorgd.
   Nu de NS privatisering: je kunt er niet meer van op aan of er nog wel een trein komt- want- dan liggen er bladeren op de rails, dan is het te koud voor de trein, dan heeft de trein weer vierkante wielen, dan werken de wissels weer niet goed etc.etc.
   En uiteraard de Zorg, die hebben ze fijn helemaal naar de kloten geholpen! Wat een land is dit geworden, door de schuld van de PvdA,D66,VVD en het CDA! Zum kotzen!

   Like

   • Tom Hendrix zegt:

    Oei, deut=deur!

    Like

   • peterselie1 zegt:

    Ja inderdaad Tom, liberalisering heeft voor de burger alleen maar meer problemen en ellende veroorzaakt. Liberalisering betekent voor de nep-liberalen een baantjes machine, extra management lagen bestaand uit figuren die niet weten dat hun kont aan de achterzijde van hun lichaam bevind. Die genen die de werkvloer aansturen kunnen dat alleen doen wat zij geleerd hebben namelijk statistieken en staafdiagrammen maken en overal trots op hangen en gewichtig rondlopen met een stapeltje papieren onder de arm. Ook de post nl de zoveelste nieuwe naam voor dit eens zo geweldige staatsbedrijf, het top management blinkt uit in maffia achtige praktijken door de lonen zo laag mogelijk te houden met hun angelsaksische economische model wat gebaseerd is op groei. Deze groei blijft al meer dan vijf jaar achter op de gewenste grootte en men ziet de gebakken luchtbel groeien en nog eens groeien tot de onvermijdelijke klap zich aandient. Bij post nl is het verloop enorm groot onder de postbodes v2.0, vaak dumpen zij gefrustreerd de hele mik mak aan te bezorgen post in een sloot uit onvrede met hun regenteske managers en hun trieste onderbetaalde baan. Zo ook Tom is het gesteld met de NS ,die in 40 – 45 wel de treinen op tijd te laten rijden, wees nu eens eerlijk je zou toch zo een regent van een bestuurder een half uur in zijn kruis willen trappen met zijn voorgestelde ‘NS plaszak’. Ongelofelijk wat de bestuurlijke elite er een puinhoop er van gemaakt hebben en het gebeurt allemaal zo geniepig als maar kan Tom stapje voor stapje naar één chaos om dan gelijk het roer helemaal om te gooien en zoals altijd moeten de goeden onder de kwaden lijden.

    Like

 4. Avidia zegt:

  Ik heb in geen 15 jaar ook maar enig aanspraak op de zorgverzekering gemaakt, en moet je zien wat ik moet betalen. Als ik ooit ziek word wil ik eerste klas liggen en met gouden spullen bediend worden, stelletje dieven. En Tom ik wil ik niet eens voor bidden ik eis gerechtigheid.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Avidia: 03.38. uur. Dat is absoluut waar Avidia! Ze onthouden ons gerechtigheid. En door de massale instroom van Roemenen en Bulgaren,zal ons sociale verzekeringssysteem helemaal verdwijnen. Met geen dank aan de RODE EUSSR. Velen willen maar niet inzien, dat het beleid van de EUSSR, ons naar de afgrond sleept. En als de bevolking weer zo stom is om te kiezen voor VVD,PvdA, D66 en het CDA in Maart a.s. zie ik de bui al hangen!

   Like

  • Monalisa zegt:

   Avidia dat geld voor iedere burger er zijn wel mensen die wel ziek zijn kijk naar u en mij en andere u bent gezond u betaald zeker 40 jaar premie en u bent nooit ziekgewest maar u word ook ouder en dan komen de gebreken wat logisch is maar net wat u schrijft u zou al u ziek word moeten behandeldelen als een vorst? goh wat heeft de mens veel betaald en wat hebben zij er op u verdiend, maar als je nu ziek word dan word je gestraft.

   Like

  • peterselie1 zegt:

   Hi Avidia wat ik het eerste wil zeggen “wees blij dat je geen aanspraak op je zorgverzekeraar behoeft te doen, dat is in eerste instantie een teken van een goede gezondheid, die in feite onbetaalbaar is. En er is nog nooit een dag van gerechtigheid geweest op de planeet aarde.

   Patentrechten farmaceutische industrie jagen zorgkosten op
   door John Diks
   Vergrijzing
   De kosten van de gezondheidszorg in Nederland zijn sinds 2000 meer dan verdubbeld. Volgens deskundigen komt dit hoofdzakelijk door de vergrijzing van de bevolking. In de samenstelling van de Nederlandse bevolking groeit het aantal ouderen sneller dan de jongeren. Omdat ouderdom nu eenmaal met zich meebrengt dat de gezondheid achteruitgaat maken ouderen meer gebruik van de gezondheidszorg dan jongeren. Op zich lijkt deze redenering logisch maar rechtvaardigt geenszins de verdubbeling van de zorgkosten in tien jaar tijd. Wouter Bos, partner KPMG en consultant voor overheid en gezondheidszorg, heeft in het programma “Buitenhof” van november 2011 gezegd dat de zorgkosten in Nederland jaarlijks twee keer zo hard stijgen dan het bruto nationale inkomen. Dat dit niet alléén door de snelgroeiende vergrijzing van de bevolking kan komen moge duidelijk zijn.
   Zorgverzekeraars en zorgverleners
   Wanneer we achter de werkelijke oorzaken van de explosieve stijging van de zorgkosten willen komen kunnen we beter de zorgverleners, zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie onder de loep nemen. Deze drie conglomeraten spelen elkaar voortdurend de bal toe en onder het mom van ‘streven naar efficiency’ doen zij precies het tegenovergestelde. Zorginstellingen worden steeds duurder om hun winsten op te kunnen voeren of in ieder geval te consolideren en tevens hun bestuurders almaar hogere salarissen en bonussen te kunnen betalen. De premies voor de zorgverzekeringen worden om de haverklap aangepast en de dekkingsomvang van de zorgpakketten wordt uitgehold door de bedragen van het eigen risico’s stapsgewijs steeds verder op te voeren in ruil voor het recht op het verlenen van minder zorg . Dit alles om zogenaamd de kosten van de vergrijzing op te kunnen vangen. Daar tegenover staat de onverschillige houding van de verzekeraars om de farmaceutische industrie te bewegen de absurde prijzen van hun gepatenteerde medicijnen te verlagen naar voor de samenleving aanvaardbare niveaus.
   Farmaceutische industrie
   De farmaceutische industrie doet er alles aan om wetenschappelijk te bewijzen dat het leven zelf een ziekte is en zij de ‘goddelijke’ opdracht hebben om de ‘gezondheid’ van de schepping te vervolmaken met hun gepatenteerde chemische brouwseltjes (die overigens vol zitten met schadelijke neveneffecten). Zodoende slaan zij twee vliegen in één klap. Ten eerste werpen zij zich op als ‘redders’ van de mensheid en, ten tweede verzekeren zij zich hiermee van astronomische omzetten omdat wij immers allemaal lijden aan deze ‘ziekte’ en hun medicijnen dus hard nodig hebben. Tegelijkertijd brengen zij de zogenaamde alternatieve geneeskunde met hun plantaardige medicijnen (zonder schadelijke bijwerkingen) in diskrediet door hen te bestempelen als gevaarlijke kwakzalvers.(Lees verder)—->

   http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/01/patentrechten-farmaceutische-industrie-jagen-zorgkosten-op/

   Like

 5. Th.M. van Baarle zegt:

  Het systeem nodigt in grote mate uit tot dat gedrag. In zekere zin dwingt het de betrokkene er zelfs toe. Monalisa refereert aan de werkwijze van het CVZ ten aanzien van de zogenaamde VERDRAGSGERECHTIGDEN (afschuwelijk woord) in het buitenland, die heel erg laat hun factuur gepresenteerd krijgen, waardoor er vanzelf al een miljoenschuld aan de staat ontstaat.
  Het is ook AFSCHUWELIJK dat een van incompetentie druipende Tweede Kamer regels vaststelt ten aanzien van landgenoten in het buitenland die zo onrechtvaardig zijn.
  In tweede instantie kan men zich afvragen wat de controlefunctie van die Tweede Kamer eigenlijk waard is.
  Om het woord voor de derde maal te gebruiken: Dat is het AFSCHUWELIJK gezicht van de falende democratie.
  Het is niet enkel het vertegenwoordigend apparaat van de democratie dat faalt. De samenleving als geheel faalt op veel terreinen. Een voorbeeld uit velen: Recht op recht. Ieder moet in onze samenleving zijn recht kunnen halen maar het rechtssysteem is volkomen verstopt geraakt. In rechtszaken wordt gedwongen geaccepteerd dat recht peperduur is en trager werkt dan een slak op een teerton. En als klap op een vuurpijl het rechtsgevoel qua uitkomst tart. De trias politica met de onvolprezen onafhankelijke rechtspraak faalt omdat die onafhankelijke rechter het verdomt om zijn uitspraak transparant te verantwoorden.

  Like

  • Th.M. van Baarle zegt:

   miljoenschuld = miljoenenschuld.

   Like

  • Monalisa zegt:

   Th.M. van Baarle het jaar 2010 is net afgehandeld maar ik heb geen betaling achterstand die premie gaat apart op de bank dus je kan dat betalen maar waarom moet dat systeem zo moeilijk over ge daan worden je krijgt je geld uit nederland dus waarom ka die instanties niet gewoon die afdracht er af houden net zo als je in Nederland woond, woord ook gewoon netjes de je ziekenfonds afgehouden en je belasting of is het zo dat we te veel amtenaaren aan het werk moeten houden,dit systeem kan veel makkelijker maar de CVZ zijn net dictators ga maar eens in gesprek met ze en rekenen kunnen ze helemaal niet ieder jaar weer grote brieven met bepaalde kosten die je in nederland ook hebt, maar aftrekken ho maar, dus weer Bezwaar maken je bent dubbel aan het werken met de belastingdienst +cvz. CVZ is een club waar de ambtenaren aan het werk gehouden word dus zelf hier kunnen velen de WW in. .

   Like

  • delamontagne zegt:

   Ik behoor ook tot de “zogenaamde”VERDRAGS-GERECHTIGDEN”. U schrijft:in het buitenland, die heel erg laat hun factuur gepresenteerd krijgen
   ……etc.
   Dit is niet helemaal juist. Het zijn n.l allemaal gepensioeneerden en de premie wordt direct al in NL van AoW en resp. pensioenen ingehouden. Nu zijn er mensen die diverse pensioenen hebben. Van al die pensioenen wordt dan iets ingehouden. KUN JE NAGAAN WAT EEN WARBOEL DAT WORDT.
   Sinds die invoering in 2006 ( eerst betaalde ik rechtstreekt hier aan de franse instanties ), betaal ik nu een aantal malen meer, dan wanneer ik ,t rechtstreeks aan FR zou mogen doen.
   Maar de NL-staat ziet ons hier blijkbaar als “onmondig” en regelt ,t dus voor ons.
   Dit heeft niet alleen tot gevolg gehad dat men veel en veel meer betaald dan b.v NL-ers, die nog niet met pensioen zijn en hier werken ( NL, kan dan dus niets van hun loon inhouden, zeg maar stelen ), maar ook dat je TWEE soorten NL-ers hebt. De een heeft dan NL-systeem van ZORG ( wat een verschrikkerlijk woord eigenlijk in deze betekenis ) , de andere NL, die hier werkt mag wel voor zichzelf kiezen wat de ziekte-kosten-verzekering betreft ( er is hier GEEN dwang, je moet jezelf verzekeren als je dat wilt ). Rest me te zeggen dat er onder de gepensioeneerden, met betrekking tot hun voormalig vaderland, een zekere HAAT is te bespeuren……….

   Like

   • Monalisa zegt:

    delamontagne ik val u toch even aan op dit onder werp als je daar werkt heeft die nederlanse staat niks over u centen en de afdracht te maken, behalve als je met AOW gaat stel u bent met 30 jaar nederland verlaten dan kreigt toch nog een aantal jaren AOW op bouw en hier zit dat adertje je krijgt daar geld uit nederland dus u ontkomt niet aan dat besluit een AOW er die kreigt geld uit nederland, maar ik kan hier waar ik woon veel goedkoper verzekeren tegen die ziekte kosten vergeet dat maar maar ik kom met nog een voorstel je gaat met goedkeuring van je uitkeerings instantie in het buitenland wonen ook daar ben je de klos mee je ontvangt geld uit nederland terwijl die mensen daar goedkoper kan verzekeren ik geloof en dat weet ik niet zeker dat de gepensioneerden in Spanje een ander regel van die wet hebben als hier in Duitsland, Rest me te zeggen dat er onder de gepensioneerden, met betrekking tot hun voormalig vaderland, een zekere HAAT is te bespeuren .delamontagne dat heeft u goed gezien maar reken maar uit wat je betaald aan die AWBZ premie over je pensioen geld waar je geen aanspraak kan maken in duitsland let op in Spanje kan dat wel waarom niet alles gelijk trekken maar er is een spreekwoord en dat heet: wij pesten de gepensioneerden in het buitenland, er zijn ook mensen die brullen op internet die zeggen als ze oud zijn komen ze terug TJA die mensen betalen AWBZ voor de helende nederlander met zijn grote mond. dus die geseponeerde betaald mee dat die nederlander een schootmobiel of een rolstoel kan krijgen uit die AWBZ pot. terwijl jij er naast grijpt.

    Like

   • Monalisa zegt:

    geseponeerde moet zijn gepensioneerde.

    Like

   • Monalisa zegt:

    delamontagne de premie word niet afgedragen dan heet u een goed pensioenfonds bij de mijn niet ook u betaald geen maandelijkse zorgkosten de basis verzekering dat gebeurt achteraf (daarom schreef ik dat dat geld elke maand op een mooie aparte spaarrekening gaat).met hun berekening maar dat CVZ achter loopt is een ding dat moet veel vlotter als de belasting dienst in heerlen al na 5 maanden door geeft aan CVZ dat de belasting aangifte correct is waarom dan nog twee jaar achter lopen?

    Like

 6. koddebeier zegt:

  Een systeem waar verzekeringen, hun aandeelhouders, directeuren en managers aan verrijken, maar ook frauderende ziekenhuizen, chirurgen, specialisten en apothekers ‘verdienen’ er een aardig euro’tje aan bij.

  Like

 7. peterselie1 zegt:

  Men kan iemand niet wakker maken die pretendeert te slapen, terug naar de menselijke Maat? En het tegenwoordige motto is snel geld bijeen ritselen en dan de plaat poetsen!

  De pest van de marktwerking

  Het ziekenhuis Ruwaard van Putten te Spijkenisse is failliet. Het heeft een schuld van 15 miljoen euro en bovendien een nog niet afbetaalde lening van 24 miljoen euro bij de Bank van Nederlandse Gemeenten. Het plusminus 250 bedden tellende grote ziekenhuis met ongeveer 1100 personeelsleden zit sinds 2010 in de schulden.

  Deze ellende werd nog vergroot door de dramatisch slechte resultaten van de afdeling cardiologie, die een te hoge mortaliteit had ten gevolge van medische fouten. Daarom stond die afdeling reeds onder een verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Volksgezondheid. Het ziekenhuis heeft een zeer duidelijke streekfunctie voor de inwoners van de zogenaamde Eerste en Tweede Maasvlakte, ten zuiden van Rotterdam. Ongeveer 200.000 mensen zijn van het Ruwaard medisch afhankelijk.

  Tot 2009 was er eigenlijk nog niets aan de hand. Het ziekenhuis maakte zelfs winst bij een omzet van 68 miljoen euro en een eigen vermogen van 15 miljoen euro. Volgens mededelingen van de tegenwoordig zo kwistig aanwezige managers ging het in 2010 opeens mis omdat het Ruwaard van Putten Ziekenhuis zijn ’marktaandeel’ verloor, ’de prijzen onder druk’ kwamen te staan ten gevolge van ’oprukkende concurrentie’ . Daarbij kwam dat het ziekenhuis reeds in 2006 onder aan de Top 100-enquête van Elseviers weekblad eindigde.

  Investeringen

  In 2010 kwam er een nieuwe ziekenhuisleiding, die het ’zorgpakket’ ging uitbreiden. Er werd veel geïnvesteerd in apparatuur en extra personeel. Maar in november 2010 zegde de ondernemingsraad het vertrouwen op in de bestuursvoorzitter, mevrouw Lettie van Atteveld. Zij verliet in juni 2011 als eerste het zinkende schip, maar kreeg wel als vertrekpremie 527.000 (!!) euro mee. In de dagbladen verscheen een foto van de managers die thans de lopende zaken moeten regelen. Er zat zelfs een zorgmanager bij die speciaal uit Thailand was overgekomen.

  De medische zorg in het failliete ziekenhuis zal voorlopig worden verleend door drie andere ziekenhuizen, te weten het Ikazia Ziekenhuis, het Maasstad Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. De eerste twee uit Rotterdam en de derde uit Dirksland op Goeree-Overflakkee. Het eerste wat de managers van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis deden, was een nieuwe naam bedenken voor het ziekenhuis in de primitieve overtuiging dat zoiets helpt. Het heet nu opeens ’Spijkenisse Medisch Centrum’ . Het veranderen van naam is een duizenden jaren oude religieuze truc. Vroeger dacht men dat als iemand door ellende, tegenslagen of ziekte werd geplaagd, het een straf van God was. Als je echter van naam veranderde, zo dacht men, dan raakte God in verwarring en dan hield hij op met het slachtoffer te teisteren of te straffen.

  Omvallen

  Heel opmerkelijk is dat meerdere ziekenhuizen op dit moment op het punt staan eveneens om te vallen. Alle ellende begon omstreeks 2006 toen onder minister van Gezondheid, Hans Hoogervorst (VVD), de zogenaamde ’marktwerking’ in de geneeskunde werd ingevoerd. In die managementfilosofie zijn ziekenhuizen en andere medische instituten gewoon productiebedrijven, zoals een koekjesfabriek of een ander commercieel bedrijf. Er moet dus winst worden gemaakt en reclame.

  Ook moet er worden geconcurreerd met andere ziekenhuizen, die net als in de zakenwereld elkaar het licht in de ogen niet gunnen.

  Volksgezondheid is thans dus niet meer een zaak voor dokters en verpleegkundigen, maar een handelsproduct voor managers. Vandaar dat bij het Ruwaard-drama geen enkele arts in de publiciteit te zien of te horen was. Artsen en verpleegkundigen zijn thans slechts pionnen op het commerciële speelbord van managers die het geen moer uitmaakt wat voor soort bedrijf ze aan het besturen zijn. Geneeskunde is net als religie een activiteit die een hoger doel dient dan banaal zakendoen. De arrogantie van managers die zich altijd uiten in de veelal onbegrijpelijke taal die ze geleerd hebben in het managementwalhalla Nijenrode aan de Vecht, is onvoorstelbaar.

  De gehele geneeskunde dreigt erdoor te worden verziekt. Er zijn allerlei management-elementen in de gezondheidszorg binnengeslopen die haaks staan op de roeping van artsen en verpleegkundigen. Zoals bijvoorbeeld de beruchte ’kantooruren’ van 8 tot 5, de tijdverslindende administratieve verplichtingen en de geestdodende vergaderingen.

  Nog geen 25 jaar geleden was de structuur van ziekenhuizen glashelder of, in managementtaal, ’transparant’. Aan het hoofd van het ziekenhuis stond een medisch directeur. Dat was altijd een arts die dikwijls nog in een witte jas rondliep. Hij of zij kende het vak en maakte vaak wekelijks visite, samen met de directrice, die hoofd was van alle verpleegkundigen. Ook zij had een lange staat van dienst. Daarnaast was er nog een financieel directeur. Dat was een hoofdboekhouder of een econoom. Als directielid werd ook steevast een hoofdtechnicus benoemd. Die ging over alle technische voorzieningen. Zodoende hadden alle artsen en specialisten altijd iemand in de directie met wie ze vakinhoudelijk konden overleggen. Daarnaast was er dan een Bestuur, dat veelal uit notabelen bestond. Vooral benoemd voor representatie.(Lees verder)—->

  Prof. Smalhout

  Bron
  http://uitmedelijden.50.forumer.com/niet-de-mensen-zijn-ziek-de-zorg-is-doodziek-t1286670-10.html

  Like

 8. Republikein zegt:

  We zijn er even niet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s