Ruzie om energieconcern blaast links-liberale regering van Denemarken op

Screenshot_12

De linkse minderheidsregering van minister-president Helle Thorning-Schmidt is uiteengevallen

De bevolking van Denemarken moest sinds 2011 al het een en ander onder de links-liberale minderheidsregering verdragen, bijvoorbeeld een versoepeling van de buitenlanderpolitiek, die de instroom van familieleden vergemakkelijkte, het invoeren van een minister voor Gelijkstelling of de intensievere bevordering van de moedertaal van migranten op school. Aan dit gespook komt vermoedelijk nu een einde, omdat de coalitie, bestaande uit sociaaldemocraten, sociaal-liberalen (“Radicalen”) en de Socialistische Volkspartij (“SF”), na het vertrek van de socialisten uiteen gevallen is. Hieraan voorafgegaan was een ruzie tussen de linkse partijen over de verkoop van aandelen van het energieconcern “Dong Energy” aan de beruchte Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs.

Eerste vrouw aan het hoofd van Denemarken gestrand

Helle Thorning-Schmidt, de sociaaldemocratische minister-president, is met haar project van de midden-linkse regering al na drie jaar gestrand, maar wil dat nog niet inzien. Na het vertrek van de socialisten wil Thorning-Schmidt nieuwe ministers zoeken en met een nog kleinere minderheid verder regeren.

De ruzie om de verkoop van 10% van de aandelen van het grootste energieconcern van Denemarken – de staat bezit 76% – aan Goldman Sachs domineert al wekenlang het politieke debat in het land. Dat vooral de linkse regering delen van het staatsbedrijf vrijwillig aan een agressieve investeringsbank, die maatgevend verantwoordelijk is voor de financiële crisis van 2008, wil verkopen, werd niet alleen fel bekritiseerd door de middenrechtse oppositie, maar ook door de bevolking. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom de linkse minister-president per se wil doorgaan zonder nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Bron:
www.unzensuriert.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Denemarken, Hypocrisie, Linkse Kerk, Socialisten. Bookmark de permalink .

5 reacties op Ruzie om energieconcern blaast links-liberale regering van Denemarken op

 1. aquarius4422 zegt:

  Links en dictatorschap, het blijft een onverbrekelijke combinatie.

  Like

 2. Jean zegt:

  25 mei zal “beslissend” worden voor de Europeanen, ofwel de volle dictatuur w.w.z. pro EU ofwel de onafhankelijkheid en vrijheid w.w.z. ANTI EU, ik hou van onafhankelijkheid en vrijheid en U?

  Like

 3. Bob Fleumer zegt:

  Ook ik walg van het dictatoriale beleid van de EU, ik ben voor samenwerking maar tegen een gedwongen politieke unie. Mensen ga stemmem als het zover is hoe meer hoe beter!

  Like

 4. Theodoor zegt:

  Dat belerende socialistische vingertje “het moet eerlijker”. Ze stikken zowat in hun eigen woorden, jammer dat het niet helemaal is. Ik heb nog nooit zo’n grote warboel meegemaakt dat bij een links kabinet en het links aangestuurde EU. Met links krijg je ongelukken.
  Frankrijk draait ook zo goed onder links bestuur en beloftes.

  Like

 5. Avidia zegt:

  Jean zegt:
  1 februari 2014 om 14:00
  Wat denk je Jean, natuurlijk voor ik onafhankelijkheid en vrijheid!!!!! Opdonderen met die dictators.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s