Syrië voor het verval: Koerden roepen regionale regering uit

Screenshot_6

De roep van de Syrische Koerden naar onafhankelijkheid klinkt steeds luider

De Syrische Koerden maken gebruik van de chaos van de Syrische burgeroorlog om een autonome provincie Koerdistan uit te roepen. De declaratie vond plaats zonder de toestemming van de in Montreux onderhandelende staten. De belangrijkste Koerdische partij klaagt over belemmering bij de oprichting van de deelstaat door Turkije.

Syrische Koerden riepen dinsdag 21 januari een zelfstandige provinciale regering in het noorden van het land uit. De nieuwe autonomieautoriteit noemt zichzelf Cizîre Kanton van West-Koerdistan.

Ze zal volgens berichten van het Koerdische persbureau Firat News een eigen minister-president en 22 ministers krijgen, waaronder ministeries van Buitenlandse Zaken, Justitie, Onderwijs en Defensie.

De ministers dienen van Koerdische, Arabische en Assyrische komaf te zijn. Koerdisch, Arabisch en Syrisch worden de ambtelijke talen. Volgens berichten van RT zullen er over vier maanden verkiezingen worden gehouden. Maar de etnische Turken (Turkmenen) krijgen blijkbaar geen recht van inspraak. Volgens een onderzoek van het Strategische Centrum voor Midden-Oosten Studies (ORSAM) leven er ongeveer 3,5 miljoen Turken in Syrië.

De troebelen van de Syrische burgeroorlog maakten het voor de Koerdische bevolking mogelijk om de controle over het noordoostelijke deel van het land te verkrijgen. De vertegenwoordigers van de Koerden lukte het niet om onafhankelijk van de Syrische regering en de oppositie een eigen Koerdische delegatie naar de vredesgesprekken in Genève te sturen, bericht Al-Monitor.

In dit verband beschuldigt de Democratische Unie Partij (PYD) de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië en Turkije ervan een deelname van de Koerden aan de vredesconferentie in Montreux geblokkeerd te hebben. De PYD is de grootste partij in het Koerdische deel van Syrië en onderhoudt contacten met de terroristische Arbeiderspartij Koerdistan (PKK) in Turkije, bericht RT.

Deze vergelijkt de Genève II-conferentie met de conferentie van Lausanne in 1923, waarop volgens de PKK de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog in overleg met Turkije willekeurig de grens tussen, Iran, Turkije, Irak en Syrië trokken ten nadele van de Koerden en hun kernland. Lausanne ligt in West-Zwitserland, vlakbij Montreux, de plaats van de huidige onderhandelingen.

Er bevonden zich echter individuele Koerden onder de door het Westen gesteunde Nationale Coalitie van de Syrische revolutionaire en oppositionele krachten. Deze handelt volgens de PYD echter niet in opdracht van de Koerdische autonomieautoriteit. Met als gevolg dat de provisorische provinciale regering zich niet gebonden voelt aan de besluiten van Montreux.

De koerden vormden in de Syrische burgeroorlog een derde partij. Lange tijd door het Syrische regime onderdrukt, vochten ze zelfstandig zowel tegen Damascus als tegen de radicale islamieten. Maar in 2012 gaf Assad de koerden een autonome status, bericht Time World. Hiermee werd een nieuw veiligheidsrisico voor het buurland Turkije in het leven geroepen.

De meerderheid van de Koerden woont al meerdere duizenden jaren in de als Koerdistan omschreven regio, die zich uitstrekt over delen van Turkije, Syrië, Irak en Iran. Met 30 tot 38 miljoen leden behoren de Koerden tot een van de wereldwijd grootste etniciteiten zonde eigen staat, bericht de Deutsche Welle.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Koerden, Syrië. Bookmark de permalink .

4 reacties op Syrië voor het verval: Koerden roepen regionale regering uit

 1. janfreak zegt:

  Niet zo gek, per slot van rekening was Koerdistan vroeger ook al een land, waarvan later delen door de omliggende staten geannexeerd zijn. Als jongen heb ik het boek van Karl May gelezen, Durchs wilde Kurdistan (1892). Toen was het blijkbaar nog een autonoom gebied. In oude encyclopedieën tref je ook kaarten aan van Koerdistan, volgens de toen geldende grenzen.

  Like

 2. luckybee zegt:

  Dit is een innerislamistische,beweging , dan moeten wij onze handen er van af blijven;we kunnen maar weer de schuld er van krijgen als het mislukt.Net als bij G.W.Bush.

  Like

 3. Syrier zegt:

  De wereld kan 38 miljoen mensen niet negeren.Uiteraard moeten zij ook in reine komen met hun geschiedenis.Wat ik wil zeggen is zij hebben de turken geholpen in1914 plus zij hebben hele streken gedwongen om tot de islam over te gaan.Zoals de streek van Mardin van de Mohalmy-stam .Deze stam zou samen met de resterende Assyrier plus de assyriers in Irak en die van Diaspora een deel van de taart moeten krijgen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s