EU: Lidstaten kunnen corruptie niet bestrijden

Screenshot_18

Cecilia Malmström, Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken, stelde het eerste EU-rapport betreffende corruptie in de lidstaten voor

Omkoping kost de economie van de EU ongeveer 120 miljard euro. Dat blijkt uit een voor het eerst gepubliceerd rapport van de Europese Commissie betreffende het thema corruptie. Duitsland moet de nadruk leggen op de financiering van de verkiezingscampagne en buitenlandse omkoping, aldus Eurocommissaris Malmström.

Omkoping kost de economie van de EU ongeveer 120 miljard euro. Dat blijkt uit een voor het eerst gepubliceerd rapport van de Europese Commissie betreffende het thema corruptie. “Corruptie ondermijnt het vertrouwen van de burgers in democratische instellingen en de rechtsstaat, ze is schadelijk voor de Europese economie en onttrekt aan landen dringend noodzakelijke belastinginkomsten”, zei Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström. De lidstaten hebben weliswaar al veel tegen de corruptie ondernomen, maar dat is nog lang niet genoeg.

Malmström kwam met een catalogus maatregelen waarmee de Europese Commissie de landen in hun strijd tegen betaling van smeergelden wil ondersteunen. Daartoe behoren voorstellen hoe de transparantie verhoogd en interne controlemaatregelen verbeterd kunnen worden.

Zo adviseert de Europese Commissie Duitsland om duidelijke regels vast te leggen bij belangenconflicten na het uittreden uit een functie.

Tot nu toe bestond er in Duitsland geen concrete regeling die voor politici en hoge ambtenaren na hun aftreden een wachttijd tot het aanvaarden van een baan in de privé-economie voorschrijft. De wenselijkheid om handelend op te treden ziet de Europese Commissie in Duitsland ook m.b.t. het vrijuit gaan van gekozen functionarissen bij corruptie. Verder wordt aanbevolen beter te letten op de risico´s van omkoping uit het buitenland bij kleine en middengrote ondernemingen. Ook zou Duitsland meer kunnen doen om bedenkingen betreffende de financiering van de verkiezingscampagne uit de weg te ruimen.

Uit een peiling in opdracht van de Brusselse autoriteit blijkt dat meer dan de helft van de geënquêteerde EU-burgers van mening is dat omkoping de afgelopen drie jaar – dus tijdens de verscherping van de euro schuldencrisis – is toegenomen. 75% van de ondervraagden denkt dat corruptie in hun desbetreffende land van herkomst wijdverbreid is. Van de ondervraagden in Griekenland is 99% deze mening toegedaan, gevolgd door Italië (97%), Litouwen, Spanje en Tsjechië (ieder 95%). De Zweden geloven het minst (54%) in het verdelen of aannemen van smeergeld in hun land. Een gelijksoortige verdeling is terug te vinden bij de geënquêteerde bedrijven. Ondernemingen in de Europese bouwsector zijn tot 79%, en daarmee het vaakst, van mening dat corruptie op hun werkterrein wijdverbreid is.

Het hoofdstuk over EU-instellingen in het corruptierapport blijft echter achter slot en grendel. Op grond van ontbrekende externe beoordeling zou een inschatting niet mogelijk zijn, zei de Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken (meer hier).

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in corruptie, Criminaliteit, EUSSR. Bookmark de permalink .

6 reacties op EU: Lidstaten kunnen corruptie niet bestrijden

 1. lucky9 zegt:

  De pot verwijt de ketel. Het beste dat deze EU zou kunnen doen om corruptie te bestrijden is zichzelf opheffen en afschaffen. Malmström hoort daarna thuis achter dikke tralies of in een extra-beveiligde gesloten instelling. Wat een gotspe heeft dat wijf! Haar offshore-bankrekeningen zouden hoogdringend eens openbaar tegen het daglicht moeten gehouden worden. Uitschakelen dat kreng!

  Like

 2. Jean zegt:

  Waarom die rotkop erbij gezet? Mijn hele dag is alweer naar de kloten.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Jean: 12.57. uur. Dat begrijp ik Jean! Als ik dat smoelwerk van deze MAALSTROOM bezie, heb ik al gegeten en gedronken. Vuile rode bolsjewiek dat ze is!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s