Associatieverdrag: Brussel versnelt toetreding Georgië

Screenshot_4

Barroso geeft de minister-president van Georgië, Irakli Garibashvili, uitleg over democratie en mediavrijheid

De EU en Georgië forceren de onderhandelingen betreffende een associatieverdrag. Het doel van Georgië op de lange termijn is een EU-lidmaatschap, aldus de minister-president. Daarvoor verlangt de voorzitter van de Europese commissie, José Manuel Barroso, vooruitgang van het land op het gebied van democratie en mediavrijheid.

Georgië plant nog steeds een associatieverdrag met de EU. De minister-president van Georgië, Irakli Garibashvili, verzekerde de Europese Commissie dat zijn land, ondanks het tumult in het buurland Oekraïne, zal vasthouden aan de ondertekening van het associatieverdrag. Beide zijden bevestigden hun wil de onderhandelingen te versnellen om een spoedige afsluiting van het verdrag te garanderen.

Het associatieverdrag omvat een uitwisseling op economisch en politiek niveau tussen de voormalige Sovjetrepubliek en de EU.

“Georgië´s keuze voor Europa en Georgië´s Europese integratie zijn al onomkeerbaar”, zei Garibashvili in een interview in Brussel. “Wij denken niet alleen na over het associatieverdrag. Het is ons ultimatieve doel om lid van de EU te worden”, aldus de minister-president van Georgië.

Om de banden tussen de EU en Georgië aan te halen, heeft het land twee investeringsfondsen opgezet, zoals de “Wall Street Journal” nu bericht. Daardoor wil het buitenlands kapitaal aantrekken. De EU ondersteunt deze inspanningen door investeringsconferenties in Brussel, waarop zij werft voor geld voor Georgië. Zo wil de EU haar invloed in Georgië uitbreiden.

Rusland zal deze ontwikkelingen vermoedelijk met argwaan bekijken. Nog in 2008 kwam het tot een invasie van Russische troepen in Georgië. Georgië wilde daarvoor de afvallige gebieden Zuid-Ossetië en Abchazië opnieuw inlijven en hoopte daarbij op de ondersteuning van het Westen. Bovendien lonkte de voormalige Sovjetrepubliek openlijk naar een NAVO-toetreding. Rusland kwam de beide provincies te hulp en versloeg het Georgische leger in de daaropvolgende vijfdaagse oorlog. Beide gebieden gelden tot op de dag van vandaag als bezet door Russische troepen.

Desondanks is Garibashvili er van overtuigd dat Rusland een EU-toetreding niet kan verhinderen. “Rusland heeft geen politieke of economische macht over Georgië”, aldus Garibashvili.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, riep Georgië er opnieuw toe op om meer stappen ter democratisering te zetten. Het land moet volgens hem “grote zorgvuldigheid blijven betrachten bij de verdediging van de politieke pluraliteit en de vrijheid van de media.”

De EU heeft de instemming van Georgië meer dan ooit nodig, nadat zowel Armenië als de Oekraïne hun handtekeningen onder het associatieverdrag weigerden (meer hier). De rol van Duitse NGO´s zoals de Konrad-Adenauer-Stiftung bij de protesten is zeer omstreden (hier).

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR. Bookmark de permalink .

11 reacties op Associatieverdrag: Brussel versnelt toetreding Georgië

 1. Henk der Niederl:ander zegt:

  Alweer een land wat met Europees geld gesponsord moet gaan worden.
  Beter zo snel megelijk uit de EU dictatuur zodat we ook daar niet nog een paar treinladingen geld naartoe hoeven brengen

  Like

 2. Benesha zegt:

  Misschien moet de EU zelf wat meer openstaan voor vrije meningsuiting en democratie, zaken waar zij zelf steeds slechter op scoren. Censuur op islamkritiek, vervolging zelfs op basis van racisme, ongekozen EU dictators, toekomstige heropvoedingskampen voor EU critici…

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Ja, ja, snode plannen genoeg. Al wil het er bij mij nog steeds niet erg in, dat ze het ook allemaal één twee drie realiseren……
   Vooral dat van die heropvoedingskampen lijkt me nogal hoog gegrepen, als U het mij vraagt. Maar we zullen zien.
   Zien, en intussen proberen, er zelf uit te komen, dàt spreekt.

   Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Benesha: 18.14. uur. Daarom zijn de EU BOJAREN, in mijn ogen grote HUICHELAARS. Ze stoken de mensen in OekraIne op, dat de mensen recht hebben op hun vrijheid, en andere rechten, terwijl zij, deze gore LAPZWANSEN Barosso,Von Rampuy, en Schulz, ondertussen ONS vrije burgers van NEDERLAND nota bene de mond wensen te snoeren! Heeft iemand het ooit zo zout gevreten!

   Like

   • peterselie1 zegt:

    Helemaal mee eens Tom de Eurofielen met name Frans Timmermans stoken de mensen in Oekraïne op, Die arme mensen moesten een weten wat voor een bende het in Europa is, werkeloosheidscijfers groeien de pan uit. Het motto van deze vileine Eurofielen is: iedereen even arm.

    Like

 3. Monalisa zegt:

  De vlag zit nog niet genoeg sterren in ze halen amerika toch niet in.Straks 1 ster er uit?

  Like

 4. Jan zegt:

  Zuid-Ossetië en Abchazië worden bezet door Rusland. Maar nu hoor je niets over ‘illegale bezetting’ van al de antisemieten. Komt zeker omdat Putin hun geloofsbroeder is.
  Overigens wordt door Rusland rotsen en cement in Abchazië gestolen voor de bouw in Sotsji. Ook daarover hoor ik niets, maar als een zoutkorrel uit de Dode Zee gehaald wordt door Israël krijsen de antisemieten, SOCIALISTISCH volk dat dit diefstal is.

  Putin’s Occupation Olympics
  http://blogs.reuters.com/great-debate/2014/02/05/putins-occupation-olympics/

  Like

 5. Sjaak8.1.2014U zegt:


  Victoria Nuland (Foto), die Europa-Beauftragte von US-Außenminister John Kerry !

  Like

 6. Bert zegt:

  Kan iemand me ook vertellen of na dit teken van het associatieverdrag en handelsverdrag Oekraine nu ook een EVA land is, vindt het allemaal maar onduidelijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s