Opgejaagd door EU-sceptici

Screenshot_20

Mark Rutte en Geert Wilders

Na de Britse neemt nu ook de Nederlandse minister-president afstand tot Brussel. In de schaduw van de Britse EU-kritiek verschijnt er nu met Nederland een tweede speler op het toneel, die voor Brussel in toenemende mate een probleem wordt.

In ieder geval voor Duitse begrippen klinkt het tamelijk ongehoord wat er onlangs in de “Tweede Kamer”, het Nederlandse parlement, op de agenda stond. Geïnitieerd door een petitie, die binnen de kortste tijd werd ondertekend door 63.000 mensen, discussieerden de parlementariërs erover in hoeverre referenda in Nederland in de toekomst grenzen moeten stellen aan de EU. Een ruime meerderheid van de parlementariërs is er intussen voor dat aan de Nederlanders gevraagd wordt wanneer Brussel extra competenties dient te krijgen. Omstreden is de vraag of de referenda altijd bindend moeten zijn voor de regering.

Welke stemming er inmiddels in Nederland heerst, wordt duidelijk aan een detail. Regeringschef Mark Rutte vond het tijdens een van zijn regelmatige persconferenties kennelijk nodig om zelfs op het thema van een referendum betreffende EU-uittreding te moeten ingaan. Net zoals de Britse minister-president David Cameron wordt ook minister-president Rutte in Nederland wat betreft de EU-politiek steeds meer een opgejaagde. Na een enorme instorting bij de laatste parlementsverkiezingen staat de Nederlandse EU-scepticus Geert Wilders intussen in de peilingen weer bovenaan. Volgens een actuele peiling zou Wilders´ PVV bij verkiezingen bijna net zoveel stemmen krijgen als de regerende sociaaldemocraten en liberalen samen. Terwijl de beide partijen op 31 zetels zouden komen, zou Wilders´ Partij voor de Vrijheid het alleen op 30 zetels brengen, aldus “De Telegraaf” op basis van een peiling van opinieonderzoeker Maurice de Hond.

Dat Wilders met maximale eisen zoals de terugkeer van de gulden en zelfs de uittreding van Nederland uit de EU komt, schijnt bij steeds meer Nederlanders goed aan te komen. Zowel het effect van de Nederlandse PVV als van de Britse UKIP zijn met het oog op de Duitse politieke nieuweling AfD interessant. Blijkbaar hoeft men als partij geen regeringsverantwoordelijkheid te dragen om wat betreft Europese politiek iets teweeg te brengen. Goed oppositiewerk en de geloofwaardige dreiging stemmen af te pakken van de regeringspartijen, volstaan al als hefboom.

Dat eisen om grenzen te stellen aan Brussel intussen een legitiem deel van de politieke discussies in Nederland zijn, is niet het enige verschil met het buurland Duitsland. Ook in de regeringscoalitie van minister-president Rutte (liberaal) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (sociaaldemocraat) heerst scepsis wat betreft de EU. Afgelopen jaar al maakte minister van Buitenlandse Zaken Timmermans duidelijk dat wat hem betreft de tijd van nog meer Europese integratiestappen is voorbij is. Op zijn agenda staat in plaats daarvan een volledig nieuwe taakverdeling voor Brussel. Het hierachter zittende principe: Europese oplossingen alleen daar waar ze nodig zijn, nationale oplossingen als ze mogelijk zijn.

Intussen heeft Timmermans zijn eis in een concreet plan gestopt: De Brusselse Europese Commissie dient van de Raad van Europa, dus de vergadering van de regeringschefs, een concrete takenlijst te krijgen. Bovendien dient er zelfs geregeld te worden waar Brussel helemaal met de vingers vanaf moet blijven. Daarmee zou in ieder geval de huidige overdreven bedrijvigheid van de Eurocommissarissen van tafel zijn om nog meer competenties naar zich toe te trekken en nieuwe taken te bedenken.

Intussen levert Berlijn het tegenovergestelde programma m.b.t. zulke plannen. Als het aan bondskanselier Angela Merkel ligt, dient de Europese commissie zelfs meer bevoegdheden te krijgen, bijvoorbeeld om in de individuele EU-lidstaten te zorgen voor begrotingsdiscipline. In werkelijkheid heeft datgene wat Rutte en Timmermans voor Europa voor ogen zweeft wezenlijk meer kans om realiteit te worden. enerzijds zou een bijgeknipte Europese Commissie de Britse minister-president Cameron de kans geven om er bij het geplande EU-referendum over eventuele uittreding nog een keer met een blauw oog vanaf te komen. Ook de door de crises geplaagde zuidelijke landen zijn in geval van twijfel alleen maar in geld uit Brussel, niet echter in nieuwe aanwijzingen en bezuinigingsplannen geïnteresseerd.

Het tot nu toe vaak geschetste beeld van een EU-kritisch Groot-Brittannië, dat geïsoleerd is, zou heel snel plaats kunnen maken voor een ander: het beeld van een Duitse regering, die met haar EU-plannen noch in Zuid-Europa noch in Londen of Den Haag bondgenoten vindt.

Het thema referenda betreffende EU-onderwerpen schijnt intussen niet alleen in Nederland en Groot-Brittannië conjunctuur te hebben. Volgens de Franse krant “Le Figaro” heeft de Franse president François Hollande tijdens een bezoek aan Ankara aangekondigd dat een EU-toetreding van Turkije pas mogelijk is na een gehouden referendum in Frankrijk. Met die aankondiging werd de lat voor een Turkse EU-toetreding een aanzienlijk stuk hoger gelegd. Als zelfs de Franse president zijn volk wil laten stemmen over een toetreding van Turkije, dan zal er wat dat betreft in ieder geval in Nederland en Groot-Brittannië ook luidkeels om een referendum worden geroepen.

Bron:
www.preussische-allgemeine.de
Auteur: Norman Hanert

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, EUSSR, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Turkije. Bookmark de permalink .

14 reacties op Opgejaagd door EU-sceptici

 1. bobzelf zegt:

  geduld, geduld, geduld, ze staan met hun rug tegen de muur .
  En laten we er met zijn allen voor zorgen , dat de RATTEN niet de kans krijgen het zinkende schip te verlaten !!
  slijp heel langzaam de guillotines, en laat het zien dat we ze slijpen !!
  vroeger heette dat : ZE MOETEN 7 KLEUREN STRONT SCHIJTEN !!
  ZIJN DE LIJSTEN AL KLAAR ?? :
  balkenende ,
  Zalm
  Kok
  Lubbers
  de jager
  Rutte
  Pechthold
  Dijsselbloem
  Franske !! niet vergeten natuurlijk !!
  jezus het papier is haast op, zal een nieuw blok aanschaffen,

  KUNNEN ZE ER ALLEMAAL OP !!

  Like

  • meneertje zegt:

   Voeg in ieder geval Joop van Riessen toe aan de lijst.

   Like

   • bobzelf zegt:

    ze komen allemaal aan de beurt ,of wilt u ze op alfabet ???
    beginnen met Baroso ? , of ben ik iemand nu effe snel met een A vergeten !
    jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa , onze vriend van vandaag !!!!!!!!!!!!!:
    ASSCHER !!!! , de man die zijn opa was vergeten , toen hij over de vader van
    Mevr. Le pen begon .
    whahahaha laateerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    Like

   • Tom Hendrix zegt:

    @meneertje: 21.03. uur. Precies, deze rode smeerlap- Riessen- hoort bovenaan de lijst te staan, wat mij betreft meneertje.

    Like

   • felix zegt:

    Femke Halsema ook …

    Like

  • Henk der Niederländer zegt:

   Klinkt goed maar geloof me je komt niet bij ze in de buurt

   Like

 2. Joop Klepzeiker zegt:

  Ach die bilderberg clown is soms best vermakelijk, misschien een parmantige prins..

  Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  In ieder geval lijkt er wat beweging te ontstaan……Verrassend!
  Bobzelf zal gelijk hebben: Ze stààn met hun rug tegen de muur!

  Like

 4. jantjeuitnl zegt:

  Volgens mij zijn er binnenkort verkiezingen en wil Rutte goedkoop scoren.
  Ik vertrouw hem voor geen meter.

  Like

 5. Jack zegt:

  Onderschat de kracht van de bilderberggroep niet. Ze kunnen nog heel wat kunstjes uithalen voor de verkiezingen. Bv zeggen dat Rutte nu ook tegen Europa gaat stemmen, ik heb die trucjes eerder meegemaakt

  Like

 6. luckybee zegt:

  Wat is met Dries van Agt, de Jesuit of Lubbers hebben die niet de moslims binnen gehaald?Kok hoort als ik me niet vergis ook mee tot de importeur van Moslims.

  Like

 7. Mary zegt:

  Angela Merkel ziet haar toekomst als president van Europa nu finaal de mist in gaan, het enige doel dat ze beoogde vanaf begin. Wat Hitler niet gelukt is had zij alsnog graag volbracht. Ze zal nog strijden als een leeuw de EU in stand te houden ongeacht de nodige obstakels. Ook hiervoor al is het beter uit de EU en de Europa zeepbel te laten klappen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s