Papiertijger in Brussel: De EU heeft Zwitserland nodig – niet omgekeerd

Screenshot_8

De talrijke dreigingen van EU-functionarissen tegen Zwitserland zijn puur theater: de EU exporteert goederen ter waarde van 108 miljard euro naar Zwitserland. Daarmee is Zwitserland een van de beste klanten van de EU. Brussel kan Zwitserland nergens mee chanteren. De EU vreest echter dat de Europeanen aan de hand van het Zwitserse voorbeeld zouden kunnen oproepen tot de invoering van de democratie op EU-niveau. Dat zou een echte bedreiging voor het actuele systeem zijn.

De EU heeft in de ruzie met Zwitserland over het vrije persoonsverkeer weinig speelruimte. Want hoewel de EU-functionarissen in een eerste laaiende reactie Zwitserland aanvielen en het land dreigden met economische nadelen, hebben de EU-landen meer te verliezen dan de Zwitsers: Zwitserland is een van de weinig elanden waarmee de EU een handelsoverschot heeft. Zwitserse ondernemingen kochten in het jaar 2013 goederen ter waarde van 108 miljard euro van EU-landen – 74% van alle invoer. Meer dan 30 miljard euro daarvan gaan alleen al naar Duitsland. De Zwitsers exporteerden daarentegen slechts 90 miljard euro naar de EU – dat is 55% van alle Zwitserse export. In het jaar 2000 was dat nog 63%.

De EU heeft er dus heel veel belang bij dat de situatie in Zwitserland zich positief ontwikkelt: mochten de Zwitsers besluiten om in het vervolg meer uit Azië te importeren dan uit de EU, dan zou dit zeer nadelig zijn voor de EU.

Na Amerika, China en Rusland is Zwitserland de op drie na belangrijkste handelspartner van de EU. Voor de exporteurs was de Alpenrepubliek van januari tot oktober 2013 zelfs na Amerika de grootste afzetmarkt voor goederen. Op de ranglijst van EU-importlanden staat de Zwitserse economie op de 4e plaats. Anders dan met de energieleveranciers Rusland en China als producenten van veeleer goedkopere producten, heeft de EU met Zwitserland een handelsoverschot – de export is dus groter dan de import.

Daarom dragen alle acties van de EU een puur symbolisch karakter – of de EU snijdt zich in haar eigen vlees: want de centrale ligging van Zwitserland maakt het land in logistieke kwesties onmisbaar voor de EU. Dat geldt bijvoorbeeld voor de stroommarkt. Hier heeft de EU in een heldhaftige geste de onderhandelingen over een grensoverschrijdende stroomhandel uitgesteld. Van nieuwe onderhandelingen zou op dit moment geen sprake zijn, zei een woordvoerster van de EU maandag.

Een verder optreden zou in de ruimere context van de bilaterale betrekkingen geanalyseerd moeten worden. Het verdrag met Zwitserland dient een geplande energiebinnenmarkt van de 28 EU-landen aan te vullen. De deelname van het Alpenland zou belangrijk zijn voor de bereikbaarheid van landen zoals Italië.

De opwinding in Brussel is in werkelijkheid ook niet economisch, maar uitsluitend politiek gemotiveerd: De EU vreest dat andere Europese landen op het idee zouden kunnen komen hun volkeren meer zeggenschap te geven in politieke beslissingen.

Dat druist echter tegen het fundamentele principe van de EU in haar actuele vorm in: Wetsvoorstellen komen uitsluitend van de in achterkamertjes bij elkaar gedobbelde Europese Commissie. Er bestaat geen directe democratie op EU-niveau. Het middel van de petitie is een hoffelijk instrument, waarin de burgers stemmen mogen verzamelen, die daarna in Brussel welwillend in de prullenbak verdwijnen. Belangrijke beslissingen zoals vrijhandelsakkoorden worden in principe zonder democratische medewerking en zonder enige vorm van transparantie gesloten.

Zo´n systeem vreest de stem van het volk. In de Europese landen wil men voor de verkiezingen voor het Europees Parlement geen principiële discussie over de bedorven EU-structuur. De gevestigde partijen moeten een hele hoop oud-politici onderhouden, hun veilig gewaande plaatsen op de kieslijst wil niemand in gevaar brengen.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Zwitserland. Bookmark de permalink .

17 reacties op Papiertijger in Brussel: De EU heeft Zwitserland nodig – niet omgekeerd

 1. Laat ze in Brussel maar de bibberatie krijgen.
  De ontwikkelingen tonen aan dat aan de stoelpoten van de EU-dictators gezaagd kan worden.
  Om die reden is het zaak aan de activiteiten van de PVV zoveel mogelijk steun te verlenen.
  Uit de EU en daarna als opnieuw soevereine staat orde op interne zaken stellen. Zoals in ieder geval de islam aanpakken.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @ Th.M. van Baarle: 05.06. uur. Dat ben ik geheel met U eens! Terug naar de situatie voor de vermaledijde eussr, toen wij en andere landen nog onze soevereiniteit hadden! En dat kan, want laten we wel wezen, de EEG als handelsgemeenschap functioneerde naar behoren! Het waren Mitterand en Kohl, die deze Ellende Unie, ten doop hielden, op de top van Maastricht, in 1992, dacht ik!

   Like

  • Monalisa zegt:

   Th.M. van Baarle gisteren naar opsporing gezocht gekeken als je ziet welk tuig hier steelt en rooft dan hebben ze in Brussel zeer grote oogkleppen op, je bent niet meer veilig in je eigen land, dus brussel eerst weer grenzen dicht maken ook hier heeft de PVV gelijk in.

   Like

   • Jean zegt:

    Monalisa,
    Enkele maanden geleden hadden de moslims problemen dat ze niet voldoende op TV kwamen!!! Het antwoord: We gaan ‘opsporing’ dagelijks uitzenden. ☺☺☺

    Like

 2. scubaleonard zegt:

  Natuurlijk hebben de EU-functionarissen Zwitserland nodig, al was het maar om het gestolen goed c.q. geld weg te zetten.

  Like

 3. luckybee zegt:

  Rotterdam zal daar blijven waar het altijd ligt;De Poort van Europa.Dus ook als wij uit de EU uittreden zullen alle lander van Europa Rotterdam nodig hebben, en met onz zaken doen blijven.Nog meer als op een dag Rotterdam ook de poort naar de Zwarte zee wordt;(Donnau Main kanaal) als Bosporus en de Dardanellen voor ons geloten wordt.De enige wat wij moeten doen, is de Serviers zo snel mogelijk in de EU opnemen.

  Like

 4. Jean zegt:

  Dat EU gespuis is enkel en alleen maar bezig met eigen belang, de postjes en de poen daar is het dat zootje om te doen.
  Weg met dat misdadig gedrocht, Zwitserland en Noorwegen bewijzen dat het beter is zonder die misdaadorganisatie, dus op 25 mei anti EU stemmen.

  Like

 5. Thomasson zegt:

  Natuurlijk heeft de EU Zwitserland nodig!. Zeker iedereen die in de toko genaamd Europese Parlement en wel te verstaan de hoge bobo’s. Wat zouden de geachte heren en dames doen zonder de Zwitserse banken? Waar zou al het zwart verdiend geld heen gaan? Naar de Cayman eilanden? Die zijn te ver. Naar Panama? Het land is ook corrupt en men weet niet hoe veilig de pecunia daar is. Luxemburg? Staat onder de juk van de EU. Lichtenstein? Betrouwbaar, maar ietsje verder dan Zwitserland …Vooral als men in Straatsburg vertoeft. Een goede tweede keuze. Zwitserland is een sublieme bankenland …en om de hoek!.

  Like

 6. Monalisa zegt:

  Ik zet het hier maar ook bij een mooi artikel

  Zwitserland

  Geplaatst door: berexstone

  Het Zwitserse wintersportgebeuren ontstond rond 1825 in het Zwitserse Berner-Oberland. Nabij het toen nog nauwelijks bestaande Interlaken. Nu zeer bekende plaatsen als Mürren, Wengen en Grindelwald bestonden slechts uit enkele boerenschuren. Toch ontwikkelde het toerisme zich razendsnel. In 1830 waren er 140 bedden voor toerisme in Interlaken, een tiental jaren later kwamen de eerste van alle luxe voorziene hotels aan de, bij veel Nederlanders zeer bekende Höheweg. Ook de scheepvaart voor passagiers op de meren van Thun en Brienz kende een rappe ontwikkeling. Ondertussen begonnen de Zwitsers gedurende de tweede helft van de 19e eeuw aan tal van technische projecten, ja zelfs hoogstandjes. Met als ultieme prestatie de mogelijkheid om met een trein vanaf Kleine Scheidegg (na eerst een rit met een andere tandradbaan vanaf één van de twee dalstations Lauterbrunnen of Grindelwald) de Jungfraujoch te bereiken. Maar niet voordat u eerst een halte hebt gemaakt in de Eigerwand (waar men zelfs een raam kan openen voor alpinisten om aan de bestijging van één ’s werelds gevaarlijkste en moeilijkste bergbeklimmingen te beginnen, namelijk die van de Eiger-Nordwand. Even later stopt de trein opnieuw. Ditmaal met uitzicht op de Eismeergletscher. De belangrijkste voedingsbron van de Rhône die uiteindelijk in de Middellandse Zee zal uitmonden. Tegelijkertijd met de ontwikkeling van het toerisme, toen hoofdzakelijk zeer rijke Engelsen en uit hun koloniën afkomstige Indiërs, wat Fransen en Duitsers, hier en daar een Rus, zelfs Nederlanders (getuige een verslag van een stoomboot die weliswaar op het Meer van Genève ontplofte en veel slachtoffers maakte, waaronder Nederlanders, hetgeen er op wijst dat Nederlanders alreeds in de 19e eeuw Zwitserland bezochten). Ondertussen werd in Interlaken een hotel gebouwd. Het Grand Hotel Victoria Jungfrau. Dit hotel, zoals iedere horeca-ondernemer of horeca-geïnteresseerde zou moeten weten, was het eerste Palace-hotel in z’n soort (en is het nog steeds). Alle andere hotels van dat niveau, in Zwitserland, aan de Côte d’Azur, Biarritz, kortom overal, namen dit hotel als voorbeeld van hoe het écht moest! En dit brengt ons bij het Zwitserland van 2013. Ook nu, anno 2014 laten ze ons zien hoe het, nu op democratisch gebied, moet. Uit de Zwitserse referenda kunnen veel landen op deze planeet zeer veel leren. Democratie en vrijheid van meningsuiting zijn immers zaken van meer dan het allerhoogste belang. De Zwitsers hebben zich in een bindend (daar wordt dus niet van afgeweken) referendum uitgesproken voor quota om het aantal immigranten, ook uit EU-landen, te beperken. De Europese Commissie “betreurt dat het initiatief voor de invoering van immigratiequota er komt via deze stemmming. Dat druist in tegen het principe van het vrij verkeer van personen tussen de Europese Unie en Zwitserland.” Het is duidelijk dat de EU “vrij verkeer van personen” belangrijker vindt dan de democratie. En niet alleen de democratie, maar ook veiligheid of criminaliteit. Dat “vrij verkeer” moet volgens de EU opgedrongen worden, desnoods tegen de wil van de meerderheid van de bevolking in. Daarmee zijn nog niet alle bruggen tussen de EU en Zwitserland opgeblazen maar het proces van geleidelijke inpalming van Zwitserland is daarmee wel bemoeilijkt. De Zwitsers zullen zich mischien nog los kunnen maken van de enorme zuigkracht van de EU. Ze hebben hun grenzen, hun identiteit, hun vrijheid en hun democratie tenminste voorlopig gered. Waar ik me grote zorgen over maak is de reactie van de gehele eurocratische top nadat de uitslag van het referendum bekend werd. Het begrip ‘democratie’ bleek volledig zoek. Eens te meer een bewijs dat de EU louter en alleen grotere belangen nastreeft: namelijk de EU-Superstaat. Het viel in zekere zin nog mee dat er geen ideeën geopperd werden om een soort Berlijnse Muur te bouwen rond Zwitserland. Vrijheid kent geen grenzen. Maar blijkbaar wel in Brussel, waar woorden als sancties, straffen, dwarsbomen, de eerste reacties bleken te zijn uit de monden van de ‘democratisch’ verkozenen.

  Like

  • Monalisa zegt:

   Wat mij opvalt hoe dichter we bij de verkiezing komen gaat het fantastisch met elk land!!! kijk u maar op DFT het is weer verkiezings bedrog.

   Like

  • louis-portugal zegt:

   In het begin van de vorige eeuw gingen veel nederlanders met tbc naar Zwitserland om te genezen.
   In Davos stond (staat) een heel groot sanatorium.

   Overigens weer typisch een gote bek door een stel EUZIS die er geen benul van hebben wat ze allemaal schreeuwen.
   Ik zou wel eens willen zien wat er werkelijk zou gebeuren als die Zwitsers wat strenger worden met de europeanen.
   Goeie reden voor Nederland om uit te stappen en de banden met Zwitserland nog meer te verstevigen.

   Like

   • Monalisa zegt:

    louis-portugal klopt ben er zelf geweest omdat ik astma hebt.

    Like

   • Monalisa zegt:

    Bern wil nog dit jaar migrantenvoorstel

    BERN –
    Het Zwitserse parlement wil nog dit jaar een voorstel op tafel hebben voor de invoering van een nieuwe wet die het aantal buitenlanders moet beperken. Dat heeft de Zwitserse Bondsraad woensdag besloten. De raad heeft enkele ministeries opgedragen voor juni met een plan voor het veranderen van de regels te komen.Een krappe meerderheid van de Zwitserse bevolking stemde zondag in een referendum voor het aan banden leggen van migratie uit de Europese Unie. De vraag was of er maximale aantallen moeten worden vastgelegd. De uitkomst staat haaks op afspraken met de EU over vrij verkeer van personen.

    Like

 7. Jan zegt:

  Typisch socialistisch. Rudolf Rechsteiner van de SP wil dat er opnieuw wordt gestemd. Volgens hem waren de Zwitsers zich er niet van bewust wat zij deden toen zij voor de wet stemden om de asielshoppers tegen te houden. Dat zelfde flikte men om ons in de EU te rommelen.
  http://www.blick.ch/news/politik/sp-rechsteiner-fordert-wiederholung-der-abstimmung-id2668331.html

  (met foute bril)

  Like

 8. Jan zegt:

  Ohne Alpen-Batterie droht Deutschen der Blackout

  Waarom de EU Zwitserland nodig heeft in de stroomvoorziening.
  http://www.welt.de/wirtschaft/energie/article124755992/Ohne-Alpen-Batterie-droht-Deutschen-der-Blackout.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s