Op weg naar het einde van de EU?

Screenshot_20

(Door: Bruce Bawer)

Aan het front van de Europese Unie zijn de dingen steeds meer en meer veelbelovend. Al jaren is nu het merendeel van de Britten voor terugtrekking van hun land uit de EU, die premier David Cameron noodzaakt tot het heronderhandelen over de voorwaarden van het Britse lidmaatschap en de belofte van een referendum over een EU-uittreding na de algemene verkiezingen van volgend jaar. Dee afgelopen dagen heeft “The Telegraph” een stijging van de steun bij kiezers opgemerkt voor de UK Independence Party (UKIP), die een snelle EU-uittreding voorstaat, en dat dit heel goed wel eens “het politieke verhaal van 2014″ kan worden; ondertussen omschreef “Le Monde” de UKIP als “de wind in de zeilen” hebbend (terwijl ze de aanhangers in een nieuwsbericht niet minder dan “irrationeel” karakteriseerde). Waarnemers wijzen erop dat de UKIP bij de verkiezingen in mei voor het Europees Parlement heel goed meer stemmen dan de Tories kan behalen.

Een vorm van succes van de UKIP is dat EU-getrouwen haar nu serieus beginnen te nemen – waardoor de partij een object van hun gebruikelijke desinformatie en demonisering wordt. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, die naar EU-tegenstanders heeft verwezen als “hersenloze mensen die zichzelf eurosceptici noemen”, waarschuwde onlangs dat wanneer die eurosceptici partijen vormen “terwijl Europa in een crisis is”, “dat ons werk niet gemakkelijker maakt.” (een man die begrijpt hoe democratie werkt!). De EU, drong Steinmeier aan, heeft de Europese landen sinds 1945 uit oorlogen met elkaar gehouden, de gebruikelijke ongefundeerde claim, nu zo’n beetje het enige legitiem klinkende argument dat pro-Europese politici is gebleven. (Immers, ze kunnen moeilijk zeggen: “Het ontmantelen van de EU zou mijn carrière schaden”).

Ondertussen is Viviane Reding, de Europese Commissaris voor Justitie, die geen geheim van haar verlangen heeft gemaakt dat de EU uitgroeit tot een Verenigde Staten van Europa, zo geïrriteerd door acties van Cameron dat ze hem onlangs beschuldigde van “populistische mythen”, zich aan te sluiten bij “populistische bewegingen” en het doen van “populistische toespraken” (de standaard manier van de Europese elite om politici, die eigenlijk naar hun kiezers luisteren, de mond te snoeren). Maandag sprekend in Londen maakte Reding de Britse kiezers uit de hoogte duidelijk dat ze te slecht geïnformeerd over de EU zijn om een verstandige beslissing over het EU-lidmaatschap te kunnen nemen: “Het feit is dat ik heel vaak zie dat een heel vertekend beeld van de waarheid wordt gepresenteerd en hoe wil je vervolgens dat mensen een ​​afgewogen besluit nemen? Ze kunnen dat gewoon niet.” (Wat maakt Reding tussen haakjes zo’n fervente EU-aanhanger? Zou het iets te maken hebben met het feit dat ze uit Luxemburg komt, een land dat twee derde keer de grootte van Rhode Island heeft en met een bevolking iets groter dan San Francisco – wat betekent dat zonder de EU haar politieke carrière niets waard zou zijn)?

Screenshot_21

Eurosceptici worden niet alleen door enkele Europese politici verguisd. Integendeel, de superstaat zelf, in strijd met zijn eigen regels, neemt systematisch – en clandestien – zijn critici op de korrel. Zoals “The Telegraph” recent berichtte, beschrijven geheime documenten van de EU een geplande “propaganda blitz”, ontwikkeld om euroscepticisme in de aanloop naar de EU-verkiezingen tegen te gaan. Miljoenen dollars aan belastinggeld zullen worden besteed aan anti-EU blogs en ​​andere media om deze te identificeren en te monitoren en pro-EU-commentaar te posten – undercover, natuurlijk – als tegenwicht met de boodschap “dat het antwoord op de huidige uitdagingen… ‘meer Europa’, niet ‘minder Europa'” is.

Met verlakkerij als dit is het geen wonder dat mogelijk niet alleen Groot-Brittannië op weg is naar een exit. In Nederland groeit in de afgelopen maanden Geert Wilders’ Partij voor de Vrijheid gestaag – net als UKIP – en deed iets interessants: zij gaf een opdracht tot het maken van een rapport aan Capital Economics, een macro-economisch onderzoeksbureau in Groot-Brittannië, om te bepalen welke economische gevolgen Nederland zou ervaren als het de EU verliet. Het rapport, dat werd uitgebracht op 6 februari, kwam tot een eenduidige conclusie. Eén van de belangrijkste punten is dat het elimineren van de EU-overregulering in Nederland “ de kosten van het zakendoen in Nederland met minimaal 20 miljard per jaar in 2035 zou verminderen”; ​​herzieningen in het Nederlandse immigratiebeleid na het verlaten van de EU zouden in 2035 “de overheidsuitgaven met minimaal 7,5 miljard per jaar” beperken, de Europese export zou stijgen en de macro-economische cycli zouden efficiënter worden beheerd, wat resulteert in 309 miljard aan toegevoegd nationaal inkomen in 2035. Ja, er zouden ook kosten aan verbonden zijn, maar ze zouden “bescheiden en beheersbaar” blijven. Ook zou de stabiliteit van de banken of overheidsschuld niet in gevaar worden gebracht.

Kortom, Nederlandse terugtrekking uit de EU (“NExit” genaamd) vertegenwoordigt “een voordeel op de lange termijn voor de Nederlandse economie en, meer dan waarschijnlijk, op de korte termijn een hulp bij het verlichten van de Nederlandse situatie tegenover de huidige economische tegenslagen.” De PVV vatte de impact die NExit op de Nederlandse huishoudens zou hebben, bondig samen: “De Nederlandse economie  zal in 2024 tien procent groter zijn geworden …. het gemiddelde jaarlijkse voordeel is in de komende twee decennia bijna € 10.000,- per huishouden”. Wilders zelf merkte op dat op een moment dat de Nederlandse economie stagneert, uit het rapport “blijkt dat het verlaten van de EU onze uitweg uit de crisis is.” Bevrijd van Brussel zal “de Nederlandse staat de belastingen, BTW en accijnzen kunnen verlagen. De Nederlanders zullen niet langer hun belastinggeld naar Griekenland moeten blijven sturen en zullen in staat zijn met het betalen van uitkeringen aan Roemenen en Bulgaren te stoppen”.

Screenshot_22

Het rapport heeft zijn critici gehad. Mathijs Bouman, een klassiek liberale econoom, vindt het gedegen en professioneel, maar betwist veel van zijn aannames en conclusies zeer. Tegelijkertijd is hij een fervent voorvechter van zowel de EU en de euro, dus is zijn reactie niet verwonderlijk. Yernaz Ramautarsing, de eenzame anti-linkse moloch aan de Universiteit van Amsterdam, over wie ik hier in december schreef en die ik eerder deze maand in Amsterdam ontmoette, vertelde me ondertussen dat het rapport “tegenstanders niet zal overtuigen”, maar het zal “hen dwingen meer concreet over hun plannen voor Europa te zijn.” Yernaz’ zorg is dat, terwijl de EU antikapitalistisch en anti individuele rechten is, dat ook de meeste leden van de nationale parlementen in Europa zijn. De PVV steunt vrije markten op EU-niveau, zei Yernaz, maar “slaagt er niet in om vrije markten op een nationaal niveau te beschermen.”

Goed. Toch kan ik er niets aan doen enorm plezier aan deze anti-EU-ontwikkelingen in zowel Groot-Brittannië en Nederland te hebben – want het lijkt me glashelder dat de absolute en totale ondergang van de door corruptie geteisterde, op macht beluste EU die alles wil regelen, de noodzakelijke eerste stap is naar een Europa, waarin politici die daadwerkelijk gehoor geven aan de meningen van hun kiezers niet reflexmatig als minderwaardige populisten worden besmeurd, waarbij verstandig immigratiebeleid niet routinematig vanaf de preekstoel in Brussel als onuitsprekelijk racistisch veroordeeld wordt en waarin het continent, van Cyprus tot de Shetlands, niet geregeerd wordt door afstandelijke, arrogante technocraten die de individuele vrijheid  zien als een verouderd concept en het democratisch proces als een belemmering voor de vooruitgang.

Bron:
http://www.frontpagemag.com
Auteur: Bruce Bawer

Vertaald uit het Engels door:
Vederso
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR. Bookmark de permalink .

8 reacties op Op weg naar het einde van de EU?

 1. Jean zegt:

  Het is overduidelijk die EU misdaadorganisatie moet weg, we moeten terug naar een Europa van onderling samenwerkende onafhankelijke republieken, dus weg met die totaal nutteloze middeleeuwse folklore.
  Laten we dat doen met 10 a 12 republieken en sowieso zonder die parasiterende staten dus zonder oostblok landen en vooral zonder moslims want wij leven met angst in ons eigen land.
  Laten we dat toepassen voor onze welvaart, veiligheid en leefbaarheid en met zo weinig mogelijk parasieten lees ambetantenaren.
  Alles wat hier niet nodig is, die massa OCMW klanten en illegalen eruit. Het kan nog maar dan wel de juiste keuze maken op 25 mei, geen cd&v/cda, spa/pvda, vvd/vld en alles wat groen en rood kleurt.

  Like

  • Bert Mulder zegt:

   ” Het kan nog maar dan wel de juiste keuze maken op 25 mei, geen cd&v/cda, spa/pvda, vvd/vld en alles wat groen en rood kleurt. ”

   Het zou in Nederland al een goede zaak zijn om met de stemming te beginnen bij de Gemeenteraad verkiezingen op 19 maart a.s. Stem op Anti EU partijen. Klein beginnen is groots eindigen.

   Like

   • Ik Heb Er Zo Genoeg Van zegt:

    en alles wat groen en rood kleurt. ”

    Meng die 2 kleuren eens dan weet je gelijk waar die bruinhemden vandaan kwamen..

    Like

 2. Theresa Geissler zegt:

  Het doet wat mij betreft wel prettig aan, dat de aandacht van Bruce Bawer -toch vanaf de overzijde van de Oceaan- getrokken wordt door het rapport van de PVV en dat hij dit initiatief èn de uitkomst ervan zo positief beoordeelt. Alhoewel zelf Amerikaan en aldus vergroeid met het fenomeen VS is hij er van doordrongen, dat dit voor Europa niet de juiste weg is. Dat vereist inzicht. EN een ruime blik.

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   Volgens mij woont Bruce Bawer in Noorwegen Theresa!

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Ah, ja, je hebt gelijk: Sinds ’99.
    GEBOREN in New York. Maar ik had zijn gegevens op de Nederlandse Wikipedia opgezocht en dat bleek dan weer te summier; ik had meteen naar de Engelse moeten gaan.
    Verklaart wel veel trouwens: Zo heeft hij natuurlijk dat juiste beeld ontwikkeld van de Europese situatie, die zo totaal verschillend is van de Amerikaanse.

    Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Ik ben het volledig eens met het artikel. De oplossing ligt voor de hand, we zouden gewoon terug moeten naar de vorm van samenwerking zoals de EEG dat was. De ellende is begonnen op de Top van Maastricht, waar Kohl (Duitsland) en Mitterand(Frankrijk) dit heilloze GEDROCHT EU ten doop hebben gehouden. En helaas, gevestigde partijen van socialisten, groenen, liberalen en christen-democraten, hebben dat waardeloze plan omarmd. En ze kunnen zich niet verschuilen, zij- de genoemde partijen- zijn SCHULDIG aan deze hele sociale ellende waar we nu in geraakt zijn. En het ergste is nog, dat MARX RUTTE, vorig jaar onze schatkist en soevereiniteit heeft verkwanseld, door de ondertekening van het ESM WURGCONTRACT. Schaf dat hele theater in Den Haag maar af, en ook het sprookjeshuis van oranje, dat heeft totaal geen zin meer!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s