Salman Rushdie: al 25 jaar lang onder een doodsfatwa

Screenshot_19

Op 14 februari 1989, 25 jaar geleden, heeft de hoogste islamitische leider van Iran, ayatollah Khomeini, een doodsfatwa uitgevaardigd, die niet alleen gericht was tegen de Britse schrijver Salman Rushdie, maar ook tegen een ieder die zou bijdragen aan de publicatie van zijn boek “De Duivelsverzen”.

Screenshot_20Padraig Reidy van X-index schrijft hierover dat men er nog een keer goed over zou moeten nadenken wat er destijds gebeurd is. Een middeleeuwse tiran besloot dat een schrijver, zijn redacteuren en uitgever moesten sterven, omdat hij zich door een boek beledigd voelde dat hij nooit had gelezen.

Vanaf dat moment moest Rushdie zich verbergen, zijn Japanse vertaler werd vermoord, omdat hij de roman had vertaald. De controverse was niet met Khomeini begonnen, hij buitte haar alleen maar uit. Het begon in Zuid-Afrika en India, wier verdeel en heers wetten, relicten uit de Britse koloniale heerschappij, een bloedige tol eisten om de opstand aldaar tegen het boek te bevredigen.

Khomeini´s fatwa was ook een wanhopige poging om de mensen in Iran ervan af te leiden dat zijn heerschappij, die ten einde liep, een catastrofe was. De Iraniërs hadden gehoopt dat de revolutie van 1979 hen zou bevrijden van de onderdrukking door de pauwentroon, in plaats daarvan hadden de nieuwe onderdrukkers alleen maar langere baarden.

Lees eveneens:
Lafaards kunnen ver komen in de Nederlandse politiek (Afshin Ellian in Elsevier)
(h/t Guus Velraeds)

Bron:
http://europenews.dk/de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Barbarisme, Fatwa´s, Groot-Brittannië, Iran, Islam, islamitische ideologie, islamofascisme, Moslims, Rotzakken, sjiieten. Bookmark de permalink .

12 reacties op Salman Rushdie: al 25 jaar lang onder een doodsfatwa

 1. Ik heb een schilderij van Salman Rushdie gemaakt. Ik heb het woord “Protest” en een galg en zijn portret geschilderd. Het derde rijtje van boven geheel links: http://www.jackterrible.com/paintings_1/

  Like

 2. Theresa Geissler zegt:

  Nou, dan waren de Iraniërs destijds even naïef als al diegenen, die tot voor kort nog wonderen verwachtten van de “Arabische Lente.
  Het is toch ook ongelofelijk! Telkens als er ergens een dictator wordt verdreven, die plaats maakt voor een islamitisch bewind geloven de mensen automatisch dat dat islamitische bewind een verbetering inhoudt!
  Dat is nu nèt bij praktisch alle machtsovernames mogelijk -zelfs door het leger, als de betreffende opperbevelhebber niet al te machtswellustig is- behalve bij die door de Islam.
  Maar ja, zolang hele volksstammen weigeren om dat waandenkbeeld dat de zuívere Islam Vréde is, los te laten……

  Like

  • Dat klopt als een bus wat je zegt Theresa! Ik word dit jaar 50 en mijn hele leven zie, lees en hoor ik via de media dat ze elkaar uitmoorden en terroriseren in die islamitische landen. De ene dictator wordt verdreven door de volgende dictator. En het westen blijft praten tegen een muur. Een muur van onbegrip. Mijn buurvrouw zet haar fiets in de hal. Die fiets staat er al jaren onder een trap. Niemand klaagt erover, behalve een Turk die onder ons woont. Hij klaagt al jaren over die fiets. Hij heeft kennelijk niks anders te doen. Zinloze lui!!!

   Like

  • delamontagne zegt:

   Ik weet niet of U zich mevr. Janneke Groenteman nog herinnert. Zij deed toen voor VPRO verslag van de aankomst van Khomeiny in Iran. Ze was er een en al lyrisch over. Er zouden andere tijden aanbreken.!!!!!!

   Like

 3. Republikein zegt:

  Maanziekte, erg hoor.

  Like

 4. Wachteres zegt:

  Onvoorstelbaar dat hiertegen in het Westen geen felle protesten komen.

  Toen het boek in de vorige eeuw uitkwam, was men ook al doodsbenauwd.

  Ik had het boek besteld in de plaatselijke boekhandel. Het was tamelijk druk in de winkel en voor mij aan de balie fluisterde een dame: “Is het boek van Rushdie al voor mij gekomen?”.

  De verkoper knikte en het boek werd gauw ingepakt. Natuurlijk toeterde ik, toen ik aan de beurt was, heel hard: “Ik heb het boek ‘de duivelsverzen’ van Salman Rushdie besteld, is dat boek er al”?

  De mensen keken echt wat schrikachtig naar mij. Ik ben niet zo’n held, maar ik kan het niet uitstaan dat we bang moeten zijn voor mensen die als gast in ons land zijn gekomen.

  Ook hier was Mohamed Rabbae, toen nog politicus van Groen/Links, het ermee eens dat die fatwa zou worden uitgevoerd.

  Nog steeds kan hij zijn grote mond, via allerlei groeperingen, open doen.

  Een schande dat zo’n primitieve geest, die iemand die anders denkt een gruwelijke dood wenst, in ons land nog enige invloed heeft.

  Het zegt veel over de situatie waarin wij, dankzij links en degenen die door links gehersenspoeld zijn, terecht zijn gekomen.

  Stap voor stap wordt onze vrijheid weggenomen.

  STEM IN MEI OP DE PVV, ONZE ENIGE HOOP IN BANGE DAGEN.

  Like

 5. bigljohn zegt:

  Ook hier loopt weer een parralel tussen de Nazi’s en de Moslims. In de tweede Wereldoorlog stonden er tal van anti Nazi gezinde boeken op de verboden lijst van de Nazi’s. De Nazi’s meenden dit op te lossen door massale boekverbrandingen te organiseren. Men bouwde daar een heel feest omheen, compleet met Nazi gezangen en ronde-dansen om het vuur. Vandaag de dag zijn nog steeds veel mensen (vooral linkse politici en hun aanhang) niet blij met onze herkregen vrijheid in 1945, en zien de nieuwe Nazi’s (Moslims) als een ware cultuurverrijking. Op naar de volgende diepe ellende. Want volgens mij zijn deze ontwikkelingen niet meer te stoppen, daarvoor heeft het rottingsproces al reeds veel te lang zijn vernietigend werk gedaan.

  Like

 6. Tempelier. zegt:

  Khomeine hoefde dat boek ook niet te lezen. de titel is direct herleidbaar naar de koran. Duivelsverzen.

  Like

 7. Tempelier. zegt:

  Even terug komen op het vorige artikel , m.b.t de beeldvorming van Israël . Dit filmpje is een aanrader. http://www.youtube.com/watch?v=uL8ANySuSuk&feature=player_embedded

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s