Václav Klaus over het Zwitserse referendum: “Het gaat om de vrijheid.”

Screenshot_36

(Door: Václav Klaus)

De verontwaardiging over de beperking van het vrije verkeer van personen toont aan: De Europese Unie is een postdemocratische en postpolitieke zone. De “Europeïsten” handelen onverantwoordelijk, onliberaal en vrijheidsvijandig.

Het Tsjechische volk heeft het grootste respect voor een van de belangrijkste aspecten van de Zwitserse grondwet en vindt dat het niet haar taak is om over de resultaten te oordelen – om het even waarover gestemd werd. Het zou onproductief zijn om a priori bepaalde thema´s uit te sluiten waarover gestemd kan worden. We mogen de catastrofale gevolgen van de op dit moment zo gedicteerde politieke correctheid niet zomaar accepteren.

Ik beschouw het als politiek juist (wat niet betekent dat het politiek correct zou zijn) dat er over dit thema werd gestemd. Er bestaat inderdaad aanleiding tot het stellen van vragen. In de afgelopen decennia zijn vanwege het opheffen van de grenzen, de zich steeds sterker uitbreidende ideologie van het multiculturalisme en het toenemende al te royale staatspaternalisme zulke enorme massa´s mensen in soevereine staten geïmmigreerd, dat zij zonder twijfel de samenhang van deze landen ondermijnen en het leven daarin veel minder aangenaam en comfortabel maken dat dit vroeger was. Dit, vermoed ik, is de opvatting van veel Zwitserse burgers.

In Zwitserland, een rijk, traditioneel democratisch land met een relatief open samenleving, zijn de afgelopen decennia veel meer mensen uit niet-politieke redenen geïmmigreerd dan in de Tsjechische Republiek. Om economische redenen en deels vanwege het communisme zijn er in onze samenleving veel minder migranten en is immigratie daarom tot nu toe geen onderwerp. Dat zou echter snel kunnen veranderen (hier moet ik noemen dat mijn zuster in augustus 1968, toen de troepen van het Pact van Warschau Tsjecho-Slowakije binnendrongen, naar uw land is geëmigreerd en sindsdien met haar gezin in de buurt van Baden woont).

Paniek op EU-commandoniveau

Het resultaat van het Zwitserse referendum is verstandig en was te verwachten; ik ben echter alleen door het feit verrast dat het aantal JA-stemmers niet groter was. Het probleem van de massa-immigratie komt mij groter voor dan het kleine verschil tussen de JA- en NEE-stemmen. Voor mij betekent het resultaat geen “Nee tegen immigratie”, maar: “Vertraag de immigratie in mijn land alsjeblieft.” Deze boodschap mag niet verkeerd begrepen worden. Ik ben er vast van overtuigd dat ieder land het recht heeft zoiets te zeggen. De onverantwoordelijke multiculturalisten, globalisten en “Europeïsten” zien dat natuurlijk anders. Zij zien het fout. We mogen de nieuwe onliberale, collectivistische “ismen” niet ondersteunen, die tot doel hebben onze vrijheid te onderdrukken.

Het is niet echt verrassend dat het Zwitserse stemresultaat op commandoniveau in Brussel voor ontzetting en paniek zorgt. De EU is een postdemocratische en postpolitieke zone. Na tien jaar in de EU voelen wij Tsjechen dat heel sterk. De EU-politici en EU-bureaucraten zijn principieel tegen referenda, omdat de opvattingen van het volk hen niet interesseren. Ze zijn veelmeer bang voor ze. De EU-leiders hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk de ervaring opgedaan dat referenda in verschillende landen tot resultaten hebben geleid die volgens hen anti-Europees, politiek niet correct en daarmee fout geweest zijn. Ze willen ons er allemaal toe brengen “continentaal” te denken, wat betekent dat nationale staten onderdrukt worden, landsgrenzen aan betekenis moeten verliezen, de natuurlijke samenhang van naties geliquideerd en in de plaats daarvan onbeperkte immigratie bevorderd moet worden. Deze dames en heren moeten wel heel erg teleurgesteld zijn in het stemresultaat.

Bij de hele discussie gaat het in principe om de vrijheid. Je zou verwacht hebben dat de traditionele voorvechters van de vrijheid, de Europese liberalen (je moet vaak van “klassieke” liberalen spreken om ze van Amerikaanse Obama-achtige liberalen te onderscheiden), begrijpen welk standpunt ze moeten vertegenwoordigen. Maar ik moet vaststellen dat veel klassieke Europese liberalen in dit opzicht in de war zijn. Ze beschouwen allerlei mogelijke vrijheden als positief – ook de onbeperkte immigratievrijheid.

Als iemand, die bijna vijftig jaar van zijn leven in het communistische Tsjecho-Slowakije doorbracht en die het niet waas toegestaan om naar het Westen te trekken, maak ik duidelijk onderscheid tussen migratie, emigratie en immigratie. Veel Tsjechen waren gefrustreerd, omdat zij niet vrij mochten emigreren (ikzelf was niet van plan dit te doen, maar ik voelde dezelfde frustratie); maar ik had nooit het gevoel dat het tot mijn “rechten” zou behoren om in een bepaald land te immigreren. Ik vrees dat veel klassieke liberalen in Europa dat niet hebben begrepen. Zij bepleiten – volgens mij heel onverstandig – de verzwakking van Europese staten, wat eigenlijk in zijn consequenties een uiterst antiliberaal optreden is. Om de competenties van weg van de landen naar EU-niveau te verplaatsen, betekent niet dat, zoals door het liberalisme gewenst, de staat als instelling verzwakt wordt, maar dat een superstaat – de EU – versterkt wordt, die veel minder democratisch is. Zo wordt de vrijheid in Europa niet bevorderd, maar gehinderd. Het is ellendig dat zelfs aanhangers van de theorieën van Mises en Hayek dit niet inzien.

Tot slot wil ik het Zwitserse volk graag feliciteren met haar beslissing. Ik kan het verzekeren dat deze beslissing door de gewone mensen in Europa en in de Tsjechische Republiek met veel meer welwillendheid ter kennis werd genomen dan door de politici en de journalisten, die zo gewichtig en belangrijk doen in de media.

(Václav Klaus was van 2003 tot 2013 president van Tsjechië)

Bron:
www.pi-news.net
Auteur: Václav Klaus

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, democratie, dictatuur, EUSSR, Rotzakken, Tsjechië, Zwitserland. Bookmark de permalink .

14 reacties op Václav Klaus over het Zwitserse referendum: “Het gaat om de vrijheid.”

 1. bobzelf zegt:

  geweldig , stem van het volk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  EN HELEMAAL NIKS ANDERS !!!!!!!!!

  UITGEVONDEN, GESTART IN 490 BC, DOOR DE GRIEKEN

  BIJ DE SLAG VAN MARATHONAS !!!

  GESTOPT DOOR UW REGERING IN 2013 !!!

  MET BEA VOOROP !!!!!!!!!!!!! , DANK NOG BASTAARD !!!

  DOOR LANDVERRADERS EN NSBers in uw regering ,

  op naar NEURENBERG 2.0

  MOGEN ZIJ BRANDEN IN HELL !!!

  Like

 2. Lis zegt:

  “Zij bepleiten – volgens mij heel onverstandig – de verzwakking van Europese staten, wat eigenlijk in zijn consequenties een uiterst antiliberaal optreden is.”

  Hiermee is toch alles gezegd? Hopelijk vindt zijn verhaal meer ingang. Het is absurd wat er gebeurd. En eerlijk gezegd vond ik de meerderheid ook maar heel magertjes.

  Like

 3. wouteenhoorn zegt:

  geeft me weer een beetje hoop.

  Like

 4. dgneree zegt:

  mijn complimenten voor dhr. Klaus en de vertaler.
  Met de laatste alinea kan ik helemaal instemmen. Sterker nog, door meteen allerlei dreigementen te uiten en allerlei verdragen op wetenschappelijk en cultureel gebied op te zeggen, toont de EU weer eens haar ware gezicht, dat van een imperialistische tiran en ook dat wordt bliksemsgoed door de mensen doorzien…. hoop ik.

  Like

 5. Sjaak zegt:

  Ook wanneer ik niet de grote vriend van Václav Klaus ben !
  Hier ben ik het helemaal met hem eens !
  FUCK THE EU !
  MAY DAY = PAY DAY !

  Like

 6. Jean zegt:

  Die EU bende gaat nog beven, zeker weten. In Oekraïne heeft de president “gekozen door het volk” moeten inbinden, in Europa wilt een nietsnut met 2 lakeien “door NIEMAND gekozen” de dictatuur verder uitoefenen.
  Voor alle duidelijkheid, wij willen geen dictatuur en wij willen nergens niet verkozen klaplopers onderhouden, als de schijnheilige drievuldigheid (vanRAMPay, barbarosso en kapo schultz) niet snel zelf oplazeren en die achterlijke gewelddadige barbaarse smeerlapperij verbieden dan staan Oekraïnse toestanden niet meer veraf.
  Wij hebben het echt wel gehad met die EU misdaadorganisatie die ons miljarden euro’s kost en dat om ons te liggen pesten en irriteren met waanzin.

  Like

  • Sjaak zegt:

   Jean !
   Zo eenvoudig is dat niet ! De Ukraine is gas en geldafhankelijk
   van Rusland ! En ook de Ukraine is verdeelde mening over de EU !
   Omdat daar ook nog een paar klaardenkende mensen wonen en
   weten wat voor een korrupte bende in Brussel aanrichten kan,is
   het bezoek van deze EU Poppenkastfiguren een makelatuur !
   Het burgeroorlogsenario is wel af geklonken maar de volksvulkaan
   blijft vuur spuwen ! Totdat naar het PETERSPRINZIP ( wikipedia)
   alle protagonisten naar Poetins tevredenheid uitgewisselt zijn !

   Like

 7. Theresa Geissler zegt:

  Ja, als voormalig Oostblok-ingezetene weet Vaclav Klaus natuurlijk, waarover hij spreekt als hij het over zulke ‘frustraties’heeft. En eveneens klopt het, dat de gemiddelde Westerse links-liberaal zich in die frustraties niet volledig kan inleven. Vervelend genoeg, want juist daardoor zijn bepaalde dingen ze nog steeds met geen mogelijkheid aan het verstand te peuteren.
  Ook kan ik zijn lichte ontgoocheling over de krappe winst voor het JA in het Zwitserse Referendum meevoelen; Van Zwitserland zou je tóch een duidelijker overwinning verwachten.
  Zouden veel Zwitsers soms tóch beïnvloed worden door de propaganda-praatjes, die hen vanuit de EU bereiken?

  Like

 8. Philippine zegt:

  Hoera voor Vaclav Klaus!

  Like

 9. Jan III Sobieski zegt:

  Vaclav Klaus, wellicht een van de weinige politici die oprecht is en dit EU probleem openlijk begrijpt.

  Like

 10. louis-portugal zegt:

  Ik heb die Vaclav al vaker betrapt op goeie uitspraken die in Brussel niet zo lekker vielen.
  Hopelijk houdt hij het nog een tijdje vol.

  Like

 11. Republikein zegt:

  Niet gek die ouwe.

  Like

 12. Pingback: Václav Klaus over het Zwitserse referendum: “Het gaat om de vrijheid.” | Ik Overheid, tot Uw dienst

 13. Scarlatti Bombatti zegt:

  Ik hoop zo dat 7 maart a.s. voor ons het BEGIN vd VRIJHEID van en voor ons weer begint!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s