Frankrijk: Blogger wegens incompetentie van autoriteit veroordeeld

Screenshot_2

De Franse blogger Olivier Laurelli alias “Bluetouff”

Een Franse blogger vond via Google in het jaar 2012 documenten op een onbeveiligd netwerk van een overheidsinstantie en downloadde deze. Nu besliste een Franse rechtbank in tweede instantie tegen hem.

De Franse activist Olivier Laurelli had in augustus 2012 met de zoekmachine Google naar “informatie over de actuele situatie in Syrië” gezocht en daarbij een link aangeklikt die hem naar het extranet van de Franse autoriteit “Anses” (Franse nationale autoriteit voor levensmiddelen-, milieu- en arbeidsveiligheid, opm. vertaler) leidde, een link die normaal gesproken door een veiligheidssysteem beschermd wordt en alleen toegankelijk is voor bepaalde externe gebruikers.

Laurelli, die als “bluetouff” in de Franse bloggerscene bekend is, downloadde 8 Gigabyte aan documenten van de site van “Anses”. Hiervoor werd hij op 5 februari 2014 in hoger beroep veroordeeld tot € 3000,- boete.

Geheim materiaal gewoon “gegoogeld”

De aandacht van de autoriteiten werd op Laurelli gevestigd, omdat hij een deel van de documenten had doorgegeven aan Yovan Menkevick, die, net als Laurelli, schrijft voor de site “reflets.info”. Menkevick publiceerde enkele documenten in verband met een artikel. Alert geworden door dit artikel werd “Anses” actief, waarbij men eerst uitging van “piratage informatique”, van een aanval door hackers dus. De Franse binnenlandse veiligheidsdienst DCRI kreeg opdracht de zaak te onderzoeken en kwam al snel met resultaat. Laurelli gaf openlijk toe de documenten op een voor het publiek toegankelijk domein op internet gevonden en gedownload te hebben. Nadat hij tijdens het eerste proces in april 2013 werd vrijgesproken, tekende het openbaar ministerie in Parijs beroep aan.

In het nieuwe proces was geen sprake meer van “hacken”, maar Laurelli werd wegens drie delicten aangeklaagd: en wel vanwege het onbevoegd binnendringen in een systeem, wegens onbevoegd verblijf in dit systeem en wegens het onbevoegd ontvreemden van data. De juridische basis hiervoor wordt gevormd door Artikel 323-1 van het Franse Wetboek van Strafrecht, dat stamt uit de jaren-´80. “De juridische basis is in vergelijking met veel andere paragrafen duidelijk en goed geschreven”, zegt Olivier Iteanu, Laurelli´s advocaat, “maar de wet vormt uiteindelijk slechts het kader en moet geïnterpreteerd worden.”

Niet gehackt, maar data “ontvreemd”

Van de eerste aanklacht, het onbevoegd binnendringen, werd Laurelli opnieuw vrijgesproken, omdat het de eigen schuld van de autoriteit was door haar slordigheid dat hij via een rechtstreekse link überhaupt op de site kon komen. Hij werd echter veroordeeld voor de beide andere aanklachten, het zich onbevoegd bevinden in het betreffende systeem en het vervreemden van daar gevonden documenten. Vooral wat betreft het laatste punt rechtvaardigt Laurelli zich er mee dat hij op de zo gemakkelijk gevonden site een niet versleutelde lijst van daar opgeslagen documenten vond, zonder enige aanwijzing voor welke gebruikers deze bestemd waren en in welk verband ze daar waren opgeslagen. “Voor alle vrienden van de analogie van het open huis”, schrijft Laurelli op zijn blog, “begrijp alsjeblieft dat dit huis niet gewoon een open deur had. Het had geen muren, geen ramen en geen brievenbus.”

“Het was een huis zonder muren en ramen!”

Op het vonnis, dat herinnert aan de zaak van Andrew Auernheimer alias “Weev” in de VS, zijn verschillende reacties gekomen. Veel bloggers zijn gewoon verontwaardigd en boos – hoe kon Laurelli ervoor veroordeeld worden dat “Anses” haar extranet niet voldoende beveiligd en haar data niet voldoende beschermd had? Veel media kopten zelfs cynisch: “Blogger ervoor veroordeeld dat hij Google kan gebruiken.

Bron:
www.unzensuriert.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, Hypocrisie, Justitie, Krankzinnigheid, Overheid. Bookmark de permalink .

3 reacties op Frankrijk: Blogger wegens incompetentie van autoriteit veroordeeld

 1. scubaleonard zegt:

  Dus vul maar in, morgen is een ieder de sjaak!!!!!!!!!!!!

  Like

 2. Monalisa zegt:

  Helaas dat doet de grote krant uit adam ook ze blokkeren je IP adres zo dat je niet kan reageren bij hun op de Said. mijn nick naam was daar een amsterdammer

  Like

 3. Henk der Niederländer zegt:

  scubaleonard

  War je zegt is niet onjuist.
  Ik begin me bij zo’n artikel af te vragen of deze opening niet expres gemaakt is om een rechtzaak te starten om te kijken hoe ver de Roverheid kan gaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s