Lieberman: Geen vrede zonder erkenning als joodse staat

Screenshot_14

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman

De weigering van de Palestijnen Israël te erkennen als joodse staat is de kern van het Midden-Oostenconflict. Dat heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, donderdag verklaard. Hij riep de statengemeenschap ertoe op om meer druk op de Palestijnen uit te oefenen in deze aangelegenheid.

In het begin van de door het ministerie van Buitenlandse Zaken gepubliceerde verklaring citeert Lieberman uit de onafhankelijkheidsverklaring van de staat Israël van 14 mei 1948: “In Eretz Israël (het Land Israël) stond de wieg van het joodse volk; hier werd zijn geestelijke, religieuze en politieke identiteit gevormd; hier kreeg het staatkundige zelfstandigheid; hier schiep het zijn nationale en universele waarden en schonk de wereld het Eeuwige Boek der Boeken.”

Lieberman herinnerde aan het feit dat de internationale statengemeenschap al decennia voor de oprichting van de staat het land als thuisland voor het joodse volk heeft erkend. De statengemeenschap zou de Palestijnen er nu toe moeten aanmoedigen Israël eveneens als joodse staat te erkennen. Deze erkenning zou een wezenlijk deel van een vredesakkoord zijn. “De kern van het conflict blijft de Palestijnse weigering Israël te erkennen als staat voor het joodse volk.”

“Een echte en duurzame vrede wordt pas mogelijk wanneer de Palestijnen Israël als thuisland voor het joodse volk beschouwen, naast de erkenning van een Palestijnse staat als thuisland voor het Palestijnse volk”, benadrukte Lieberman.

“Joodse staat” garandeert godsdienstvrijheid

De uitdrukking “joodse staat” zou in de eerste plaats betrekking hebben op de nationaliteit. “Israël is voor het joodse volk wat Frankrijk voor de Fransen, Ierland voor de Ieren en Japan voor de Japanners is.” Iedere natie heeft het recht zijn staat naar keuze te definiëren. “Zoals Egypte zichzelf als de ´Arabische Republiek Egypte´ en Griekenland als de ´Helleense Republiek´ definiëren, definieert Israël zich als de ´Joodse staat´.”

Lieberman benadrukte dat Israël een democratische staat is die godsdienstvrijheid garandeert. Dit werd al verankerd in de onafhankelijkheidsverklaring. Een definitie als “Joodse staat” beïnvloedt in geen geval de godsdienstvrijheid van de Israëlische burgers.

Al meer dan 3.500 jaar joodse aanwezigheid

In het land Israël is al meer dan 3.500 jaar lang sprake van een voortdurende joodse aanwezigheid. “Archeologische vondsten en historische aantekeningen tonen aan dat er de afgelopen 3.500 jaar permanent Joden in het land Israël geleefd hebben. Toen de Tweede Tempel door de Romeinen werd verwoest, was de joodse gemeenschap in Israël al duizend jaar oud.”

Het verlangen om in het land Israël opnieuw de joodse staat op te richten, werd door wrede vervolging en herhaaldelijke bloedbaden versterkt. Men begon te denken dat Joden alleen in een soevereine joodse staat veilig en onafhankelijk konden leven. Dit verlangen werd door talrijke politici en intellectuelen erkend – nog lang voor de oprichting van het moderne zionisme in de late 19e eeuw. Lieberman herinnerde o.a. aan de Franstalige schrijver en filosoof Jean Jacques Rousseau. Deze had in 1762 geschreven: “Het schijnt dat we nooit zullen begrijpen wat de Joden zeggen, totdat ze een vrije staat, scholen en universiteiten hebben, waarin ze vrij zijn en zonder gevaar mogen spreken en discussiëren.”

In de 18e en de 19e eeuw heeft de internationale statengemeenschap herhaaldelijk het recht van de Joden op zelfbeschikking erkend. Als voorbeelden noemde Lieberman de Balfour-verklaring, de Conferentie van San Remo in het jaar 1920 en de VN-stemming in november 1947. Israël ging, in tegenstelling tot de Arabische landen, akkoord met het toenmalige verdelingsplan. Tot op de dag van vandaag weigeren de Palestijnen echter Israël als joodse staat te erkennen. Dit was onderwerp van gesprek bij alle vredesonderhandelingen tot nu toe. De internationale gemeenschap moet daarom de Palestijnen aanmoedigen tot erkenning van Israël als joodse staat.

Bron:
www.israelnetz.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", antisemitisme, Arabieren, Israël, Israël-vijandigheid, Joden, Jodendom, Jodenhaat. Bookmark de permalink .

8 reacties op Lieberman: Geen vrede zonder erkenning als joodse staat

 1. Azraël zegt:

  Tja, dat zou eens wat zijn als de palestijnen Israël zouden erkennen.
  Maar dat gaat ‘em niet worden; Vrede is niet de insteek.
  Van Israël wordt verwacht dat zij de ene consessie doet na de andere. Totdat de palestijnen de hele ‘hand’ (in dit geval ‘land’) hebben.
  De intern. gemeenschap snap ik ook niet. Hoe zien zij dat voor zich; Vredesbesprekingen met een ‘vijand’ die jou niet erkent?

  Je zou haast een keer gaan denken dat die intern. gemeenschap die bal eens bij de palestijnen gaat leggen maar nee hoor.
  http://www.nu.nl/buitenland/3710244/israel-moet-moeilijke-beslissingen-nemen.html

  Like

 2. baksteen zegt:

  Het woord van de de islamitische Palestijnse staat, is dat iets waard? nee dus.
  Een verdrag met name in het midden oosten is zo lang houdbaar als dat het te verdedigen is.
  Ik begrijp niet waarom ze Israel niet erkennen, zijn ze volledig baas in eigen huis en kunnen ze de komende jaren met EU en VN subsidie het hele land vol zetten met moderne raketten. Israel is dan volledig onverdedigbaar en op een zaterdagochtend drukken ze op de knop.
  Uiteraard hebben de Joden dat dan aan zichzelf te danken, toelichting volgt bij nieuwsuur en aanverwante producten.
  Nee, laten ze maar lekker blijven roepen dat ze Israel niet erkennen.

  Like

 3. Theo Prinse zegt:

  Kaas bestaat al 6.000 jaar en de mens 2 miljoen jaar. Feit is wel dat het begrip palestijnen uit de duim van Carter is gezogen. Het westen mag – gelet op de jihad – blij zijn dat de op westerse leest van Montesquieu geschoeide rechtsstaat Israel te midden van de islamitische duisternis is opgericht.
  De mens is al millennia gewikkeld in de strijd tussen de twee filosofische denkrichtingen van het materialisme versus het idealisme. Het idealistische eeuwige boek der boeken is rond de 2e tot de 4e eeuw voj na de materialistische Griekse filosofie van het atomisme rond de 5e eeuw voj geschreven.
  De islam heeft als religie vermomde moorddadige duivelse doctrine het van nature gegeven vermogen voor elk individu om morele opinies te hebben en uit te spreken gemonopoliseerd.
  De moraal van de islam is de sharia en de oproep om de Joden, christenen en afvalligen uit te moorden.
  De huidige politieke elite van Washington zowel van democratische als republikeinse zijde is al geïnfecteerd door de islam en hoewel de restauratie in Egypte onder Al Sisi een vooruitgang is kan de islam zo maar een wereld oorlog en een totale uitroeiing van zichzelf beginnen.

  Like

 4. Joop Klepzeiker zegt:

  Hamas: Recognizing Israel is a ‘Death Sentence’ to the PA

  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177787#.UwrOs15shkw

  Like

 5. Jan zegt:

  Bijzonder: Haredi kopen in Arabische winkel hun spullen omdat het er goedkoper is (met filmpje)
  Haredi shoppers from Betar Illit know they can find a bargain in nearby Husan
  Haredi shoppers from Betar Illit know they can find a bargain in nearby Husan

  (Anja schuimbekt)

  Like

 6. Avidia zegt:

  Ik krijg het hier echt koud van, het Joodse volk met hun intelligentie, hun uitvindingen, enz. Ik ben erg blij dat mijn Vader in de oorlog heel veel Joodse mensen onder de vloer van zijn winkel heeft verstopt, zij zijn bevrijd, ik heb het niet meegemaakt, maar de verhalen waren gruwelijk. Mijn Vader stond doodsangsten uit, omdat zijn winkel leeggeplunderd werd en de Duitsers er een danszaal van hadden gemaakt, dus de Duitsers dansten over de hoofden van de Joodse vluchtelingen. Ik heb diep respect voor mijn ouders. Ik zou hetzelfde doen!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s