Spanje wil de ooit verdreven Joden inburgeren

Screenshot_28

(Door: Jorge Sainz & Aron Heller)

Meer dan 500 jaar geleden verdreven de “katholieke koningen” de Joden uit Spanje. Nu wil de huidige regering de nakomelingen van de slachtoffers het staatsburgerschap aanbieden.

Na meer dan 500 jaar wil Spanje een historisch onrecht goedmaken. Destijds werden Joden gedwongen zich tot het christendom te bekeren, ze werden in ballingschap gestuurd of verbrand. Nu plant de Spaanse regering een wet, volgens welke de familieleden van de slachtoffers destijds het Spaanse staatsburgerschap kunnen krijgen.

Op de vraag of de geplande wet, die over enkele weken dient te worden aangenomen, een verontschuldiging voor de toen begane wreedheden betekent, antwoordde de Spaanse minister van Justitie Alberto Ruiz-Gallardon: “Zonder twijfel.” De wet dient als schadeloosstelling voor “een verschrikkelijke historische fout, een van de ergste die de Spanjaarden ooit hebben begaan.” De familieleden van de in 1492 verdreven Joden, de Sefardische Joden of Sefardim, zouden “kinderen van Spanje” zijn.


Aantal slachtoffers onduidelijk

Het waren de “katholieke koningen” Ferdinand II. en Isabella I. die in maart 1492 middels het Alhambra-edict de Joden voor de keuze tussen ballingschap of bekering stelden. Spanje moest onder het christendom verenigd worden.

Het woord “Sefardisch” betekent in het Hebreeuws “Spaans”. Het begrip duidt tegenwoordig de Joden en hun nakomelingen aan die tot aan hun verdrijving op het Iberisch schiereiland woonden. De andere groep, de wereldwijd getalsmatig grootste, is die van de Asjkenazische Joden of Asjkenazim, die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Midden- en Oost-Europa. Omdat de groepen zich door de eeuwen heen met elkaar vermengden, is niet duidelijk hoeveel Joden er tot de Sefardische Joden behoren. Volgens schattingen zijn het tussen een vijfde en een derde deel van de wereldwijd ongeveer 13 miljoen Joden. Honderdduizenden leven in Frankrijk en hebben zodoende al EU-paspoorten. De grootste gemeenschap leeft in Israël, waar bijna de helft van de 6 miljoen Joden tot de Sefardische Joden behoort.

Het is nog niet duidelijk welke bewijzen Spanje precies voor een staatsburgerschap zal eisen. De belangstelling is nu echter al groot. Honderden Israëli´s hebben zich al tot de Spaanse ambassade in Tel Aviv gewend en hun familiegeschiedenis onderzocht. Velen beschouwen het vooruitzicht op het Spaanse staatsburgerschap als een soort historische gerechtigheid, anderen benaderen het plan pragmatisch en willen verzekerd zijn van een paspoort van de Europese Unie.

Screenshot_29

Het paspoort als poort naar Europa

Daarbij spelen ook economische overwegingen een rol. Weliswaar is het BNP per hoofd van de bevolking in Israël met 40.000 dollar per jaar duidelijk hoger dan in Spanje en is het gelijk aan dat van Frankrijk en Groot-Brittannië. Maar hoewel de Sefardische Joden in Israël de meerderheid vormen, blijven ze sociaaleconomisch achter bij de Asjkenazische Joden, die het land ooit oprichtten. Nog nooit regeerde een Sefardische minister-president het land, de Asjkenazische Joden verdienen meer en domineren belangrijke maatschappelijke terreinen zoals de universiteiten.

“Ik wil ergens anders leven en als dat niet te moeilijk gaat, dan doe ik dat”, zegt de 25-jarige Maoz Mzrachi, wiens bloedlijn van zijn vaders kant terug te volgen is tot naar Spanje. “hier is het voor jonge mensen moeilijk om hogerop te komen en dat geeft mij de mogelijkheid het ergens anders te proberen.” Over de economische situatie in Spanje maakt hij zich geen zorgen. “Als ik het Spaanse staatsburgerschap krijg, ben ik de gelukkigste man ter wereld.”

De afgelopen jaren hebben veel Israëli´s zich ingespannen om een buitenlands paspoort te bemachtigen. Een paspoort uit een EU-land biedt hen de mogelijkheid in alle 28 landen van de EU te werken. Bovendien geeft het toegang tot een hoogwaardige en door de staat gesubsidieerde opleiding. Daarbij komt een voortdurende bedreiging van Israël door landen als Libanon en Syrië. Menig burger voelt zich beter met een EU-paspoort, een uitwijkmogelijkheid voor als de situatie in de regio mocht escaleren.


Dubbel staatsburgerschap mogelijk

De Spaanse wetswijziging zal een dubbel staatsburgerschap toestaan. Zo´n mogelijkheid geeft Spanje tot nu toe alleen maar aan mensen uit Latijns Amerika. De regering in Madrid belooft een ongecompliceerde regeling. De aanvragers moeten hun afstamming door een rabbijn en door de Spaanse Federatie van de Joodse Gemeenschappen laten goedkeuren. Men is niet van plan om als bewijs genetische testen uit te voeren. Wellicht moeten de aanvragers ook bewijzen dat zij “Ladino”, ook wel genoemd “Judeo-Spaans”, spreken, de Sefardische taal die lijkt op het Spaans. Hoe duidelijker de afstamming wordt bewezen, des te sneller zal de aanvraag worden goedgekeurd, zei Ruiz-Gallardon.

De plaatsvervangend voorzitter van de Conferentie van de presidenten van grote Joods-Amerikaanse organisaties, Malcolm Hoenlein, spreekt daarentegen van een bureaucratische nachtmerrie. Hij betwijfelt of Spanje veel aanvragen zal moeten verwerken. Dat ziet de joodse demograaf Sergio Della Pergola van de Hebreeuwse Universiteit Jeruzalem anders. Het zou moeilijk zijn om het exacte aantal rechthebbenden in te schatten, maar het zouden vast en zeker meerdere miljoenen zijn. Schmuel Refael van de Bar-Ilan universiteit denkt dat het aantal rechthebbenden zal dalen naar slechts 250.000 tot 300.000 indien de kennis van de Sefardische taal een eis is.

Sepharadic_Migrations

Bron:
www.derbund.ch
Auteurs: Jorge Sainz, Aron Heller

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Historie, Joden, Jodendom, Spanje. Bookmark de permalink .

23 reacties op Spanje wil de ooit verdreven Joden inburgeren

 1. delamontagne zegt:

  Wat voor voordeel zou dat dan moeten hebben voor de Israeliers om ,n 2e nationaliteit als Spaans te hebben? Willen zij dat wel ?
  Trouwens als Spanje zo redeneert, kunnen ze de halve bevolking van S-Amerika ook wel die gunst verlenen. Hele bevolkingen zijn daar eeuwen terug uitgemoord. De inheemse talen vervangen door ,t Spaans. Je moet trouwens in Z-Amerika niet spreken over “Spaans” als hun landstaal, maar Castellano. Als je het over Spaans hebt, zijn ze beledigd.
  Van die gevluchte Joden zijn er velen naar Curacao, Antillen gegaan. Op Curacao is de oudste synagoge van het westelijk halfrond gebouwd’ +- 1650

  Like

  • Joop Klepzeiker zegt:

   Jodensavanne is een voormalige woonplaats van Sefardische Joden in Suriname, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Paramaribo. De plaats ligt in het district Para bij de Cassiporakreek, een zijrivier van de Surinamerivier, en wordt sinds 1832 niet meer permanent bewoond.

   Inhoud

   1 Geschiedenis
   1.1 Tweede Wereldoorlog
   1.2 Na de oorlog
   1.3 Werelderfgoed
   2 Zie ook
   3 Externe links
   4 Literatuur

   Geschiedenis

   Rond 1640 vestigden zich aan de Cassiporakreek de eerste Joden. Zij waren voor vervolging door de Inquisitie uit Spanje gevlucht en begonnen met de aanleg van suikerrietplantages waarop zij ook slaven hielden. Rond 1650 kwam een tweede groep Joden, dit keer uit Engeland. Een derde groep, onder leiding van David Cohen Nassy, kwam uit Mauritsstad (Brazilië) naar Suriname. Ze waren aanvankelijk vanuit Spanje naar Nederlands Brazilië gevlucht en hadden daar samen met de Nederlanders plantages gesticht op uitnodiging van gouverneur Johan Maurits. Toen het Nederlandse gebied in Brazilië in 1654 door de Portugezen werd veroverd, ontvluchtte een groot deel van de joden het gebied. Sommigen vestigden zich in Cayenne (het huidige Frans-Guyana) en Guadeloupe, en anderen in Suriname. Mogelijk woonden zij aanvankelijk nabij Torarica. Toen de Fransen in 1664 Cayenne op de Nederlanders veroverden, vestigden ook vele joden uit dat gebied zich in Suriname.

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Jodensavanne

   Like

 2. vanhetgoor zegt:

  Het zou van meer moed hebben getuigd als Spanje dat in bijvoorbeeld 1941 had gedaan. Ik weet niet of er veel afstammelingen van sefardische joden uiteindelijk na verdreven te zijn geweest uit Spanje in Duitsland of in de bezette gebieden terecht zijn gekomen, maar het zal nog wel een aardig aantal zijn. Het gebaar is dus symbool politiek. En het gebaar is te laat. Veel te laat.

  Like

 3. Republikein zegt:

  Rare beweging, zal wel wat achter zitten.

  Like

 4. fleckie zegt:

  En naar. AMSTERDAM. waren veel. PORTUGESE Joden gevlucht ,waardoor de stad VEEL. “BAAT”. had door HET. “ECONOMISCHE”INZICHT! ( financiën ) dat de. “MARRANEN”…MEEBRACHTEN.

  Like

 5. isidor zegt:

  het gebaar is natuurlik veel te laat ,Maar het gebaar is goed.
  veel en met name jonge joden reageren hier op positief.

  Like

 6. Theresa Geissler zegt:

  @Delamontagne en vanhetgoor: Nou ja, Heren, geen gegeven paard in de bek kijken.
  Spanje had het niet hóeven doen (een gebeurtenis uit 1492!) maar ze doen het wèl. Wie er, als Sefardistische Jood voor voelt, kan er gebruik van maken. Dat is toch altijd weer mooi meegenomen.

  Like

  • ezra70 zegt:

   Beste Theresa,
   Dat geldt dan ook voor mij. Mijn familie kan daar dan ook aansprak op maken.
   In een andere draad…dacht je dat ik een man zou zijn i.v.m. Ezra.
   De naam ontleen ik aan mijn overleden poedel Ezra die mij door héél veel narigheid heen geholpen heeft naar het leven dat ik nu leid.
   Ik ben een oma en geen opa.
   Mijn familie kwam ook uit Spanje (de Bordes) en mijn stamboom gaat terug naar omstreeks 1500.
   Ze zijn toen vanuit Spanje naar de Pyreneëen vertrokken. Vandaar verder naar Douet in het noorden van Frankrijk en vandaar naar Nederland.
   Het is een mooi gebaar. Gelukkig hebben zij ingezien wat ze de joodse mensen daar aangedaan hebben.
   Het is grappig, maar je voelt het aan alles dat het nog in je genen zit.
   Ik met ben een mengelmoesje geworden door veel import en heb mijn eigen levensvisie daaruit ontwikkeld.

   Like

  • win zegt:

   geen gegeven paard,Theresa…een teruggegeven paard.

   Like

 7. luckybee zegt:

  Is dat geen verleidelijke aan bod voor Cohen en cornuiten? om naar Spanje te gaan?Van mij uit kan dan de hele PvdA Gr. links ,Sp en D66 met Cohen mee gaan.Inklusief hu neger slaven. Het is warmer in Spanje als hier bij ons.

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  Het doet in ieder geval recht aan deze Joodse mensen. Hoewel het nogal laat komt, heeft deze geste in mijn optiek toegevoegde waarde. Ik zou zeggen: ” Beter laat dan nooit”.

  Like

 9. Het ‘voordeel’ is dat zij zich nu in heel Europa kunnen vestigen! Of dit met de economische crisis zo’n voordeel is?

  Like

 10. Jan zegt:

  Muslims Demand Right of Return–to Spain!

  Muslim groups are demanding Spanish citizenship for potentially millions of descendants of Muslims who were expelled from Spain during the Middle Ages.
  Muslim supporters say they are entitled to the same rights and privileges as Jews because both groups were expelled from Spain under similar historical circumstances.

  [T]he descendants of Muslims expelled from Spain are believed to number in the millions—possibly tens of millions—and most of them now live in North Africa. Observers say that by granting citizenship to all of them, Spain, virtually overnight, would end up with the largest Muslim population in the European Union.

  Many Europeans have been sympathetic to the Arabs’ claim of a “right of return” to Israel. Perhaps the Spanish controversy will cause some of them to re-think that issue.
  http://www.powerlineblog.com/archives/2014/02/muslims-demand-right-of-return-to-spain.php

  Like

 11. Jan zegt:

  Zou de Spaanse regering denken dat het land weer opgebouwd wordt door Joden, zoals Israël? Van Standard & Poor heeft het nu namelijk de vuilnisbeltstatus gekregen.

  S&P downgrades Spain to just above junk status
  Spain’s credit rating has been downgraded by American ratings agency Standard & Poor’s by two notches, leaving it at the lowest investment-grade status, BBB-

  “The Spanish government itself has come out and said, ‘look, come 2013, our debt-to-GDP ratio is going to be approximately 91%,’” Margaret Bogenrief from financial advisory ACM Partners told RT. “Debt is growing. There is no internal growth within the Spanish economy to boost those GDP numbers.”
  http://rt.com/business/spain-debt-rating-junk-status-147/

  Like

 12. Pingback: Arabische wereld - Pagina 192

 13. maudoortwijn zegt:

  500 jaar geleden? Mijn god, vele vele vele generaties geleden !
  En dan EU-paspoort bieden aan eenieder die Spaans spreekt of waarvan iemand zegt dat die Spaans spreekt?
  Tijd om uit de EU te gaan als Nederland. Dit is gewoon raar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s