“Zwitserland moet de wil van het volk verdedigen”

Screenshot_3

“Wij willen een federalistisch Europa, dat de volksrechten van de individuele landen respecteert”: Mario Borghezio van Lega Nord

Mario Borghezio zit in zijn kleine kantoor in het Europees Parlement op de achtste verdieping in Straatsburg. De Italiaanse Europarlementariër heeft een opwindende dag achter de rug. Tijdens het debat over de toekomst van de betrekkingen tussen Zwitserland en de EU pakte de politicus van Lega Nord een Zwitserse vlag uit. Vanaf dat moment wordt hij overspoeld met e-mails en sms´jes om hem te feliciteren. “Wij Zwitsers houden van de moed van zulke mannen”, schrijft iemand. “Goedendag meneer Borghezio, dank u voor uw betrokkenheid in het Europees Parlement” of “Heel veel dank uit Zwitserland”.

Borghezio, die zich positief had uitgelaten over elementen in het manifest van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik en in 2013 wegens racistische uitlatingen in het Europees Parlement werd uitgesloten uit zijn fractie, leunt achterover. Achter hem hangt een Zwitserse vlag.

Meneer Borghezio, op de zitting van vandaag in het Europees Parlement (EP) hebt u plotseling de Zwitserse vlag uitgepakt en voor grote ophef gezorgd…

Mario Borghezio:

Ik heb er alleen maar op gewacht dat de Eurocommissaris van Sociale Zaken László Andor ermee begon Zwitserland te berispen en met nog meer tegenmaatregelen te dreigen. Toen het zover was, ben ik opgestaan, naar de Eurocommissaris toegelopen, heb de Zwitserse vlag uitgevouwen en gezegd: “Zo niet! Het referendum is een referendum, dat op vrijheid is gebaseerd. Genoeg met de Europese dictatuur! Vrijheid voor de volkeren!”

Dat vond men natuurlijk helemaal niet leuk: de Groene Europarlementariër Daniel Cohn-Bendit riep “vaffanculo” (“rot op”), een andere Europarlementariër noemde me “stronzo” (“klootzak”). De bewakers pakten de vlag van me af en me de zaal uitgewezen. Ik liep naar mijn plaats in de bovenste rij terug en herhaalde mijn actie. Want ik had wijselijk nog een andere vlag onder mijn jas om m´n lichaam gebonden.

Waarom hebt u dat gedaan?
En de centrale vraag is: Is de EU een supranationale, democratische organisatie, die volksrechten erkent? Of is ze een organisatie zoals de voormalige Sovjet-Unie, die centralistisch en ondemocratisch placht te beslissen wat goed en wat slecht is? De EU heeft niet het recht Zwitserland vanwege een volksreferendum met repressiemaatregelen af te straffen. Het kleine, maar moedige Zwitserland heeft de EU een lesje geleerd.

Ook al mocht Zwitserland de EU een lesje hebben geleerd – hoe komt ze nu weer zonder kleerscheuren uit deze situatie? Cohn-Bendit heeft in het debat vandaag voorspeld dat de Zwitsers nog op hun knieën zullen terugkomen. Erasmus werd nu definitief stopgezet voor Zwitserse studenten. Zwitserland heeft toch nauwelijks onderhandelingsspeelruimte?
Ik zie dit als een enorme bluf. Zwitserland mag nu niet zijn zelfbeheersing verliezen. Het moet diplomatiek echter hard blijven in de zaak. Het is haar recht en haar plicht om de wil van het volk te verdedigen en uit te voeren.

Daarmee pikt het volgens critici echter de krenten uit de pap, wat de EU nauwelijks zal dulden…
Het is een deal: het goede, dus de toegang tot de Europese binnenmarkt, kan alleen maar wanneer men ook het minder goede op de koop toeneemt, dus het vrije verkeer van personen. Wanneer echter het slechte door de burgers wordt afgewezen, dan moet er opnieuw over de deal onderhandeld worden. Maar de EU is natuurlijk ook bang. Want het immigratiereferendum heeft nu datgene aangetoond wat ook in andere Europese landen een groot probleem is: het vrije verkeer van personen heeft niet alleen zonnige kanten. Dat moet men accepteren.

Daarmee schudt u echter aan een van de vier grondpijlers van de EU. Wilt u de constructie van de EU werkelijk bedreigen?
Wij van de Lega Nord zijn in tegenstelling tot de Britse UKIP niet anti-Europees, maar hebben gewoon een andere visie van de EU: wij willen een federalistisch Europa, dat de volksrechten van de individuele landen respecteert en hen geen beslissingen vanuit Brussel oplegt. Het vernietigen van de EU is niet ons doel.

Eurosceptische partijen zullen zeer waarschijnlijk veel groter worden bij de volgende Europese verkiezingen. Verheugt u zich op 25 mei?
Wat betreft de verkiezingen in mei zijn we zeer optimistisch. Het wreekt zich dat de zorgen van de burgers zolang werden genegeerd. Het EP heeft nauwelijks een van de problemen opgelost die de crisis veroorzaakt hebben.

En de rechtse partijen kennen het wondermiddel?
De EU moet nadenken over haar hele politiek. Het heeft nieuwe politieke recepten nodig om greep te krijgen op de werkloosheid en de immigratieproblemen. Alleen zo kunnen we de economie weer nieuw leven inblazen.

Verschillende exponenten vrezen met een overwinning van rechtse en extreemrechtse partijen een opkomend nationalisme en racisme in het EP…
Het is heel gemakkelijk om kritische stemmen in de racistische la te schuiven. In alle Europese landen neemt de onvrede toe en rechtse partijen worden groter. Ik betwist niet dat er in individuele rechtse groeperingen extremisten bestaan. Maar je kunt toch niet zeggen dat iedereen die bijvoorbeeld de huidige immigratiepolitiek bekritiseert racistisch is? In verschillende kranten werd immers ook het Zwitsers referendum gekwalificeerd als racistisch vonnis. Dat is een ontkenning van de realiteit. EU-kritische standpunten worden met het stempel “buitenlandervijandig” gedemoniseerd, voordat men zich met de inhoud heeft beziggehouden.

Bovendien schijnt de EU ook met verschillende maten te meten. Wij, die zonder wapens in de hand tegen Brussel strijden, worden racistisch en vreemdelingenvijandig genoemd. De demonstranten in Kiev, die met geweld tegen Moskou streden, worden door de EU echter als moedige burgers bejubeld.

Bron:
www.20min.ch/schweiz

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in democratie, EUSSR, Zwitserland. Bookmark de permalink .

9 reacties op “Zwitserland moet de wil van het volk verdedigen”

 1. Theresa Geissler zegt:

  Bravo, Mario Borghezio! Ik heb het filmpje op “De actie was fantastisch” nog eens bekeken en ….tja, daar valt toch níets op af te dingen!
  De één smijt tijdens een parlementair debat de EU-vlag uit het raam (Hongarije) en de ander pakt demonstratief een nationale (Zwitserse) vlag uit! Waarachtig, het verzet begint zichtbaar te worden!
  Sorry, maar zolang we het beest EUSSR tegenover ons hebben mag Geert van mij best contact blijven houden met Lega Nord of met wie dan ook. Zeker als de afgevaardigden dit soort initiatieven ontplooien.
  Later kunnen we, indien nodig, altijd het kaf van het koren scheiden. Bedenk: Het kenmerk van NATIONALISTISCHE partijen is, dat ze elkaar niet claimen. -Zoals de Enge Unie wèl doet.

  Like

 2. Charles Martel zegt:

  De EU heeft Erasmus definitief stopgezet. Wie Erasmus kent, weet dat het niets, helemaal niets voorstelt. Toegevoegde waarde vijfmaal nul. De Zwitsers zullen opgelucht zijn.

  Like

 3. lucky9 zegt:

  Merk op hoe lasterlijk de suggestie is in de laatst gestelde vraag.
  Nationalisme wordt er in een adem genoemd met racisme hoewel nationalisme niets te maken heeft met echt racisme.
  Elke oppositie tegen of kritiek op het immigratiebeleid van de rode fascisten wordt gecriminaliseerd met poco nieuwspraak door oppositie en kritiek racisme te noemen hoewel het dat niet is.
  De eu-dictators en hun collaborateurs vrezen het nationalisme dat alleen maar trots is om zichzelf te kunnen zijn en wil blijven beschikken over het recht op wettige zelfverdediging en onafhankelijkheid.
  Daarom worden zulke lasterlijke suggesties verpakt in vragen om ook elk nationalisme te criminaliseren.
  Churchill had gelijk De fascisten zijn inderdaad teruggekomen als anti-fascisten die de echte anti-fascisten nu beschuldigen van racisten te zijn.
  Afschaffen op 22 mei die rotzooi!

  Like

 4. Anneke zegt:

  Zwitserland, een klein land…met een ENORM STERK -, GROOT karakter….Positieve uitstraling wordt gezonden naar de inwoners. “Zo zou het hier toch eigenlijk ook moeten zijn…..Nee; Nederland is (al veel te lang) een land dat geleid wordt door VERRADERS, VERNEDERAARS….en noem maar op. Dit heeft (zeker twee generatie’s) totaal negatieve effecten, de mentaliteit van de NEDERIGE bewoners (van ‘ons’ land) is ver onder de maat….We ‘horen’ al zo’n veertig jaar letterlijke VALSE KLANKEN”. Losgekoppeld van de waarden, die het leven met zich meebrengt….het NEDERIGE scheepje (in de haven) aan de Noordzee is STUURLOOS.

  Like

 5. Jean zegt:

  Ik dank Zwitserland op mijn blote knieën, het zal ook nog het enigste land zijn waar ik op vakantie wil gaan kwestie van onze veiligheid.

  Like

 6. realist zegt:

  ” Zwitserland mag nu niet zijn zelfbeheersing verliezen. Het moet diplomatiek echter hard blijven in de zaak. Het is haar recht en haar plicht om de wil van het volk te verdedigen en uit te voeren”,dit zijn echte democratische woorden,totaal iets anders dan het eindeloos geraaskal van de linkse dictators

  Like

 7. Yvonne zegt:

  Inderdaad:opruimen die zooi,in mei!Trots op de Zwitsers die zich niet laten bang maken en koeieneren!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s