De Krim is heilig voor de Russen, de Krimoorlog van 1853-1856 was de laatste kruistocht

Screenshot_43

(Door: Orlando Figes)

De westerse politici en onze westerse gelijkgeschakelde systeempers hebben nergens verstand van, ook niet van de Krim. Waarom zet Erdoğan zich eigenlijk in voor de Krim-Tataren? Hij weet, het zijn moslims. Daarom is hij tegen de Russen, want die hebben 160 jaar gelden op de Krim tegen de islam gevochten en wel nadrukkelijk in naam van het christendom. Destijds waren ook de imperiale Britten met hun bijeen geroofde wereldrijk de tegenstander van de Russen en de wraakzuchtige Fransen, die met de russen vanwege de mislukking van Napoleon voor Moskou nog een appeltje hadden te schillen. Hoe de beelden op elkaar lijken! Orlando Figes is professor voor Russische geschiedenis aan het Kirkbeck College van de universiteit van Londen en schrijver van het boek “Krimoorlog. De laatste kruistocht”. Laat u zich door hem informeren:

Symbool van het verzet

De Krim was tot 1954 van Rusland. Dat zij tegenwoordig Oekraïens is, is een probleem. Herinneringen aan de Krimoorlog vervullen de Russen nog altijd met veel trots.

Het is verontrustend nieuws: pro-Russische gewapende personen bestormen het parlement in Simferopol, vliegvelden worden bezet door soldaten in Russische uniformen, er worden Russische militaire transportvoertuigen en helikopters ingezet. Alles lijkt te duiden op een nieuwe Krimoorlog.

Zijn verloop zou voorspelbaar zijn. De Russen respectievelijk hun lokale plaatsvervangers organiseren een staatsgreep om de belangen van de Russischtalige meerderheid op de Krim te beschermen en laten daarna d.m.v. een referendum stemmen over een afsplitsing van de Oekraïne. Misschien zal de Krim zich bij Rusland aansluiten, ongeacht alle protesten van Krim-Tataren en Oekraïners. Als gevolg daarvan zou de pro-Russische beweging kunnen overslaan naar het zuidoosten van Oekraïne, waar de industrie sterk van Rusland afhankelijk is. De Oekraïne verliest, Rusland wint.

Dat Moskous aandacht zich na de revolutie in de Oekraïne zich vooral op het schiereiland Krim zou richten, kon niemand verrassen. Het is de enige regio van de Oekraïne met een duidelijke Russische meerderheid. Sinds de ondergang van de Sovjet-Unie is het feit dat de Krim bij Oekraïne hoort een groot probleem in de betrekkingen tussen Oekraïne en Rusland en voor veel Russen (op de Krim en daarbuiten) een ergernis.

Het verdrag over vriendschap, samenwerking en partnerschap, waarin de stationering van de Russische Zwarte Zeevloot in Sebastopol geregeld wordt, geeft de Russen zulke verregaande militaire bevoegdheden dat het door veel Oekraïners als bedreiging voor de onafhankelijkheid van het land wordt beschouwd. In 2008 wilde de Oekraïense regering het in 2017 aflopende pachtverdrag eerst niet verlengen, maar onder druk van een drastische verhoging van de gasprijs bond ze in en verlengde het verdrag tot 2042. Hoe het nu verder zal gaan, is volledig open.

Screenshot_44

Vanuit Russische gezichtspunt is het geheel des te ergerlijker, omdat de Krim tot 1954 bij Rusland hoorde. Zestig jaar geleden, op 27 februari 1954, werd de Krim door Nikita Chroesjtsjov (na slechts 15 minuten discussie in de Opperste Sovjet) aan de Oekraïne toegewezen, en wel ter gelegenheid van de 300ste verjaardag van het verdrag van 1654, die zorgde voor de eenheid van de Oekraïne met Rusland.

In die tijd van de “broedervolkeren” bestonden er geen reële grenzen tussen de Sovjetrepublieken, waarvan de territoria meestal willekeurig aan de groene tafel werden vastgesteld. Met het einde van de Sovjet-Unie leefde het nationalisme echter weer op. De russen in de Oekraïne voelden zich in de steek gelaten en klemden zich vast aan de Krim als symbool van hun nationalistische ressentiment.

Amalfikust van de Zwarte Zee

Voor Rusland is de Krim buitengewoon belangrijk. Wladimir I., grootvorst van Kiev, liet zich in het jaar 988 in Chersonesos, de Antieke Helleense stad bij Sebastopol, dopen en gaf daarmee de aanzet tot de kerstening van de Kiev Rus, van het rijk waarvan Rusland zijn religieuze en nationale identiteit afleidt.

De Krim, meer dan 500 jaar lang beheerst door Turken en Tataarse stammen, werd in 1783 uiteindelijk door Rusland geannexeerd. Hier verliep de voor het tsarenrijk zo belangrijke scheidslijn tussen Rusland en de islamitische wereld. Catharina de Grote gebruikte liever de Griekse naam Taurida voor het schiereiland dan het Tataarse “Krym” om op deze wijze voor een relatie tot de Hellenistisch-Byzantijnse cultuur te zorgen. De tsarina verdeelde het land onder Russische edelen, die aan de zuidkust, welks schoonheid herinnert aan de Amalfikust, prachtige paleizen bouwden. De classicistische gebouwen, mediterrane tuinen en wijngaarden zouden de dragers van een nieuwe christelijke cultuur in het daarvoor heidense land zijn.

Screenshot_45De Tataarse bevolking werd langzamerhand verdrongen en vervangen door Russische kolonisten en andere orthodoxe christenen – Grieken, Armeniërs, Bulgaren. Oude Tataarse steden zoals Bachtschissarai werden gedegradeerd en er werden compleet nieuwe steden, zoals Sebastopol, in de neoclassicistische stijl gebouwd. Russische kerken vervingen moskeeën. En met groot enthousiasme ontdekte men christelijke archeologische voorwerpen, Byzantijnse ruïnes, ascetische grotkerken en kloosters en verklaarde op deze manier de Krim tot een heilige plek, tot de wieg van het Russische christendom.

In de 19e eeuw was de Zwarte Zeevloot de kern van de imperiale Russische macht. Vanuit Sebastopol controleerde Rusland de hele Zwarte Zee inclusief de Kaukasus, in feite ook de Bosporus en de Dardanellen en daarmee de toegang tot de Middellandse Zee. Groot-Brittannië reageerde gealarmeerd, zag zijn belangen in het Nabije Oosten (de verbindingsweg naar India) bedreigd. Na het neerslaan van de Poolse opstand in 1830 en de Hongaarse revolutie in 1848 door tsaristische troepen beleefde Europa een enorme Russofobie. De Britse pers eiste dat de Russen een lesje geleerd zou moeten worden. En Frankrijk was erop gebrand revanche te nemen voor de smadelijke nederlaag van 1812.

Dat was de achtergrond van de Krimoorlog (1853-1856), die uitbrak nadat tsaar Nicolaas I. (foto boven) gecompliceerde onenigheid met Frankrijk had gekregen over de toegang tot de christelijke plaatsen in het Heilige Land en zichzelf had uitgeroepen tot de beschermer van de orthodoxe onderdanen van de sultan op de Balkan. Nicolaas I. had het conflict kunnen vermijden, hij was echter overtuigd van de rechtvaardigheid van de Russische zaak en verweet het Westen een dubbele moraal – in andere landen interveniëren als het haar uitkwam, maar Rusland aanvallen als deze zich net zo zou gedragen als zij zelf.

Belegeringsmentaliteit

De Britten en de Fransen stuurden troepen naar de Krim, die het Russische steunpunt voor de vloot moesten vernietigen. Het was een militair fiasco, net zoals de beroemde aanval van de lichte cavaleriebrigade, waarbij 600 Britse ruiters door de Russische artillerie vanaf de hoogten van Sebastopol werden neer gemaaid. Maar daarna begon de belegering door de geallieerden. De Russische troepen hielden het elf maanden vol – vereeuwigd in “Sebastopolverhalen” van Tolstoj – totdat zij zich moesten overgeven aan de geallieerden. Hun heroïsche offer werd een sterk symbool van Russisch verzet.

Deze belegeringsmentaliteit geeft nog steeds vorm aan het Russische karakter van Sebastopol. Herinneringen aan de Krimoorlog zorgen nu nog bij Russen voor grote trots en antiwesters ressentiment. Hoewel de oorlog eindigde met een nederlaag voor Rusland, hebben de Russen in hun eigen ogen de morele overwinning behaald. Tsaar Nicolaas I. is een van Poetin´s helden, omdat hij tegen alle grootmachten voor de Russische belangen vocht. Zijn portret hangt in de voorkamer van de president in het Kremlin.

Als een nieuwe Krimoorlog moet worden vermeden, dan moet Poetin terughoudender handelen dan zijn tsarenheld. Voor de conflicten in Oekraïne bestaan politieke oplossingen. Mocht het lukken om tot de verkiezingen van 25 mei de vrede te bewaren, dan zou de nieuwe Oekraïense regering er goed aan doen om in het kader van een nieuwe federale orde van het land de Krim meer autonomie toe te staan. Met zijn bewering dat deze verkiezingen “illegaal” zouden zijn, zorgt Janoekovitsj echter voor onzekerheid en als hij daarbij op het Kremlin kan steunen, bestaat er weinig hoop op een vreedzame bijlegging van dit conflict.

Screenshot_46

Bron:
www.pi-news.net
Auteur: Orlando Figes

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Historie, Oekraïne, Rusland, Westen. Bookmark de permalink .

17 reacties op De Krim is heilig voor de Russen, de Krimoorlog van 1853-1856 was de laatste kruistocht

 1. De Russen komen eraan!!!

  Like

 2. Was het maar waar Jack , beter die Rus dan die EU varkens !

  Like

 3. Senior zegt:

  – Boek is ook in het Nederlands verkrijgbaar met als ondertitel – of De vernedering van Rusland’. Andere titels van hem zijn ook vertaald ; het boek ‘Fluisteraars’ bijv. geeft een goed beeld van het leven onder Stalin.
  Politieke oplossingen? …
  – Alaska is in 1867 van Rusland gekocht ; moet Rusland de Krim van de Oekraine kopen? Of de Oekraine de Krim aan Moskou verpachten? Dan blijft de Russische aanwezigheid op de Krim waar de EU en de USA een – onoverkomelijk – probleem mee heeft ; zolang zij menen de Russen te kunnen koeioneren, kleineren en schofferen – is er geen oplossing. Er is weinig nodig om die hele regio in brand te zetten ; en wat een wo kan worden – maar Putin zie ik dat niet doen, al kan hij, zoals een beer betaamt, plots onverwacht hard en raak uit halen. Laat de EU en de USA hun Waterloo op de Krim vinden!

  Like

 4. Pingback: Rusland in de Profetieën ! | Bent u al de Pineut ?

 5. Syrier zegt:

  Ik heb altijd gezegd Putin is the man.
  Alle ellende komt door de Yankies,al meer dan honderd jaren.

  Like

 6. Jan zegt:

  Ukraine crisis: warning shots at border confirm new Europe’s new frontier

  A new frontier has been laid down within Europe as Russian forces laid landmines at the top of the Crimean peninsula and fired warning shots at a European observer mission.

  A convoy from the Organisation for Security and Cooperation in Europe (OSCE) was stopped by Russian soldiers and armed militias on a main road into the Crimean peninsula.

  Three bursts of automatic gunfire were fired into the air as the checkpoint commanders insisted the OSCE had no authorisation to enter the area. Witness said the shots were fired by men in balaclavas.
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/10685346/Ukraine-crisis-warning-shots-at-border-confirm-new-Europes-new-frontier.html

  Met dank aan de gekken in Brussel en Washington

  Like

 7. Jan zegt:

  Two choices in Crimean referendum: yes and yes

  Voters in Ukraine’s Russian-occupied Crimea who vote in the March 16 referendum have two choices – join Russia immediately or declare independence and then join Russia.
  So the choices are “yes, now” or “yes, later.”
  Voting “no” is not an option.
  http://www.kyivpost.com/content/ukraine/two-choices-in-crimean-referendum-yes-and-yes-338745.html

  Like

 8. louis-portugal zegt:

  Dat Chroestsjof de Krim bij de Ukraine indeelde lijkt een beetje op de nederlandse gemeentelijke herinrdeling.
  Het blijft bij het land horen.
  Uiteraard is een referendum illegaal want het volk heeft niets te vertellen zoals Bakellende met BOS in 2005 duidelijk hebben laten zien waar ze de 63 % tegenstemmers simpel genegeerd hebben.
  Ik ben ervan overtuig en geniet ervan dat de E.U. en V.S. gaan zich na de afgang in Syrië weer de tanden kapot bijten.
  Ik hoor al mensen en hoernalisten (paniekzaaiers) vertellen dat Putin eerst de Ukraine en dan de rest van Europa zal gaan bezetten.
  Dat hij dat bij de Ukraine doet begrijp ik nog maar ik geloof nooit dat hij verder gaat naar Polen en dan Duitsland enz.

  Like

 9. Nemesis zegt:

  Weet even niet hoe ik het anders en waar even snel geplaatst krijg. Obama heeft niet zijn regulare troepen gestuurd, maar maakt in de Oekraïne en de Krim gebruik van BLACKWATER.

  Blackwater is gearriveerd in Kiev en ook al gezien in het oosten van het land.
  Lees, kijk en huiver:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2576490/Are-Blackwater-active-Ukraine-Videos-spark-talk-U-S-mercenary-outfit-deployed-Donetsk.html

  Like

 10. Jan zegt:

  Terwijl Rusland de Krim binnenvalt trekt Kerry trekt ten strijde….tegen de niet bestaande Global Warming

  “The environment has been one of the central causes of my life.”
  “Protecting our environment and meeting the challenge of global climate change is a critical mission for me as our country’s top diplomat,” Kerry said in the letter issued on Friday to all 275 US embassies and across the State Department.
  “It’s also a critical mission for all of you: our brave men and women on the frontlines of direct diplomacy,” he added in the document seen by AFP.
  http://news.yahoo.com/kerry-urges-us-envoys-climate-change-priority-183104561.html;_ylt=AtoA79c3izqXRUDeQzt6JADQtDMD;_ylu=X3oDMTBsaGVqY3E0BGNvbG8DYmYxBHBvcwMxBHNlYwNzcg–

  Like

 11. Pingback: Politiek en Economie voor Jongeren » VIDEO:

 12. Pingback: Politiek en Economie voor Jongeren » BLOG: Krimoorlog

 13. Vinnyman zegt:

  En wisten jullie dat tijdens de regering van de Tataren op de krim een slavenhandel bestond uit miljoenen mensen van slavische afkomst? Vrouwen en kinderen werden voornamelijk vandaar naar Turkse slavenmarkten verscheept en verkocht als werk of seksslaven. Deze handel werd pas teneinde gebracht toen de Russen daar kwamen. Wees maar blij dat de Russen het Ottomaanse rijk verdrongen hebben uit Europa en de balkan, anders zouden jullie hier allemaal moslim zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s