Gevestigde media verliezen aan vertrouwen

Screenshot_28

Al jarenlang hebben de gevestigde persuitgeverijen te kampen met dalende verkoopcijfers, terwijl alternatieve media steeds meer waardering krijgen. Vooral de actuele crisis in Oekraïne en de behoorlijk eenzijdige verslaggeving leiden tot omvangrijke “shitstorms” in de sociale media van de mainstream media.

Geloofwaardigheid is het belangrijkste kapitaal op mediagebied. Iedere journalist, iedere persuitgeverij en iedere radiozender is hierop aangewezen. De nauwe verbondenheid van bedrijfsleiders van de grote media met het politieke establishment leidt echter tot een eenzijdige, politiek gemotiveerde verslaggeving, die een enorm verlies aan geloofwaardigheid met zich meebrengt. Zo gelden de beide grote Duitse mediaconcerns Bertelsmann en Springer voor veel mensen al lang als Merkel-verkiezingspropaganda-verenigingen.

De Duitse en Oostenrijkse media hebben echter de 1e prijs gehaald wat betreft hun anti-Russische hetze, die tot ongelooflijke golven van protest leidde. Het actuele voorblad van het grootste Duitse nieuwsmagazine werd op Facebook binnen 6 uur meer dan 1000 maal negatief beoordeeld, waarbij de redactie eveneens niet weinig comments verwijderd heeft. Daar staan bijna 1000 “Likes” tegenover. Vermoedelijk zijn daarmee de lezers van “Der Spiegel” net zo gespleten als de bevolking van de Oekraïne.

Net zo, alhoewel niet in dezelfde omvang, reageerde de Facebook-community op het nieuwe voorblad van het Oostenrijkse politieke magazine “profil”. De grote teneur op beide Facebook-pagina´s luidt: eenzijdige verslaggeving, enorme kwaadaardige hetze tegen Rusland, verzwijgen van de ultranationalisten in de nieuwe leiding van de Oekraïne en pluimstrijkerij tegenover de VS. En de commenters hebben wat dit betreft grotendeels gelijk, alhoewel op grond van de enorme tegenwind van de bevolking steeds meer redacties nu ook kritische comments toelaten.

Desondanks zal dit de gevestigde media duidelijke verliezen opleveren. Ze offeren met hun geloofwaardigheid hun reikwijdte op, omdat zij zich voor het trans-Atlantische karretje laten spannen in plaats van politiek onbevooroordeeld te berichten. Daarmee brengen ze de alternatieve media echter in het nauw, omdat deze nu als gevolg van de eenzijdige propaganda behoorlijk eenzijdig moeten berichten om zodoende een tegenwicht te creëren. Desondanks is dit een grote kans om eindelijk meer aandacht van het grote publiek te krijgen.

Bron:
www.buergerstimme.com
Auteur: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in mainstream-media. Bookmark de permalink .

9 reacties op Gevestigde media verliezen aan vertrouwen

 1. Henk der Niederländer zegt:

  Hier even voorstellen AM TV van Christopher Greene.
  Hij maakt en download hoofdzakelijk van YouTube die hij dan analiseerd en later op zijn kanaal zet.
  Naar mijn mening een persoon die niet bang is om zijn nek uit te steken en het op neemt tegen de grote mediabedrijven door ook de andere kant van hun berichtgeving te laten zien.
  Een aanrader die wel eens wat anders wil leren weten over wat in de wereld speelt.

  http://www.amtvmedia.com/

  Mezelf laten inspireren door Bobzelf.

  Like

 2. Napoleon Planta zegt:

  Ik heb voor alle zekerheid de term shitstorm opgezocht op Wikipedia. Nu ben ik weer helemaal mee met het neologismen tijdperk.

  😀

  Like

 3. Thomasson zegt:

  De gevestigde media is tot een soort westerse Pravda geworden. In de Sovjet Unie wisten de mensen dat de Pravda verteld de waarheid die goed in de oren van de autoriteiten klinkt. De echte waarheid was iets anders. De bekendste grap in de Sovjet Unie was: Wat is het verschil tussen de Pravda (waarheid) en Izvestia (Nieuws). Antwoord: In de Pravda zijn geen Izwestia en in de Izwestia geen Pravd!. Als iemand in de Sovjet Unie iets vertelde en hij probeerde de toehoorders te overtuigen, krijg hij (zei) een cynisch antwoord: dat las je zeker in de Pravda!. Dezelfde cynisme treft men nu ook in Nederland tegenover de NOS en de schriftelijke media. Dat is een slecht teken. .

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  Voor mijn part, zakken de vuile rode-en politiek correcte media compleet “in de str.nt”. Ik zal er dan geen minuut van wakker liggen, ik hoop dat ze eraan gaan, hoe eerder hoe beter!

  Like

 5. Yvonne van Cleef zegt:

  Haye van der Heyden werd ontslagen bij de Vara,omdat hij vond :”dat er plaats moest zijn voor een uitgesproken politicus als Wilders”.En hij was niet de eerste!Verklaart veel over het gedrag van o.a. Pauw en Witteman.

  Like

 6. Republikein zegt:

  Geloof het, of niet!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s