Oekraïne: Timosjenko dreigt de Krim bij afsplitsing met partizanenoorlog

Screenshot_23

Joelija Timosjenko dreigt de Krim bij afsplitsing van Oekraïne met een partizanenoorlog

De voorzitter van de Vaderlandspartij, Joelija Timosjenko,dreigt de Krim met een partizanenoorlog als deze zich van de Oekraïne zou afsplitsen. De autonome Krim-regering heeft het referendum over afsplitsing voor midden maart vastgesteld. Zij dringt aan op een snelle toetreding tot de Russische Federatie.

De regering van de autonome Krim heeft het referendum op 16 maart vastgesteld om snel over een afsplitsing van Oekraïne te beslissen. Uit Moskou kwamen ook vrijdag opnieuw aanwijzingen dat men een toetreding tot het gebied van de Russische Federatie ook juridisch mogelijk wil maken. Mocht de Krim zich afscheiden van Oekraïne, kondigde de voorzitter van de Vaderlandspartij, Joelija Timosjenko, in een interview met Reuters een partizanenoorlog aan.

De autonome regering in de Oekraïense Krim dringt aan op een snelle opname in de Russische Federatie.

“Het overgangsproces naar een nieuwe jurisdictie is gecompliceerd, maar we gaan er van uit dat alles nog in maar lukt”, zei de voorzitter van het pro-Russische regionale parlement, Wladimir Kontantinow, tegenover het Russische persbureau Itar-Tass.

Aanstaande zondag houdt de Krim een referendum over de afsplitsing van het landsdeel en de aansluiting bij Rusland. Omdat het waarschijnlijk is dat een meerderheid van de bewoners van de Krim voor een aansluiting bij Rusland zal stemmen, staan de grondwet van de Oekraïne en het zelfbeschikkingsrecht in deze autonome regio uiterlijk vanaf dat moment onoplosbaar tegenover elkaar. De gevolgen zijn nog niet te overzien.

De EU en de VS wilden Rusland d.m.v. sancties laten inbinden (meer hier). Nu probeert het Westen de druk nog verder op te voeren. Nog voor vandaag zou Rusland zich ertoe moeten verplichten de territoriale integriteit van Oekraïne te garanderen. Per slot van rekening zouden de drie atoommachten Rusland, VS en Groot-Brittannië in 1994 in het Memorandum van Boedapest immers ook toegezegd hebben om over de toekomst en het territorium van Oekraïne te waken, benadrukte Timosjenko.

Zo´n garantie van de Russische president Vladimir Poetin wordt ook als belangrijk beschouwd om een escalatie in de Oost-Oekraïne te kunnen verhinderen. Want daar, zo vrezen Oekraïne en het Westen, zou Poetin een verscherping van de situatie kunnen gebruiken om Russische troepen te laten binnenmarcheren met de motivering de van oorsprong Russische bevolking in de regio te beschermen. Poetin beschouwt de val van Janoekovitsj als staatsgreep en trekt de legitimiteit van de overgangsregering in twijfel (hier).

Voor de presidentschapsverkiezingen in Oekraïne is er bovendien een nieuwe kandidaat. De chef van de ultranationalistische beweging “Rechtse Sector” in Oekraïne, Dmitro Jarosch, kondigde aan zich kandidaat te stellen bij de presidentschapsverkiezingen op 25 mei.De 42-jarige beschuldigde de overgangsregering er zaterdag van onprofessioneel te werken en het vertrouwen van de bevolking te verliezen.

De chef van de paramilitaire groep behoort als viceminister voor Nationale Veiligheid zelf tot de interim-regering, die na de val van president Viktor Janoekovitsj werd gevormd. Jarosch eist het verbod op de partij van Janoekovitsj en op de Communistische Partij.

Tot nu toe heeft de voormalige wereldkampioen boksen Vitali Klitsjko zijn kandidatuur aangekondigd. Ook de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Petro Porosjenko en de voormalige minister-president Joelija Timosjenko zijn wellicht kandidaat. Jarosch gaat volgens deskundigen als pure outsider de verkiezingen in. Rusland beschuldigt hem van aanzetting tot terrorisme.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Oekraïne. Bookmark de permalink .

14 reacties op Oekraïne: Timosjenko dreigt de Krim bij afsplitsing met partizanenoorlog

 1. lucky9 zegt:

  Joelija Timosjenko is duidelijk uit verkeerde hout gesneden. Nationalist of niet, diegene die dreigt met terreur op de Krim vraagt om terreur binnen Oekraïne zelf.
  Het ware beter geweest haar opgesloten te houden. Ze blijkt een gevaarlijke gekkin en een bedreiging voor de wereldvrede.
  Zou het dan toch zo zijn dat er ook buiten de EU geen betrouwenswaardige beroepspolitiekers bestaan?

  Like

 2. Joop Klepzeiker zegt:

  Ukraine’s Military Mobilizes, Prepares For Combat: Trucks, APCs, SAMs, Howitzers, Tanks Rolling Out

  Like

 3. Jan zegt:

  Wat een lelijk wijf.

  Like

 4. Sjaak zegt:

  ZO KRIJGT DIT KORRUPTE KRENG
  TOCH NOG WAT ZE VERDIENT !
  EN VITALI KLITSJKO HEEFT OOK TE
  VEEL KLAPPEN OP Z’N
  ERWTENHERSES GEKREGEN !
  MEENT HIJ NOU WERKELIJK DAT
  ZE IDIOTEN AAN HET STUUR LATEN ?

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  Dit gaat fout lopen, mede door de vileine opstelling van de RODE EUSSR, met haar lakeien, en de bemoeizucht van de MOSLIM OBAMADRAMA. Men is bewust bezig om de zaak te laten escaleren, dat zou de RODEN van Brussel en de muzelman OBAMA niet ongelegen komen.

  Like

 6. iznogoudh zegt:

  Die Timosjenkomuts had beter in de bak kunnen blijven zitten. Nu is ze eruit en trapt rotzooi. Het is best mogelijk dat als ze weer de bak ingaat, ze er niet meer levend uitkomt. Ezel, steen etc.
  Overigens, het is hartverwarmend om te zien hoeveel kandidaten er zijn om hun eigen bankrekening eens flink te spekken. En nee, dat gaat dan niet in Zwitserland of Nederland op de bank.

  Like

 7. Aegolius cs zegt:

  De voormalige godin, Aphrodite (o.a. de liefde), heeft zich na jarenlange opsluiting ontpopt als een godin Nemesis (de wraak). Wellicht privé goed verklaarbaar doch als publiek persoon, zelfs verkiesbaar? De EU narren zullen er garen bij spinnen, zo denken ze.
  Eigenlijk is de gehele wereldtop rijp voor een psycho tbs onderzoeksopname. Niet dat het zal helpen. Ook daar lopen afgestudeerde onderzoekers rond, op zoek naar zichzelf.

  Like

 8. Jan zegt:

  Marxisten hebben altijd een grote mond, ook nu:

  Flashback: Senator Obama pushed bill that helped destroy more than 15,000 TONS of ammunition, 400,000 small arms and 1,000 anti-aircraft missiles in Ukraine
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2573557/Flashback-Senator-Obama-pushed-destruction-15-000-TONS-ammunition-400-000-small-arms-1-000-anti-aircraft-missiles-Ukraine.html

  Like

 9. Jan zegt:

  Pro-Russische separatistenleider Pavel Gubarev van Donetsk blijkt neo-nazi te zijn

  /large

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s