Samenzwering tegen het volk

Screenshot_18

De politieke elite van Bosnië verhindert iedere hervorming en daarmee een genezing van het geruïneerde land. Al maandenlang komt het in Bosnië steeds opnieuw tot protesten tegen de regering. Deze stelt hervormingen uit en verhindert een noodzakelijke en al meer dan tien jaar door het buitenland en de bevolking verlangde grondwetshervorming, die het sinds de Akkoorden van Dayton in 1995 enorm opgeblazen staatsapparaat moet uitmesten.

EU-commissaris van Uitbreiding, Štefan Füle, is een gemoedelijke man, maar tijdens zijn laatste bezoek aan Bosnië op 17 februari verloor hij zelfs zijn aangeboren Tsjechische bierkalmte. Weliswaar kent de Tsjech van vroegere bezoeken de politieke lethargie in het Balkanland, maar deze keer overdreven de vertegenwoordigers van de zeven belangrijkste partijen het met hun blokkade van Brusselde initiatieven, zoals Füle op een afsluitende persconferentie zei. Ze verdonkeremanen financiële hulp, overtreden werkzame mechanismes in de gecoördineerde omgang met de EU, houden zich niet aan gemaakte afspraken, stellen het in 2008 met de EU gesloten associatieverdrag uit en doen daarmee een “geloofwaardige sollicitatie naar een EU-lidmaatschap teniet.” Zulke politici verdienen de burgers van Bosnië niet, zei Füle, die tegelijkertijd zijn rol als bemiddelaar tussen de twistende politieke kampen neerlegde, wat hij ook meedeelde aan Catherine Ashton, de Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU. Ook zij stelde daarop haar geplande bezoek aan Bosnië “tot nader order” uit.

Voor Brussel is voor de beantwoording van de vraag of Bosnië rijp is voor de EU de “Sejdic-Finci-affaire” een belangrijk breekpunt. In 2009 hadden de zigeunerleider Dervo Sejdic en de Bosnische ambassadeur in Zwitserland, Jakob Finci, die ook president van de Bosnische Joden is, bij het Europees Gerechtshof voor de Mensenrechten in Straatsburg een klacht tegen Bosnië ingediend. Ze zouden door de Akkoorden van Dayton, die met hun illusie van “drie volkeren, twee entiteiten, één staat” het fundament waren voor de grondwet en die alleen spreken van “drie wezenlijke volkeren in Bosnië” en wel de moslims, de Kroaten en de Serviërs, zijn gediscrimineerd, omdat zij niet zouden kunnen kandideren voor het parlement en het collectieve staatspresidium. Ze wonnen, maar Sarajevo deed niets. Er zouden vast en zeker “belangrijkere zaken” bestaan dan het vonnis, gaf Füle toe, maar door het niet opvolgen toonde Bosnië zich niets aan te trekken van alle EU-mechanismes.

Screenshot_21

De bewoners van het land interesseert de “Sejdic-Finci-affaire” echter maar bitter weinig. Het stoort de inwoners echter dat zij de drie presidenten, elf ministers-presidenten en elf regeringen met meer dan 100 ministers financieren, die elkaar bij dringend noodzakelijke hervormingen blokkeren. Terwijl Servische politici dromen van een Republiek Srpska, hun Kroatische collega´s van meer zelfstandigheid voor hun gebieden en de moslims het zelfs onder elkaar niet eens zijn. Willen de mensen ter plaatse vooral arbeidsplaatsen en een functionerende staat. Die is weliswaar de grootste werkgever, ongeveer 40% van de Bosniërs werkt in de staatssector, maar juist dat laat de medewerkers zien wat er allemaal misgaat. De meeste staatsbedrijven werken absoluut inefficiënt, noodzakelijke investeringen blijven uit, de-industrialisatie of privatisering zijn het gevolg, waarbij van de laatste vooral de politici, hun families of hun vrienden profiteren. Dit laat bij de bevolking, afgezien van andere vormen van corruptie, de indruk achter getuige te zijn van een rooftocht, terwijl de werkloosheid verder toeneemt. Actueel ligt deze bij 27,5%.

Tonino Picula, voormalig Kroatisch minister van Buitenlandse Zaken en nu Europarlementariër, scheldt: “Brussel zou een verdrag tussen Belgrado en Pristina voor elkaar kunnen krijgen, maar nooit een minimale consensus tussen Sarajevo, Banja Luka en Mostar over de Europese toekomst van Bosnië.” De 1000 kilometer lange Bosnisch-Kroatische grenzen zijn buitengrenzen van de EU en ook als de Kroaat Picula geen objectieve Bosnië-deskundige is, dan bewijst de huidige ontwikkeling dat hij gelijk heeft met zijn oordeel.

En wat doet de EU? Dat vraagt ook Fehim Skalic zich af, voorzitter van de “Bond voor een betere toekomst van Bosnië”, die bij de voor oktober geplande verkiezingen nog meer bedrog verwacht, omdat de gevestigde partijen geschrokken zijn van de sociale onlusten en bang zijn voor hun baantjes en voordeeltjes. Hier zou de EU moeten ingrijpen, ook al was het met doorzichtige stembussen.

Screenshot_19

Met leuzen als “We zijn allemaal bedrogen, bestolen, rechteloos gemaakt, vernederd” zijn de Bosniërs in hun frustratie over de heersende klasse over de grensen van hun etniciteiten heen gestapt en samen door de straten getrokken. Ze lijden eronder dat de regerenden geen interesse hebben in een grondwetshervorming. De Akkoorden van Dayton hebben voor de politici aantrekkelijke baantjes gecreëerd, die bij veranderingen aan het systeem voor sommigen zouden kunnen wegvallen. Daarom interesseert het hen slechts zijdelings dat de EU op grond van ontbrekende bereidheid tot hervormingen in 3013 45 miljoen euro subsidie heeft ingehouden. Weliswaar bestaan er in het geruïneerde land veel mogelijkheden waarvoor het geld gebruikt zou kunnen worden, maar, zo schijnt het, wat kan de heersende klasse het land schelen? Milorad Dodik, de president van de Republiek Srpska, noemt de demonstranten “betaalde vernietigers van Bosnië” en negeert hun zorgen.

“Bosnië heeft een nieuwe grondwet nodig”, zegt de jonge Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz, die klaagt over de excessieve decentralisering. Daar wil ook de EU iets aan doen, zegt Füle, om over de etniviteiten en districten heen verkiezingsresultaten te krijgen die “de EU-integratie van Bosnië deblokkeren.” “Bosnië is altijd een goede handel”, zegt de Amerikaanse econome Patrice McMahon, “maar alleen voor bepaalde politici en buitenlandse officials, die Bosnië meer schade dan nu opleverden.”

Een “Dayton II” dient de twee entiteiten door vijf regio´s te vervangen – onder revisie van etnische separatie. Maar daar doet de heersende klasse in het land niet aan mee. In voormalig Joegoslavië waren de etnische problemen van Bosnië onder controle. Oorlog en Dayton bedierven alle kansen.

Screenshot_20

Bron:
www.preussische-allgemeine.de
Auteur: Wolf Oschlies

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Bosnië-Herzegovina, corruptie, Elite, EUSSR, Krankzinnigheid, Multiculti, Overheid, politici. Bookmark de permalink .

9 reacties op Samenzwering tegen het volk

 1. Henk der Niederländer zegt:

  Geloof me maar, als Brussel of de USA er zich mee bemoeid moet de Europese burger zijn knip trekken is het niet om het land te onderhouden dan krijgen we ze wel binnen als “vluchteling” maar dokken zullen we.
  Doe mij nog een paar socialistjes AUB.

  Like

 2. Theo Prinse zegt:

  off topic
  Inzake alle islamitische landen zoals die in het Midden Oosten eisen wij op westerse rechtsfilosofie gebaseerde democratie.
  De islam is aantoonbaar anti westerse democratische rechtsprincipes.
  Het containerbegrip Palestijnen is een bedenksel van dimmie Carter.
  Wij steunen een one state of Israël met HEEL Jeruzalem als Israëlische hoofdstad en verwerpen een two state o.a. vanwege de geo politieke islam, de twee gesplitste gebieden Gaza en W-bank, plaatsing hamas op terreur lijst door Egypte enz.
  Wij erkennen geen historische landclaims dan die van Engeland en Frankrijk net zomin als het historisch bestaan van king David en Egyptische ballingschap.
  Wij erkennen Israël en haar bevolking de Israëli’s in de huidige samenstelling in de westerse rechts traditie
  Netanyahu eist erkenning Joodse karakter Israel van PA.
  Maar de term Palestijnse Authoriteit is net als de term Palestijnen een semantische fictie.
  De eis van Netanyahu is daarom secundair want erkenning Israël als seculiere staat is ook voldoende afweer tegen sharia staat. Het is af te keuren dat de eis van erkenning Joodse staat de optie voor een priester kaste staat open houdt zoals Caroline Glick daarvoor in een speech over Axis of Genocide een relatie poneerde tussen de verlichte monarchistische liberalen Thomas Hobbes en met name John Locke – die King Billy rond 1680 op de Engelse troon hielp en de orange Bank of England stichtte – en de Founding Fathers van de VS die zich o.a met Amsterdams koopmanskapitaal vrijvochten van de ketens van die Bank of England.
  In een samenhangend artikel legde Caroline Glick een relatie tussen de Joodse Taliban van 160 tot 60 voj – Maccabees – die joden die naar de vrije Griekse leefwijze waren overgegaan hen met terreur middelen weer onder de joodse priester kaste knechtte – en de Pilgrim Fathers waarvan hun ideologische leider en vele volgelingen nooit vanuit Delfshaven naar Amerika zijn getrokken maar in de Pieterskerk in Leiden zijn begraven.
  Wij erkennen geen of geen bijzondere waarde aan de gesuggereerde morele waarde van de Tenach of Thora die vermoedelijk tussen de 4e en 2e eeuw v.o.j is geschreven.
  Met verwijzing naar Hammurabi
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Codex_Hammurabi
  of nog ouder
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Codex_Ur-Nammu
  Verder met verwijzing naar de tegenstelling tussen de filosofie van het materialisme en de filosofie van het idealisme waaronder het geloof in een opperwezen en dus alle religies een link naar Democritus en zijn atoom theorie
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Democritus

  Like

 3. Jan zegt:

  Nog een gevalletje ‘De vruchten van de islam’:

  Homs

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @ Jan: 07.15. uur. Kijk Jan, dat is het resultaat als je HAATBAARDEN hun gang laat gaan. Maar onze politici WILLEN DAT NIET WETEN!

   Like

   • peterselie1 zegt:

    Zij weten het wel Tom, maar zij laten er geen woord over uit in de media, ieder nieuw Kamerlid moet een belofte van trouw zweren en mag niets naar buiten brengen wat zeer vertrouwelijk of als men het liever ‘geheim’ noemt. Zij zijn allen strikt aan deze code gebonden, dat is de eerste tegenvaller voor een beginnend Kamerlid die als hij of zij het op dat ogenblik nog niet door heeft, en hun idealisme om het volk te vertegenwoordigen als een nachtkaars uit ziet gaan, lang leve de parlementaire democratie!

    Like

 4. koddebeier zegt:

  De politieke elite van (Bosnië) NEDERLAND verhindert iedere hervorming en daarmee een genezing van het geruïneerde land.

  Like

 5. louis-portugal zegt:

  Moslim gestuurde landen functioneren alleen maar als er een soort dictator aan het roer zit.
  Om dat te zien hoef je echt geen geleerde of geschiedkundige te zijn.
  Ze willen ook geen democratie laten ze steeds maar zien op allerlei plakborden.
  Veel wetserse leiders denken het beter te weten.
  Daar waar ze potentaten hebben weggejaagd is het nu een rommel.
  Irak, Egypte, Lybië, met Syrië zijn ze nog bezig, enz. enz.

  Like

 6. lucky bee zegt:

  Dat verbaasd mij helemaal niet Bosnie is een echte Moslimland geworden, dank zij de hulp van Marcel van Dam ( Het lagerhuis)

  Like

  • Anneke zegt:

   Mij ook niet….luckybee. Een dikke -, loei-zware islamitische sprei is op ons continent geworpen…”Wie zal er uiteindelijk overwinnen….De ge-intergreerde Europeanen. We worden (althans velen) al jaren indirect, of zelfs direct gediscrimineerd….maar op ’t einde van deze wedloop zal de Europeaan floreren”. NIET onze VERRADERS, maar wij burgers……!!! Blijf zeggen: eigenlijk zitten we in een heel vergelijkbaar ‘schuitje’ zoals Israel. Okay, ons schuitje heeft een iets ander ‘tintje’…..fig.gesprkn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s