Luxemburg is saneringskandidaat

Screenshot_10

Jean-Claude Juncker

Juncker laat Luxemburg een hoge schuld na. De topkandidaat van de Europese Volkspartij (EVP) voor de verkiezingen voor het Europees Parlement op 25 mei 2014, Jean-Claude Juncker, laat zijn geboorteland Luxemburg achter als economische saneringskandidaat. Juncker was 18 jaar lang minister-president en bovendien tot 2009 ook minister van Financiën. Door de expansie van de financiële sector in Luxemburg, die door Juncker als regeringschef, maar ook als chef van de Eurogroep, enorm werd gestimuleerd, zou het kleine EU-land in de toekomst grote schade kunnen berokkenen.

Nu al moet de sinds 4 december aangetreden nieuwe regering onder de liberaal Xavier Bettel enorme bezuinigingen op de begroting doorvoeren. Bettel leidt een regeringscoalitie met sociaaldemocraten en Groenen, die Juncker vorig jaar de laan hadden uitgestuurd. Juncker is sindsdien de baas van de oppositie in het Luxemburgse parlement.

Juncker liet een recordschuld na en een wankelende financiële industrie

Juncker liet met 545 miljoen euro zijn opvolger een recordschuld na. Bettel moet nu 230 miljoen euro bezuinigen om de rijksbegroting voor de toekomst te consolideren. Hij bezuinigt op bestuurskosten, investeringen en sociale uitgaven. Ook de financiële industrie bereidt de nieuwe regering in Luxemburg zorgen, die op dit moment uit niet minder dan 150 banken en 3.500 investeringsfondsen bestaat.

Juncker had als “chef-lobbyist” in de Luxemburgse regering, maar ook op EU-niveau, voor deze economische tak in zijn geboorteland bijna op maat gesneden randvoorwaarden gecreëerd. Sinds de financiële crisis is deze sector ook voor de standplaats Luxemburg verbonden met grote risico´s. Deze oude lasten zouden Juncker nu als de EVP-topkandidaat kunnen inhalen.

Bron:
www.unzensuriert.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Luxemburg. Bookmark de permalink .

8 reacties op Luxemburg is saneringskandidaat

 1. bobzelf zegt:

  JUNCKER !!!! KANJERTJEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE !!

  DRONKEN LOR !!!

  Like

 2. In zijn song Heroin zong Lou Reed de volgende tekstregel: “And all the politicians are making crazy sounds.” Dat is een mooie poëtische dichtregel en tegelijkertijd een waarheid als een koe. Toen Lou Reed deze song schreef zat Geert Wilders nog niet in de politiek. Want Geert Wilders valt natuurlijk buiten ‘those politicians’! Maar de rest van de (Nederlandse) politici wel!

  Like

 3. Charles Martel zegt:

  Behalve enkele holle slogans worden in het artikel geen argumenten aangedragen. De meeste bezuinigingen van Bettel werden reeds door Juncker voorbereid (nog steeds de grootste partij; bovendien had hij niet vewacht dat liberalen, socialisten en groen een monsterverbond zouden sluiten). Wel moet men Bettel toegeven dat hij jong en idealistisch is; hij wil alle netelige kwesties aan de bevolking voorleggen. Afwachten maar.

  Like

 4. Republikein zegt:

  Verdorrie, dat is zonde, ze gaan ook al niet naar Brazilië.

  Like

 5. Jan zegt:

  Waarom is dit nog steeds een land en niet gewoon een natuurpark?

  Like

 6. Yvonne van Cleef zegt:

  Hij weet in ieder geval hoe je het volk met schulden moet opzadelen!Zal wel een voorwaarde zijn om bij de top van de Eu te horen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s