Frankrijk´s ondernemingen “moeten met de crisis leren leven”

Screenshot_10

Hollande houdt zich niet aan de aanwijzingen van de voorzitter van de Europese commissie, Barroso. De arbeidskosten blijven hoog. De regering wil liever bezuinigen.

Consumptie, industriële productie en groei dalen verder in Frankrijk. Ondernemers hebben de hoop op een verbetering van het zakenmilieu opgegeven. De regering handelt zonder plannen en probeert een bezuinigingskoers op te starten. Haar plan om de belastingdruk voor de bedrijven te verlagen, schijnt in vergetelheid te zijn geraakt.

Aan de misère lijkt nauwelijks een einde te komen: de Franse burgers gaven in januari verrassend weinig uit. De industriële productie, na die van Duitsland de op één na grootste economie van de eurozone, daalde diezelfde maand verder i.p.v. iets toe te nemen. Bovendien rekent de Centrale Bank in Parijs in het eerste kwartaal 2014 op een geringere groei dan nog in het afsluitende kwartaal van 2013. De managers van de Franse topondernemingen geloven nauwelijks nog in een spoedige opleving van de conjunctuur. Deze boodschap werd door veel concerns doorgegeven tijdens de presentatie van hun jaarcijfers.

“We moeten gewoon leren leven met deze situatie en niet hopen op een uitweg uit de crisis, die niet bestaat”, zei Xavier de Mezerac, chef financiën van de supermarktketen Auchan. Net zoals veel rivalen in Frankrijk verlaagde de op vier na grootste Franse levensmiddelen detailhandelaar zijn prijzen (meer over dalende prijzen en deflatieangst in de eurozone – hier). Een andere strategie van de onderneming in de strijd om klanten in de crisis werpt een licht op de toestand waarin de Franse economie verkeert: aan het eind van de maand legt ook Auchan bijzonder goedkope producten in de schappen – voor de klanten die slecht bij kas zijn en vlak voor het volgende maandloon nog inkopen willen of moeten doen.

Terwijl de detailhandel dus zijn productpalet aanpast aan de aangehaalde buikriem van de Fransen, werken ook andere branches al lang in de crisismodus. Want de Fransen besteden niet alleen minder geld in de supermarkt. Velen maken ook een grote boog om garages. De mindere navraag heeft er mede toe geleid dat de productie verleden jaar zo laag was als het laatst 20 jaar geleden.

Renault en Peugeot hebben hierop al gereageerd en hun capaciteit verlaagd. Omdat de beide iconen van de Franse auto-industrie tegelijkertijd personeel hebben ontslagen, wakkert ook hun volhardingsstrategie de kringloop van hoge werkloosheid, geringe consumptie en zwakke handel (meer info over de Franse auto-industrie hier). Het werkloosheidscijfer blijft bij meer dan 10% staan en remt de traditionele groeimotor van de economie – de consumptie van de huishoudingen – af).

Frankrijk krijgt bovendien nog een berisping van de Europese Unie: de Franse regering zou zich te weinig inzetten voor de verlaging van de arbeidskosten en voor de stijging van de concurrentiepositie. Bovendien zou ze aarzelen de openbare uitgaven te verlagen (meer over de mislukte economische politiek van Hollande hier).

Voor de bouwsector zal de situatie zich nog verscherpen wanneer president François Hollande daadwerkelijk het rode potlood gaat gebruiken. Per slot van rekening wil hij vanaf 2015 binnen twee jaar 50 miljard euro bezuinigen om de staatsfinanciën in overeenstemming te brengen met de aanwijzingen van de EU. Dat zou echter wel eens met zijn plan kunnen botsen om de belastingdruk voor de ondernemingen te verlagen (hier).

Geen goed teken voor grote ondernemingen zoals Vinci en Eiffage, die voor hun binnenlandse omzet sterk afhankelijk zijn van openbare opdrachten. Net zoals het concern Bouygues zetten zij op dit moment in op bouwopdrachten in het buitenland. Per slot van rekening zou er de komende maanden en jaren in Frankrijk nauwelijks sprake zijn van projecten, zegt de chef van Vinci, Xavier Huillard. “In ieder geval niet met de Franse regering als klant.”

Bron:
www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Eurocrisis, Frankrijk, Socialisten. Bookmark de permalink .

4 reacties op Frankrijk´s ondernemingen “moeten met de crisis leren leven”

 1. Sjaak zegt:

  ZE MOETEN DE INDOKTRINEERDE EXTREMISTISCHE
  MOSLIM ERUIT SODEMIETEREN ! OVERIGENS UIT
  HEEL EUROPA OMDAT ZE ALLES EN IEDEREEN
  NAAR DE KLOTEN HELPEN ! IK WORD ER DOOD EN
  DOODZIEK VAN WANNEER IK ZO EEN KLOTEVOLK
  AL UIT DE VERTE AL ZIE AANKOMEN !

  Like

 2. Vederso zegt:

  Ja, het lijkt de laatste tijd in Frankrijk niet zo goed te gaan.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Wel, hoe slechter, hoe beter: Dat dwingt ze nate denken over de vraag, hoe ze de laatste keer in Godsnaam op een Socialist konden stemmen.
   En voor het FN is een ontevreden stemming óók niet slecht.

   Like

 3. delamontagne zegt:

  Weer allemaal heel nare berichten over de franse economie. Maaar……..als we hier boodschappen doen bij Le Clercq, Carrefour,Intermarche of Lidl ( voor ,t duitse bier ).. ze lopen met overladen winkelkarren naar buiten. ARMOEDE > ! ? ! die is er uiteraard hier ook. NET zoals in NL, verborgen armoede. Er zijn hier geen voedselbanken, maar iets dergelijks op andere manier georganiseerd. Paar avonden terug waren we op een bijeenkomst van bepaalde partij voor de verkiezingen van nwe burgemeester en gemeente-raad. Er kwam toen naar voren dat van de gemeente waartoe wij behoren, SLECHTS 40% de belastingen (kan) betalen. [betaald] Waaronder ongetwijfeld het merendeel van de buitenlanders die hier wonen.
  Maar als je een aannemer of dergelijke voor een klusje wilt hebben, kun je maanden wachten of je krijgt te horen:” Kunt U ook best zelf doen”.
  Dit alles betreft natuurlijk; de kleine economie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s