Hans Jansen – Vrijheid, gelijkheid, wederkerigheid

Hans Jansen

(Door: Hans Jansen)

Is gelijkheid eigenlijk wel in ons individuele of collectieve voordeel? Wanneer u geen andere keus hebt dan ongelijkheid te gedogen houdt dat u dan uit de slaap? Het is niet waarschijnlijk. Wat mensen van hun nachtrust berooft en hun bloeddruk omhoog jaagt, is het ontbreken van wederkerigheid. Als een minnaar alles voor zijn geliefde doet, maar zij niets voor hem, dan duurt de relatie niet lang. Buren die suiker komen lenen maar niet thuis geven als u op hun voordeur klopt, maken zich niet bemind. Als u ergens voor heeft betaald, maar het niet geleverd krijgt, dan bent u niet verdrietig maar boos. Mensen houden in hun onderbewuste een boekhouding bij van de gunsten en diensten die ze verlenen en ontvangen. In trieste gevallen wordt zo’n winst- en verliesrekening ook wel eens bewust bijgehouden. Er rijzen problemen wanneer er een te groot verschil tussen debet en credit ontstaat op de rekening die een van uw naasten bij u heeft lopen. Het gevoel dat er een vorm van wederkerigheid met onze omgeving moet bestaan zit diep.

Wanneer u iets koopt, bijvoorbeeld een besturingssysteem voor uw computer, dan betaalt u daarvoor met geld dat u wel wilt missen voor het genoegen van het bezit van een besturingssysteem. Maar ja, er zijn miljoenen mensen die dat ook willen. Dus worden Gates & Jobs multimiljonair. Dat is ongelijkheid. Maar er is wel sprake geweest van wederkerigheid. Zij gaven iets aan u, en u aan hen.

Lees verder>>>
(h/t BertG.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Hans Jansen – Vrijheid, gelijkheid, wederkerigheid

 1. BertG. zegt:

  Beroepsmoslims zijn strategisch en tactisch superieur.

  En dat is het belangrijkste. Daar gaat geen enkele NL’er van uit.

  Like

  • Driek zegt:

   Ik vind het weer een fantastisch artikel van Hans Jansen, en ik hoop steeds dat meer mensen deze site van E.J. Bron gaan lezen. Maar het lijkt wel alsof de Nederlander niet geïnteresseerd is in zijn toekomstig lot, dat er zeker niet rooskleurig uitziet, en ze die hele islam zien als een onschuldige godsdienst, zoiets als het Boedhisme, of een of andere spirituele sekte.

   Like

   • Azraël zegt:

    Alle drie zijn ook begrippen in de islam.
    Alleen begrijpt de massa ze nog niet of wil ze nog niet begrijpen.

    Like

 2. Peter Rissing zegt:

  Over die wederkerigheid van de jihadisten ben ik hier ook al een keer in de pen geklommen.
  Surf dus nu even mee op dit goede verhaal van de heer Jansen, om nog eens mijn visie op het gebrek aan wederkerigheid van de moslim gemeenschap onder de aandacht te brengen.
  https://ejbron.wordpress.com/2012/09/21/islam-kent-geen-wederkerigheid-ofwel-islam-dwingt-censuur-in-het-westen-af/

  Like

 3. fleckie zegt:

  uit het boek:”de kaarten op tafel’ ,van Sir Robert Bruce Lockhart,uitg.Bigot en van Rossum,A’dam….”wanner een land welvaart en geriefelijkheid boven vrijheid stelt,zal het zijn vrijheid verliezen;ironisch genoeg zullen dan ook welvaart en geriegelijkheid verdwijnen’.

  Like

 4. Yvonne van Cleef zegt:

  Helemaal mee eens.En voor een moslim de stoep afgaan?Nooit!Vaak loop ik met 2 honden;dan zijn het die scheiterds die van de stoep afgaan:lachen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s