Tsaar en kameniers

Screenshot_2

(Door: Prof. Dr. Martin van Creveld)

Wat is er allemaal al niet over Vladimir Poetin gezegd: niemand minder dan de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vergeleek hem onlangs met Hitler. Men zegt dat hij impulsief zou zijn, agressief, de kijk op de realiteit kwijtgeraakt zou zijn, een gevaar zou zijn voor de wereldvrede en – aldus Barack Obama – aan de verkeerde kant van de geschiedenis zou staan. Merkwaardig om zo´n marxistisch ingekleurde argumentatie uitgerekend uit de mond van de president te vernemen.

Laten we eens naar de feiten kijken. Op 1 januari 2000, de datum van Poetin´s officiële ambtsovername als president van de Russische Federatie, zat zijn land aan de grond. Poetin´s voorganger Boris Jeltsin lukte het niet om het met zijn parlement eens te worden. Daarmee was de regering in feite handelingsonbekwaam. De economie was op grond van de lage aardolieprijzen een chaos – de situatie was zo erg dat de mensen zich genoodzaakt zagen om aan ruilhandel te gaan doen. En in het beroemdste museum van het land, de Hermitage in Sint Petersburg, was er, uit angst dat de mensen het zouden stelen, geen toiletpapier meer. De luchtmacht moest zijn modernste gevechtsvliegtuigen verhuren aan toeristen om de catastrofale defensiebegroting van geld te voorzien. In het zuiden woedde de Tsjetsjenië-oorlog, die Jeltsin niet had kunnen winnen.

Ineenstorting van de Sovjet-Unie beleefd als catastrofe

Veertien jaar later is Rusland nog steeds geen vrij en democratisch land, waarin het goed leven is – dat was het nog nooit. Desondanks is het intussen gelukt, zoals zojuist de Krim-crisis weer heeft aangetoond, het parlement in zoverre onder controle te brengen dat het de plannen van de regering niet meer serieus kan verhinderen, zelfs niet als het dat zou willen (blijkbaar wil het dit echter niet). De economie is weliswaar nog steeds niet echt gestabiliseerd, maar staat in ieder geval niet meer voor een bankroet – hoofdzakelijk dankzij de olieprijs, die meer dan verdrievoudigd is. In vergelijking met het einde van de Koude Oorlog werden de strijdkrachten met twee derde deel verminderd. Door modernisering van de uitrusting kon desondanks opnieuw een machtige oorlogsmachinerie worden opgebouwd, die in staat is het land tegen allerlei soorten aanvallen – echt alle soorten – te verdedigen.

Vladimir Poetin schijnt vooral een Russische patriot te zijn. Hij heeft nooit een geheim gemaakt van zijn overtuiging dat de ineenstorting van de Sovjet-Unie de ergste catastrofe was die zijn land ooit heeft meegemaakt. Getrouw aan deze overtuiging zette hij in het begin alles op alles om een einde te maken aan de oorlog in Tsjetsjenië en het land zoveel mogelijk onder controle te krijgen. Daarna begon hij de strijd tegen Georgië – veel mensen zouden echter beweren dat Georgië met de strijd begonnen zou zijn. Er volgde een korte, heftige oorlog, die ook de Georgiërs leerde wie er heer en meester in het land was.

Screenshot_4

Poetin paste enkele brute methodes toe, wat echter in oorlog niets ongebruikelijks is. Uiteindelijk maakte hij gebruik van de onenigheid van het Oekraïense volk over diens politieke toekomst om met een niet bloedige putsch de controle over de Krim te heroveren – een strategisch belangrijk stuk land in de Zwarte Zee, dat van 1783 tot de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 onder heerschappij van het Kremlin stond.

De Amerikaanse oorlogen waren bloediger

Van 2000 tot heden waren de Amerikanen met hun bondgenoten in drie grotere oorlogen verwikkeld: in Afghanistan, in Irak en in Libië. Om maar helemaal te zwijgen van talrijke kleinere aanvallen met kruisraketten en drones tegen weerloze slachtoffers. Twee van deze drie oorlogen leidden tot niets – ja, ze waren zo onzinnig dat hun mislukken van tevoren te voorspellen was (en voorspeld werd). Uit de derde kwamen de VS als overwinnaars te voorschijn, maar maakten daarmee in feite een einde aan het bestaan van de staat Libië.

De presidenten en ministers-presidenten die deze oorlogen aanwakkerden, hebben veel meer bloed aan hun handen dan Poetin. Bovendien had het Westen zijn les daaruit nog niet geleerd. De volgende idiote oorlog, die enkele westerse regeringsleiders graag in Syrië gevoerd zouden hebben, kon alleen door het beslissende veto van hun parlementen en burgers voorkomen worden.

De Europese volkeren hebben iedere vorm van strijdlust verloren

En wat onderneemt het Westen nu, nu het erop lijkt dat Rusland met de bezetting van de Krim naar het schijnt voldongen feiten heeft gecreëerd? Helemaal niets. De regeringschefs discussiëren over mogelijkheden om Rusland te isoleren en sancties op te leggen (in de loop der jaren hebben de VS sancties aan tientallen landen opgelegd – een interessante vraag zou zijn in hoeverre dat heeft bijgedragen aan het enorme handelstekort, het grootste aller tijden). We zullen zien wat daar van terechtkomt. De VS, die tijdens de Koude Oorlog 300.000 man in Europa hadden gestationeerd, sturen nu een tiende deel van een procent van dit aantal om hun solidariteit met Polen te tonen, dat zich bedreigd voelt.

Ondertussen worden de westerse strijdkrachten tot een absoluut minimum gereduceerd. De westerse bevolkingen vergrijzen. De volkeren hebben al lang iedere strijd- en verzetslust verloren. En wat doen de ministers van Defensie? Ze verspillen er hun tijd mee nieuwe beginselen ter bestrijding van “seksuele intimidatie” en het aanwerven van vrouwelijke soldaten te bedenken.

Alsof Poetin´s volgende aanval daarmee zou kunnen worden voorkomen, bijvoorbeeld in de Baltische landen, waar eveneens aanzienlijke Russische minderheden wonen. Vooropgesteld uiteraard dat Poetin daadwerkelijk een nieuwe aanval plant.

Screenshot_3

Bron:
http://jungefreiheit.de
Auteur: Prof. Dr. Martin van Creveld

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Poetin, Rusland, VS, Westen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Tsaar en kameniers

 1. Henk.V zegt:

  Een heel mooie, afgewogen uiteenzetting, waarbij overigens -volgens mij – professor van Crefeld een belangrijk gegeven onvoldoende benadrukt, namelijk de eeuwige vrees van de Russen voor omsingeling van hun land, als gevolg waarvan de toegangen tot open wateren worden afgeknepen en juist dit aspect is sinds de expansieve EU politiek beslist weer aan de orde.

  De invoeging van de Baltische staten bij de EU en de Europese activiteiten in de Oekraïne ,om al stokende,dat land ook binnen de EU te krijgen doen de oude Russische vrees heel erg herleven en het is werkelijk bevreemdend dat noch de EU, noch de VS dit probleem door Russische ogen kunnen bezien. .

  Ik denk zelfs dat zowel Moldavië als Wit Rusland vroeg of laat definitief op het wenslijstje van de EU zullen staan en dan is de westzijde van Rusland al weer aardig in Westerse handen.

  Om het gevaar van afsluiting en inkapseling ,dat men zeer vreest (!) te bezweren hebben de Russen, met hulp de grootste bevolkingssgroep in de Krim hun toegang tot open water veilig gesteld. Met instemming van de grote meerderheid van de bevolking komt de Krim weer onder Russische invloed.

  En laten we wel zijn: vinden WIJ de huidige westerse politieke leiders nog betrouwbaar en van goede intenties bezield??

  Like

  • Harry zegt:

   Inderdaad Henk , de grootste idioten zitten tegenwoordig aan déze kant van het ijzeren gordijn .
   Ze halen volop vijanden binnen en schromen er niet voor om nog veel meer vijanden te maken en niet de minste !
   Alleen zijn die Russen niet zo stom als de moslims . Ze zijn ons steeds een stap vóór .
   Hoe debiel kun je worden ? Hoe klem komen we te zitten ?

   De onbetrouwbaarheid kunnen we dagelijks beleven en de goede intenties ?
   Ik ken er geen , slechts afbreuk plegen ze aan hetgeen we sinds de oorlog hebben opgebouwd .
   Het lijkt haast wel of ze er op uit zijn om het hele westen naar de verdommenis te helpen en dan druk ik me waarschijnlijk nog héél diplomatiek uit .
   Hopelijk zijn de Russen verstandig genoeg om de boel niet te laten escaleren .

   Ten tijde van Gorbatsjov en Reagan waren we eindelijk zover dat Amerika en Rusland een beetje vrienden werden , de spanningen verdwenen , er hoefde minder geld aan defensie uitgegeven te worden , allemaal winst !

   Nu zit er een zootje EU-dégenerees en een islamitische zwartjanus dat hele gedoe in no-time te verzieken .
   Arme wij .

   Like

 2. Monalisa zegt:

  oei dan word het link

  Like

 3. lucky bee zegt:

  Tsia zo te zien is de schrijver van deze bericht een pro Putin man.vergeten dat ook ons land vol gepropt is met moslims,dank zei de twee Jesuiten seminaris opgevoede katholieken Lubbers en van Agt. de in de ogen van onze God een gruwel is ; ze aanbidden een andere god als wij.Maar dat zal niet onze zorg zijn, volgens de Johannes 10,1-21

  Gelijkenis van den goeden Herder. Zal God zelf hier over beslissen wat te doen.Wat er met Lubbers en van Agt gaat gebeuren? ik weet het niet ik ben niet God.Maar wel wat er met hun gasten de moslims gaat gebeuren;ze zullen vernietigd worden.Hoe? dat weet ik niet.Jezus Christus houd niet van leugenaars en moordenaars en van huurlingen.

  Like

  • De andere God die de moslims aanbidden heet in werkelijkheid Satan de Duivel! Die wil ook graag aanbeden worden net zoals JHWH. Alleen… de ene verdient aanbidding en de ander niet!

   Like

   • BertG. zegt:

    Hey Jack,
    Wat is dat toch met die aanbidding die het verdient Zijn we niet in staat om ons eigen leven te bepalen dan, daar heb je toch niemand voor nodig. Ik snap dat nooit zo goed dat mensen iets nodig hebben om op terug te vallen. Ik heb alleen met me zelf te maken en wat daarmee gebeurt. Ik bepaal me eigen leven en die gaat misschien nog wel wat verder dan wat er in de bijbel staat qua leven en omgang met andere mensen.
    Begin er daar eens over na te denken.

    Like

   • Beste BertG… ik zie JHWH (Jahweh) als de Almachtige Schepper en tevens als mijn beste Vriend. Met wie ik geestelijk altijd praat en tot wie ik bid. Een hulpje. Mensen begrijpen mij niet altijd, althans mijn diepste gedachten. JHWH begrijpt alles van mij wel en zelfs uitstekend. Daarom vertrouw ik meer op God dan op mensen!!! God JHWH helpt mij in de strijd tegen de Duivel!!!

    Like

 4. louis-portugal zegt:

  Heel goed stuk.
  Ik zou er ook nog aan toe willen voegen de met financiën en zelfs zeer waarschijnlijk met huurlingen het omverwerpen van Mubarak en het opstoken in de Ukraine hetgeen wel duidelijk gebleken is uit Fuck EU mevr. Nuland.
  Overigens geloof ik geen seconde dat Putin verder zou willen dan de Ukraine.
  Ondanks al die paniekzaaiers.

  Like

  • Nemesis zegt:

   Geloof ik ook niet. Tenzij de VS samen met de EU/NATO een oorlog begint. Hoewel we daar afschuwelijk de dupe van zullen worden, mag Putin van mij dan hier tot aan de Noordzee oprukken. En de Rotterdamse haven als een nieuw Marine ondersteuning gaan gebruiken. Na eerst die megalomane EU gebouwen helemaal plat gemaakt te hebben.

   Zo nu ga ik eens een flinke wandeling maken, anders blijf ik er nog in. Lekker hoofd vrij laten waaien.

   Like

 5. Jean zegt:

  Die zwarte in dat witte huis is een volbloed moslim dus een gevaarlijk individu, dat clintonwijf heeft wat last van haar hormonen want haar eigen vent zat liever met een jong mokkel onder de tafel, ha ha ha.
  Zet daarbij de huidige slof kerry en je hebt een melange die niet te vreten valt.
  Zondagavond weten we meer, iets eerlijker, democratischer en rekening houdend met de rechten van de mens is een referendum, een referendum berust op de waarheid en daar zit het angeltje bij de huidige lafaards en verraders, ze kunnen niet tegen de waarheid.
  Laten wij in Europa en Amerika nu eens een einde maken aan de huidige ordinaire dictatuur en opkomen voor democratie w.w.z dat eerst de bevolking geraadpleegd moet worden bij wetqwijzigingen en bemoeienissen met het buitenland, zegt het volk NEE dan is het NEE.
  Wij gaan ons leven van een miljard burgers toch niet laten vernietigen door enkele onbetrouwbare eikels en kutwijven.

  Like

 6. Vederso zegt:

  Martin van Creveld: niet de eerste de beste!

  Like

 7. Aegolius cs zegt:

  Hu, wat is hier aan de gang en door wie ingefluisterd waarna geïnitialiseerd ?

  Polen melden zich massaal voor het leger
  De voorbereidingen voor de uitbreiding van het Poolse leger lopen voorspoedig. Zondag startte een nieuw programma om rekruten te vinden en in drie dagen tijd hebben zich al duizend mensen gemeld die in militaire dienst willen, meldden Poolse media donderdag.
  Defensieminister Tomasz Siemoniak zei eind januari dat het Poolse leger zich zou gaan versterken. Dat deed hij in dezelfde speech waarin hij zei dat „een vreedzame oplossing voor het conflict in Oekraïne onwaarschijnlijk leek” en dat „er lastige maanden en jaren aan zouden komen”.

  http://www.refdag.nl/nieuws/anp/buitenland/polen_melden_zich_massaal_voor_het_leger_1_895654?localLinksEnabled=false

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s