Ierland is na de bail-out een kolonie van de grote banken

Screenshot_4

In Ierland domineren de schaduwbanken

De bankenredding met belastinggelden heeft er in Ierland toe geleid dat het land in feite geen eigen bankensector meer heeft. Alle belangrijke zaken lopen via schaduwbanken, die van de internationale grote banken zijn. Ierland is zodoende een bankenkolonie geworden.

De eigen bankensector van Ierland bepaalt al lang niet meer de kringloop van financiële dienstverlening op het eiland. Dat doen met een geschatte 70% van alle Ierse financiële zaken de schaduwbanken. Het International Finance Services Centre (IFSC) werd inmiddels een centrum van ondoorzichtig handelende vermogensbeheerders zoals hedgefondsen, index- en geldmarktfondsen evenals investeringsbanken.

De banken in Ierland hadden in het verleden massaal misgegokt. Er waren teveel grote banken en een opgeblazen bouweconomie. Toen de banken tijdens de financiële crisis in onbalans raakten, bracht Ierland dat in de buurt van het staatsbankroet. De staat moest onder de Europese “reddingsparaplu”. De consequentie daarvan was de verhoging van de staatsschuld.

Nu zijn de Ierse banken in zekere zin “dood”, in plaats daarvan leven daar nu de schaduwbanken op.

“Economen van de Ierse Bank schatten dat 70% van de financiële handel in Ierland buiten de reguliere bankensector plaatsvindt – de zich in kommer en gebrek bevindende Ierse kredietinstituten zijn nog slechts een aanhangsel van de schaduwbanken”, meldde onlangs de FAZ.

Schaduwbanken, ook wel “niet-banken-bankensector” genoemd, zijn hedgefondsen en geldmarktfondsen. Deze zijn op hun beurt nauw vervlochten met investeringsfondsen en verzekeringsmaatschappijen.

“Schaduwbanken, verzekeringsreuzen en “over the counter (OVC)-derivaten zijn de grootste uitdagingen van het globale financiële toezicht op zijn lijst van ´niet afgehandelde taken´”, zei het bestuurslid van de Deutsche Bank, Andreas Dombret, in het begin van het jaar in een interview (hier).

“Ondanks de slechte ervaringen van de afgelopen jaren worden er in Ierland door banken en fondsen ook nu nog meer vennootschappen opgericht dan in welk ander land van de Europese Unie dan ook. Eind 2013 bestonden er op het groene eiland 726 van zulke financiële vehikels, die opereren met een extreem hoog buitenlands kapitaal en waarvan de eigendomsstructuren vaak ondoorzichtig zijn”, schrijft de FAZ.

Het probleem daarbij: schaduwbanken zijn tot nu niet onderhevig aan EU-reguleringen. De nieuwe, door de Europese Commissie bedachte, regels zullen pas over drie jaar in werking treden.

De Ierse economie wordt echter zo goed als niets door de schaduwbanken geholpen. In het vierde kwartaal 2013 kromp de Ierse economie met 2,3% (hier).

Dat is in strijd met de nogal bekende uitspraken: “Ierland is op de goede weg.”

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Eurocrisis, Ierland. Bookmark de permalink .

4 reacties op Ierland is na de bail-out een kolonie van de grote banken

 1. Jan Wandelaar zegt:

  Like

 2. lucky bee zegt:

  In Iereland is immigrerend altijd , een oplossing voor alle noden. Daar om is Oh Dannyboy ook altijd erg populair in Iereland.En is niet dood te krijgen.

  Like

 3. Republikein zegt:

  Bono for president. Die man weer alles van geld.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s