“Een economische woestijn”

Screenshot_16

(Door: trias politica)

In de (papieren) Volkskrant van gisteren stond een deprimerend stuk over de situatie in Portugal, mijn tweede vaderland.

De krant interviewde twee bekende Portugese toparchitecten: Edouardo Souto de Moura (80) en Alvaro Siza (61), zie foto boven deze column. Beiden wonnen de prestigieuze Pritzkerprijs, die geldt als de Nobelprijs voor architectuur. Portugal heeft een veel te hoge sociale prijs betaald voor de ‘bezuinigingsmaatregelen’, die het land door de troika opgelegd kreeg. Lees en huiver wat beide architecten te zeggen hebben over de situatie in Portugal.
Beiden verkeren in de (luxe) positie dat ze in het buitenland kunnen aankloppen voor nieuwe opdrachten. In Portugal kan dat niet, want het geld is op. Er is geen sprake van ook maar een begin van financieel herstel, ondanks de tientallen miljarden ‘noodsteun’. Dat komt, omdat die steun niet in de economie is gevloeid, maar naar de banken. Siza:

“Tot vijf uur ’s ochtends maken ze hier (Porto, red.) in het weekend muziek op straat. De gemeente betaalt eraan mee. Het is het creëren van een illusie, allemaal kunstmatig. Duizenden woningen hier in de binnenstad staan leeg. Mensen konden de hypotheek niet meer betalen.”

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in euro, Eurocrisis, EUSSR, Portugal. Bookmark de permalink .

3 reacties op “Een economische woestijn”

 1. Jan zegt:

  Behalve door emigratie gaat de bevolking achteruit omdat er te weinig kinderen worden geboren om het bevolkingspeil in stand te houden.
  Vanaf 2008 verlieten volgens Observatório da Emigração 400.000 Portugezen hun land op een bevolkingsaantal van 10,6 miljoen.

  In 2011 werden slechts 100.000 kinderen geboren. In 2013 werden nog minder geboren, iets meer dan 90.000, en voor 2014 worden nog eens 8000 minder verwacht.
  Kortom, Portugal is een sterfhuis en wordt een leeg land
  http://english.pravda.ru/world/europe/18-03-2014/127127-eu_aid-0/
  http://www.indexmundi.com/portugal/demographics_profile.html

  Like

 2. s breget zegt:

  En de rest van Europa volgt .

  Like

 3. BertG. zegt:

  In elk land is al het zelfde aan de gang. Hoelang gaat dit nog door?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s