Europese Commissie weigert standpunt in te nemen betreffende het recht op water

Screenshot_20

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, ziet geen reden om de toegang tot water als mensenrecht te erkennen

De Europese Commissie zal geen wetten initiëren die water als mensenrecht erkennen. Daarvoor hadden 1,7 miljoen EU-burgers zich tegen de privatisering van water uitgesproken. Critici spreken van “een klap in het gezicht van de burgers.”

Het Europese burgerinitiatief “Water is een mensenrecht – Right2Water” schijnt zonder concrete effecten te blijven. Het initiatief, dat door 1,68 miljoen Europeanen werd ondersteund, sprak zich vastberaden tegen de privatisering van de watervoorziening uit. De Europese Commissie weigert dienovereenkomstige wetten te initiëren, die de toegang tot water en sanitaire voorzieningen als fundamenteel recht erkennen.

In plaats daarvan schuift de Europese Commissie de verantwoordelijkheid van zich af. Een recht op water zou niet gegarandeerd kunnen worden. De nationale staten zouden verantwoordelijk zijn voor de watervoorziening. Daarom zou de Europese Commissie van desbetreffende wetsinitiatieven afzien, zoals “Die Presse” bericht.

“We zullen geen wetgeving voorstellen die de lidstaten ertoe verplicht om te zeggen dat water een mensenrecht is”, zei een medewerker van de Europese Commissie.

In haar persverklaring benadrukt de Europese Commissie dat zij “tot neutraliteit verplicht is tegenover de nationale beslissingen over de eigendomsverordening voor watervoorzieningbedrijven.” Desalniettemin feliciteerde de Europese Commissie het eerste succesvolle burgerinitiatief met zijn succes.

“De omgang met dit eerste succesvolle Europese burgerinitiatief is een klap in het gezicht van de burgers. Alle gepraat van de Europese commissies over consultaties en respect voor het burgerinitiatief kan echter niet verdoezelen: zonder wetsvoorstellen van de Europese Commissie zullen de initiatiefnemers van het burgerinitiatief en de burgers geen hoop op meer Europese democratie uit deze actie putten”, zei Sven Giegold van de Groenen.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in dictatuur, Europese Commissie, EUSSR. Bookmark de permalink .

12 reacties op Europese Commissie weigert standpunt in te nemen betreffende het recht op water

 1. Cathja zegt:

  Hoe vaker ik die koppen zie, hoe groter mijn afkeer en haat jegens de EU. Wat een vuilak, om de stemmen van zóveel mensen gewoon te negeren!
  Het wordt steeds duidelijker dat we UIT de EU moeten! Liever gisteren dan vandaag. Het is tijd dat we onze eigen regels weer gaan toepassen en die hele zooi in Brussel in hun gore sop gaar laten koken.
  Ik heb zelden zóveel minachting voor mensenrechten gezien!

  Like

 2. Joop Klepzeiker zegt:

  Ach ja die geprivatiseerde waterbedrijven ook zeg !

  Like

 3. BertG. zegt:

  Waar ik woon bedenken ze gewoon ter plekke een reden om ’t duurder te maken.
  Daar hebben ze de eu niet voor nodig.
  Precariobelasting die ik moet betalen, (omdat de leiding in de buurt van mijn woning ligt/zit) die zij dan weer aan de gemeente moeten betalen voor de huur waar die buis /pijp in ligt.
  Kom er maar op.

  Like

 4. Yvonne van Cleef zegt:

  Alles om de burger uit te knijpen;en zonder water kun je nu eenmaal niet!Stelletje uitzuigers!

  Like

  • Cathja zegt:

   Ieder levend wezen, mens of dier, heeft water nodig om te kunnen leven. Daar hebben we wél recht op! Maar die criminelen in Brussel denken gewoon dat ze ons dat recht kunnen ontnemen. Wát een duivel, die Barroso. Ik ga er wel vanuit dat hij goed voor zichzelf en zijn dierbaren zal zorgen, maar vele miljoenen mensen mogen wat hem betreft blijkbaar verkommeren!
   Dat ze daar in Brussel niet teruggefloten worden door mensenrechtenorganisaties, daar begrijp ik niks van.
   Ik heb zo’n vermoeden dat we de komende tijd nog wel veel meer van dit soort vreselijke uitspraken zullen horen.

   Like

   • Nemesis zegt:

    Dat ieder mens er recht op heeft, daar heb je wel gelijk in. Helaas staat dat nergens als een grondrecht vast geschreven. En dat is het probleem o.a. ook. Ze zeggen het wel, maar het ligt niet vast.

    Like

 5. Avidia zegt:

  Ik kan het niet in woorden uitdrukken hoezeer ik walg van die EU idioten

  Like

 6. Joop Klepzeiker zegt:

  ach ja water is geen stofzuiger en geen gloeilamp nietwaar ?

  Like

 7. Bram Volkers zegt:

  Ik schaam mij…. (plaatsvervangende schaamte )

  Like

 8. Robert Valk zegt:

  Water is geen mensenrecht volgens politieke normen. Water is een eerste levensbehoefte om te kunnen bestaan anders ga je dood. Je moet ook niet bij de EU zijn maar bij je eigen politiek. DIE zijn als eerste de oorzaak en DIE moet je aanpakken als je uit de EU wilt en de eerste levensbehoeften veilig wilt stellen. De politiek in eigen land sluit mensen van de eerste levensbehoeften af door de boel onbetaalbaar te maken. Maar ja, iedereen heeft het te druk met twitteren, Facebooken, whatsappen enz dus ja, dan hou je weinig tijd over om voor je eerste levensbehoeften op te komen. Mobiele verslaving is blijkbaar belangrijker dan opkomen voor de eerste levensbehoeften voor jezelf en de medemens. We laten zelf de toekomst van onszelf, kinderen en kleinkinderen weg vagen. Iedereen kent toch het gezegde ‘verander de wereld en begin bij jezelf’ en ‘samen sta je sterk’? Daar merk ik in Nederland niets van. Ja, alleen als het Sinterklaas feest in gevaar is.

  Like

 9. Water geen recht??? Die gasten moeten echt gestopt worden.

  Like

 10. Piet van Velzen zegt:

  Piet v.v. Ik heb er letterlijk geen woorden voor, hoe is het mogelijk. Hoezo financiele belangen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s