Erdoğan blokkeert Twitter

Screenshot_27

Turkije heeft donderdagavond laat Twitter geblokkeerd. Minister-president Erdoğan zei dat het hem niets kon schelen hoe de internationale gemeenschap over hem zou denken. Erdoğan zelf heeft meer dan 3 miljoen volgers op Twitter.

“Ik vind de sociale media de grootste bedreiging voor de samenleving”, zei de Turkse minister-president Recep Tayyip Erdoğan enkele weken geleden op de Turkse televisie. Nu heeft hij Twitter in Turkije laten blokkeren. Tijdens een partijbijeenkomst in Bursa zei Erdoğan dat Twitter met onmiddellijke ingang geblokkeerd zou zijn, omdat zij een gevaar voor de nationale veiligheid zou vormen. Erdoğan zei volgens een bericht in de “Financial Times”: “De internationale gemeenschap kan zeggen wat ze wil – dat interesseert me niets. Men zal kennismaken met de macht van de Turkse republiek.” Een regeringswoordvoerder zei dat Twitter werd geblokkeerd, omdat de onderneming Turkse gerechtsvonnissen niet zou respecteren.

De beslissing van de regering heeft blijkbaar te maken met het feit dat Erdoğan voor de gemeenteraadsverkiezingen op 30 maart rekent op nog meer onthullingen over corruptiezaken. Deze werden echter niet via Twitter, maar via YouTube gepubliceerd. Erdoğan had de authenticiteit van enkele berichten bevestigd, anderen noemde hij vervalsingen.

De harde koers is enerzijds niet verrassend, omdat de sociale media tijdens de Gezipark-protesten een belangrijke rol gespeeld hadden.

Erdoğan gebruikt echter blijkbaar een dubbele strategie: onlangs berichtte de krant “Hürriyet” dat de regeringspartij AKP de sociale media massaal voor de verbreiding van haar politieke boodschappen zou willen gebruiken.

De AKP zou op dit moment bezig zijn met het samenstellen van een 6000 man sterk “team voor sociale media”. Het zal de taak van dit team zijn om nieuws en beelden in de zin van de partij te verspreiden op Twitter, Facebook, YouTube en Instagram en discussies op de platforms te volgen die over de AKP gaan. Het team, dat wordt samengesteld uit jonge mensen uit de AKP met affiniteit voor techniek, wordt geschoold en zal vooral vanuit Istanbul, Ankara en Izmir werken.

Bijzonder pikant: Erdoğan zelf heeft een account op Twitter en heeft ongeveer 3,4 miljoen “volgers”.

Maar tijdens de Gezipark-protesten in juni had zijn regering vaak gefaald op Twitter. Vooral Melih Gökçek, de burgemeester van Ankara, zorgde met zijn tweets steeds opnieuw voor hoofdschudden. Zo beschuldigde hij bijvoorbeeld de BBC-journaliste Selin Girit van landverraad en begon met het trefwoord #ingiltereadınaajanlıkyapmaselingirit (Nederlands: Wees geen spion in naam van Engeland, Selin Girit) een campagne tegen de BBC-journaliste. Volgens CNN hitste hij zijn volgers op: “Ons trefwoord staat op de tweede plaats. Het moet op de eerste plaats komen.”

Voor deze actie kreeg hij van de in New York gevestigde NGO Committee to Protect Journalists (CPJ) een zware berisping. De programmacoördinatrice voor Europa en Centraal-Azië, Nina Ognianova, zei het volgende over de Twitter-campagne van Melih Gökçek: “Deze onhoudbare beschuldigingen in deze gespannen situatie bezorgen Melih Gökçek en daarmee ook zijn partij, de AKP, een slechte naam. We eisen dat de burgemeester onmiddellijk stopt met zijn campagne en dat de AKP zich van deze erbarmelijke campagne distantieert.”

De regeringscritici waren handiger in de omgang met de nieuwe media. Eind mei, dus nog tijdens het begin van de protesten, werden onder de trefwoorden #direngeziparkı, #geziparkı en #occupygezi soms 2 miljoen tweets per dag verstuurd.

Het is niet duidelijk of de nu opgelegde blokkade van Twitter slechts tijdelijk is. De tegenstanders van Erdoğan zullen vermoedelijk echter tijdelijk uitwijken naar andere sociale media.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Censuur, Desinformatie, dictatuur, Islam, nieuw fascisme, Turkije, Vrijheid van meningsuiting. Bookmark de permalink .

8 reacties op Erdoğan blokkeert Twitter

 1. Nemesis zegt:

  Oh dat is te omzeilen hoor Erdo, en dat heeft het grootste deel van de bevolking al gedaan ook. 🙂

  Like

 2. felix zegt:

  Stumpert Edogan, Is bang voor de mening van een ander, Daarom blokkeert ie de boel maar. Zieligerd.

  Like

 3. maria zegt:

  Erdogan zal hiermee in ieder geval de kiezers van 30 jaar en jonger verliezen. Als er iets populair is onder jongeren dan is het internet, zie al die andere “Lente-revoluties”. Maar ja wat heeft een dictator aan kiezers?

  Like

 4. Jan zegt:

  Like

 5. isidor zegt:

  ga zo door erdogan dan weten we tenminste dat je nooit deel zal uit maken van de eu

  Like

 6. Harry zegt:

  Heeft dat niet veel meer impact dan een vraag van Wilders ?
  Turkije is een groot land , hiermee worden er velen geraakt .
  Mogelijk tientallen miljoenen in plaats van enkele honderdduizenden .
  Kom maar op met je reakties , Spekman , Foute Jood Asscher , Samsom , Rutte , Pechtold cs.
  En dat ie zei dat het hem niks kon schelen wat de internationale gemeenschap er van zegt en dat Turkije een machtig land is en dat ze dat zullen ervaren : oh , dat is ineens een interne aangelegenheid !
  Hij doet de indruk die wij gemiddeld van de moslim hebben in ieder geval geen geweld aan .

  Like

 7. BertG. zegt:

  Ik heb ’t ‘m toch aan niemand horen vragen.
  Willen jullie meer of minder twitter.
  MINDER, MINDER, MINDER brulde de turken uit volle borst. De stem van het volk, of zo iets?

  Like

 8. Pingback: Turkije blokkeert YouTube! | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s