Overeenkomsten om werknemers niet bij elkaar weg te kapen gaan wellicht veel verder dan Apple en Google

Screenshot_2

(Door: Wans Horst)

Opmerking vertaler: eerder al maakte ik melding van een stroperige overgereguleerde markt waar werknemers nooit een stap verder kunnen komen. Vakbonden hebben ook nog nooit iets substantieels gedaan voor werknemers, dus dat lidmaatschap geeft alleen een onderbouwing van de voortzetting van de status quo en zeker geen verandering. Vakbonden horen zeker en onlosmakelijk bij de status quo. Ondertussen blijven er ladingen geld iedere dag weer richting het buitenland vloeien middels een megafraude of spaargeld onteigenende belastingdienst richting de staatskas. In feite is er dus geen enkel verschil tussen met een uitkering thuis zitten en je helemaal kapot werken voor een baas; je krijgt in beide gevallen net genoeg om niet dood te gaan, alleen ben je er na de laatste variant ’s avonds helemaal klaar mee.

In onderstaand vertaalde artikel gaat het om een paar Amerikaanse bedrijven, maar wat te denken van lonen die “marktconform” zijn in Nederland? We hebben helemaal geen vrij markt, “kapitalisme” en “socialisme” zijn woorden, slechts bedoeld om de massa mee onder druk te houden. Je hebt slechts de keuze tussen realistisch (PVV) en niet-realistisch (links). Volgens VVD´ers moet er altijd “verschil” zijn, uiteraard bedoelen zij dan dat het voordeel in hun richting moet doorslaan, anders worden zij erg ondemocratisch, zoals de stugge weigering van Rutte een referendum uit te schrijven betreffende ons EU-lidmaatschap. De PvdA verschilt daar slechts qua uitgedragen partijideologie in, maar wenst ook in een oligarchische samenleving te gedijen. De vraag werd op mijn artikel “iedereen wil weg” al een paar keer gesteld: waarheen kunnen we gaan? Zoals ik het zie is slechts in Israël ruimte voor alle vrijheidslievende bevolkingsgroepen, waar vrijheid hatende ideeën geen kans krijgen.

Het artikel:

Apple, Google en vijf andere grote technologiebedrijven zijn betrapt op het ondertekenen van “niet wegkaap”-verklaringen die voorkwamen dat de bedrijven elkaars medewerkers overnamen. Rechtbankdocumenten, recent verkregen door Pando Daily, suggereren dat deze anti wegkaapregelingen veel verder reiken dan dit kartel van zeven in Silicon Valley gevestigde bedrijven.

Volgens deze documenten heeft de overeenkomt betrekking op meer dan twaalf bedrijven en wel één miljoen medewerkers.

“Vertrouwelijke interne memo’s van Apple en Google, begraven onder bergen gerechtelijke lijsten en ingezien door PandoDaily, tonen duidelijk dat wat begon als geheime kartelovereenkomsten tussen Apple´s Steve Jobs en Googles Eric Schmidt om op illegale wijze de markt voor hightech medewerkers lam te leggen, binnen een paar jaar is uitgebreid met de bedrijven Dell, IBM, eBay en Microsoft, Comcast, Clear Channel, Dreamworks en de in London gevestigde PR-gigant WPP. Alle arbeidskrachten bij elkaar opgeteld betreft het hier meer dan een miljoen medewerkers.”

Onderzoek naar deze loonafspraken is met name gericht op Adobe, Apple, Google, Intel, Intuit, Lucasfilm en Pixar, maar ook bedrijven als NVIDIA, Britse bekabelaar Virgin Media and zelfs wervingsfirma’s zijn in het net blijven steken. Sommige van deze bedrijven hebben geen bilaterale niet-wegkaap-regeling getekend, maar zijn in plaats daarvan door Google en anderen gekenmerkt als “niet-benaderen” of “gevoelig”.

Google en Apple worden ervan beschuldigd een van de eerste overeenkomsten tot loonbevriezing begin 2005 ondertekend te hebben, de andere bedrijven volgden later.

De ontdekking van deze overeenkomsten in 2009 zette een onderzoek van [het Amerikaanse] Ministerie van Justitie in werking die in een einde van deze limiterende overeenkomsten resulteerde. Vervolgens werd een collectieve rechtszaak in 2011 aanhangig gemaakt en de zaak komt naar verwachting in mei voor de rechter.

Bron:
www.macrumors.com
Auteur: Kelly Hodgkins

Vertaling en inleiding:
Wans Horst
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Overeenkomsten om werknemers niet bij elkaar weg te kapen gaan wellicht veel verder dan Apple en Google

  1. Luchtpint zegt:

    Iedereen weet toch dat de geschiedenis van de mensheid aantoont dat markten nooit vrij zijn geweest ? Zolang de mens bestaat worden handelsbelangen altijd zo veel mogelijk afgeschermd door de landen op deze planeet, door invoerrechten en andere protectionistische maatregelen.

    De grote utopie van het kapitalisme is, in drie woorden: de vrije markt. Die nooit bestaan heeft, die altijd totaal imaginair is geweest doorheen de geschiedenis.

    Je kan van linkse ratten op enorm veel manieren zeggen dat ze vast blijven houden aan allerlei vormen van utopisch denken, maar dat pleit kapitalisten niet vrij van hun eigen idiote mythologie, de zgn Gouden Graal van de vrije markt. Het heeft iets diep en door religieus soms, als ik al die dominees van neo-conservatieven hoor. Vooral de Amerikanen, ze zouden er bijna de bijbel bijsleuren om te zeggen dat het door God aan Jezus Christus zelf werd meegegeven om als de Gospel te verspreiden onder zijn geloofsgemeenschap.

    Om je dood te lachen, eigenlijk.

    Like

    • Wans Horst zegt:

      Kapitalisme en socialisme zijn smaken van wensdenkerij, de enige manier om een land of zelfs de wereld goed te dienen is om er geen dubbele agenda’s op na te houden. Ik zie geen dubbele agenda bij de PVV en van de wensdenkmedia in Nederland mag je toch wel verwachten dat zij alle zeilen zullen bijzetten om de PVV onderuit te halen.

      Like

  2. Wans Horst zegt:

    Let wel dat Steve Jobs door Apple-fans als godheid gezien werd en wordt. De illegale loonafspraken om werknemers te duperen passen niet helemaal in dat plaatje. Gelukkig voor Apple zal geen enkeling die de overstap gemaakt heeft van de PC naar de Mac vanwege de onderhavige loonafspraken terugvallen op Windows aangezien Microsoft óók in het rijtje met bedrijven staat.

    Like

  3. Republikein zegt:

    Banks gehoord bij Niehe. Lijkt me een eerllijke man.

    Like

Plaats een reactie