De rol van de middeleeuwse islam in de culturele ontwikkeling van de wereld

Screenshot_8

(Door: Kybeline)

Het is een “algemeen geaccepteerde waarheid” dat de islam in de Middeleeuwen de hele wereld grote culturele prestaties heeft gebracht. Zulke algemeen geaccepteerde beweringen staan in alle geschiedenisboeken en komen voor in actuele geschiedenisprogramma´s op televisie. Dus iedereen gelooft in ze en niemand hoeft ze meer te bewijzen. De mythe van de hoogontwikkelde islamitische cultuur ontwikkelde zich in de 19e en de 20e eeuw tot de conventionele waarheid, waaraan geen zakelijke historische bewijzen ten grondslag liggen, alleen maar het verlangen van de Europeanen naar exotisch-mythische hoogontwikkelde culturen. Zo stelden de Europese kunstenaars zich de fabelachtig rijke wereld van de sultans op schilderijen, in romans en in sprookjes voor, net zoals ze droomden over de helden en kastelen van de sagenkoning Arthur, over de schat van de Nibelungen, over Salomo of over Atlantis.

In de Oost-Aziatische wereld bestaan geen gelijkwaardige beweringen en aannames over de “hoogontwikkelde islamitische wetenschappen” van de Middeleeuwen 

Oorspronkelijk droomden de Europese volkeren van contemporaine exotische hoogontwikkelde culturen, maar omdat ze op hun ontdekkingsreizen steeds meer delen van de aarde leerden kennen en de culturen daar steeds minder konden idealiseren, moest het droomachtige hoogwaardige verder teruggeplaatst worden in de tijd. Diegenen, die tegenwoordig van de “hoogwaardige” wetenschappelijke bijdragen van de islam in de Middeleeuwen spreken, kunnen nauwelijks concrete informatie geven. Diegenen, die het bijvoorbeeld hebben over de geneeskundige prestaties, zouden versteld staan wanneer ze de toenmalige Arabische geneeskunde van dichtbij zouden meemaken. Ze zouden zich zelfs niet door een middeleeuwse Arabische geneeskundige laten behandelen als ze doodziek waren.

De bewering dat er in de Middeleeuwen hoogwaardige wetenschappelijke kennis uit de Arabisch-islamitische landen bij ons terechtkwam, bezit echter ook een kern van waarheid. En daarover willen we het in dit artikel hoofdzakelijk hebben

De Europeanen van de Middeleeuwen waren tamelijk afgesneden van de rest van de wereld, leefden geïsoleerd en hadden er slechts vage, fabelachtige voorstellingen van wat zich aan de andere kant van de Arabisch-islamitische gordel bevond. Zo beleefde men alles dat vanuit de Oriënt naar ons toekwam als “Arabisch” of “Turks”. Nog in de modetijdschriften van het British Empire rond 1807 werden de destijds nog peperdure Paysley-sjaals uit India in Sachsen afwisselend als Indisch (Kasjmir) en als “Turks” omschreven. Hierbij is constant sprake van stoffen uit India. Maar veel producten uit India, China en de Oriënt kwamen lange tijd via de moeizame handelsweg door Perzië, Arabië en het Ottomaanse rijk naar Europa, en daarom beschouwde men ze abusievelijk van Arabische of Ottomaanse herkomst. In de volksmond bleef dit nog lange tijd bestaan, ook later, toen men door de grote Europese ontdekkingen de herkomst van de waren of culturele prestaties exact kende.

Natuurlijk hadden de Europeanen van de Middeleeuwen al kennis van de wereld aan de andere kant van de islamitische gordel. Dit was de reden waarom middeleeuwse reizigers zoals Marco Polo op weg gingen. Later begonnen de eerste Portugese zeevaarders vanwege dezelfde reden hun gevaarlijke onderneming om rond Afrika te varen, omdat er in Europa hardnekkige geruchten over fabelachtige werelden achter de islamitische gordel de ronde deden.

Het bericht over zulke landen als India, China of het christelijke Ethiopië kwam niet pas via islamitische handelaren en “wetenschappers” naar Venetië, Genua, Portugal of zelfs naar Parijs en Londen. De realiteit is eigenlijk volledig andersom t.o.v. wat de historische romans en andere propagandateksten van de goedmenschencultuur van nu ons proberen wijs te maken.

In de Oudheid bestond er namelijk al een goede verbinding tussen Europa en het Verre Oosten, met een druk handelsverkeer. Absoluut niet van zins om de wereld een eigen culturele bijdrage te leveren, drong de islam in de 7e eeuw vanuit de woestijn op, ging op de belangrijkste handelsader van de Oude Wereld tussen de Oriënt en de Occident zitten als een parasietengezwel en beperkte eeuwenlang de informatiestroom totdat deze bijna volledig tot stilstand kwam. Daarmee werd de culturele ontwikkeling van de wereld met eeuwen teruggeworpen. Als de Portugezen er in de 15e eeuw niet mee waren begonnen om dit gezwel, dat zich uitstrekte van de oostelijke Middellandse Zee tot aan de Perzische Golf, door rond Afrika te varen te omzeilen, dan zouden we misschien tot op de dag van vandaag middeleeuwse toestanden hebben in de hele wereld.

Want de islamitische wereld toonde ook maar de geringste belangstelling in wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeling of informatiestroom. De islamitische culturen wilden alleen het goederenverkeer controleren en deze op hun manier beheersen, net zoals dat nu de piraten langs de Somalische kust nog plegen te doen.

In de Oudheid hadden Griekse zeevaarders de oostkust van China al bereikt. Op de kaart van Pomponius Mela staan de kusten van China. In het Periplus Maris Erithraei, gemaakt door een anonieme Griekse zeevaarder, duikt gedetailleerde informatie op over de kusten van India en China met de daar aanwezige culturen en de belangrijke handelswaren zoals edelstenen (Ceylon) of zijde (China). Romeinse zeevaarders kwamen vaak via de Arabische Zee naar Ceylon, waar ze kruiden en Indische edelstenen kochten.

Het Romeinse Rijk bezat zelfs verbindingen tot naar China en er waren pogingen om Chinese ambassades in het Antieke Rome op te richten. Later, toen het Romeinse Rijk in twee delen uiteenviel, bleef de verbinding tussen Byzantium en de Oriënt ononderbroken bestaan tot de opkomst van het islamitische kalifaat. De Byzantijnen keken constant naar het oosten voor begeerde handelsgoederen of voor culturele uitwisseling. Eigenlijk was in de eerste eeuwen na Christus het hele gebied van de Adriatische Zee tot aan India één enkele geografische ruimte. De Byzantijnen en de Sassaniden bestreden elkaar voortdurend, maar ze onderhielden ook nauwe contacten. Volkeren van deze gebieden waren in beide grote rijken huurlingen, bedienden en slaven. Handelaren reisden door beide grote rijken en transporteerden handelswaar zoals culturele en wetenschappelijke verworvenheden of schriftelijke documenten.

Dat alles werd met de opkomst van de islam verboden, afgewurgd. De islam had in steeds mindere mate interesse in het transport en de verbreiding van laïcistische informatie. De Arabieren namen uit de gebieden, waarin ze waren binnengedrongen, alleen kennis over die nodig was om deze hoofdverkeersader tussen de Oriënt en de Occident financieel te kunnen uitbuiten. Daarvoor hadden ze wiskunde, sterrenkunde en de geografische kennis nodig om de wegen en de handel te beheersen. En natuurlijk werden ze tot op een bepaalde hoogte onvermijdelijk de transporteurs van bepaalde wetenschappelijke kennis. Zo kwamen bijvoorbeeld de eigenlijk in India ontwikkelde cijfers naar Europa als “Arabische” cijfers.

Ze hadden echter niets bijgedragen aan de toenmalige stand van de wetenschappen. Ze waren slechts bewaarders, beheerders en in geringe mate transporteurs. Maar ook als bewaarders werden ze steeds slordiger, steeds nonchalanter. Dat is de waarheid over de bijdrage van de Arabieren in de Middeleeuwen aan de wetenschappen.

Bron:
www.kybeline.com
Auteur: Kybeline

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Barbarisme, Cultuurstrijd, Historie, Islam. Bookmark de permalink .

25 reacties op De rol van de middeleeuwse islam in de culturele ontwikkeling van de wereld

 1. Driek zegt:

  Ik vind het een interessant en zeer lezenswaardig artikel.
  Dank u wel.

  Like

 2. janfreak zegt:

  Dat is toch niks nieuws, de islam is blijven steken op een paar eeuwen geleden. Dat wordt steeds weer bevestigd door barbaarse straffen die ze nog steeds hanteren.

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Gezien het niveau van de moslims die hier rondlopen is het wel duidelijk.

  Like

 4. louis-portugal zegt:

  Terwijl ze alle kansen krijgen om wat MEER te leren maar dat willen ze niet.

  Like

 5. Syrier zegt:

  De rol van deze woestijn- nomaden was terreur en diefstal.De islam / arabieren / turken hebben alles gestolen van de volkeren die zij versloegen.Om een vb te noemen istanbul is gebouwd door de christenen en joden,de turken waren nomaden uit de mongoolse steppen die alles hebben gestolen.

  Like

 6. M.A.L. Sion zegt:

  Islam, kijk maar eens goed in deze spiegel.
  En, Europeanen, is dit geen aanleiding om de ogen eens goed uit te wrijven?
  Wat doen we met die slang die zich aan onze boezem heeft genesteld?
  Hetgeen ik een dezer dagen schreef over Gaza wil ik hierbij breder trekken.
  Verjaag de moordenaars uit uw grondgebied, Israel, laat niet langer met u sollen.
  Verdrijf ze vanaf de West-Bank de Jordaan over en uit Gaza de woestijn in.
  Het zijn namelijk potentiele MOORDENAARS, die u de Middellandse Zee in willen drijven.
  Europa, wordt wakker, stel ze voor de keus: zonder islam in Europa blijven of met de islam terug naar de zandbak.
  We zullen uit lijfsbehoud HARD moeten zijn.
  De tijd dringt want de massa is al in beweging. De terugkerende Syrie jihadisten kunnen elk ogenblik beginnen met hun moordpartijen. Je kunt er op wachten.
  Wacht daarom niet om maatregelen te nemen om ONS, AUTOCHTONE Europeanen te beschermen tegen deze duivelse HORDEN.

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  Prachtig artikel, waarin onderbouwd, de “sprookjes”, van de islam grondig zijn onderzocht. En inderdaad, de islam brengt geen enkele ontwikkeling mee, zou zij dat wel doen- of hebben gedaan- in de vorm zoals we dat in Europa hebben ervaren sinds de Renaissence tot de Verlichting in de 18e eeuw, dan zouden de moslims ZELF hun KORAN kritisch hebben onderzocht, en voor een groot gedeelte bij het vuil hebben gedaan. Islam is inherent aan achterlijkheid.

  Like

 8. Theresa Geissler zegt:

  Nou, nou, Kybeline pakt uit: Meestal zijn haar columns toch wat korter en bondiger. Heel boeiend, dit, maar wij wisten het al uit eerdere artikelen van deze aard: De veelgeroemde islamitische beschaving is evenzeer een fabeltje als het nobele karakter van Richard Leeuwenhart volgens Walter Scott en de Islam heeft in werkelijkheid nooit iets bijgedragen aan de verspreiding van de beschaving. -Eerder het tegenovergestelde, door hun eeuwige zucht tot oorlog voeren, roven en plunderen.
  En dat zullen ze weer doen, als ze de kans krijgen, Onder elkaar , in het Midden-Oosten, dóen ze al niet anders.
  Wat hebben we gedaan, door die hopelozen hier in grote getale binnen te laten? Het ware beter, ze bijtijds weer terug te flikkeren in de zandbak, voor ze catastrofen aanrichten!
  Iets anders hebben ze de hele geschiedenis door nooit gedaan, uiteindelijk!

  Like

 9. Rene H. zegt:

  Iedereen die de waarheid wil weten over hoe de mythe van ‘hoogontwikkelde islam wetenschap’ ontstond, lees het boek God’s battalions van Rodney Stark.De echte wetenschappers waren burgers van door de islam overwonnen landen; Syrië,Perzië en India. Ze hadden nog voldoende kritisch- en analytisch denkvermogen overgehouden uit hun oorspronkelijke cultuur, om tot hun belangrijke ontdekkingen te komen. De islam beschouwde wetenschap als ongewenst. Allah had de mens de Koran geschonken en daar stond alles in dat hij/zij nodig had.

  Like

 10. Kybeline geeft geen bronnen voor zijn wijsheid, maar het zou zomaar kunnen dat hij zich baseert op Sylvain Gougenheim [ http://bit.ly/1eisn1q ] en Emmet Scott [ http://bit.ly/1iqLjRv ].

  Like

 11. Azraël zegt:

  Grappig…
  Ik lees de artikelen van boven naar beneden.
  Mijn reactie op ‘Hoe het Westen won’ zou ik zo hier naartoe kunnen zenden.

  Like

 12. lucky bee zegt:

  Huuuuh ik heb gedacht Karel Martel heeft ze in slagt bij Tours eruitgegooid?De Rolands lied wordt door iedere troubadours in elke Hof bezongen.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Ging het Roelandslied dan over de slag bij Tours, Lucky bee?
   Bij mijn weten was dat de aangelegenheid van Karel Martel en Roeland was de Paladijn van Karel de Grote. De KlEINZOON van Karel Martel, dus.
   Tjonge, wat moet díe man dan een lang leven gehad hebben, óndanks dat er nog abrupt een einde aan kwam. (Maar volgens mij niet in de Slag bij Tours, dus.)

   Like

   • BertG. zegt:

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Roelantslied
    Op youtube kan ik alleen een Rolands lied vinden. Maar dat is in het Duits of Frans.
    Daar versta ik niks van dus weet ik niet of dat de goede is.

    Like

   • BertG. zegt:

    Jij kent de geschiedenis wel goed. Je hebt gelijk.

    – Het Roelantslied is een verhaal van verraad en heldendom.

    Karel de Grote is in oorlog met de Saracenen, maar na jarenlange strijd zal de vrede worden getekend. Karel keert daarop aan het hoofd van zijn leger uit Spanje terug naar Frankrijk, waarbij de ridder Roelant en zijn manschappen de achterhoede vormen.

    Like

 13. Paul Zwueste zegt:

  Alles wat de wereld aan creatieve ontwikkeling heeft gekend komt uit het Westen. En dat zal zo blijven. USA is net zo Westers als wij.
  Aziaten zijn uitsluitend sterk in het perfectioneren van gekende wetenschappen, maar dat doen ze tenminste nog.
  Èchte creativiteit, d.w.z. de unieke bron van alle nieuwe ontwikkelingen, kan alléén en uitsluitend uit het Westen komen.
  Dat is een genen-kwestie. De genen-theorie welke dit gelijk bewijst, wordt sinds WOII uit alle macht bestreden door het linkse westen om te kunnen profiteren van de olie. Dat is in essentie de bron van alle kwaad. Zo simpel is het, maar we kijken daar liever van weg omdat deze waarheid te veel voor de hand ligt en tot veranderingen in het systeem zou kunnen leiden.
  Arabieren kennen alléén geweld als ontwikkelingsmechanisme. D.w.z. op een gewelddadige wijze de door ontwikkeling verkregen vruchten van andere volkeren roven.
  Dat zit in hun genen. Zo simpel is dat.
  De islam is ook hiervan een typisch voorbeeld. Mohammed heeft de koran samengesteld op basis van onze Bijbel en de Talmoet. Verder reikte zijn informatie niet in de woestijn.
  Natuurlijk, en daar gaan we weer, moest alles, wat hij als het hoogste goed zag, d.m.v. geweld verkregen worden. De islam is daardoor in essentie gebaseerd op geweld en niet op rede, empathie en schuld. Alles wat tegenvalt, of niet gemakkelijk verkregen kan worden, ligt aan de ander.
  In de leer van de islam wordt zelfontwikkeling, empathie en schuld-kennis als puur vijandig gezien, dit leidt namelijk tot afwijzing van de leer van de islam.
  Vandaaruit het, inmiddels gekend, gedrag van alles wat moslim is in ons land.
  Haat, discriminatie en geweld vormen nu eenmaal de basis van de islam. Elke moslim is daardoor in principe onze directe vijand. Wij moeten ons dat uit alle macht realiseren om te kunnen overleven!
  Hoe je daarmee omgaat is weer een héél ander verhaal. In dat verband is het recente antwoord van de Heer Wilders op een zaal vol blanke Nederlanders zeer relevant.
  De daaropvolgende reactie van links-Nederland, de tomeloze woede van bepaalde moslimgroeperingen, nationaal en ook internationaal, is dan ook zeer begrijpelijk.
  Ze begrijpen namelijk dat de nationale en internationale tegenstroom, die het keerpunt zal betekenen in de voortdurende opbouw van de macht van de verderfelijke islam in het Westen, op gang is gekomen en hun definitieve ondergang zal betekenen.

  Like

 14. 4sjun zegt:

  Bewaarders? Uitvretende veroveraars, slavendrijvers, afpersers en omgevingsverdommers. Nu nog is in Europa te zien waar een islamitische bezetting geweest is. Noord Cyprus, Griekenland, Zuid-Italië en delen van de Balkan lijken wel permanent achtergebleven gebieden. Het wordt dan ook hoog tijd dat er aan oriëntalistische sprookjes en nieuwsprekende geschiedenisherschrijving vanuit Hollywood een einde komt door de mensen terzake voor te lichten. Buiten Europa vallen Iran, Pakistan en vooral Afghanistan op als gebieden waar iets vreselijk mis gegaan is en prachtculturen verloren gingen om er een elkaar wantrouwende, beknottende en voortdurend de religieuze maat nemende stammencultuur voor in de plaats te krijgen. Maar om een of andere reden worden we vergast op de sprookjes rondom El Andalus waarbij steevast vergeten wordt de aandacht te bepalen bij het dhimmi-bestaan van de overwonnenen, de afpersing door Jizya, de verbeurdverklaring van bezittingen door de moslimbezetter en verschillende slachtpartijen op andersgelovigen. Zo waren daar bijvoorbeeld de martelaren van Cordoba tussen 850 en 859. Of de massaslachting in Granada op 30 december 1066. Da’s toch wat heel anders dan de nieuwsprekende hosanna-verhalen op wikipedia over El Andalus voornamelijk afkomstig van de Universiteit op de Sint-Pietersnieuwstraat 25 te Gent.

  Het was de islam die in de honderden jaren voorafgaand aan de Kruistochten systematisch alle vroeg-christelijke gemeenschappen en steden onder de voet gelopen en vernietigd had om de mensen er een slavenjuk en betaling van Jizya (beschermingsbelasting) op te leggen. Deze islamitische “Blitzkrieg” vanuit Arabië was een uiterst gewelddadige en agressieve expansiedrift en werd een opmaat naar de Kruistochten. Want overal waar de islam kwam werd de bevolking gedwongen zich te bekeren tot de islam of als dhimmi te leven onder de moslims met alle discriminerende regels die hen werden opgelegd. Het kwam zelfs zo ver dat pelgrims werden afgeperst en vermoord en dàt was de reden voor de organisatie van de kruistochten waarover al evenveel nieuwspraak bestaat als de multiculturele heilstaat El Andalus.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s