Hans Jansen – Godsdienstgekkies

Hans Jansen

(Door: Hans Jansen)

‘Onderwijs en welvaart zijn de enige remedie tegen godsdienstgekkies’, schrijft reaguurder MrWorf op 29 maart te 20h39 in de comments op GeenStijl. Mocht het hier gaan om Luitenant Worf van het ruimteschip de Enterprise, dan wil ik de luitenant toch dringend aanraden de science officer van deEnterprise te raadplegen. Die kan hem uitleggen dat het zo niet zit. Het is vooral het onderzoek van Rodney Stark dat dit laat zien, maar we kunnen ook op onze eigen waarnemingen vertrouwen. Worden alle armen godsdiensgekkies? Dan zouden er meer godsdienstgekkies zijn dan thans het geval is. Dan leidt armoede niet per se tot godsdienstgekkigheid en moet er nog een andere factor in het spel zijn. Zijn de godsdienstgekkies allemaal arm? Ook niet. Dan is er meer aan de hand dan armoede en welvaart. Zijn er intellectuelen die godsdienstgekkies zijn? Ja. Dan voorkomt onderwijs de godsdienstgekkigheid niet. Zijn alle laagopgeleiden vrome donders? De kerken en de moskeeën mochten het willen. Onder laag- en niet-opgeleiden wordt juist minder godsdienstigheid aangetroffen dan onder de middenklasse. Godsdienst is vooral een hobby van de upper middle class, en die zijn meestal redelijk opgeleid.

Lees verder>>>
(h/t Martien Pennings)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Krankzinnigheid, Religie. Bookmark de permalink .

5 reacties op Hans Jansen – Godsdienstgekkies

 1. Ik heb daar zelf ook meermalen weledelzeergeleerd over geschreven, maar hier komt het dus op neer!
  HET GROTE VERSCHIL TUSSEN CHRISTENDOM EN ISLAM.
  Jammer, dat Jansen dat impliciet laat.
  Om even Bijbels te variëren:
  “Zo blijven dan deze drie: Rede, Empathie en Schuldbesef, maar de grootste van deze drie is de Rede.”

  Om deze alinea gaat het dus:

  “Het christendom heeft een prachtig succes behaald: in de maatschappijen waar het domineert, of heeft gedomineerd, heeft het iedereen weten te overtuigen van de vanzelfsprekendheid van drie stellingen: ‘De schepper is redelijk en de schepping zit redelijk in elkaar.’ Zonder dat laatste geen wetenschap en techniek. ‘Behandel de mensen zoals je wilt dat zij jou behandelen.’ Zonder dat gebod geen democratie of rechtszekerheid, en geen vertrouwen in de handelspartners op de markt. ‘Fouten en schuld bekennen, daar knap je van op.’ Dat helpt te zoeken naar fouten van welke aard ook, en de verbeteringen aan te brengen die vooruitgang mogelijk maken.”

  Like

  • BertG. zegt:

   Kort samen gevat, wat uw niet wil dat u geschied, flik dat ook een ander niet.

   Like

  • Paul Zwueste zegt:

   Rede, Emphatie en Schuldbesef zijn dus de drie pijlers van onze Joods-Christelijke samenleving. (Laten we dat ‘Joods’ niet vergeten.). Ter aanvulling zou ik hierbij nog willen meegeven dat wij ten tijde van onze opvoeding in de 50-tiger jaren nog voldoende werden doordrongen van het grote belang van deze pijlers. Aan schuldbesef geen gebrek bij links. Aan empathie geen gebrek bij links. Aan rede geen gebrek bij rechts.
   Zoals u ongetwijfeld zult weten zijn er tevens drie factoren die de ondergang van een beschaving bewerkstelligen. Deze zijn: armoede, ziektes en onderontwikkeling.
   En zowaar, zoals we momenteel duidelijk constateren hebben we deze drie factoren met grote glans en glorie binnengehaald en beleven wij haar terreur en vandaaruit onze geleidelijke ondergang!

   Like

 2. Oliebolie zegt:

  Boebiebammers ! YES !!

  :-p

  Like

 3. lucky bee zegt:

  Meneer Jansen de Islam is geen scienviction maar realiteit.En er zijn millioenen van ze hier op deze aarde. dat is de probleem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s