Vrijheid zonder macht

Screenshot_5

“Er heerst op dit moment veel verwarring in het vaderland. Wat ontbreekt is inzicht – een zekere wijsheid, die in het verleden toch ruimschoots voorhanden was… Zonder intelligentie valt niets te beginnen… De massa, het getal, is altijd dom. Ik geloof niet veel, maar dat weet ik zeker. Toch moeten we de massa respecteren, hoe dwaas die ook is, omdat deze de kiemen van een onpeilbare vruchtbaarheid in zich draagt. Geef haar de vrijheid, maar niet de macht…”

(Gustave Flaubert – 5 oktober 1871)

Geplaatst door:
E.J. Bron
(h/t Wringer)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Vrijheid zonder macht

 1. M.A.L. Sion zegt:

  De waarheid van 1871 is niet de waarheid van 2014.
  Er zijn natuurlijk nog wel domme mensen, vermoedelijk zelfs veel. Maar de algemene ontwikkeling van mensen van 2014 is kwalitatief een veelvoud van die van 1871.
  Als dat op de juiste wijze in verbinding gebracht wordt met de politieke arena door bijv. de sociale media te gebruiken, dan kan de macht gaan schuiven.
  We kunnen dat in mei met de verkiezingen voor het Europees Parlement zien gebeuren en we kunnen ook nog ons steentje bijdragen door duidelijk te maken hoe we tot nu toe verkocht zijn door de “machtspartijen” aan de Europese dictators.
  Wees dus WIJS en stem op Geert Wilders en zijn PVV en ….. ZEGT HET VOORT !!!!

  Like

 2. BertG. zegt:

  De massa, het getal, is altijd dom. hoe dwaas die ook is, Geef haar de vrijheid, maar niet de macht…”

  Het is dus echt iets van alle tijden. Niks nieuws dus om opnieuw mee te maken dus.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Tja, je zou het wel denken, inderdaad. Toch ben ik het met M.A.L.Sion eens, dat de omstandigheden in beide tijdperken niet hetzelfde is.
   Flaubert verhaalt in Madame Bovary ook van een stokoude, kromgewerkte dienstmaagd, die op het dorpsfeest in Yonville-l’Abbaye voor – hoeveel? meer dan 50- jaar trouwe dienst op dezelfde boerderij een zilveren medaille uitgereikt krijgt. Ze slaat haar ogen ten hemel en mompelt dankbaar: “Die zal ik aan onze pastoor geven, dan kan hij missen voor mij opdragen.”
   Er bestaan legio soorten van onwetendheid en domhouderij, maar díe soort vind je anno 2014 toch niet meer, dacht ik.

   Like

 3. lucky bee zegt:

  Ik hou niet van Filosofie ook niet van Flaubert,ze vertellen nooit echt alles, maar een deel van de waarheid.

  Like

 4. Luchtpint zegt:

  Het hangt er maar van af vanuit welk oogpunt je de massa beschrijft. Ik ben het ermee eens dat de grote massa slaafse volgers zijn, en niet echt individualistische denkers met een zekere kritische geest, als het dat is wat Flaubert daarmee bedoelt. Er zijn teveel mensen die gewoon domweg elke stomme trend of hype volgen zonder nadenken, zoals iedereen moet wat te zeggen hebben op Twitter met 140 oppervlakkige karakters, iedereen moet zich narcistisch interessanterig voordoen op Facebook, iedereen moet zitten skypen over het boeiende relatieleven van Hollywoodsterren, iedereen moet selfies maken, of zelfs zijn eten op restaurant fotograferen, iedereen moet constant bereikbaar zijn tot je er getikt van wordt, iedereen moet hoogdringend kunnen onthaasten door snelsnel een koffer te pakken en op te rotten naar een zo ver mogelijk gelegen vakantiebestemming om multicultureel te ogen, iedereen moet kunnen opiniëren over onderwerpen waar ze niks van afweten om te tonen hoe “diepzinnig” je kan zijn, en dat soort zaken.

  De grote massa doet niks anders dan zich te plooien naar wat collectief als sociaal wenselijk wordt beschouwd vandaag, en heeft zichzelf pathologische normen opgelegd. En dan zit ik mij af te vragen “Wie zijn toch die kloothommels die bepaald hebben dat het allemaal zo hoort ? En waarom verzetten zo weinig mensen zich tegen die idiotie ?” En ook “Ik zie ondanks al het gewauwel over hoe leuk het allemaal is, mensen alleen maar ongelukkiger worden ervan !”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s