Europese Commissie verhindert meer transparantie bij Eurostat

Screenshot_27

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, wil geen “klokkenluider”-clausule voor de onder hem ressorterende autoriteit Eurostat

De onderhandelingen over meer transparantie bij de Europese statistiekautoriteit Eurostat zijn mislukt, zeggen EU-afgevaardigden. De Europese Commissie weigert voor Eurostat dezelfde regels op te stellen die al lang gelden voor nationale statistiekautoriteiten.

Sinds 2012 werken afgevaardigden aan de herziening van de EU-verordening betreffende de nationale en Europese statistiekautoriteiten.

De aanleiding was het verhinderen van een herhaling van het bedrogschandaal in Griekenland. Daar werden de data over de omvang van het begrotingstekort opzettelijk vervalst. Het voorspelde begrotingstekort bedroeg in het jaar 2009 ongeveer 3,7%. Uiteindelijk moest de Griekse regering een tekort van 15,4% toegeven. De Europese Commissie veroordeelde het land wegens het manipuleren van economische statistieken.

Het schandaal stortte het land in de crisis – en in twee door de EU gefinancierde reddingspakketten met een totale waarde van 240 miljard euro (meer hier).

De nationale regeringen moeten als gevolg van het Griekenland-schandaal nu volgens EU-recht garanderen dat de nationale statistiekbureaus wettelijk onafhankelijk en vrij van politieke beïnvloeding zijn. Landen, die hun statistische begrotingstekortdoelstellingen niet halen, kunnen met het oog op de Governance-regels van de eurozone bestraft worden.

De in het jaar 2012 ingediende wetswijziging geldt alleen voor nationale statistiekbureaus. De afgevaardigden wilden Eurostat ook in de nieuwe regeling betrekken.

Na een serie geheime onderhandelingen (hier) moest een “klokkenluider”-clausule de chef van Eurostat het recht geven de Europese Commissie aan te vechten als de onafhankelijkheid van het statistiekbureau in gevaar is.

De afgevaardigden wilden ook dat het Europees Parlement bij de benoeming van de Eurostat-chef een stem krijgt. Deze moest ook voor de economische commissie van het EP verschijnen.

De clausule zou veiligstellen dat “de voorzitter op onafhankelijke wijze kan handelen en geen aanwijzing van een regering of van een andere instelling, een ander instituut, bureau of een andere autoriteit mag vragen of aannemen. Als de voorzitter van mening is dat een maatregel van de Europese Commissie twijfelt aan de onafhankelijkheid van de autoriteit, moet de autoriteit het Europees Parlement informeren.”

Maar de Europese Commissie was tegen dit voorstel. Zij argumenteert dat Eurostat, dat juridisch een deel van de Europese Commissie is, op dezelfde wijze behandeld wordt als de andere bureaus van de Europese Commissie.

De afgevaardigden weigerden af te zien van de klokkenluider-clausule. De onderhandelingen over het dossier werden nu gestaakt.

“De passage moest veiligstellen dat diegenen die de statistieken voor hun politieke doelen gebruiken niet dezelfden zijn die ze maken. De Europese Commissie looft dit principe op nationaal niveau. Het is schaamteloos dat zij denkt dat dit niet voor de EU geldt”, aldus de Franse afgevaardigde Liem Hoang Ngoc tegenover de EUObserver.

Screenshot_28

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in dictatuur, Europees Parlement, Europese Commissie, EUSSR, Hypocrisie. Bookmark de permalink .

6 reacties op Europese Commissie verhindert meer transparantie bij Eurostat

 1. Jade zegt:

  Misdadige smeerlappen zijn het, en dat houden ze het
  liefst zo lang mogelijk verborgen voor het grote publiek.
  Weet u nog die uitspraak?
  “We gaan net zo lang door, tot er geen weg meer terug
  mogelijk is”. Dat zegt toch al genoeg…

  Like

 2. baksteen zegt:

  eurostat, de naam alleen al, komt zo uit 1984.

  Like

 3. Theodoor zegt:

  De op macht beluste omhooggevallen EU-politici willen hetzelfde als de vele niets ontziende machthebbers uit de geschiedenis. Dat hoort bij mensen lijkt het wel.
  Dus terug naar het systeem van de EEG.

  Like

 4. lucky bee zegt:

  De Voorbeeld van Barosso moet wel Salazar zijn!

  Like

 5. Jean zegt:

  Dat EU gedrocht is één verzameling dictators van de smerigste soort met die portugees voorop.
  Wij trekken ons van dat gespuis NIETS aan.

  Like

 6. Daiyu-ninja zegt:

  Kijk die plofkip daar nou achter dat tita tovenaar gordijntje staan met die valse grijns op zijn bakkes.
  De arrogantie en grootheidswaan druipt van die volgevreten, kwabbige smoel af.
  Alle j*zus, wat heb ik er zin in om die duivelse kop als voetbal te gebruiken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s