Zelfbenoemde EU-helden schaden het imago van het Westen

Screenshot_17

Hans van Baalen zocht en vond een podium in Oekraïne

(Door: Hala Naoum Néhmé)

Door zich met goedkope heldhaftigheid te mengen in buitenlandse crises, denken Europese ‘liberalen’ in aanzien te stijgen. Maar zodra het serieus wordt, hoor je nog maar weinig van types als Hans van Baalen en Guy Verhofstadt.

Van oudsher kent het Westen een sterke schuldcultuur, waarvan de oorsprong ligt in het christendom. Dat de Godszoon als het Lam Gods werd opgeofferd om de menselijke zonden weg te nemen, ligt aan de basis van die schuldcultuur.

De schuldcultuur overschaduwt een andere, even belangrijke cultuur, die het Westen uit de Grieks-Romeinse Oudheid heeft geërfd: de schaamtecultuur. Die is nog vooral te zien in de oosterse wereld, waar schaamte gepaard gaat met eergevoelens en waar goed en kwaad hun eigen betekenis hebben.

Goed is respect krijgen en goede indruk maken; kwaad betekent geminacht worden. Alle Arabische staten en Japan kennen een schaamtecultuur waarin alles draait om de schone schijn en ‘wat de buren ervan denken’.

Lees verder>>>
(h/t Wachteres)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hypocrisie. Bookmark de permalink .

15 reacties op Zelfbenoemde EU-helden schaden het imago van het Westen

 1. reageerbuis zegt:

  Goed artikel, maar ik snap niet waarom de samenwerking van Ashton met Svoboda vergeleken moet worden met die van de PVV met Front National. Dat slaat als een tang op een varken.

  Like

 2. lucky bee zegt:

  Ik ben een na koomling van een Hugenoot , maar ik ken geen Schuld of schaam cultuur.wij hebben altijd de wil van God gevolgd.Voor wie moet ik me dan schamen? alles wat ik doe staat in de Statenbijbel geschreven, wat ik wel doen mag en wat niet.

  Like

 3. Paul Zwueste zegt:

  Het leest in het begin allemaal indrukwekkend wat: “Hala Naoum Néhmë: (Jezus, Maria en Jozef van Arimateeja, wat een naam…) schrijft.
  Haar stukje komt in eerste instantie buitengewoon goed over. Zij legt haarfijn uit dat wij een schuld- én schaamtecultuur hebben.
  Overigens ze “suggereert…” dat ze dat daar in het Midden-Oosten ook zouden moeten hebben… eventueel.
  Dus mense ga gewoon slape. Er is helemaal niks aan de hand.
  De een schaamt zich voor zijn zus en de ander schaamt zich voor weer iemand anders.
  Maar het is allemaal hetzelfde. Niks bedreigends!
  Alléén wat ik hier toch even moet opmerken. De kwestie “schuld” en de daarop (in onze cultuur!…) logisch daaropvolgende “Boete!” wordt in die Oosterse culturen helemaal niet genoemd!
  Schuld hebben die lui kennelijk daar dus nooit, schaamte over wat ZIJ hebben gedaan hebben kunnen ze dan ook niet hebben. Nee het klinkt zo mooi die schaamte die ze vervolgens óók nog eens veranderen in Eer en Trots. Op wat? Ze hebben niks, ze krijgen niks en ze zijn niks… en dan toch op helemaal NIKS die abnormale Eer en Trots-cultuur? Waarvoor dan?
  Kijk, toen ik dit gelezen had begon ik: “Hala Naoum Néhme”, helemaal door te hebben.).
  En die wetenschap werd vervolgens ook weer helemaal bevestigd toen ik moest lezen dat
  Geert Wilders en het Front National natuurlijk niet deugden, nèt als… Zie haar wartaal.

  Like

  • Igor Svoboda zegt:

   Dit is dus de opstelling nu van Elsevier, ook Elian is hier in veranderd en m.i. ten nadele, hij schreef eerst vrij positieve stukjes over de PVV, en de laatste tijd is hij omgekeerd als een blad aan een boom. Ik denk dat Elsevier ook een soort Cordon Sanitaire heeft ingevoerd.
   Voorbeeld: De laatste weken werd de mogelijkheid van reageren op artikelen over Islam, Wilders, asielzoekers, PVV, etc. uitgesloten.
   Toen ik bij een artikel over Zijlstra de opmerking plaatste “Goh, mogen we nu het reclame is voor de VVD wel ineens onze mening geven?”
   Antwoord na 30 seconden, reactie verwijderd en de mededeling”u bent geblokkeerd”
   Daarom verbaasd me die opstelling niet meer.
   Step by step wordt de vrijheid van ons ingeperkt. Het is hier momenteel erger dan toen ik in de USSR woonde, binnenkort kloppen ze op je deur en moet je mee naar de psychiater. Orwelliaanse toestanden

   Like

   • Paul Zwueste zegt:

    @Igor Svoboda. Ellian wordt zo ontzettend bejubelt, bij Elsevier op de eerste plaats, maar ik heb ‘m (o.a.) leren kennen als een naïeve lintjesjager bij het Koninklijk Huis. Ik weet nog héél goed dat hij vroeger reeds (overigens nèt als die andere broodschrijver Ephimenco!) Pim Fortuyn waar hij maar kon het graf in probeerde te schrijven. En zie het is ze gelukt de schijnheilige super-collum-idioten!
    Nee, ik heb die Ellian in het verleden vaak aangeraden maar terug naar Iran te gaan en daar zijn domme verhalen te schrijven. Dit zal, gezien zijn naam, een aantal lezers vreemd voorkomen, maar als je hem intensief volgde viel hij al gauw door de mand met zijn geleuter.
    Elsevier is van een tamelijk rechts zakenblad verworden tot een totaal verziekt links schijnheilig blad. De enige man daar van enig formaat is Syp Wynia.

    Like

 4. Jean zegt:

  EU helden? Die vetzak uit Nederland en die idioot uit Vlaanderen helden?
  Vuiligheid zal bedoeld worden! Verraad is hun Core Business.

  Like

 5. Bauernschmaus. zegt:

  Toch weer de PVV bij het verhaal betrekken d.m.v een valse vergelijking.

  Like

 6. Alf Janszoon zegt:

  In tegenstelling tot wat boven beweerd wordt kent de antieke Griekse wereld niet zozeer een schaamtecultuur als wel een waarachtigheidscultuur, de grondslag van de Westerse beschaving. Anders kan men niet verklaren hoe deze unieke beschaving die heden ten dage de wereld nog steeds domineert met zijn wetenschap en technologie ook maar heeft kunnen ontstaan. De enige cultuur/beschaving die de overgang van mythe naar logos heeft kunnen maken.

  Like

 7. bigljohn zegt:

  Zich onnodig ergens voor gaan schamen is een gebrek aan karakter, waar religie ook iets mee te maken kan hebben. Maar aan bepaalde ideeen uit de religie kan men zich ontworstelen. De beste manier van handelen is recht voor zijn raap zijn mening verkondigen. En als anderen het daar niet mee eens zijn, jammer dan voor ze. En natuurlijk op zijn tijd nee zeggen als anderen met bepaalde ideeen komen. Dat levert het meeste respect voor iemand op. De enigen die zich werkelijk nergens voor schamen zijn die gewetenloze bestuurders in Den Haag. Ze deden ons land in de uitverkoop aan Brussel, en leverden ons over aan de Islam. Deze schuinsmarcheerders uit Den Haag verdienen geen enkel respect, en zij zijn het die zich dienen zich te schamen. Maar het feit dat zij gewetenloze figuren zijn….

  Like

 8. baksteen zegt:

  Toen je als kind over de oorlog hoorde, de landverraders, de meelopers met de nazi’s die het niet uit maakte, wie dat waren, het zei je niets. Nu hebben we er een foto van.

  Like

 9. Vederso zegt:

  … en Leve de Democratie;

  Like

 10. Avidia zegt:

  Hans van Baalen en Guy Verhofstadt, de twee meest dominante, vreselijkste onaantrekkelijkste mannen van de EU. Ze compenseren hun lelijkheid in dominantie, verder is het helemaal niets en blijft het helemaal niets, lelijke mannen met een te grote mond, niets gepresteerd ook nog, wie denken ze wel dat ze zijn????

  Like

  • Paul Zwueste zegt:

   Over de buitenkant van de dingen. Inderdaad! Ik begrijp er helemaal niets van! als je die Verhofstadt bekijkt… Ècht je weet gewoon niet wat je ziet! We beginnen heel even… Dat haar! Nee dat kan gewoon helemaal niet! Daar is Spekman een hele mooie man bij (Hahahaha! Grapje natuurlijk! Ja je moet dezer dagen erg voorzichtig zijn, want vóórdat je het weet moet je weer aangifte doen en ik vind dat ook zo’n tijdverspilling. Zeg nou zelf. Maar oké waar waren we?)
   Oh ja, dat haar dat ziet er uit als een zg. “Koeienvla!” Je weet wel.
   Dan die bril. De man heeft geld genoeg, waarom dan zo’n zg. debielenbril van het ziekenfonds!? Dan dat gebit, nee dat kan niet meer. In Utrecht hebben ze bij het station van die fietsenstallingen die ze op basis van het gebit van Verhofstadt in elkaar hebben geschroefd. Later zeiden ze dat er nu véél meer fietsen extra bij kunnen.
   Toch ’n voordeel.
   Dan dat figuur. Wat een zwijn! Heb je die video gezien toennie in Brussel naar de briljante speech van Farrage lag te luisteren?! Die buik, die opgeblazen “harses” (zeggen ze in Amsterdam!). en dan hebben we nog niet gehad over zijn spraakgebrek. Kortom een walgelijke man die het ideaal “belichaamt” van even slecht van buiten eruit te zien als je van binnen bent!
   Nou. Nu de volgende. Heertje van Baalen. Ach God, ja je zou ‘m zo je laatste cent geven met zijn fris gewassen gereformeerde koppie! En hij zegt het ook allemaal zo nadrukkelijk, terwijl zijn oogjes over de vetrandjes van zijn oogleden snel heen en weer schieten en zijn dikke handjes nerveus bewegen.
   Ik weet het, hij is de transformatieve wedergeboorte van voorheen een varkentje! Ander woord voor “zwijntje”. Ook al een zwijnachtige. Ik denk dat als je in Bruxelles een goeie beurt wil maken of hebben (kan ook natuurlijk), dan moet je dat “zwijnachtige” in je hele wezen hebben. Daar moet je zogezegd van doordrenkt zijn.
   Ik weet zeker dat als we van Baalen op ’n goeie dag op de Grote Markt in Bruxxelles helemaal uit zullen kleden. En die dag komt er natuurlijk, dan zullen we een heel aantrekkelijk lievig zwijntje zien staan! Met zijn kleine krulstaartje welliswaar aan de verkeerde kant, maar je kunt niet alles hebben.

   Like

 11. BertG. zegt:

  – wie denken ze wel dat ze zijn???? –
  Dat weten ze zelf ook nog niet. Dus ze doen maar wat zolang niemand ze stopt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s