Rusland en China sluiten historisch gasakkoord

Screenshot_10

De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping verstevigen de betrekkingen tussen hun landen

Rusland´s Gazprom en China staan op het punt om een gasakkoord te sluiten, aldus de Russische regering. Volgens het akkoord dient een pijpleiding jaarlijks 38 miljard m³ gas aan China te leveren. Zo maken de beide buurlanden zich onafhankelijker van het Westen.

Te midden van de ruzie met het Westen staat Rusland naar eigen zeggen op het punt om een historisch akkoord betreffende de levering van gas aan China te ondertekenen.

Het plan kan nog in de maand mei bezegeld worden, citeerde Itar-Tass woensdag de plaatsvervangend Russische minister-president Arkady Dvorkovitsj tijdens een bezoek aan China. Er wordt alleen nog onderhandeld over de prijs van het gas.

Rusland en China onderhandelen al tien jaar over het akkoord, dat ook voorziet in de bouw van een pijpleiding met een capaciteit van 38 miljard m³ per jaar. Ter vergelijking: in Duitsland worden jaarlijks 100 miljard m³ gas verbruikt.

Mocht het akkoord tot stand komen, dan speelt dit de Russische president Poetin in de kaart, die in mei een bezoek wil brengen aan China. Hij heeft ervoor gewaarschuwd dat met de isolering van zijn land wegens de annexatie van de Krim het Westen zichzelf uiteindelijk in de vingers snijdt.

Europa betrekt een derde deel van haar gas van het Russische concern Gazprom, waarvan 40% via de Oekraïne stroomt. Ook vanwege de actuele ruzie met Oekraïne en de sancties van westerse landen zoekt Rusland andere afnemers. Daarom bezit China vermoedelijk een goede uitgangspositie in de onderhandelingen met Rusland. Tot nu toe verkocht Rusland weliswaar relatief veel olie aan China, maar nauwelijks gas.

Bovendien heeft Rusland er woensdag mee gedreigd in het vervolg alleen nog maar tegen vooruitbetaling gas te leveren aan Oekraïne. Daarvoor zijn “alle voorwaarden” aanwezig, zei minister-president Dmitri Medvedev. President Vladimir Poetin zei dat hij opdracht heeft gegeven aan het staatsconcern Gazprom om eerst af te zien van de stap en een oplossing met Kiev te zoeken via onderhandelingen.

Volgens Gazprom heeft Oekraïne gasschulden van 2,2 miljard dollar. Oekraïne betrekt ongeveer de helft van haar aardgas uit Rusland. De afgelopen dagen nog had Gazprom de gasprijs voor het buurland met 80% naar 485 dollar per 1000 m³ verhoogd. Ter vergelijking: in Europa dient hiervoor 370 tot 380 dollar betaald te worden.

Het is niet waarschijnlijk dat China de Russische gasleveringen met dollars zal betalen. Als antwoord op mogelijke sancties van de VS bereidt het staatsolieconcern Gazprom Neft op dit moment een wijziging van de verdragen van dollars in euro´s voor. De Russische grondstoffenconcerns onderzoeken op dit moment bovendien het gebruik van de roebel en yuan (meer hier).

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in China, EUSSR, Rusland. Bookmark de permalink .

25 reacties op Rusland en China sluiten historisch gasakkoord

 1. bobzelf zegt:

  om met de belgen te spreken :

  HET SPEL IS OP DE WAGEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ZO ,MAG IK NU EFFE VRAGEN :
  Beste hr. timmermans, van Baalen en verhoffstad !

  WAAROM BENT U NOU ZO STIL, ALS ER IN OOST= UKRAINE HETZELFDE GEBEURT ALS MAANDEN GELEDEN IN KIEV ??
  NU HEET DE VREDELIEVENDE , PEACEFULL OPPOSITIE UIT KIEV INEENS ,RECHTS RUSSISCHE RADICALEN ALS HETZELFDE GEBEURT IN OOST = UKTAINE
  ,
  U heeft een beer wakker gemaakt, U dacht dat deze man met zijn ballen liet spelen ?

  EN NU HEREN, EN NU ??
  PANIEK IN DE TENT ?

  MOOI ZO !!

  U WORDT NU GESCHOREN , DUS DOODSTIL BLIJVEN ZITTEN !!!

  NOG WAT HITLER ELITE VRIENDEN VERDER IN UKRAINE ???
  DUS u gaat nu dus miljarden uit brussel STUREN ??

  WHAHAHAHA, DIT HEET GEGOKT EN VERLOREN
  PUTIN 10 POINTS EU/USA 0

  Like

  • Igor Svoboda zegt:

   Helemaal juist Bobzelf, Putin zal ze nog wel een tijdje laten sudderen die communistische Brusselse grootmuilen, wat een no-no’s.
   Als Duitsland zonder gas komt te zitten, loopt de hele westerse economische trein vast en dat hoop ik, dan worden ze in Brussel meer dan geschoren. De Fransen hadden in 1789 de goede oplossing voor landverraders.

   Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @bobzelf: 22.27. uur, op 9/4. Dat gaat ze inderdaad opbreken, Bob. Maar de ellende is, dat ze de schade, op ons BURGERS zullen verhalen. Want nu geven “zwijntje van Baalen”, en TIMMERSCHWANZ geen kik. Lafaards en huichelaars zijn het, niet meer of minder dan dat.

   Like

 2. Jan zegt:

  Wat blijven Van Baalen en Verhofstad stil.

  Like

 3. Marc Bouwman zegt:

  Tja Frans, daar sta je dan tijdens een demonstratie in Kiev. Dit had je je toch eerder kunnen bedenken? Het Westen is nog steeds het machtigste blok. Maar met de al langer opkomende nieuwe machten neemt die westerse macht af. Dat wist je toch al? Iran kunnen we internationaal nog sancties opleggen. Met tegenzin werkten de Russen hieraan mee. Die Iraanse dictatuur daar is zo gewetenloos dat dit allemaal ten koste van de eigen bevolking gaat.

  Maar Rusland isoleren? En zeg nou zelf: gas laten betalen in Euro’s ipv dollars verzwakt de relatieve macht van de VS ten opzichte van Europa, zodat zo de nodige handelsoorlogen tussen de twee westerse blokken op de loer liggen. Maar ook ten opzichte van de rest van de wereld zal de Amerikaanse macht afnemen. Daarnaast zullen de financiële spanningen binnen de EU toenemen als de dure Euro de Duitse export duurder maakt, ten gunste van die van de Griekse.

  Tjonge, wat een meesterzet!

  Like

 4. Dit is op Kiezen Voor Vrijheid herblogden reageerde:
  Rusland is qua gasleverancie niet afhankelijk van de EU, dus Europese Unie, effe dimmen.

  Like

 5. Jan zegt:

  Ik moet zeggen dat ik helemaal niet hoop op ineenstorting van de economie zoals ‘bobzelf’ en ‘igor’ aangezien ik zowel Putin als de kliek in China niet moet. Putin blijft een KGB’er, volslagen onbetrouwbaar en hetzelfde kan gezegd worden van Xi Jinping. Putin levert nucleaire technologie aan Iran en China aan N-Korea en dat bevalt mij geen sinds. Beide zijn opportunistische dictators. Iran bedreigt het gehele Midden-Oosten en hieraan is Putin mede verantwoordelijk. Dat zowel Clinton als Obama mede verantwoordelijk zijn aan de ellende in het MO betekent nog niet dat ik op zo’n kinderachtige manier sta te jubelen als ‘bobzelf’ en ‘igor’, twee gruwelijk naïeve figuren.

  Like

  • bobzelf zegt:

   Ahaaaa dus bob en igor zijn twee gruwelijk naieve figuren ?
   Omdat jezelf , zowel Putin als die kliek in china niet moet ??.
   NOU GEWELDIHG GOED VERHAAL VAN JE,
   EN OOK EEN GOED ONDERBOUWT VERHAAL !!
   ZIT NU 5 JAAR IN UKRAINE EN HEB DE EU EN USA MET 90 DODEN VAN DICHTBIJ TEKEER ZIEN GAAN !! incl. molotov cocktails en snipers !
   En nu lekker in brussel het hele verhaal omdraaien !

   En dat is nu allemaal de schuld van Putin , ???
   klein maandelijks probleempje ?? lief meisje ??

   gr. Bob de naiveling ,whahahahaha ,

   Like

  • Marc Bouwman zegt:

   Jan, ik deel je scepsis. Het gaat er echter om dat Poetin nu eenmaal anders denkt dan Westerlingen doen. En daar hadden Westerse politici rekening mee moeten houden. Bovendien zijn sommige argumenten van de Russen bepaald niet onzinnig. Zoals de idee dat het Westen met die sancties zichzelf isoleert. Of de idee dat Oekraïne, net als Duitsland, de VS en Rusland zelf, een federale staat is. Dat zou recht doen aan de belangen van de Russen in dat land. Een heel ander idee is (op het vlak van de buitenlandse politiek) dat de Russen soennitische moslims meer vrezen dan de shiietische, omdat Rusland vooral omgeven wordt door soennitische staten.

   Laatst vernam ik dat het verschil tussen Oekraïners en Russen ongeveer dat tussen Duitsers en Nederlanders is. Hoe zouden wij het dan vinden als wij als Nederlanders deel zouden uitmaken van een Duitse eenheidsstaat?

   Dus het handelen van Poetin is niet volgens het internationale recht, de reacties van het Westen evenmin. Juist van westerse politici had de wereld meer inlevingsvermogen mogen verwachten. Het tegendeel blijkt het geval.

   Like

   • Marc Bouwman zegt:

    Correctie: Oekraïne is een eenheidsstaat (net als Nederland). Maar de Russen vinden dat het een federale staat zou moeten worden om recht te doen aan de belangen van de Russische minderheid daar.

    Like

  • bobzelf zegt:

   ook het tweede antwoord !!!
   hulde , hulde ,
   ook weer goed onderbouwt !
   EN TEKSTEN LEZEN !!!
   het enige wat je blijft roepen is
   een kind met een bult , ook dat is putin zijn schuld !!
   Er was gloeiende , gloeiende al 5,5 ar geen fuck aan de hand in ukraine ,
   totdat dat pleuris brussel effe met 1.5 miljard euro aan kwam zeilen , in een envellopje om effe bij het kruisje voor de EU te tekenen .
   Dus wat neem je nou Putin kwalijk ??
   dat hij de krim innam ??
   Omdat anders door het gestook zijn vloot straks in EUROPA zou liggen ?
   Heeft hij ondertussen al iets verkeerd gedaan , een grens overgestoken ?
   En niet aan komen zeiken met 25.000 soldaten in de krim , want daar heeft hij gewoon een contract voor getekend en dik ieder jaar voor betaald !
   Ja een referendum laten houden !!
   Ja, dat mag niet hoor hr. putin ,
   Dan deug je niet !!!
   Waar is jouw referendum periodiekje ???
   gr. bob

   Like

  • peterselie1 zegt:

   De Russische federatie heeft een goede band met Iran en dat vergroot de machtspositie in het Midden-Oosten en Iran en Rusland delen de ambitie om de Amerikaanse suprematie zoveel mogelijk tegen te werken. De Russische federatie heeft op de rem getrapt met de nucleaire hulp aan Iran, de Russische federatie weet donders goed in wat voor een wespennest zij zich hebben gestoken en houden essentiele nucleaire technologie achter voor Iran, zodat het Iraanse nucleaire programma nog niet succes vol kan afsluiten. Ergens anders las ik dat Iran genoeg verrijkt uranium heeft over een paar maanden, wat dat inhoud daar kan ik mij nog niet iets bij voorstellen, wel genoeg verrijkt uranium maar mist de nodige nucleaire technologie om de bom te maken. Misschien komt er hulp voor Iran uit verwachte hoek zoals Pakistan, Noord Korea en de voormalige overwegend islamitische Sovjetrepublieken. Vergeet één ding niet dat de islamisatie van Europa te danken is aan het Amerikaanse beleid, ook de resolutie van Straatsburg werd gerataficeert onder Amerikaanse druk, een verdeeld Europa is een verzwakt Europa.
   ‘Sancties betekenen economische zelfmoord voor de EU’ – Spanningen met Rusland komen Brussel erg goed uit.

   Geschenk uit de hemel, of boemerang van € 1 biljoen?

   Sommige analisten denken dat de spanningen rond Oekraïne een geschenk uit de hemel zijn voor de EU, aangezien deze kunnen worden aangegrepen om de kritische Europeanen af te leiden van de aanhoudende economische crisis door hen een gemeenschappelijke Russische ‘vijand’ te presenteren. Zo hoopt Brussel het aantal stemmen op Eurokritische partijen in mei zo klein mogelijk te houden.

   De Amerikaanse en Europese steun voor de staatsgreep in Kiev en de maatregelen tegen Rusland zouden echter wel eens als een boemerang kunnen terugkeren en het Westen keihard kunnen raken. Putin-adviseur Glazyev: ‘Als de VS het Iraanse model, dat totale isolatie van het wereldwijde financiële systeem dat wordt beheerst door dollars en euro’s, probeert toe te passen, dan zouden de verliezen voor de EU volgens onze berekeningen kunnen oplopen tot € 1 biljoen euro.’ Lees verder >>>>

   http://xandernieuws.punt.nl/content/2014/04/Adviseur-Putin-waarschuwt-EU-voor-1-biljoen-verlies-en-wereldoorlog

   Like

  • peterselie1 zegt:

   Nee dan het betrouwbare NAVO en USA die sinds de val van de Berlijnse muur de Russische federatie op alle mogelijke manieren dwars zit.

   ‘Satellietbeelden Russische troepen zijn van vorig jaar’
   De NAVO gebruikt oude satellietbeelden om te waarschuwen voor Russische troepenbewegingen aan de grens met Oekraïne. Dat zegt een woordvoerder van de Russische overheid.

   De beelden dateren van augustus vorig jaar, toen Russische militairen oefeningen hielden in het zuiden van hun land, onder meer dicht bij de grens met Oekraïne.

   Federale staat
   Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen verwees naar de satellietbeelden in een rede in Praag. Hij wilde aantonen dat Rusland de spanningen in het oosten van Oekraïne verhoogt en onrust zaait. Moskou zou zijn militaire macht willen gebruiken om te bereiken dat Oekraïne een federale staat wordt met grote autonomie voor het oosten van het land, waar Russischtaligen in de meerderheid zijn.

   http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/spanning-oosten-oekraine#node_794181

   Like

 6. jans zegt:

  EU leiders en de US Dollar zijn de verliezers!

  Like

 7. lucky bee zegt:

  En toch zijn en blijven zij elkaars buren en niet altijd de beste.

  Like

 8. ezra70 zegt:

  Ha, ha…Laat Putin maar schuiven. Die man lacht zich een ongeluk om die stomme zet van die
  onnozele halzen. Deze man is niets voor niets een KGB-er.
  We moeten waarschijnlijk binnenkort wél op campinggas koken maar als de hele zaak in elkaar donderd heb ik dat er wel voor over.
  En…dikke truien breien, ha, ha.

  Like

 9. koddebeier zegt:

  Als het niet zo triest was, wat zou dan toch kunnen lachen om die EU sukkeltjes en ‘onze’ eigen minkukeltje Fransje T.
  Wie zet wie nou onderdruk ???

  Like

 10. Theodoor zegt:

  Zoals gewoonlijk heeft de EU zich weer voor het NAVO / VS karretje laten spannen, hoe dom en stoer ben je dan.

  Like

 11. vigilante zegt:

  Dit zag ik na Maidan al aankomen,heeft nóg lang geduurd voordat Putin de deal rondbreidde.
  Hebben die sukkels dan echt niet in de gaten dat het casino altijd wint?
  Je kunt wel roulette spelen maar Putin is wel effe de eigenaar van het casino..
  Weer een reden om uit de eu te stappen.
  Wij hebben gas genoeg.

  Like

 12. vigilante zegt:

  oeps naschrift;
  Dit is een nekslag voor de petrodollar,de euro volgt.

  Like

 13. Paul Zwueste zegt:

  Inderdaad @bobzelf
  heel goed gezien. De walgelijk-domme-criminele EU-loopjongens hebben in opdracht van Obama een beer wakker gemaakt. Voorbeeldje: De jappen maakte met hun aanval op Pearl Harbour een reus wakker. Ik zag Timmermans eergisteren bij Pauw en Witteman nog proberen die eigenaar van dat glazenwassers-annex etc.-bedrijf in de grond te boren en als racist te kijk te zetten.
  Dat kon hij ook al niet, de gladde praatjesmaker met dunne lipjes!!! Dankzij de schitterende houding van die meneer! Hulde voor die man!!! Karakter van “Jan Compagnie” (schitterend boek van Arthur van Schendel. Moet je lezen!). Poetin is mijn man. Dat zeg ik weloverwogen, wat sommigen hier ook van hem zeggen. Ik heb namelijk mijn principes en als ze je niet bevallen, helaas ik heb geen andere.
  Analyseer in dit verband de daden van Obama dan maar eens. De vuige halfhartige moslim.
  Eens besneden, altijd besneden… zeg ik in dit zelfde verband. En nog wat. Een jaar Poetin hier en alle problemen met die decadente misdadige-linksen in onze samenleving èn die kut-allochtonen waren opgelost. Alléén je komt niet meer van die man af. Ook niet erg. Ik sta er achter.
  Eindelijk een samenleving met een krachtige leider! Waar ik alle respect voor kan hebben!

  Like

 14. Il zegt:

  Mooi. Europa stelt niks voor. Leve Rusland!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s