Herinneringen aan een land waar je niet wilt zijn

Screenshot_9

(Door: vederso)

Naar aanleiding van de verhalen van reaguurders Igor Svoboda en Harry bedacht ik dat er vast heel veel verhalen van mensen rondzweven die gaan over vroeger en dan van achter het IJzeren Gordijn. Die verhalen zijn niet altijd vrolijk, maar nu de bureaucraten in Brussel bezig zijn weer een DDR 2.0 op te tuigen, zijn het misschien belangrijke herinneringen. Goed om nu te vertellen, nu het nog kan. Laat ik zelf beginnen.

Ook door mijn vroegere werk heb ik de DDR een beetje leren kennen. Nooit heb ik er gewoond of zo, maar ik heb wel heel veel met DDR-burgers kunnen praten. Toen iemand mij zei dat ik wel kon parkeren in de Coppi Strasse, zei ik plagerig: “Van Fausto Coppi? Die beroemde Italiaanse wielrenner?” “Nee”, klonk het verontwaardigd terug, “een Antifascist!” Nu, dan weet je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt. Een “Rote Socke” die het hele liedboek met de verworvenheden van de Boeren- en Arbeidersstaat kon zingen. Wel een aardige man trouwens. Een docent Marxistisch-leninistische ideologie, nu, dan weet je het wel.

Maar eigenlijk gaat mijn verhaal over Gera. De lelijkste stad ter wereld, toen nog grauw en grijs, maar wel met een Otto Dix-museum, de schilder van huiveringwekkende, wanstaltige taferelen van in en na W.O.I. In Gera bevond zich eveneens een Russisch legerhospitaal. De ambulante bewoners daarvan waren bereid je hun gehele uitrusting te verkopen in ruil voor een fles wodka. Nog heb ik de chapka (gevoerde muts) ergens in huis liggen als souvenir. Een echt exemplaar en geen nagemaakte voor toeristen en “Made in Hongkong”. Ook kon ik voor een habbekrats Kalasjnikov´s met munitie kopen, maar daar heb ik maar van afgezien. Ik ben niet zo van wapentuig.

Screenshot_11

In Thüringen waren vroeger uraniummijnen. Onder de mijnwerkers waren ook ex ter dood veroordeelden die de keus hadden gekregen tussen de kogel en sterven op termijn in een uraniummijn. Uranium voor de Russen wel te verstaan en iedereen vond dat heel gewoon. De levensverwachting van deze mensen was door de straling ongeveer drie jaar. Daarom was het in de kroegen rondom de mijn ook elke avond door de alcohol hommeles. Dan greep de Russische militaire politie in, liet de mensen hun roes uitslapen en er volgde ook geen disciplinaire straf of iets dergelijks. Ze moesten gewoon in deze mijn werken tot de dood erop volgde. Dat was mijn kennismaking met de DDR. Daar kon geen propaganda of Karin Enke tegenop. Het was een grimmige werkelijkheid die indruk maakte.

Mag ik iedereen uitnodigen zijn/haar verhalen, ervaringen met de Dictatuur van het Proletariaat te vertellen? Nu het nog kan en niet per se alleen treurige verhalen als hierboven. Een andere wereld, die we al bijna waren vergeten.

Screenshot_10

Door:
Vederso
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Links verleden, Marxisme, socialisme, Vrijheid. Bookmark de permalink .

12 reacties op Herinneringen aan een land waar je niet wilt zijn

 1. john zegt:

  Zou Merkel zich dat ook nog allemaal herinneren nu de EU de DDR-toer opgaat ?

  Like

  • Igor Svoboda zegt:

   Natuurlijk John, zij beantwoord exact aan het profiel (communistische schoolopleiding, Russisch sprekend, kennis van dictatoriale regimes), wat de fascisten in Brussel nodig hebben op weg naar het 4e Reich met als slogan Éen Volk, Éen Rijk, en nu nog drie maar straks Één Leider, met volledige steun van de islamist/communist B.Hussein O. ook wel genoemd Barry Soetoro

   Like

 2. bigljohn zegt:

  Een continued story. Van Stalin en Hitler naar DDR en E.U. Waren we bevrijd in 1945 ? Echt niet !Al zolang word er geprobeerd een Marxistisch dictatoriaal bewind in Europa te doen vestigen. Zolang het socialisme blijft voortwoekeren, ook in ons land, loert het gevaar. Laten we op onze
  hoede blijven, en natuurlijk PVV stemmen in mei !

  Like

 3. Lucie zegt:

  Zullen wij straks ook de mijnen in moeten,van die Criminelen in Den Haag en Brussel?

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Kijk, goed dat je het vraagt: Wat mijn mening daarover is:
   Als ze pressiemiddelen en sancties zouden willen gaan toepassen, zullen ze tóch nog weer wat andere manieren moeten gaan bedenken dan het soort dat inmiddels van de Nazi’s en van de Communisten bekend is. Subtieler, als het ware.
   Anders gaan zelfs de Goedmensen vroeg of laat vergelijkingen trekken met het verleden en zouden ze nog wel eens in de gaten kunnen krijgen, wat er in feite gaande is.
   Al die EU-kopstukken weten dat tot nu toe nogal leuk te verpakken in 21ste Eeuwse redeneringen en dergelijke, maar dat zullen ze wel consequent moeten dóórtrekken.
   Zonder meer mensen de mijnen in pleuren zoals in de DDR gebeurde, zou wel erg onverstandig zijn.

   Like

 4. Igor Svoboda zegt:

  Goed idee, Vederso.
  En vergeten mogen we nooit, al was het alleen maar voor de meer dan 200 miljoen doden die deze communistische regimes middels genocide op hun geweten hebben.

  Like

 5. Theresa Geissler zegt:

  Wat ik mij tijdens het lezen afvroeg was, of de Coppi Straat misschien is vernoemd naar Hans Coppi, tijdens WO II lid van Die Rote Kapelle, een Communistische verzetsbeweging onder leiding van Leopold Trepper.
  Coppi was actief als verbindingsman bij het doorgeven van illegale informatie, maar had daarvoor geen toereikende technische opleiding gehad en stuntelde, naar verluid, nogal achter ‘de knoppen.’ Dat was één van de oorzaken, dat die Rote Kapelle nog voor het einde van de oorlog grotendeels kon worden achterhaald en opgerold. Maar ja, hij hàd zich natuurlijk wèl vrijwillig ingezet.
  Zijn vrouw Hilde was eveneens actief in het verzet. Beiden zijn terechtgesteld.

  Like

  • Vederso zegt:

   Een “antifascist” werd mij door een kenner stellig gezegd en in de DDR-betekenis van het woord zou dit dus heel goed mogelijk kunnen zijn.

   Like

 6. lucky bee zegt:

  Ik ben het met Vederso helemaal eens, ook ik heb een DDR erfaring gehad hoewel ik daar zelf nooit heb geleefd maar wel in West Berlijn, gewerkt als muzikant.Het verschil kan je aan de mensen zien, de Westberlijner zijn vrolijk en lachen veel ondanks dat ze door de DDR helemaal zijn ingesloten;maar die uit de DDR kwamen, zijn droevig en geloof ik ook wanhopig.Daar om wil ik niet dat ons land , een zoort proletarische dictatuur word, dat betekent weg vrijheid voor de komende generatie’s Nederlanders.Daarom ben ik meer voor de jeugd als voor de oudjes die wel deze vrijheid hebben genoten.En de islam is velemale erger, als dit.

  Like

 7. L'esprit de Lois zegt:

  Ik kan me de dag nog als gisteren herinneren, toen ik met de vrachtwagen Weisswasser binnen reed op weg naar de Lausitzer Glaswerke. Wat me onmiddellijk opviel was de rij mensen op het trottoir tot aan de bakker.
  Okay in de rij voor de bakker, maar nee, die stonden niet in de rij om brood te kopen. Die stonden in de rij in de hoop dat er die dag nog brood gebracht zou worden.

  Like

 8. Paul Zwueste zegt:

  Inderdaad. Er is géén ènkel verschil tussen de machthebbers in Oost Duitsland en de machthebbers in Bruxelles!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Like

 9. Tom Hendrix zegt:

  De vergelijking van de DDR met de EUSSR, gaat beslist op. In het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw, sprak de oud-leider van de Sowjet-Unie Michael Gorbatsjow de volgende historische woordeen: ” Wij zijn gestopt met het heilloze experiment van het communisme, en jullie gaan het invoeren”. En welke vuile klootzakken kwamen met deze MISGEBOORTE, de vuile RODE MITTERAND en de DIKKE VETZAK KOHL. Deze smeerlappen hebben deze EUSSR op de top van Maastricht, van 1992, ten doop gehouden. Uit deze HOER VAN BABYLON/EUSSR!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s