Amsterdam nodeloos bot na de oorlog

Screenshot_24

AMSTERDAM – De hoofdstad krijgt onder uit de zak in een NIOD-rapport over de boetes die werden opgelegd aan Joodse Amsterdammers die in 1945 terugkeerden uit de vernietigingskampen. ‘Willens en wetens’ kregen Joodse overlevenden achterstallige erfpachtrekeningen en boetes opgelegd, meestal veroorzaakt door NSB’ers.

Dat schrijven NIOD-onderzoekers in een nog vertrouwelijk rapport over de zeer omstreden erfpachtkwestie. Huizen van Joden werden in de oorlog vaak in bezit genomen door de bezetter en doorverkocht aan foute Nederlanders. Maar op Dolle Dinsdag in 1944 ontvluchtten veel van deze profiteurs het land, waardoor de gemeente geen pacht of stroomrekeningen meer kon innen.
Na de bezetting werden de oorspronkelijke Joodse eigenaren die de kampen of een onderduiktijd hadden overleefd, verwelkomd met een forse betalingsachterstand en een boete, veroorzaakt door de gevluchte rovers.

Lees verder>>>
(h/t Monalisa)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, antisemitisme. Bookmark de permalink .

10 reacties op Amsterdam nodeloos bot na de oorlog

 1. guusvelraeds zegt:

  De nazaten vinden echter dat ook de naheffingsaanslagen vergoed moeten worden, maar daar gaat Van der Laan niet zomaar mee akkoord. „De gemeente heeft geen nee gezegd, maar zegt ook niet onmiddellijk ja”, aldus een betrokkene.

  Tja, dat is nu eenmaal zo. Joden zijn nog lang geen moslims. In dat laatste geval zouden ze alle boetes en naheffingen zonder omwegen terugkrijgen en als slagroom op het toetje ook nog de misgelopen rentes over al deze bedragen van de afgelopen 69 jaar.

  Like

  • L'esprit de Lois zegt:

   Waar rooie van der Laan mooi aan voorbij gaat is dat die naheffingsaanslagen zijn opgelegd naar aanleiding van onterechte aanslagen.
   Hier zou dus ambtshalve vermindering op z’n plaats zijn.
   Maar dat vraagt heel veel denkwerk in Pjongjang aan het IJ.

   Like

 2. Erik Bink zegt:

  Zie “De kleine sjoa” van de historicus I. Lipschits (http://nl.wikipedia.org/wiki/Isaac_Lipschits) over de wijze waarop veel uit de onderduik of kampen teruggekeerde Joden door de overheid/ambtenaren werden behandeld.
  Was dat eigenlijk niet anders dan een voortzetting van het rechtlijnige, kille, formele ambtenaren gedrag a la “Dorknoper” (“regels zijn regels”) ten opzichte van Joden tijdens de bezettingstijd – of speelde toen en later ook antisemitisme een rol?
  Het zou ook interessant zijn voor de studenten/onderzoekers om te kijken of niet-joodse “teruggekeerden” op een zelfde wijze werden behandeld. Als dat wel het geval zou zijn, dan was er slechts sprake van rechtlijnig formalisme. Was dat niet het geval – werden die anderen coulanter behandeld – dan speelde hoogst waarschijnlijk antisemitisme een rol.
  Hoe dan ook, weerzinwekkend blijft ‘t.

  Like

 3. leefbarbaar zegt:

  Dit zegt veel over onze ambtenaren. En nu nog steeds zijn er slapende bankrekeningen van vermoorde Joodse Nederlanders en hangen in ettelijke Nederlandse musea schilderijen, die twee generaties terug al hadden moeten worden teruggegeven. Na de oorlog ging veel aandacht uit naar de verzetsmensen. En terecht. Maar de meeste ambtenaren, die er alles aan gedaan hebben om de Joden aan te geven en kaal te plukken konden gewoon hun baan behouden en sommigen konden dus na de oorlog gewoon door blijven gaan met plukken en pesten. Deze zwarte bladzijde is nauwelijks beschreven.

  Like

 4. L'esprit de Lois zegt:

  Belast verleden bij Bol.com
  http://www.bol.com/nl/p/belast-verleden/9200000000938992/
  Het belastingrecht onder het nationaal SOCIALISTISCH regiem,

  Dat praat van der Laan niet meer recht en ook het bezoek van WA aan de premiere van ANNE maakt dit niet goed.
  En deporteren kan niet verhullen dat ze vermoord zijn.

  Like

 5. Yvonne van Cleef zegt:

  Nl ten voeten uit!De schatkist moet en zal gevuld worden,uit de lengte of de breedte,over wiens rug dan ook;zolang het tenminste een Nederlander is.Onze roverheid zal u blijven plukken!

  Like

 6. Theodoor zegt:

  Politici en ambtenaren, duizend maal bah.

  Like

 7. BertG. zegt:

  Nog zo iets waar ze het liever niet meer over willen hebben.
  http://www.debeurs.nl/Forum/Topic/1310719/1/De-grootste-goudroof-uit-de-Nederlandse-geschiedenis.aspx

  Maar het terug krijgen, hechten ze geen waarde meer. Hou ’t maar. Geld zat hier.
  http://langleveeuropa.nl/tag/goud/

  Like

 8. danny zegt:

  Echt een schande hoe de gemeente Amsterdam zich gedragen heeft tegenover de joden die noodgewongen hun woning moesten verlaten, omdat ze naar de Duitse vernietigingskampen gedeporteerd werden, waarvan vervolgens de woningen werden ingenomen door foute Nederlanders en dan bij terugkomst van deze in aantal, zeer geringe overgebleven joden ook nog eens de achterstallige erfpacht , die de foute Nederlands uiteraard nooit betaald hebben, opeisen, dan heb je lef!!

  Ik heb dit verhaal overigens ook gelezen in de boeken van onderzoeksjournalist Ad van Liempt, te weten de boeken kopgeld en de Jacht op het verzet.
  Daarin leest u nog veel meer over de foute Nederlanders in de jaren 40-45.
  Dit verklaart naar mijn idee ook mede de houding naar de allochtonen in ons land van de overheid en de vele Nederlanders van heden ten dage, zij schamen zich voor de fouten die gemaakt zijn door foute Nederlanders in de jaren 40-45 en durven daardoor de allochtonen niet op hun wangedrag te wijzen, bang dat ze daarmee discrimineren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s